stdClass Object ( [id] => 1323275 [title] => Počelo je 4. lipnja. Ukrajinci nisu presjekli prometnu vezu Donbasa s Krimom, a izlaz na Azovsko more je još daleki san [alias] => pocelo-je-4-lipnja-ukrajinci-nisu-presjekli-prometnu-vezu-donbasa-s-krimom-a-izlaz-na-azovsko-more-je-jos-daleki-san [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li ofenziva ukrajinske vojske, koja traje od 4. lipnja, uspjela ili ne? Razgovarali smo s više vojnih stručnjaka i njihovi stavovi o tome se razlikuju od početne pozicije koje zastupaju, a to je je li ruska vojska agresor ili ne.

Ako se gleda da je cilj ove ofenzive bio presijecanje prometnih linija i dotoka ruske vojske, oružja, hrane i streljiva od Donbasa do Krima, onda je ofenziva djelomično ostvarila svoj cilj. Ali niti su Ukrajinci izišli ovom ofenzivom na Azovsko more kao što se očekivalo, niti su vratili Mariupolj i još nekoliko gradova u okolici kojim bi taj dotok i službeno i teritorijalno bio prekinut. Ofenzivom je došlo do ugrožavanja ruskih pozicija na Krimu, na istočnoj obali rijeke Herson, kao i razvlačenjem ruske vojske na više drugih frontova, ali neki veliki uspjeh Ukrajinci nisu imali.

Sada zagovornici ukrajinske strategije obrane tvrde da više nije primarno zauzimati gradove, nego napraviti klinove daljnjeg proboja i doista, u ovoj ofenzivi nije zauzet ni jedan veliki grad koji bi Rusi, kako tvrde, ionako "poklopili" avijacijom, dalekometnom artiljerijom i dronovima.

Ofenziva je vezala najbolje ruske postrojbe na angažman kao što je VDV (desantno zračne postrojbe), dok Rusi tvrde da su sad Ukrajinci na front uveli svoje dvije najbolje desantne postrojbe i da, za razliku od njih, rezervnih snaga nemaju.

Predsjednik Zelenski je u toku ofenzive smijenio ministra obrane Oleksija Reznikova, navodno zbog korupcije u njegovu ministarstvu, dok Rusi govore da je to zbog neuspjeha ofenzive.

---

image

Dan posvećen tenkistima - Zelenski s ukrajinskim vojnicima

 

Afp
---

- Ne smjenjuje se netko zbog korupcije s mjesta ministra obrane, a već sutra će tog Reznikova postaviti na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji - trijumfiraju Rusi, koji govore da je problem ukrajinske vojske ljudstvo i tehnika.

"Sada su angažirali za ovu ofenzivu petsto tisuća ljudi, a Zelenski je donio ukaz gdje se više ne mora imati 25 godina da bi bio mobiliziran. Sada je ta granica ispod, pa mogu biti mobilizirani i dječaci od dvadeset godina, a donio je ukaz i da se pozivu moraju odazvati i oni s invaliditetom. To čine samo očajni ljudi", tvrdi ruska strana, predmnijevajući da će Ukrajina ovim potezom "nakupiti" još 300 tisuća vojnika obveznika, ali nesposobnih i neobučenih, a na red će do zime doći i Ukrajinci koji su pobjegli vani.

- Njima će se uskratiti povlastice, besplatni stanovi i školovanje po Europi, a nije daleko opcija da, ako Ukrajini bude trebalo ljudi, dođe i do njihove deportacije u Ukrajinu. To će se početi događati krajem prosinca, kada ofenziva potpuno padne u svom intenzitetu" - teza je ruskih propagandista.

"Na primjer, prije samo tjedan dana u Ukrajini je jedan od mobilnih operatera (MTS-Ukrajina) postavio video na internetu da oko 400 tisuća korisnika više nikada neće podići slušalicu", izjavio je savjetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin.

