StoryEditorOCM
SvijetKOBNI PREOKRET

Procjena SAD-a: ‘Ako Kongres ne usvoji zakon o vojnoj pomoći Kijevu, nestašica streljiva dati će prednost Putinu

Piše Iva Badanjak/JL
24. veljače 2024. - 11:43

Ukrajina bi do proljeća mogla ostati bez streljiva i oružja kojim bi mogla učinkovito preokrenuti tijek rata, pokazuje interna procjena SAD-a - piše Iva Badanjak za Jutarnji list.

ABC News je izvijestio, pozivajući se na dva anonimna američka dužnosnika, da bi se Kijev mogao suočiti s "katastrofalnim nedostatkom streljiva i protuzračne obrane" ako do kraja ožujka Kongres ne usvoji zakon o vojnoj pomoći vrijedan 61 milijardu dolara.

Prema američkim procjenama, nestašica bi mogla učinkovito preokrenuti plimu na bojnom polju i dati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu značajnu prednost.

image

Ukrajinski vojnici

Ozge Elif Kizil/Anadolu Via Afp

"Trenutak počinje sada i samo se progresivno pogoršava tijekom proljeća i ljeta. Dakle, ovo razdoblje u koje ulazimo je kritično vremensko razdoblje", rekao je viši dužnosnik američke obrane za ABC News.

Bijela kuća je ranije ovog tjedna izravno okrivila zastoj u Kongresu za pad grada Avdiivke u Donjeckoj oblasti.

"To je bilo zbog nedjelovanja Kongresa. Upozoravali smo Kongres da će Ukrajina, ako ne budu djelovali, pretrpjeti gubitke na bojnom polju. I evo ga. To se dogodilo ovog vikenda", kazao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

image

Ukrajinski vojnici

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp

Američki dužnosnici predviđaju da će se slični scenariji odvijati i drugdje u Ukrajini jer je tamošnja vlada prisiljena donositi teške odluke o tome gdje postaviti svoju preostalu protuzračnu obranu. Sustavi protuzračne obrane, poput američkih sustava Patriot, od iznimne su važnosti Ukrajini u obrani od ruskih napada.

"Neka mjesta koja su trenutno zaštićena u budućnosti će biti u opasnosti ako ne održavaju zalihe presretača. A ako Rusija preuzme kontrolu nad nebom, to potpuno mijenja prirodu borbe", upozorio je viši dužnosnik američke obrane.

image

Raketni lanser HIMARS

Giuseppe Cacace/Afp

Ukrajinsko povlačenje iz grada Avdiivka 17. veljače pokazalo je da Kijevu pod hitno treba više topničkih granata, sustava protuzračne obrane i dalekometnog oružja, rekao je ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov. Ukrajinski dužnosnici također kažu da Ukrajini treba streljivo, uključujući GPS-navođenih projektila, koji visokotehnološke raketne lansere HIMARS čine učinkovitima  - piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 23:47