StoryEditorOCM
Svijetmanjak opreza

Poznati ruski dvojac prevario britanskog ministra, predstavili se kao Porošenko, on im izložio Trumpov plan za Ukrajinu

Piše Hina
26. lipnja 2024. - 23:00

Ruski šaljivci koji često ciljaju osobe zanimljive ruskoj državi u srijedu su objavili snimku videopoziva s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom u kojem su ga uvjerili da razgovara s bivšim ukrajinskim predsjednikom.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je ranije ovaj mjesec da je Cameron održao video poziv s nekim tko se predstavio kao bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko prije nego što je shvatio da je žrtva prijevare, piše Jutarnji list.

Poziv u trajanju od 15-ak minuta u kojem se Camerona može vidjeti kako negdje vani razgovara mobitelom, odjeven u neformalnu odjeću, djelo je ruskih šaljivaca koji koriste nadimke "Vovan i Lexus".

image

Vladimir ‘Vovan‘ Kuznecov i Aleksej ‘Lexus‘ Stoliarov, poznati ruski prevaranti snimljeni 2016. godine

 

 

Yuri Kadobnov/Afp

Dvojac je u Rusiji stekao slavu nakon što je prevario niz zapadnih političara u proteklih nekoliko godina, uključujući i talijansku premijerku Giorgiu Meloni, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i 2022. godine tadašnjeg britanskog ministra obrane Bena Wallacea.

Ministarstvo vanjskih poslova kazalo je da je poziv nalikovao ruskoj operaciji za skretanje pozornosti od ruskog rata u Ukrajini. Ministarstvo nije odgovorilo na pitanje o autentičnosti videa.

 privatna večera s trumpom

Voxan i Lexus u prošlosti su nijekali optužbe iz zapadnih zemalja da imaju veze s ruskim obavještajnim službama, iako često svojim žrtvama postavljaju pitanja koja bi bila politička zanimljiva ruskoj državi.

U videu od srijede Cameron je uhvaćen kako priča o osjetljivim temama koje se tiču Ukrajine.

Posebice, može ga se čuti kako govori o privatnoj večeri koji je imao s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom u travnju, tijekom koje je lobirao kod Trumpa da dopusti republikancima da glasuju u korist američke vojne pomoći Ukrajini.

Camerona se može čuti kako govori da je Republikanska stranka podijeljena po pitanju Ukrajine i da je rekao Trumpu da je bio u krivu ako je mislio da je Putin samo želio Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine, kao i područje Donbasa koje se sastoji od Donjecka i Luganska, dvije od četiri ukrajinske regije koje je Moskva prisvojila kao ruski teritorij.

Washington Post izvijestio je u travnju da je Trump privatno razgovarao o opciji da se Putinu dopusti da zadrži Krim i Donbas u zamjenu za mir, nešto što Trumpova kampanja nije potvrdila.

‘Ukrajina neće biti pozvana u NATO na samitu sljedeći mjesec‘

Može se čuti Camerona kako govori da je takva ideja promašena.

"Trump je uvjeren da može doći do sporazuma, a to nije slučaj jer Putin želi puno više", kaže Cameron i dodaje da misli da će Trump, ako pobijedi na izborima, podržati pobjedničku stranu na bojišnici i da su stoga ljetne borbe toliko važne.

Cameron također kaže da Ukrajina neće biti pozvana u NATO savez na samitu sljedeći mjesec jer se Washington protivi toj zamisli. Cameron nadalje kaže da ne misli da je potencijalni francuski plan o slanju vojske u Ukrajinu ispravan pristup jer bi ta vojska postala Putinova meta.

U drugom segmentu, prisjeća se sastanka s kazahstanskim ministrom vanjskih poslova u travnju. Rekao je da mu je ministar rekao da se ova srednjoazijska nacija boji da Rusija "želi komad" sjevernog Kazahstana u kojem živi dosta etničkih Rusa.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u izjavi: "Javno smo prije više tjedana rekli da je do ovog intervjua došlo kako bismo postupili ispravno i druge upozorili na rizik najranije moguće. Ministar vanjskih poslova mislio je da privatno razgovara s ukrajinskim političarom".

Glasnogovornik je rekao da Kremlj širi dezinformacije kako bi "odvratio od svojih ilegalnih aktivnosti u Ukrajini i kršenja ljudskih prava tamo."

Rusija niječe da čini ratne zločine u Ukrajini, piše Jutarnji list.

image

Cameron je lobirao kod Donalda Trumpa za aktivniju pomoć Ukrajini

Steven Hirsch/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 23:00