On je objasnio da se na snimci vide siluete ukrajinskih vojnika koji se više nikada neće služiti telefonom. Pri tome je broj od 400 tisuća podatak samo jednog od nekoliko mobilnih operatera u Ukrajini. Prema Gaginovim riječima, ovaj video odmah je uklonjen, "prema tome, po njemu, ove brojke su točne".

---

image

Učenica u Lvivu se obučava korištenju kalašnjikova. Ukrajina je smanjila dob za mobiliziaciju

 

 

Afp
---

U prva dva tjedna protuofenzive oštećeno je ili uništeno čak 20 posto naoružanja koje je Ukrajina poslala na bojište, tvrde američki i europski dužnosnici. Gubici su uključivali neke od moćnih zapadnih borbenih strojeva - tenkova i oklopnih transportera - kojima su Ukrajinci namjeravali uzvratiti Rusima.

Vojni stručnjaci rekli su da će uporaba novonaučenih taktika prvi put uvijek biti teška, osobito s obzirom na to da je ruski odgovor bio zauzimanje obrambenih položaja i masivna topnička vatra.

"Postavljena im je visoka letvica", rekao je Rob Lee, stručnjak za rusku vojsku na Institutu za istraživanje vanjske politike u Philadelphiji i bivši časnik američkih marinaca, koji je također putovao na prve crte bojišnice: "Imali su kratko vrijeme da se uvježbaju na novoj opremi i razviju koheziju postrojbe, a onda su bačeni u jednu od najtežih borbenih situacija. Bili su stavljeni u nevjerojatno tešku poziciju."

Ukrajinci nemaju integrirani sustav za napredovanje po dubini ratnog prostora, i to je najveći problem. Nemaju avijaciju, tek su dobili nedavno od saveznika avione ruske proizvodnje, izvađene iz skladišta bivših zemalja Varšavskog ugovora, na koje su namonitrali modernu tehnologiju, ali niti tih aviona ima puno (nekoliko desetina) niti se oni mogu mjeriti s ruskom avijacijom.

Najveći problem je osiguravanje prostora napredovanja, a problem je tih petnaest kilometara ispred ukrajinskih postrojbi kada već zauzmu određenu točku. U napredovanju su Ukrajinci uskraćeni za pomoć jakih topničkih, raketnih i proturaketnih sustava, i zato ofenziva teče sporo. Pogotovo zato što su naletjeli na ogromna minska polja koja su morali raščišćavati ručno, jer kada bi to radili strojno, Rusi bi gađali te skupe strojeve.

---

image

Civili su žrtve ruske agresije. Na fotografiji je Olena Bondar, pred ulazom u svoj dom koji je oštećen u ruskom granatiranju njezinog sela Prudjanka

 

 

Afp
---

Problem je i što su ih mine uništavale u napredovanju kada bi na njih naletjeli. Rusi su još znali postavljati mine nakon što bi odbili ukrajinske napade pa su u povratku teritorija Ukrajinci ginuli, a uništavale su se i ogromne količine njihove nove tehnologije.

Nisu se poštivale ni linije zacrtane pored minskih polja pa se srljalo u smrt, a i jaki sustavi tipa HIMARS i drugi su se koristili uglavnom za gađanje dalekih meta na svom zauzetom teritoriju, a ne u napredovanju. Kao što je sada slučaj.

Više od zauzimanja mjesta Robotine, koji je samo po njima dio malog Surovinova klina koji su Ukrajinci otupili, Ruse zabrinjava zauzimanje mjesta Opitno od ukrajinske vojske. U tom mjestu su ostale zgrade i ostali infrastrukturni objekti, a Ukrajincima je i dostupan prometni dotok streljiva i oružja, kao i hrane. Nakon Robotine, Ukrajinci su na petnaest kilometara do prometnog čvorišta Tokmaka, koje još uvijek drže Rusi, ali im Ukrajinci artiljerijom nanose teške gubitke.

