stdClass Object ( [id] => 1324909 [title] => Petrove, hvala za hladnokrvnost: Prije 40 godina svijet je bio na rubu, sovjetski oficir spriječio je nuklearni rat... [alias] => petrove-hvala-za-hladnokrvnost-prije-40-godina-svijet-je-bio-na-rubu-sovjetski-oficir-sprijecio-je-nuklearni-rat [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovog tjedna navršava se 40 godina otkad je jedan hladnokrvni Rus vjerojatno spasio čovječanstvo od nuklearnog holokausta. Lako je moguće da smo živi samo zahvaljujući njemu, a većina ljudi u svijetu nije čula za njega.

Zvao se Stanislav Jevgrafovič Petrov (1939.-2017.) i bio je potpukovnik sovjetskih snaga protuzračne obrane, a te zamalo kobne noći 26. rujna 1983. sjedio je u bunkeru u vojnoj bazi “Serpuhov-15”, stotinjak kilometara zapadno od Moskve, buljeći u kompjutor.

Nije to bio običan kompjutor, niti običan bunker. Golemo betonsko zdanje u obliku gljive, okruženo bodljikavom žicom i teško naoružanim vojnicima Crvene armije, zapravo je bio centar “OKO”, tajni punkt za rano upozoravanje na nuklearne projektile usmjerene prema SSSR-u. Centar je bio povezan s četiri špijunska satelita koji su pratili kontinentalni dio SAD-a, s ciljem da detektiraju eventualno ispaljivanje projektila prema Moskvi, a raspolagao je i “superkompjutorom” čiji je zadatak bio da izračuna putanje tih projektila te da u slučaju potrebe, aktivacijom “crvenog dugmeta”, pošalje podatke sovjetskim čelnicima koji su trebali donijeti odluku o nuklearnom odgovoru SSSR-a.

Naizgled rutinska noćna smjena u jednoj se sekundi, četrdeset minuta nakon ponoći, pretvorila u nešto što je moglo završiti apokalipsom. Tišinu u bunkeru odjednom je proparalo zavijanje sirena, a na ekranu kompjutora pojavila se jedna riječ ispisana velikim crvenom slovima: “Lansiranje”. Računalo je signaliziralo da je Amerika upravo ispalila nuklearni projektil na Moskvu.

- Sirena je zavijala, ali samo sam sjedio nekoliko sekundi, zureći u veliki, pozadinski osvijetljeni crveni ekran s riječju “lansiranje” - rekao je Petrov u razgovoru za BBC 2013. godine, dodavši da se u tom času “trenutno gotovo ukočio”.

Jasno je i zašto se posebno trenirani oficir Crvene armije u kritičnom trenutku ipak “ukočio”: jer je dobro poznavao protokol postupanja u takvim situacijama. Štoviše, nitko taj protokol nije poznavao bolje od njega - on ga je i napisao.

---

image

‘Sirena je zavijala, ali samo sam sjedio nekoliko sekundi, zureći u veliki, pozadinski osvijetljeni crveni ekran s riječju ‘lansiranje‘ - rekao je Petrov 2013. godine, dodavši da se u tom času ‘trenutno gotovo ukočio‘

Mr. Wing/
---

Apokaliptični kompjutor

A prema tom protokolu, on je morao odmah obavijestiti zapovjednika sovjetske protuzračne obrane, generala Jurija Votinceva, a ovaj je dojavu trebao hitno proslijediti generalnom sekretaru Komunističke partije SSSR-a Juriju Andropovu, koji bi morao donijeti odluku o nuklearnom odgovoru Moskve, odnosno o ispaljivanju smrtonosnih projektila na Ameriku.

Petrov se našao u poziciji Hamleta. Ako je signal lažan, a on pritisne crveno dugme i pošalje obavijest, Andropov će vjerojatno za koju minutu narediti nuklearni napad na SAD, što će izazvati osvetnički nuklearni udar SAD-a i NATO saveznika po Sovjetskom Savezu. A ako je upozorenje točno, a on ne izvijesti nadređene, Sovjetski Savez će za manje od pola sata biti uništen nuklearnim oružjem bez upozorenja i mogućnosti da na njega odgovori.

U oba slučaja bilo bi stotine milijuna mrtvih. I Petrovu je pred očima iskrslo staro rusko pitanje: što da se radi?

A onda je kompjutor poslao još jednu apokaliptičnu poruku.

- Minutu kasnije sirena se ponovno oglasila. Drugi projektil je lansiran. Zatim treći, četvrti i peti. Računala su promijenila upozorenja s “lansiranja” na “raketni udar” – pričao je trideset godina kasnije Petrov.

Sada se našao u još višestruko težoj situaciji: sada je prema Moskvi i drugim sovjetskim gradovima letjelo pet nuklearnih projektila. A vremena za reakciju – o kojoj je ovisila sudbina čovječanstva - bilo je sve manje.

U bunkeru je bilo 120 sovjetskih vojnih časnika i inženjera. Već na prvi zvuk sirene svi su “zaustavili dah” i stali gledati u ekran i u Petrova.

- Svi su skočili sa svojih mjesta gledajući me. Što sam mogao? Postojao je postupak koji sam sâm napisao – reći će kasnije Petrov.

Ali on na potiljku nije osjećao samo njihove poglede, nego i svu težinu svijeta: prema izračunima kompjutora, prvi projektil trebao je pogoditi Moskvu za dvadeset tri minute. Znajući da sovjetskom vrhu za pokretanje nuklearnog napada treba petnaest minuta, Petrov je shvaćao da ima samo nekoliko minuta za reakciju.

Sin pilota Crvene armije

- Nije postojalo pravilo koliko smo dugo smjeli razmišljati prije nego što prijavimo napad. Ali znali smo da svaka sekunda odugovlačenja oduzima dragocjeno vrijeme, da vojno i političko vodstvo Sovjetskog Saveza mora biti obaviješteno bez odlaganja. Sve što sam trebao učiniti bilo je posegnuti za telefonom i uspostaviti izravnu vezu s našim najvišim zapovjednicima, ali nisam se mogao pomaknuti. Osjećao sam se kao da sjedim na vrućoj tavi – kazivao je 2013. za BBC.

