StoryEditorOCM
SvijetPOLITIČKI RAT

Podjele u Slovačkoj traju od ‘rastave‘ s Češkom. Fico je imao 25 godina kad su ‘pali‘ njegovi komunisti. Sad desničari

Piše Damjan Raknić/JL
16. svibnja 2024. - 16:33

U Slovačkoj je u srijedu srušen još jedan tabu, piše Politico. Šest godina nakon ubojstva istraživačkog novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martina Kušnírove, 71-godišnji književnik Juraj Cintula pokušao je u gradiću Handlovi ubiti 59-godišnjeg premijera Roberta Fica.

Dok je helikopter Fica vozio u bolnicu u Banskoj Bistrici, slovački se establišment pitao što mu je za činiti te, još važnije, zašto se pokušaj atentata dogodio. Jedan od odgovora na drugo pitanje dala je predsjednica Slovačke Zuzana Čaputová. "Mrzilačka retorika kojoj svjedočimo mora prestati. Molim vas, prestanite!", rekla je Čaputová. S njom se složio ministar unutarnjih poslova Matúš Šutaj Eštok. "Glave su usijane, međutim bilo bi jako loše kada bi se ova opasna situacija rasplamsala", rekao je ministar.

Neki parlamentarci iz vladajuće većine nisu bili toliko pomirljivi. Ľuboš Blaha, proruski zastupnik u Nacionalnom vijeću Slovačke Republike iz Ficove stranke SMER-SSD, urlao je u parlamentu na opoziciju te ustvrdio da se premijer "zbog njezine mržnje" bori za život. "Jeste li zadovoljni?", pitao je opozicijske političare potpredsjednik Nacionalnog vijeća Andrej Danko, šef krajnje desne Slovačke nacionalne stranke (SNS). "Mediji će se promijeniti", dodao je Danko.

Društvene su podjele u politici u Slovačkoj prisutne od revolucionarne 1989. godine. Nakon što je u prosincu te godine srušen komunistički režim koji je u tadašnjoj Čehoslovačkoj na vlasti bio od 1948. godine, zemlja je prigrlila prilično okrutnu verziju kapitalizma. Nekoliko godina poslije Baršunaste revolucije, 1. siječnja 1993. godine, došlo je do Baršunastog razvoda i Česi i Slovaci su nakon nešto manje od 70 godina zajedničkog života otišli svaki svojim putem. Te su transformacije dovele do sukoba grada i sela, mladog i starog, slovačkih patriota i čehoslovačkih internacionalista. Svi su oni tražili svoje mjesto u novonastaloj, nepoznatoj im zemlji.

Fico je imao 25 godina kad su komunisti izgubili vlast. Tek što je završio pravni fakultet i ušao u Komunističku partiju Čehoslovačke, dogodila se Baršunasta revolucija. Sustav koji je izučavao i u koji je htio ući raspao mu se pred očima. Fico je kasnije rekao da 1989. "nije primijetio" jer je radio u Ministarstvu pravosuđa i spremao se za studentsko putovanje u Sjedinjene Američke Države. Već se tada, navodi Politico, priklonio većini Slovaka koji su s nostalgijom gledali na komunizam, a sa skepsom prema demokratskom Zapadu.

Talentirani se Fico pridružio Stranci demokratske ljevice (SDL), a 1992. je ušao u Nacionalno vijeće Slovačke. Iako je dobar dio 1990-ih godina proveo na radu u Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourg, bio je dovoljno prisutan u svojoj domovini da je 1999. uspio osnovati socijalističku stranku "trećeg puta" - SMER-SSD. Ta je stranka idućih 25 godina dominirala slovačkom politikom.

Fico je ponovno prigrlio politiku koja je otuđila veći dio zemlje. Nakon propasti autoritarne stranke Pokret za demokratsku Slovačku (HZDS; kasnije poznate pod imenom Narodna stranka - Pokret za demokratsku Slovačku, LS–HZDS) koja je 1990-ih dominirala slovačkom politikom, a koju je od 1994. do 1998. vodio kritizirani autokrat Vladimír Mečiar. Nakon što se Mečiar počeo zamjerati Zapadu, oligarsi koji su financirali HZDS počeli su tražiti drugu stranku koju će podržati te uočili neiskvarenog Ficu. SMER-SSD osvojio je 13,5 posto glasova na izborima koji su se održali 2002. godine. Predizbornu kampanju obilježila je slika gole obitelji koja sjedi na klupi i slogan "U EU, ali ne gologuzi". Na idućim je izborima dotjeraniji Fico osvojio 29 posto glasova te vladu oformio s ostacima HZDS-a i SNS-om.