Ako bi ga oslobodili, stvorili bi pretpostavke za funkcioniranje linije Mariupolj - Tokmak - Herson. Samo treba osloboditi i Mariupolj, a dobar put prema tome je vraćanje sela Urožaine u ukrajinske ruke. Ukrajincima se otvara put prema Berdjansku i Mariupolju, dvjema važnim lukama na Azovskom moru. Vraćanje Berdjanska bilo bi od ogromnog značaja za Ukrajinu, jer bi time bile prekinute ruske opskrbne linije od Krima do Donbasa preko Mariupolja.

Rusija je u nekoliko navrata snažnim napadima pokušavala razvući ukrajinske snage na sjeveru Donbasa (sjeverozapadno od okupiranog grada Svatove, u području Novojegorivke, ali i istočno od Kupjanska), ali ukrajinski vojnici odolijevaju u Avdiivki i Marinki.

Ruska propaganda tvrdi da je pad Kupjanska i Marinke pitanje dana, ali to "pitanje" ne rješavaju mjesecima, kao što ni ukrajinska ofenziva ne bere predobre plodove ovom ofenzivom, kao što tvrde ukrajinska i svjetska javnost.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE JE ZAPELO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => GDJE JE ZAPELO? 2 0 6843 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-15 15:27:34 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-16 17:16:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-16 17:16:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Počelo je 4. lipnja. Ukrajinci nisu presjekli prometnu vezu Donbasa s Krimom, a izlaz na Azovsko more je još daleki san [metakey] => Ukrajinski rat, mariupolj, minska polja, azovsko more, Ofanziva [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639872.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25636430.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25634166.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25620647.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ukrajinci radi dizanja morala i dalje izla\u017eu uni\u0161tenu rusku vojnu tehniku u svojim gradovima, ova je fotografija iz Krivaji Rig<\/p>","

Dan posve\u0107en tenkistima - Zelenski s ukrajinskim vojnicima<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