Prije nego što opišemo konačnu Petrovljevu odluku i reakciju, nužno je u makar šturim crtama iznijeti njegovu biografiju. Rođen je 1939. na ruskom Dalekom istoku, u Vladivostoku, te je odrastao u crvenoarmejskoj obitelji: otac Jevgraf u WW2 je bio pilot sovjetskih zračnih snaga, dok je majka kao medicinska sestra njegovala ranjenike Crvene armije.

To je očito odredilo dječakov životni put. Petrov je upisao vojnu zrakoplovnu inženjersku akademiju u Kijevu, a nakon diplome odlučio je krenuti očevim stopama: 1972. pristupa sovjetskom zrakoplovstvu, odnosno snagama protuzračne obrane, te je kao inženjer radio-komunikacija dodijeljen centru “OKO”, koji je nadzirao tada novi sustav ranog upozoravanja na napad nuklearnim projektilima iz zemalja NATO-a.

Već iduće godine ženi se Raisom, s kojom dobiva sina Dmitrija i kćer Elenu. Zahvaljujući iznimnoj inženjerskoj naobrazbi i velikom tehničkom znanju, mladi potporučnik već sredinom 70-ih postaje zapovjednik centra “OKO”, a do te 1983. već je bio potpukovnik.

Treba ukratko ocrtati i tadašnji geopolitički kontekst, kako bi se razumjela težina Petrovljeve odluke. Bilo je to vrijeme velikih hladnoratovskih napetosti između SAD-a i SSSR-a: nakon što je krajem 70-ih SSSR rasporedio četrnaest nuklearnih projektila SS-20/RSD-10, u prosincu 1979. NATO donosi odluku da u zapadnoj Europi (u Zapadnoj Njemačkoj i Velikoj Britaniji) rasporedi 108 nuklearnih raketa Pershing II, koje bi mogle pogoditi ciljeve u istočnoj Ukrajini, Bjelorusiji ili Litvi – dijelovima tadašnjeg Sovjetskog Saveza - unutar deset minuta.

---

image
Photo12 Via Afp
---

Nije Hitler, nego Reagan

Situacija se još zaoštrila nakon što je u siječnju 1981. u Bijelu kuću došao novi predsjednik SAD-a Ronald Reagan. Već sredinom veljače SAD započinje psihološke operacije za testiranje ranjivosti sovjetskog radara i demonstraciju američkih nuklearnih sposobnosti. Uz tajne pomorske operacije u Barentsovom, Norveškom, Crnom i Baltičkom moru, nekoliko puta tjedno američki bombarderi bi se zaletjeli izravno prema sovjetskom zračnom prostoru samo da bi u zadnji čas skrenuli.

- To ih je stvarno pogodilo - prisjećao se kasnije tadašnji državni podtajnik SAD-a William Schneider Jr., na čiji su stol stizali povjerljivi izvještaji o tim akcijama.

- Nisu znali što sve to znači. Eskadrila bi letjela ravno prema sovjetskom zračnom prostoru, a drugi bi radari zasvijetlili i jedinice bi postale pripravne. Zatim bi se u posljednjem trenutku eskadrila okrenula i vratila kući – rekao je Schneider američkom publicistu Peteru Schweizeru, koji je taj iskaz objavio u knjizi “Pobjeda: Tajna strategija Reaganove administracije koja je ubrzala kolaps Sovjetskog Saveza” (New York: The Atlantic Monthly Press, 1994.)

Prema kasnije objavljenim izvještajima CIA-e i viših časnika KGB-a, sovjetski čelnici su bili opsjednuti Reaganovom ratobornom retorikom i povijesnim paralelama s njemačkom invazijom 1941. godine, te su vjerovali da SAD priprema tajni nuklearni napad na SSSR. Stoga su i sovjetski agenti u inozemstvu dobili upute da obrate pažnju na znakove ako se takvo što sprema.

- Rusi su vidjeli američku vladu koja se priprema za prvi udar, na čelu s predsjednikom Reaganom sposobnim narediti napad – ustvrdio je 2000. na američkoj televiziji NBC bivši predsjednik Instituta za svjetsku sigurnost u Washingtonu i stručnjak za nuklearne strategije Bruce G. Blair.

Godinama kasnije Blair je, govoreći u filmu poljske redateljice Ewe Piete “Crveno dugme”, pojasnio da se odnos između SAD-a i SSSR-a u to vrijeme “pogoršao do točke u kojoj je Sovjetski Savez kao sustav - ne samo Kremlj, ne samo sovjetski vođa Jurij Andropov, ne samo KGB, već čitav sustav - bio spreman očekivati napad i vrlo brzo uzvratiti. Bio je u stanju pripravnosti. Bio je vrlo nervozan i sklon pogreškama i nezgodama...”

’Carstvo zla’

I naravno, to nervozno iščekivanje američkog napada zaista je dovelo do ozbiljne pogreške, koja je rezultirala katastrofom: 1. rujna 1983. u sovjetski zračni prostor nakratko je slučajno zalutao južnokorejski putnički avion, let 007 Korean Air Linesa iz New Yorka za Seul (preko Aljaske), a sovjetska vojska ga je oborila, misleći da se radi o špijunskom avionu SAD-a. Avion je pao u Japansko more, zapadno od ruskog otoka Sahalin, a svih 269 putnika i članova osoblja je poginulo, među njima i američki kongresmen Larry McDonald i mnogi Amerikanci.

Nakon te katastrofe – koja se dogodila samo tri tjedna prije najveće noći u životu Stanislava Petrova - američki predsjednik Reagan naziva SSSR “carstvom zla” i otvoreno poziva na rat protiv “crvene prijetnje”, a Zapad nameće Rusiji ekonomske sankcije.

Ostati hladne glave u takvim okolnostima bio je doista pothvat. Pa ipak, Stanislav Petrov je uspio u tome: te noći, 26. rujna 1983., dok je na ekranu gledao kako se pet nuklearnih raketa približavaju njegovoj zemlji, ostao je hladne glave i nije proslijedio poruku. Umjesto toga, nadređenima je prijavio kvar na sustavu.