Prije nego što je sjeo u premijersku fotelju, Fico se pozicionirao kao netko tko čezne za socijalizmom, ali i kao pragmatični cinik gladan moć. Mladi glasači koji su protiv komunizma i koji su naklonjeni Zapadu nisu tražili političare poput Fica, piše Politico.

Fico je suvereno koračao prema svom trećem premijerskom mandatu kad su ubijeni novinar Ján Kuciak i njegova zaručnica Martina Kušnírova. Kuciak je, prema svemu sudeći, ubijen jer je pisao o korupciji u politici. Fica su ta ubojstva dekoncentrirala. Odmah je nakon njih sazvao konferenciju za medije te obećao da će osobi koja ima informacije o ubojici nagraditi s milijun eura. Uz to, optužio je opoziciju da ubojstva želi iskoristiti kako bi ga svrgnula s vlasti. Dva tjedna nakon toga, Fico je podnio ostavku, a njegov je SMER-SSD na izborima koji su održali 2020. doživio poraz.

Fico i njegovi politički saveznici - ministri, parlamentarci, oligarsi, suci, policajci i obavještajci - postali su predmeti istraga, a teretilo ih se za korupciju, zloupotrebu moći te sabotaže. Fico je u travnju 2022. godine uhićen te optužen za organizirani kriminal, međutim te su optužbe u međuvremenu odbačene.

Prošle se godine vratio u premijersku fotelju. Nakon što je SMER-SSD pobijedio na parlamentarnim izborima koji su se održali u rujnu 2023. godine, Fico i njegovi suradnici razmontirali su vodstvo elitne policijske jedinice koja ih je optužila za razne zločine, ugasili su Ured specijalnog tužitelja koji je pokrenut kako bi istraživao ozbiljne zločine i korupciju, sukobili su se s nezavisnim medijima, prepravili su kazneni zakon kako bi osuđeni za korupciju dobili manje kazne te zaprijetili da će nevladine organizacije koje se financiraju iz inozemstva, poput nedavno Gruzije, etiketirati kao "strane agente". U srijedu je otvorena rasprava o prijedlogu Ministarstva kulture Slovačke da se Radiotelevizija Slovačke (RTVS) pretvori i Slovačku radioteleviziju (STVR) te podčini Vladi Slovačke Republike. Fico tvrdi da RTVS ne može biti objektivan jer je u stalnom sukobu s vladom.

Uhićenje Juraja Cintule

 AFPBBC navodi da je pandemija koronavirusa SARS-CoV-2 Ficu omogućila da se vrati u politički život. Dolazio je na prosvjede protiv vlade i istupao protiv protupandemijskih mjera. Te su demonstracije postale divlje i ružne, a Fico je bio na čelu gomile, oboružan megafonom. jednom je čak i uhićen. Kad je pandemija pala u drugi, a kasnije i treći plan, Fico se fokusirao na rat u Ukrajini. Izbore u rujnu 2023. djelomično je dobio jer je obećao da će prestati Kijevu slati municiju te da će poništiti odluku slovačke vlade o slanju vojne pomoći i borbenih aviona ukrajinskoj vojsci. U veljači je ponovno rekao da je protiv toga da Zapad Kijevu šalje oružje. Rekao je da se sukob između Rusije i Ukrajine ne može riješiti vojnim putem te da će slanje oružja Kijevu samo dovesti do stradavanja ukrajinskih vojnika i ukrajinskog naroda. Fico je rekao da se Rusija neće odreći poluotoka Krima i dijelova Donbasa te da Ukrajina treba spustiti svoje oružje i tražiti mirno rješenje. Dodao je da Zapad neopravdano demonizira predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Književnik Juraj Cintula rekao je da je Fica ustrijelio jer se ne slaže s politikama aktualne vlade, točnije napadima na medije i sudstvo. Ministar unutarnjih poslova Šutaj Eštok zatražio je od javnosti da prestane nasilno istupati na društvenim mrežama. "Želim poslati poruku javnosti, novinarima i političarima. Prestanite raspirivati mržnju. Na rubu smo građanskog rata", rekao je ministar.

BBC, međutim, piše da će Fico pokušaj atentata najvjerojatnije pokušati kako bi učvrstio svoju poziciju. Premijerovi najbliži saveznici liberalnu opoziciju i medije drže odgovornima za Cintulin napad. Potpredsjednik Nacionalnog vijeća Andrej Danko rekao je da zemlja ide ka političkom ratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 02:02