U\u010denica u Lvivu se obu\u010dava kori\u0161tenju kala\u0161njikova. Ukrajina je smanjila dob za mobiliziaciju<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Civili su \u017ertve ruske agresije. Na fotografiji je Olena Bondar, pred ulazom u svoj dom koji je o\u0161te\u0107en u ruskom granatiranju njezinog sela Prudjanka<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25639872_1920.jpg":"1920x1080","k_25639872_1280.jpg":"1280x1280","k_25639872_1024.jpg":"1024x1024","k_25639872_640.jpg":"640x640","k_25639872_480.jpg":"480x480","k_25639872_340.jpg":"340x340","k_25639872_220.jpg":"220x220","o_25639872_1280.jpg":"1280x853","o_25639872_1024.jpg":"1024x682","o_25639872_640.jpg":"640x426","o_25639872_480.jpg":"480x320","o_25639872_340.jpg":"340x226","o_25639872_220.jpg":"220x146","h_25639872_1280.jpg":"1280x854","h_25639872_1024.jpg":"1024x683","h_25639872_640.jpg":"640x427","h_25639872_480.jpg":"480x320","h_25639872_340.jpg":"340x227","h_25639872_220.jpg":"220x147","pp_25639872_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639872_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639872_640.jpg":"640x814","pp_25639872_480.jpg":"480x611","pp_25639872_340.jpg":"340x432","pp_25639872_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25636430_1920.jpg":"1920x1080","k_25636430_1280.jpg":"1280x1280","k_25636430_1024.jpg":"1024x1024","k_25636430_640.jpg":"640x640","k_25636430_480.jpg":"480x480","k_25636430_340.jpg":"340x340","k_25636430_220.jpg":"220x220","o_25636430_1280.jpg":"1280x853","o_25636430_1024.jpg":"1024x682","o_25636430_640.jpg":"640x426","o_25636430_480.jpg":"480x320","o_25636430_340.jpg":"340x226","o_25636430_220.jpg":"220x146","h_25636430_1280.jpg":"1280x854","h_25636430_1024.jpg":"1024x683","h_25636430_640.jpg":"640x427","h_25636430_480.jpg":"480x320","h_25636430_340.jpg":"340x227","h_25636430_220.jpg":"220x147","pp_25636430_1280.jpg":"1280x1628","pp_25636430_1024.jpg":"1024x1303","pp_25636430_640.jpg":"640x814","pp_25636430_480.jpg":"480x611","pp_25636430_340.jpg":"340x432","pp_25636430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25634166_1920.jpg":"1920x1080","k_25634166_1280.jpg":"1280x1280","k_25634166_1024.jpg":"1024x1024","k_25634166_640.jpg":"640x640","k_25634166_480.jpg":"480x480","k_25634166_340.jpg":"340x340","k_25634166_220.jpg":"220x220","o_25634166_1280.jpg":"1280x853","o_25634166_1024.jpg":"1024x682","o_25634166_640.jpg":"640x426","o_25634166_480.jpg":"480x320","o_25634166_340.jpg":"340x226","o_25634166_220.jpg":"220x146","h_25634166_1280.jpg":"1280x854","h_25634166_1024.jpg":"1024x683","h_25634166_640.jpg":"640x427","h_25634166_480.jpg":"480x320","h_25634166_340.jpg":"340x227","h_25634166_220.jpg":"220x147","pp_25634166_1280.jpg":"1280x1628","pp_25634166_1024.jpg":"1024x1303","pp_25634166_640.jpg":"640x814","pp_25634166_480.jpg":"480x611","pp_25634166_340.jpg":"340x432","pp_25634166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25620647_1920.jpg":"1920x1080","k_25620647_1280.jpg":"1280x1280","k_25620647_1024.jpg":"1024x1024","k_25620647_640.jpg":"640x640","k_25620647_480.jpg":"480x480","k_25620647_340.jpg":"340x340","k_25620647_220.jpg":"220x220","o_25620647_1280.jpg":"1280x851","o_25620647_1024.jpg":"1024x681","o_25620647_640.jpg":"640x425","o_25620647_480.jpg":"480x319","o_25620647_340.jpg":"340x226","o_25620647_220.jpg":"220x146","h_25620647_1280.jpg":"1280x854","h_25620647_1024.jpg":"1024x683","h_25620647_640.jpg":"640x427","h_25620647_480.jpg":"480x320","h_25620647_340.jpg":"340x227","h_25620647_220.jpg":"220x147","pp_25620647_1280.jpg":"1280x1628","pp_25620647_1024.jpg":"1024x1303","pp_25620647_640.jpg":"640x814","pp_25620647_480.jpg":"480x611","pp_25620647_340.jpg":"340x432","pp_25620647_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38044214 Threads: 4 Questions: 7077146497 Slow queries: 3296078 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607822437 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/pocelo-je-4-lipnja-ukrajinci-nisu-presjekli-prometnu-vezu-donbasa-s-krimom-a-izlaz-na-azovsko-more-je-jos-daleki-san-1323275 [printLink] => /vijesti/svijet/pocelo-je-4-lipnja-ukrajinci-nisu-presjekli-prometnu-vezu-donbasa-s-krimom-a-izlaz-na-azovsko-more-je-jos-daleki-san-1323275?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 695749 [name] => Ukrajinski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-31 18:37:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajinski-rat [link] => /tag/ukrajinski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669106 [name] => mariupolj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 10:12:30 [main_article_id] => 0 [alias] => mariupolj [link] => /tag/mariupolj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 256399 [name] => minska polja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => minska-polja [link] => /tag/minska-polja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 670337 [name] => azovsko more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-13 11:32:19 [main_article_id] => 0 [alias] => azovsko-more [link] => /tag/azovsko-more ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730134 [name] => Ofanziva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-16 19:16:17 [main_article_id] => 0 [alias] => ofanziva [link] => /tag/ofanziva ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE JE ZAPELO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počelo je 4. lipnja. Ukrajinci nisu presjekli prometnu vezu Donbasa s Krimom, a izlaz na Azovsko more je još daleki san [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639872.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Ukrajinci radi dizanja morala i dalje izlažu uništenu rusku vojnu tehniku u svojim gradovima, ova je fotografija iz Krivaji Rig

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639872.jpg [title] => Afp

Ukrajinci radi dizanja morala i dalje izlažu uništenu rusku vojnu tehniku u svojim gradovima, ova je fotografija iz Krivaji Rig