I bio je u pravu: kasnija istraga pokazala je da se radilo o meteorološkoj anomaliji, odnosno da se sunčeva svjetlost reflektirala od visokih oblaka iznad Sjeverne Dakote i zbunila senzore na sovjetskom satelitu Molniya (Munja), koji je te odbljeske pogrešno protumačio kao bljeskove koji nastaju pri lansiranju raketa (pogreška je kasnije ispravljena unakrsnim referenciranjem geostacionarnog satelita).

Ali kako je to Petrov odmah znao?

Odgovor glasi: nije znao. Nije imao pojma je li signal kompjutora lažan ili ispravan.

23 minute strepnje

- Svi podaci pokazivali su da je došlo do raketnog napada. Da sam poslao izvještaj nadređenima, nitko mu ne bi proturječio - izjavit će Petrov 2013. za BBC.

Ali ipak, nešto ga je sputavalo da proslijedi obavijest o napadu. Usprkos onome što je vidio na ekranu, utroba mu je govorila da ne pritisne crveno dugme.

- U takvim situacijama ne možete racionalno analizirati, već se oslanjate na instinkt. A on mi je govorio da nešto nije u redu – tumačio je novinarima godinama kasnije.

Prvi razlog sumnje bila je vojna obuka koju je prošao. Učili su ga da će Amerika, ako napadne, napasti masovno i sveobuhvatno, sa stotinama raketa, nikako samo s pet.

Drugo, sovjetski računalni sustav detekcije lansiranja bio je nov i on je smatrao da još nije potpuno pouzdan; među ostalim, činilo mu se da je poruka prebrzo prošla kroz svih 30 slojeva verifikacije.

I treće, čekao je potvrdu zemaljskih izvora, koji nikako nisu stizali: kopneni radari Sovjetskog Saveza nisu registrirali nikakve rakete.

Iako su računala pokazivala da se projektili sve više približavaju i premda nije bio siguran da je kompjutorski signal lažan, Petrov je odlučio odstupiti od protokola. U tišini je gledao monitor i čekao da vidi što će se dogoditi u nultoj sekundi.

“Sekundu prije predviđenog udara Petrov i kolege sklopili su oči, a možda, tko zna, i skrivećki odaslali molitvu nebesima”, pisao je kasnije zapadni tisak.

Kad su otvorili oči, nije se dogodilo ništa. U trenutku kad je kompjutor ukazivao da je prva raketa pogodila Moskvu, automobili su i dalje vozili ulicama sovjetske prijestolnice, a građani su mirno spavali, nesvjesni drame koju je stotinjak kilometara zapadno u njihovo ime proživljavao Stanislav Petrov.

- Dvadeset i tri minute kasnije shvatio sam da se ništa nije dogodilo. Da je bio pravi udar, tada bih već znao za njega. Bilo je to takvo olakšanje – pričao je kasnije Petrov sa smiješkom.

Mnogi drže da je Petrov te noći spasio svijet. Naime, sovjetska nuklearna doktrina pozivala je na punu nuklearnu odmazdu, a u opisanim okolnostima ne bi bilo vremena za provjeru sustava upozorenja, niti za telefonski poziv Washingtonu. Vjerojatnije je da bi Andropov naredio uzvratni udar, što bi dovelo do nuklearnog rata velikih razmjera.

---

image

ILUSTRACIJA 

Kim Jae-hwan/Afp
---

Kako je lani pisao američki časopis Vox, SSSR je 1983. imao 35.804 nuklearne bojeve glave, a SAD ih je imao 23.305 (usporedbe radi, danas ukupno u svijetu ima oko 14 tisuća nuklearnih bojevih glava, od čega je aktivno njih oko tri i pol tisuće).

Prema izvještaju Kongresnog ureda SAD-a iz 1979., sovjetski napad punog opsega na SAD ubio bi 35 do 77 posto američke populacije — što je u tadašnjim brojkama značilo između 82 i 180 milijuna Amerikanaca. A američki protuudar ubio bi 20 do 40 posto populacije SSSR-a, odnosno između 54 i 108 milijuna ljudi.

“Ukupni broj mrtvih (između 136 i 288 milijuna ljudi) nadmašio bi broj mrtvih bilo kojeg rata, genocida ili druge nasilne katastrofe u ljudskoj povijesti”, zaključio je Vox.

K tome, vjerojatno bi još stotine milijuna ljudi umrlo nakon što bi sukob poremetio globalne temperature i ozbiljno ugrozio poljoprivredu. Eksperti za prevenciju nuklearnog rata procjenjuju da bi od gladi potencijalno umrlo oko dvije milijarde ljudi.

Sada je jasnija veličina Petrovljeva podviga, i možemo samo lamentirati što bi bilo da je na njegovom mjestu te noći bio netko drugi, manje sumnjičav i pronicljiv. U tom je smislu indikativan Petrovljev iskaz iz spomenutog intervjua za BBC iz 2013. godine, kada je ustvrdio da je on bio jedini časnik u svom timu koji je stekao civilno obrazovanje.

- Moji kolege su svi bili profesionalni vojnici, naučeni su izdavati i slušati zapovijedi – rekao je tada, sugerirajući kako bi njegovi kolege, da su se našli na njegovom mjestu, zacijelo prijavili lansiranje američkog projektila.

Petrov za svoj herojski čin nije u SSSR-u ničim nagrađen, iako ga je njegov nadređeni – spomenuti zapovjednik sovjetske protuzračne obrane, general Jurij Votincev – odmah nakon okončanja istrage o incidentu pohvalio i obećao mu nagradu. Međutim, njegovo nagrađivanje impliciralo bi da su vojni znanstvenici koji su stvorili sustav i nadređeni oficiri pogriješili, te bi oni morali biti kažnjeni. Stoga se odustalo od nagrade za Petrova.

Mentalni slom

Štoviše, prije se može reći da je od sovjetskih struktura bio kažnjen: dobio je službenu opomenu jer tog dana nije dobro popunio vojni dnevnik, a već 1984. ponuđeno mu je da se povuče iz vojske, što je i prihvatio, zaposlivši se u institutu koji je izradio sovjetski sustav ranog uzbunjivanja.

