StoryEditorOCM
Svijetdiplomatska ofenziva

‘Priznat ćemo Palestinu!‘; Irska, Norveška i Španjolska objavile datum; Stigla i žestoka reakcija Izraela

Piše vijesti sd
22. svibnja 2024. - 09:52

Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store, unatoč upozorenjima izraelske vlade.

"Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela", rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

On je dodao da je cilj "ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave".

Druge europske zemlje također su poduzele sličnu inicijativu. Španjolski premijer Pedro Sánchez jutros je obznanio da će Madrid 28. svibnja priznati palestinsku državu, a irska vlada sazvala je u srijedu ujutro konferenciju za novinare na kojoj je premijer Simon Harris objavio da će njegova zemlja također priznati palestinsku državu.

- Puno je razloga za priznanje Palestine, a možemo ih sažeti u tri riječi – mir, pravda i dosljednost, rekao je Sánchez zastupnicima u parlamentu, prenosi BBC.

image
Jason Redmond/Afp

- Moramo se pobrinuti da se rješenje o dvije države poštuje i moraju postojati uzajamna jamstva sigurnosti. Od ključne je važnosti da dvije strane pregovaraju o miru i iz tog razloga priznajemo Palestinu, rekao je.

Proteklih tjedana su još dvije države, Slovenija i Malta, poručile da namjeravaju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje o dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

Nije se morala dugo čekati reakcija Izraela.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz uputio je poziv izraelskim veleposlanicima u Irskoj i Norveškoj na hitne konzultacije nakon odluka dviju država da priznaju Palestinu.

- Šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutjeti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost. Današnja odluka šalje Palestincima i svijetu poruku da se terorizam isplati, poručio je.

- Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvršila najveći masakr Židova od holokausta, nakon što su počinili gnjusne seksualne zločine kojima je svjedočio svijet, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran priznavanjem palestinske države. Ovaj iskrivljeni korak je nepravda prema sjećanju na žrtve 7. listopada, udarac naporima da se vrati 128 talaca i poticaj Hamasu i iranskim džihadistima, što potkopava priliku za mir i dovodi u pitanje pravo Izraela na samoobranu, naveo je, a prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 14:39