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25636430.jpg [title] => Afp

Dan posvećen tenkistima - Zelenski s ukrajinskim vojnicima

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25634166.jpg [title] => Afp

Učenica u Lvivu se obučava korištenju kalašnjikova. Ukrajina je smanjila dob za mobiliziaciju

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25620647.jpg [title] => Afp

Civili su žrtve ruske agresije. Na fotografiji je Olena Bondar, pred ulazom u svoj dom koji je oštećen u ruskom granatiranju njezinog sela Prudjanka

 

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Je li ofenziva ukrajinske vojske, koja traje od 4. lipnja, uspjela ili ne? Razgovarali smo s više vojnih stručnjaka i njihovi stavovi o tome se razlikuju od početne pozicije koje zastupaju, a to je je li ruska vojska agresor ili ne.

Ako se gleda da je cilj ove ofenzive bio presijecanje prometnih linija i dotoka ruske vojske, oružja, hrane i streljiva od Donbasa do Krima, onda je ofenziva djelomično ostvarila svoj cilj. Ali niti su Ukrajinci izišli ovom ofenzivom na Azovsko more kao što se očekivalo, niti su vratili Mariupolj i još nekoliko gradova u okolici kojim bi taj dotok i službeno i teritorijalno bio prekinut. Ofenzivom je došlo do ugrožavanja ruskih pozicija na Krimu, na istočnoj obali rijeke Herson, kao i razvlačenjem ruske vojske na više drugih frontova, ali neki veliki uspjeh Ukrajinci nisu imali.

Sada zagovornici ukrajinske strategije obrane tvrde da više nije primarno zauzimati gradove, nego napraviti klinove daljnjeg proboja i doista, u ovoj ofenzivi nije zauzet ni jedan veliki grad koji bi Rusi, kako tvrde, ionako "poklopili" avijacijom, dalekometnom artiljerijom i dronovima.

Ofenziva je vezala najbolje ruske postrojbe na angažman kao što je VDV (desantno zračne postrojbe), dok Rusi tvrde da su sad Ukrajinci na front uveli svoje dvije najbolje desantne postrojbe i da, za razliku od njih, rezervnih snaga nemaju.

Predsjednik Zelenski je u toku ofenzive smijenio ministra obrane Oleksija Reznikova, navodno zbog korupcije u njegovu ministarstvu, dok Rusi govore da je to zbog neuspjeha ofenzive.

---

image

Dan posvećen tenkistima - Zelenski s ukrajinskim vojnicima

 

Afp
---

- Ne smjenjuje se netko zbog korupcije s mjesta ministra obrane, a već sutra će tog Reznikova postaviti na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji - trijumfiraju Rusi, koji govore da je problem ukrajinske vojske ljudstvo i tehnika.

"Sada su angažirali za ovu ofenzivu petsto tisuća ljudi, a Zelenski je donio ukaz gdje se više ne mora imati 25 godina da bi bio mobiliziran. Sada je ta granica ispod, pa mogu biti mobilizirani i dječaci od dvadeset godina, a donio je ukaz i da se pozivu moraju odazvati i oni s invaliditetom. To čine samo očajni ljudi", tvrdi ruska strana, predmnijevajući da će Ukrajina ovim potezom "nakupiti" još 300 tisuća vojnika obveznika, ali nesposobnih i neobučenih, a na red će do zime doći i Ukrajinci koji su pobjegli vani.

- Njima će se uskratiti povlastice, besplatni stanovi i školovanje po Europi, a nije daleko opcija da, ako Ukrajini bude trebalo ljudi, dođe i do njihove deportacije u Ukrajinu. To će se početi događati krajem prosinca, kada ofenziva potpuno padne u svom intenzitetu" - teza je ruskih propagandista.

"Na primjer, prije samo tjedan dana u Ukrajini je jedan od mobilnih operatera (MTS-Ukrajina) postavio video na internetu da oko 400 tisuća korisnika više nikada neće podići slušalicu", izjavio je savjetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin.