Uskoro je, prije vremena, otišao u mirovinu, kako bi se mogao brinuti o supruzi Raisi koja je oboljela od raka (umrla je 1997. godine). Preselio se u gradić Frjazino nedaleko od Moskve, a skromnu mirovinu od 200 dolara nadopunjavao je uzgojem i prodajom rajčica. Prema nekim izvještajima, u to je vrijeme, nakon umirovljenja, doživio i mentalni slom.

Za njegov podvig iz 1983. saznalo se tek godinama po raspadu SSSR-a, nakon što je general Votincev u memoarima opisao što je Petrov napravio. Nakon toga zapadni mediji počeli su pisati o Petrovu kao o “čovjeku koji je spasio svijet”, na njegovu adresu stalo je stizati stotine pisama zahvalnih Europljana i Amerikanaca, a nakon 2000. dobio je od zapadnih nevladinih udruga više nagrada i priznanja, uključujući i novčane zahvale u dolarima.

No on je, prema tvrdnjama svih novinara koji su ga tih godina posjećivali, ostao skroman do kraja.

“Većinu svoje nagrade dao je unucima, a ostatak je potrošio na usisavač, predmet o kojem je oduvijek sanjao, a koji se potom pokazao neispravnim”, pisala je prije desetak godina spomenuta poljska redateljica Ewa Pieta, autorica dokumentarca o Petrovu.

---

image

 Stanislav Petrov je dobro poznavao protokol postupanja u ovakvim situacijama. Štoviše, nitko taj protokol nije poznavao bolje od njega - on ga je i napisao

Mark Mcdonald/Zuma Press/Profimedia
---

Kad mu je 2018. u New Yorku posthumno dodijeljena nagrada “Budućnost života”, vrijedna 50.000 dolara, na svečanosti u Nacionalnom muzeju matematike govor je održao i bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon:

- Teško je zamisliti išta razornije za čovječanstvo od sveopćeg nuklearnog rata između Rusije i Sjedinjenih Država. Ipak, to se moglo slučajno dogoditi 26. rujna 1983. da nije bilo mudre odluke Stanislava Jevgrafoviča Petrova. Zbog toga zaslužuje duboku zahvalnost čovječanstva – rekao je Moon.

Draga, nisam napravio ništa

Sâm Petrov u jednom je drugom dokumentarcu iz 2014. naglasio da je te noći “samo obavljao svoj posao”:

- Bio sam prava osoba na pravom mjestu i to je sve. Moja pokojna supruga o svemu nije znala ništa 10 godina. Kada se saznalo za slučaj, upitala me: “Što si napravio?” “Ništa”, odgovorio sam joj, “nisam napravio ništa.”

Danas znamo da je upravo to “ništa” spasilo svijet. I to zato što potpukovnik Crvene armije Stanislav Petrov u kritičnom času nije postupio vojnički, nego zdravorazumski. Ali koliko se na to možemo osloniti u budućnosti, odnosno u sadašnjosti ukrajinskog rata koji nosi potencijal eskalacije u nuklearni sukob između Rusije i Zapada?

I danas u raznim centrima tipa “OKO” na obje strane sjede školovani oficiri koji bulje u superkompjutore za ranu detekciju suparničkih nuklearnih projektila, ali koliko bi njih u sličnoj situaciji – kakve nudi ukrajinski rat - postupilo kao Stanislav Petrov i odbilo slijediti militaristički protokol?

Dovoljno je da doslovno samo jedan od njih postupi drukčije od Petrova i imat ćemo sablasne pečurke nad našim svijetom. I zato je tim važnije da danas, 40 godina nakon njegova herojskog čina, svi na svijetu znaju tko je bio Stanislav Jefgrafovič Petrov.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAMALO APOKALIPSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ZAMALO APOKALIPSA 2 0 17395 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-20 13:54:15 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => DAMIR PILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-23 06:36:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-23 06:36:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Tišinu u sovjetskom bunkeru proparalo je zavijanje sirena, a na ekranu kompjutora pojavila se riječ ispisana velikim crvenom slovima: ‘lansiranje’. [metadata] => robots= author= title=Stanislave, hvala za hladnokrvnost: Prije 40 godina sovjetski oficir spriječio je nuklearni rat [metakey] => Stanislav Jevgrafovič Petrov, nuklearna doktrina , sovjetski savez, SAD, nuklearni projektil [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25685954.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/21128850.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25673704.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25673705.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25673706.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25673707.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25685339.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PROFIMEDIA\/Photo12 Via AFP","Mr. Wing\/","Kim Jae-hwan\/Afp","\/Roger-viollet Via Afp","\/Afp","Photo12 Via Afp","Mark Mcdonald\/Zuma Press\/Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ra\u010dunalo je signaliziralo da je Amerika upravo ispalila nuklearnu raketu na Moskvu. Bio je 26. rujna 1983. godine,\u00a0o\u010di svih bile su uprte u zapovjednika Stanislava Jevgrafovi\u010da Petrova... (na slici lijevo)<\/p>","

\u2018Sirena je zavijala, ali samo sam sjedio nekoliko sekundi, zure\u0107i u veliki, pozadinski osvijetljeni crveni ekran s rije\u010dju \u2018lansiranje\u2018 - rekao je Petrov 2013. godine, dodav\u0161i da se u tom \u010dasu \u2018trenutno gotovo uko\u010dio\u2018<\/p>","

ILUSTRACIJA\u00a0<\/p>","

World War II. Panorama of Hiroshima after the atomic bomb with the head office of the \u201dIndustrial promotion\u201d which will be kept as the symbol of the first explosion of an atomic bomb over a city, under the name of \u201dAtomic dome\u201d. (Photo by Roger-Viollet\/Roger-Viollet via AFP)<\/p>","

Uni\u0161tena Hiro\u0161ima nakon after the first atomic bomb was dropped by a U.S. Air Force B-29, 06 August 1945. (Photo by AFP FILES\/AFP)<\/p>","","

