StoryEditor
Svijetborba protiv pandemije

Pfizer i Moderna imaju razloga za zadovoljstvo: Cjepiva na bazi glasničke RNA pokazuju se djelotvornima protiv indijske varijante

Piše Hina
13. svibnja 2021. - 13:58

Cjepiva protiv covida-19 na bazi glasničke RNA kao što su BioNtech/Pfizer i Moderna, čine se učinkovitima protiv indijske varijante koronavirusa, objavila je Europska agencija za lijekove (EMA).

Podaci koje je iznio europski regulator o učinkovitosti cjepiva mRNA protiv varijante B.1.617 covida-19 "ohrabruju", ustvrdio je Marco Cavaleri, predsjednik radne skupine EMA-e odgovoran za strategiju cijepljenja. 

Na konferenciji za novinare u srijedu Cavaleri je rekao i da je optimist u pogledu djelotvornosti da cjepiva na bazi adenovirusa, kakva su razvili  AstraZeneca/Oxford te Johnson & Jonhson, također štite od indijske varijante.

Čekaju se dodatni podaci iz Indije gdje se primjenjuje cjepivo AstraZeneca, rekao je.

"Do danas, se u svemu, uvjereni smo da će cjepiva biti učinkovita protiv te varijante", rekao je.

U Europskoj uniji odobrena su četiri cjepiva: Pfizer/BioNTech i Moderna, koji se koriste tehnologijom mRNA te AstraZeneca i Johnson & Johnson, virusna vektorska cjepiva.

Varijanta B.1.617, koja se prvi put u Indiji pojavila u listopadu, otkrivena je u 44 države, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je tu varijantu svrstala na popis "zabrinjavajućih".

Time se indijska varijanta pridružila trima 'zloglasnima' koje su se pojavile u Velikoj Britaniji, u Brazilu te Južnoj Africi, a koje su smatrane opasnijima od originalne verzije koronavirusa jer su zaraznije, smrtonosnije ili otpornije na pojedina cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 00:29