On je objasnio da se na snimci vide siluete ukrajinskih vojnika koji se više nikada neće služiti telefonom. Pri tome je broj od 400 tisuća podatak samo jednog od nekoliko mobilnih operatera u Ukrajini. Prema Gaginovim riječima, ovaj video odmah je uklonjen, "prema tome, po njemu, ove brojke su točne".

---

image

Učenica u Lvivu se obučava korištenju kalašnjikova. Ukrajina je smanjila dob za mobiliziaciju

 

 

Afp
---

U prva dva tjedna protuofenzive oštećeno je ili uništeno čak 20 posto naoružanja koje je Ukrajina poslala na bojište, tvrde američki i europski dužnosnici. Gubici su uključivali neke od moćnih zapadnih borbenih strojeva - tenkova i oklopnih transportera - kojima su Ukrajinci namjeravali uzvratiti Rusima.

Vojni stručnjaci rekli su da će uporaba novonaučenih taktika prvi put uvijek biti teška, osobito s obzirom na to da je ruski odgovor bio zauzimanje obrambenih položaja i masivna topnička vatra.

"Postavljena im je visoka letvica", rekao je Rob Lee, stručnjak za rusku vojsku na Institutu za istraživanje vanjske politike u Philadelphiji i bivši časnik američkih marinaca, koji je također putovao na prve crte bojišnice: "Imali su kratko vrijeme da se uvježbaju na novoj opremi i razviju koheziju postrojbe, a onda su bačeni u jednu od najtežih borbenih situacija. Bili su stavljeni u nevjerojatno tešku poziciju."

Ukrajinci nemaju integrirani sustav za napredovanje po dubini ratnog prostora, i to je najveći problem. Nemaju avijaciju, tek su dobili nedavno od saveznika avione ruske proizvodnje, izvađene iz skladišta bivših zemalja Varšavskog ugovora, na koje su namonitrali modernu tehnologiju, ali niti tih aviona ima puno (nekoliko desetina) niti se oni mogu mjeriti s ruskom avijacijom.

Najveći problem je osiguravanje prostora napredovanja, a problem je tih petnaest kilometara ispred ukrajinskih postrojbi kada već zauzmu određenu točku. U napredovanju su Ukrajinci uskraćeni za pomoć jakih topničkih, raketnih i proturaketnih sustava, i zato ofenziva teče sporo. Pogotovo zato što su naletjeli na ogromna minska polja koja su morali raščišćavati ručno, jer kada bi to radili strojno, Rusi bi gađali te skupe strojeve.

---

image

Civili su žrtve ruske agresije. Na fotografiji je Olena Bondar, pred ulazom u svoj dom koji je oštećen u ruskom granatiranju njezinog sela Prudjanka

 

 

Afp
---

Problem je i što su ih mine uništavale u napredovanju kada bi na njih naletjeli. Rusi su još znali postavljati mine nakon što bi odbili ukrajinske napade pa su u povratku teritorija Ukrajinci ginuli, a uništavale su se i ogromne količine njihove nove tehnologije.

Nisu se poštivale ni linije zacrtane pored minskih polja pa se srljalo u smrt, a i jaki sustavi tipa HIMARS i drugi su se koristili uglavnom za gađanje dalekih meta na svom zauzetom teritoriju, a ne u napredovanju. Kao što je sada slučaj.

Više od zauzimanja mjesta Robotine, koji je samo po njima dio malog Surovinova klina koji su Ukrajinci otupili, Ruse zabrinjava zauzimanje mjesta Opitno od ukrajinske vojske. U tom mjestu su ostale zgrade i ostali infrastrukturni objekti, a Ukrajincima je i dostupan prometni dotok streljiva i oružja, kao i hrane. Nakon Robotine, Ukrajinci su na petnaest kilometara do prometnog čvorišta Tokmaka, koje još uvijek drže Rusi, ali im Ukrajinci artiljerijom nanose teške gubitke.