\u00a0Stanislav Petrov\u00a0je dobro poznavao protokol postupanja u ovakvim situacijama. \u0160tovi\u0161e, nitko taj protokol nije poznavao bolje od njega - on ga je i napisao<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1324","hd_25685954_1920.jpg":"1920x1080","k_25685954_1280.jpg":"1280x1280","k_25685954_1024.jpg":"1024x1024","k_25685954_640.jpg":"640x640","k_25685954_480.jpg":"480x480","k_25685954_340.jpg":"340x340","k_25685954_220.jpg":"220x220","o_25685954_1280.jpg":"1280x882","o_25685954_1024.jpg":"1024x706","o_25685954_640.jpg":"640x441","o_25685954_480.jpg":"480x331","o_25685954_340.jpg":"340x234","o_25685954_220.jpg":"220x151","h_25685954_1280.jpg":"1280x854","h_25685954_1024.jpg":"1024x683","h_25685954_640.jpg":"640x427","h_25685954_480.jpg":"480x320","h_25685954_340.jpg":"340x227","h_25685954_220.jpg":"220x147","pp_25685954_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685954_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685954_640.jpg":"640x814","pp_25685954_480.jpg":"480x611","pp_25685954_340.jpg":"340x432","pp_25685954_220.jpg":"220x280"},{"size0":"709x442","hd_21128850_1920.jpg":"1920x1080","k_21128850_1280.jpg":"1280x1280","k_21128850_1024.jpg":"1024x1024","k_21128850_640.jpg":"640x640","k_21128850_480.jpg":"480x480","k_21128850_340.jpg":"340x340","k_21128850_220.jpg":"220x220","o_21128850_1280.jpg":"1280x797","o_21128850_1024.jpg":"1024x638","o_21128850_640.jpg":"640x398","o_21128850_480.jpg":"480x299","o_21128850_340.jpg":"340x211","o_21128850_220.jpg":"220x137","h_21128850_1280.jpg":"1280x854","h_21128850_1024.jpg":"1024x683","h_21128850_640.jpg":"640x427","h_21128850_480.jpg":"480x320","h_21128850_340.jpg":"340x227","h_21128850_220.jpg":"220x147","pp_21128850_1280.jpg":"1280x1628","pp_21128850_1024.jpg":"1024x1303","pp_21128850_640.jpg":"640x814","pp_21128850_480.jpg":"480x611","pp_21128850_340.jpg":"340x432","pp_21128850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_25673704_1920.jpg":"1920x1080","k_25673704_1280.jpg":"1280x1280","k_25673704_1024.jpg":"1024x1024","k_25673704_640.jpg":"640x640","k_25673704_480.jpg":"480x480","k_25673704_340.jpg":"340x340","k_25673704_220.jpg":"220x220","o_25673704_1280.jpg":"1280x898","o_25673704_1024.jpg":"1024x718","o_25673704_640.jpg":"640x449","o_25673704_480.jpg":"480x336","o_25673704_340.jpg":"340x238","o_25673704_220.jpg":"220x154","h_25673704_1280.jpg":"1280x854","h_25673704_1024.jpg":"1024x683","h_25673704_640.jpg":"640x427","h_25673704_480.jpg":"480x320","h_25673704_340.jpg":"340x227","h_25673704_220.jpg":"220x147","pp_25673704_1280.jpg":"1280x1628","pp_25673704_1024.jpg":"1024x1303","pp_25673704_640.jpg":"640x814","pp_25673704_480.jpg":"480x611","pp_25673704_340.jpg":"340x432","pp_25673704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1292","hd_25673705_1920.jpg":"1920x1080","k_25673705_1280.jpg":"1280x1280","k_25673705_1024.jpg":"1024x1024","k_25673705_640.jpg":"640x640","k_25673705_480.jpg":"480x480","k_25673705_340.jpg":"340x340","k_25673705_220.jpg":"220x220","o_25673705_1280.jpg":"1280x861","o_25673705_1024.jpg":"1024x689","o_25673705_640.jpg":"640x430","o_25673705_480.jpg":"480x323","o_25673705_340.jpg":"340x228","o_25673705_220.jpg":"220x148","h_25673705_1280.jpg":"1280x854","h_25673705_1024.jpg":"1024x683","h_25673705_640.jpg":"640x427","h_25673705_480.jpg":"480x320","h_25673705_340.jpg":"340x227","h_25673705_220.jpg":"220x147","pp_25673705_1280.jpg":"1280x1628","pp_25673705_1024.jpg":"1024x1303","pp_25673705_640.jpg":"640x814","pp_25673705_480.jpg":"480x611","pp_25673705_340.jpg":"340x432","pp_25673705_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1405","hd_25673706_1920.jpg":"1920x1080","k_25673706_1280.jpg":"1280x1280","k_25673706_1024.jpg":"1024x1024","k_25673706_640.jpg":"640x640","k_25673706_480.jpg":"480x480","k_25673706_340.jpg":"340x340","k_25673706_220.jpg":"220x220","o_25673706_1280.jpg":"1280x936","o_25673706_1024.jpg":"1024x749","o_25673706_640.jpg":"640x468","o_25673706_480.jpg":"480x351","o_25673706_340.jpg":"340x248","o_25673706_220.jpg":"220x160","h_25673706_1280.jpg":"1280x854","h_25673706_1024.jpg":"1024x683","h_25673706_640.jpg":"640x427","h_25673706_480.jpg":"480x320","h_25673706_340.jpg":"340x227","h_25673706_220.jpg":"220x147","pp_25673706_1280.jpg":"1280x1628","pp_25673706_1024.jpg":"1024x1303","pp_25673706_640.jpg":"640x814","pp_25673706_480.jpg":"480x611","pp_25673706_340.jpg":"340x432","pp_25673706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1319","hd_25673707_1920.jpg":"1920x1080","k_25673707_1280.jpg":"1280x1280","k_25673707_1024.jpg":"1024x1024","k_25673707_640.jpg":"640x640","k_25673707_480.jpg":"480x480","k_25673707_340.jpg":"340x340","k_25673707_220.jpg":"220x220","o_25673707_1280.jpg":"1280x879","o_25673707_1024.jpg":"1024x703","o_25673707_640.jpg":"640x439","o_25673707_480.jpg":"480x329","o_25673707_340.jpg":"340x233","o_25673707_220.jpg":"220x151","h_25673707_1280.jpg":"1280x854","h_25673707_1024.jpg":"1024x683","h_25673707_640.jpg":"640x427","h_25673707_480.jpg":"480x320","h_25673707_340.jpg":"340x227","h_25673707_220.jpg":"220x147","pp_25673707_1280.jpg":"1280x1628","pp_25673707_1024.jpg":"1024x1303","pp_25673707_640.jpg":"640x814","pp_25673707_480.jpg":"480x611","pp_25673707_340.jpg":"340x432","pp_25673707_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1573x2200","hd_25685339_1920.jpg":"1920x1080","k_25685339_1280.jpg":"1280x1280","k_25685339_1024.jpg":"1024x1024","k_25685339_640.jpg":"640x640","k_25685339_480.jpg":"480x480","k_25685339_340.jpg":"340x340","k_25685339_220.jpg":"220x220","o_25685339_1280.jpg":"1280x1790","o_25685339_1024.jpg":"1024x1432","o_25685339_640.jpg":"640x895","o_25685339_480.jpg":"480x671","o_25685339_340.jpg":"340x475","o_25685339_220.jpg":"220x307","h_25685339_1280.jpg":"1280x854","h_25685339_1024.jpg":"1024x683","h_25685339_640.jpg":"640x427","h_25685339_480.jpg":"480x320","h_25685339_340.jpg":"340x227","h_25685339_220.jpg":"220x147","pp_25685339_1280.jpg":"1280x1628","pp_25685339_1024.jpg":"1024x1303","pp_25685339_640.jpg":"640x814","pp_25685339_480.jpg":"480x611","pp_25685339_340.jpg":"340x432","pp_25685339_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38962720 Threads: 3 Questions: 7138658069 Slow queries: 3315550 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609380924 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/petrove-hvala-za-hladnokrvnost-prije-40-godina-svijet-je-bio-na-rubu-sovjetski-oficir-sprijecio-je-nuklearni-rat-1324909 [printLink] => /vijesti/svijet/petrove-hvala-za-hladnokrvnost-prije-40-godina-svijet-je-bio-na-rubu-sovjetski-oficir-sprijecio-je-nuklearni-rat-1324909?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 730738 [name] => Stanislav Jevgrafovič Petrov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-22 14:29:57 [main_article_id] => 0 [alias] => stanislav-jevgrafovic-petrov [link] => /tag/stanislav-jevgrafovic-petrov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 691534 [name] => nuklearna doktrina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-21 14:00:16 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearna-doktrina [link] => /tag/nuklearna-doktrina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 626617 [name] => sovjetski savez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-26 17:23:24 [main_article_id] => 0 [alias] => sovjetski-savez [link] => /tag/sovjetski-savez ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [4] => stdClass Object ( [id] => 670636 [name] => nuklearni projektil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-16 06:48:18 [main_article_id] => 0 [alias] => nuklearni-projektil [link] => /tag/nuklearni-projektil ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAMALO APOKALIPSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Petrove, hvala za hladnokrvnost: Prije 40 godina svijet je bio na rubu, sovjetski oficir spriječio je nuklearni rat... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25685954.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PROFIMEDIA/Photo12 Via AFP [mainImageDesc] =>

Računalo je signaliziralo da je Amerika upravo ispalila nuklearnu raketu na Moskvu. Bio je 26. rujna 1983. godine, oči svih bile su uprte u zapovjednika Stanislava Jevgrafoviča Petrova... (na slici lijevo)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25685954.jpg [title] => PROFIMEDIA/Photo12 Via AFP

Računalo je signaliziralo da je Amerika upravo ispalila nuklearnu raketu na Moskvu. Bio je 26. rujna 1983. godine, oči svih bile su uprte u zapovjednika Stanislava Jevgrafoviča Petrova... (na slici lijevo)

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/21128850.jpg [title] => Mr. Wing/

‘Sirena je zavijala, ali samo sam sjedio nekoliko sekundi, zureći u veliki, pozadinski osvijetljeni crveni ekran s riječju ‘lansiranje‘ - rekao je Petrov 2013. godine, dodavši da se u tom času ‘trenutno gotovo ukočio‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25673704.jpg [title] => Kim Jae-hwan/Afp

ILUSTRACIJA 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25673705.jpg [title] => /Roger-viollet Via Afp

World War II. Panorama of Hiroshima after the atomic bomb with the head office of the ”Industrial promotion” which will be kept as the symbol of the first explosion of an atomic bomb over a city, under the name of ”Atomic dome”. (Photo by Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFP)

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25673706.jpg [title] => /Afp

Uništena Hirošima nakon after the first atomic bomb was dropped by a U.S. Air Force B-29, 06 August 1945. (Photo by AFP FILES/AFP)

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25673707.jpg [title] => Photo12 Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25685339.jpg [title] => Mark Mcdonald/Zuma Press/Profimedia

 Stanislav Petrov je dobro poznavao protokol postupanja u ovakvim situacijama. Štoviše, nitko taj protokol nije poznavao bolje od njega - on ga je i napisao

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ovog tjedna navršava se 40 godina otkad je jedan hladnokrvni Rus vjerojatno spasio čovječanstvo od nuklearnog holokausta. Lako je moguće da smo živi samo zahvaljujući njemu, a većina ljudi u svijetu nije čula za njega.

Zvao se Stanislav Jevgrafovič Petrov (1939.-2017.) i bio je potpukovnik sovjetskih snaga protuzračne obrane, a te zamalo kobne noći 26. rujna 1983. sjedio je u bunkeru u vojnoj bazi “Serpuhov-15”, stotinjak kilometara zapadno od Moskve, buljeći u kompjutor.

Nije to bio običan kompjutor, niti običan bunker. Golemo betonsko zdanje u obliku gljive, okruženo bodljikavom žicom i teško naoružanim vojnicima Crvene armije, zapravo je bio centar “OKO”, tajni punkt za rano upozoravanje na nuklearne projektile usmjerene prema SSSR-u. Centar je bio povezan s četiri špijunska satelita koji su pratili kontinentalni dio SAD-a, s ciljem da detektiraju eventualno ispaljivanje projektila prema Moskvi, a raspolagao je i “superkompjutorom” čiji je zadatak bio da izračuna putanje tih projektila te da u slučaju potrebe, aktivacijom “crvenog dugmeta”, pošalje podatke sovjetskim čelnicima koji su trebali donijeti odluku o nuklearnom odgovoru SSSR-a.