Ako bi ga oslobodili, stvorili bi pretpostavke za funkcioniranje linije Mariupolj - Tokmak - Herson. Samo treba osloboditi i Mariupolj, a dobar put prema tome je vraćanje sela Urožaine u ukrajinske ruke. Ukrajincima se otvara put prema Berdjansku i Mariupolju, dvjema važnim lukama na Azovskom moru. Vraćanje Berdjanska bilo bi od ogromnog značaja za Ukrajinu, jer bi time bile prekinute ruske opskrbne linije od Krima do Donbasa preko Mariupolja.

Rusija je u nekoliko navrata snažnim napadima pokušavala razvući ukrajinske snage na sjeveru Donbasa (sjeverozapadno od okupiranog grada Svatove, u području Novojegorivke, ali i istočno od Kupjanska), ali ukrajinski vojnici odolijevaju u Avdiivki i Marinki.

Ruska propaganda tvrdi da je pad Kupjanska i Marinke pitanje dana, ali to "pitanje" ne rješavaju mjesecima, kao što ni ukrajinska ofenziva ne bere predobre plodove ovom ofenzivom, kao što tvrde ukrajinska i svjetska javnost.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp
Afp

Ukrajinci radi dizanja morala i dalje izlažu uništenu rusku vojnu tehniku u svojim gradovima, ova je fotografija iz Krivaji Rig

Afp

Dan posvećen tenkistima - Zelenski s ukrajinskim vojnicima

 

Afp

Učenica u Lvivu se obučava korištenju kalašnjikova. Ukrajina je smanjila dob za mobiliziaciju

 

 

Afp

Civili su žrtve ruske agresije. Na fotografiji je Olena Bondar, pred ulazom u svoj dom koji je oštećen u ruskom granatiranju njezinog sela Prudjanka

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/pocelo-je-4-lipnja-ukrajinci-nisu-presjekli-prometnu-vezu-donbasa-s-krimom-a-izlaz-na-azovsko-more-je-jos-daleki-san-1323275 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0174fbbd0416fc87bdc3fa23df89e4a1de5b2f0c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Delo+je+4.+lipnja.+Ukrajinci+nisu+presjekli+prometnu+vezu+Donbasa+s+Krimom%2C+a+izlaz+na+Azovsko+more+je+jo%C5%A1+daleki+san&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpocelo-je-4-lipnja-ukrajinci-nisu-presjekli-prometnu-vezu-donbasa-s-krimom-a-izlaz-na-azovsko-more-je-jos-daleki-san-1323275 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpocelo-je-4-lipnja-ukrajinci-nisu-presjekli-prometnu-vezu-donbasa-s-krimom-a-izlaz-na-azovsko-more-je-jos-daleki-san-1323275 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE JE ZAPELO? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetGDJE JE ZAPELO?

Počelo je 4. lipnja. Ukrajinci nisu presjekli prometnu vezu Donbasa s Krimom, a izlaz na Azovsko more je još daleki san

Piše Marko Didić
16. rujna 2023. - 19:16
Ukrajinci radi dizanja morala i dalje izlažu uništenu rusku vojnu tehniku u svojim gradovima, ova je fotografija iz Krivaji RigAfp

Je li ofenziva ukrajinske vojske, koja traje od 4. lipnja, uspjela ili ne? Razgovarali smo s više vojnih stručnjaka i njihovi stavovi o tome se razlikuju od početne pozicije koje zastupaju, a to je je li ruska vojska agresor ili ne.

Ako se gleda da je cilj ove ofenzive bio presijecanje prometnih linija i dotoka ruske vojske, oružja, hrane i streljiva od Donbasa do Krima, onda je ofenziva djelomično ostvarila svoj cilj. Ali niti su Ukrajinci izišli ovom ofenzivom na Azovsko more kao što se očekivalo, niti su vratili Mariupolj i još nekoliko gradova u okolici kojim bi taj dotok i službeno i teritorijalno bio prekinut. Ofenzivom je došlo do ugrožavanja ruskih pozicija na Krimu, na istočnoj obali rijeke Herson, kao i razvlačenjem ruske vojske na više drugih frontova, ali neki...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:22