Naizgled rutinska noćna smjena u jednoj se sekundi, četrdeset minuta nakon ponoći, pretvorila u nešto što je moglo završiti apokalipsom. Tišinu u bunkeru odjednom je proparalo zavijanje sirena, a na ekranu kompjutora pojavila se jedna riječ ispisana velikim crvenom slovima: “Lansiranje”. Računalo je signaliziralo da je Amerika upravo ispalila nuklearni projektil na Moskvu.

- Sirena je zavijala, ali samo sam sjedio nekoliko sekundi, zureći u veliki, pozadinski osvijetljeni crveni ekran s riječju “lansiranje” - rekao je Petrov u razgovoru za BBC 2013. godine, dodavši da se u tom času “trenutno gotovo ukočio”.

Jasno je i zašto se posebno trenirani oficir Crvene armije u kritičnom trenutku ipak “ukočio”: jer je dobro poznavao protokol postupanja u takvim situacijama. Štoviše, nitko taj protokol nije poznavao bolje od njega - on ga je i napisao.

---

image

‘Sirena je zavijala, ali samo sam sjedio nekoliko sekundi, zureći u veliki, pozadinski osvijetljeni crveni ekran s riječju ‘lansiranje‘ - rekao je Petrov 2013. godine, dodavši da se u tom času ‘trenutno gotovo ukočio‘

Mr. Wing/
---

Apokaliptični kompjutor

A prema tom protokolu, on je morao odmah obavijestiti zapovjednika sovjetske protuzračne obrane, generala Jurija Votinceva, a ovaj je dojavu trebao hitno proslijediti generalnom sekretaru Komunističke partije SSSR-a Juriju Andropovu, koji bi morao donijeti odluku o nuklearnom odgovoru Moskve, odnosno o ispaljivanju smrtonosnih projektila na Ameriku.

Petrov se našao u poziciji Hamleta. Ako je signal lažan, a on pritisne crveno dugme i pošalje obavijest, Andropov će vjerojatno za koju minutu narediti nuklearni napad na SAD, što će izazvati osvetnički nuklearni udar SAD-a i NATO saveznika po Sovjetskom Savezu. A ako je upozorenje točno, a on ne izvijesti nadređene, Sovjetski Savez će za manje od pola sata biti uništen nuklearnim oružjem bez upozorenja i mogućnosti da na njega odgovori.

U oba slučaja bilo bi stotine milijuna mrtvih. I Petrovu je pred očima iskrslo staro rusko pitanje: što da se radi?

A onda je kompjutor poslao još jednu apokaliptičnu poruku.

- Minutu kasnije sirena se ponovno oglasila. Drugi projektil je lansiran. Zatim treći, četvrti i peti. Računala su promijenila upozorenja s “lansiranja” na “raketni udar” – pričao je trideset godina kasnije Petrov.

Sada se našao u još višestruko težoj situaciji: sada je prema Moskvi i drugim sovjetskim gradovima letjelo pet nuklearnih projektila. A vremena za reakciju – o kojoj je ovisila sudbina čovječanstva - bilo je sve manje.

U bunkeru je bilo 120 sovjetskih vojnih časnika i inženjera. Već na prvi zvuk sirene svi su “zaustavili dah” i stali gledati u ekran i u Petrova.

- Svi su skočili sa svojih mjesta gledajući me. Što sam mogao? Postojao je postupak koji sam sâm napisao – reći će kasnije Petrov.

Ali on na potiljku nije osjećao samo njihove poglede, nego i svu težinu svijeta: prema izračunima kompjutora, prvi projektil trebao je pogoditi Moskvu za dvadeset tri minute. Znajući da sovjetskom vrhu za pokretanje nuklearnog napada treba petnaest minuta, Petrov je shvaćao da ima samo nekoliko minuta za reakciju.

Sin pilota Crvene armije

- Nije postojalo pravilo koliko smo dugo smjeli razmišljati prije nego što prijavimo napad. Ali znali smo da svaka sekunda odugovlačenja oduzima dragocjeno vrijeme, da vojno i političko vodstvo Sovjetskog Saveza mora biti obaviješteno bez odlaganja. Sve što sam trebao učiniti bilo je posegnuti za telefonom i uspostaviti izravnu vezu s našim najvišim zapovjednicima, ali nisam se mogao pomaknuti. Osjećao sam se kao da sjedim na vrućoj tavi – kazivao je 2013. za BBC.

Prije nego što opišemo konačnu Petrovljevu odluku i reakciju, nužno je u makar šturim crtama iznijeti njegovu biografiju. Rođen je 1939. na ruskom Dalekom istoku, u Vladivostoku, te je odrastao u crvenoarmejskoj obitelji: otac Jevgraf u WW2 je bio pilot sovjetskih zračnih snaga, dok je majka kao medicinska sestra njegovala ranjenike Crvene armije.

To je očito odredilo dječakov životni put. Petrov je upisao vojnu zrakoplovnu inženjersku akademiju u Kijevu, a nakon diplome odlučio je krenuti očevim stopama: 1972. pristupa sovjetskom zrakoplovstvu, odnosno snagama protuzračne obrane, te je kao inženjer radio-komunikacija dodijeljen centru “OKO”, koji je nadzirao tada novi sustav ranog upozoravanja na napad nuklearnim projektilima iz zemalja NATO-a.

Već iduće godine ženi se Raisom, s kojom dobiva sina Dmitrija i kćer Elenu. Zahvaljujući iznimnoj inženjerskoj naobrazbi i velikom tehničkom znanju, mladi potporučnik već sredinom 70-ih postaje zapovjednik centra “OKO”, a do te 1983. već je bio potpukovnik.

Treba ukratko ocrtati i tadašnji geopolitički kontekst, kako bi se razumjela težina Petrovljeve odluke. Bilo je to vrijeme velikih hladnoratovskih napetosti između SAD-a i SSSR-a: nakon što je krajem 70-ih SSSR rasporedio četrnaest nuklearnih projektila SS-20/RSD-10, u prosincu 1979. NATO donosi odluku da u zapadnoj Europi (u Zapadnoj Njemačkoj i Velikoj Britaniji) rasporedi 108 nuklearnih raketa Pershing II, koje bi mogle pogoditi ciljeve u istočnoj Ukrajini, Bjelorusiji ili Litvi – dijelovima tadašnjeg Sovjetskog Saveza - unutar deset minuta.

---

image
Photo12 Via Afp
---

Nije Hitler, nego Reagan

Situacija se još zaoštrila nakon što je u siječnju 1981. u Bijelu kuću došao novi predsjednik SAD-a Ronald Reagan. Već sredinom veljače SAD započinje psihološke operacije za testiranje ranjivosti sovjetskog radara i demonstraciju američkih nuklearnih sposobnosti. Uz tajne pomorske operacije u Barentsovom, Norveškom, Crnom i Baltičkom moru, nekoliko puta tjedno američki bombarderi bi se zaletjeli izravno prema sovjetskom zračnom prostoru samo da bi u zadnji čas skrenuli.

- To ih je stvarno pogodilo - prisjećao se kasnije tadašnji državni podtajnik SAD-a William Schneider Jr., na čiji su stol stizali povjerljivi izvještaji o tim akcijama.

- Nisu znali što sve to znači. Eskadrila bi letjela ravno prema sovjetskom zračnom prostoru, a drugi bi radari zasvijetlili i jedinice bi postale pripravne. Zatim bi se u posljednjem trenutku eskadrila okrenula i vratila kući – rekao je Schneider američkom publicistu Peteru Schweizeru, koji je taj iskaz objavio u knjizi “Pobjeda: Tajna strategija Reaganove administracije koja je ubrzala kolaps Sovjetskog Saveza” (New York: The Atlantic Monthly Press, 1994.)

Prema kasnije objavljenim izvještajima CIA-e i viših časnika KGB-a, sovjetski čelnici su bili opsjednuti Reaganovom ratobornom retorikom i povijesnim paralelama s njemačkom invazijom 1941. godine, te su vjerovali da SAD priprema tajni nuklearni napad na SSSR. Stoga su i sovjetski agenti u inozemstvu dobili upute da obrate pažnju na znakove ako se takvo što sprema.

- Rusi su vidjeli američku vladu koja se priprema za prvi udar, na čelu s predsjednikom Reaganom sposobnim narediti napad – ustvrdio je 2000. na američkoj televiziji NBC bivši predsjednik Instituta za svjetsku sigurnost u Washingtonu i stručnjak za nuklearne strategije Bruce G. Blair.

Godinama kasnije Blair je, govoreći u filmu poljske redateljice Ewe Piete “Crveno dugme”, pojasnio da se odnos između SAD-a i SSSR-a u to vrijeme “pogoršao do točke u kojoj je Sovjetski Savez kao sustav - ne samo Kremlj, ne samo sovjetski vođa Jurij Andropov, ne samo KGB, već čitav sustav - bio spreman očekivati napad i vrlo brzo uzvratiti. Bio je u stanju pripravnosti. Bio je vrlo nervozan i sklon pogreškama i nezgodama...”

’Carstvo zla’

I naravno, to nervozno iščekivanje američkog napada zaista je dovelo do ozbiljne pogreške, koja je rezultirala katastrofom: 1. rujna 1983. u sovjetski zračni prostor nakratko je slučajno zalutao južnokorejski putnički avion, let 007 Korean Air Linesa iz New Yorka za Seul (preko Aljaske), a sovjetska vojska ga je oborila, misleći da se radi o špijunskom avionu SAD-a. Avion je pao u Japansko more, zapadno od ruskog otoka Sahalin, a svih 269 putnika i članova osoblja je poginulo, među njima i američki kongresmen Larry McDonald i mnogi Amerikanci.

Nakon te katastrofe – koja se dogodila samo tri tjedna prije najveće noći u životu Stanislava Petrova - američki predsjednik Reagan naziva SSSR “carstvom zla” i otvoreno poziva na rat protiv “crvene prijetnje”, a Zapad nameće Rusiji ekonomske sankcije.

Ostati hladne glave u takvim okolnostima bio je doista pothvat. Pa ipak, Stanislav Petrov je uspio u tome: te noći, 26. rujna 1983., dok je na ekranu gledao kako se pet nuklearnih raketa približavaju njegovoj zemlji, ostao je hladne glave i nije proslijedio poruku. Umjesto toga, nadređenima je prijavio kvar na sustavu.

I bio je u pravu: kasnija istraga pokazala je da se radilo o meteorološkoj anomaliji, odnosno da se sunčeva svjetlost reflektirala od visokih oblaka iznad Sjeverne Dakote i zbunila senzore na sovjetskom satelitu Molniya (Munja), koji je te odbljeske pogrešno protumačio kao bljeskove koji nastaju pri lansiranju raketa (pogreška je kasnije ispravljena unakrsnim referenciranjem geostacionarnog satelita).

Ali kako je to Petrov odmah znao?

Odgovor glasi: nije znao. Nije imao pojma je li signal kompjutora lažan ili ispravan.

23 minute strepnje

- Svi podaci pokazivali su da je došlo do raketnog napada. Da sam poslao izvještaj nadređenima, nitko mu ne bi proturječio - izjavit će Petrov 2013. za BBC.

Ali ipak, nešto ga je sputavalo da proslijedi obavijest o napadu. Usprkos onome što je vidio na ekranu, utroba mu je govorila da ne pritisne crveno dugme.

- U takvim situacijama ne možete racionalno analizirati, već se oslanjate na instinkt. A on mi je govorio da nešto nije u redu – tumačio je novinarima godinama kasnije.

Prvi razlog sumnje bila je vojna obuka koju je prošao. Učili su ga da će Amerika, ako napadne, napasti masovno i sveobuhvatno, sa stotinama raketa, nikako samo s pet.

Drugo, sovjetski računalni sustav detekcije lansiranja bio je nov i on je smatrao da još nije potpuno pouzdan; među ostalim, činilo mu se da je poruka prebrzo prošla kroz svih 30 slojeva verifikacije.

I treće, čekao je potvrdu zemaljskih izvora, koji nikako nisu stizali: kopneni radari Sovjetskog Saveza nisu registrirali nikakve rakete.

Iako su računala pokazivala da se projektili sve više približavaju i premda nije bio siguran da je kompjutorski signal lažan, Petrov je odlučio odstupiti od protokola. U tišini je gledao monitor i čekao da vidi što će se dogoditi u nultoj sekundi.

“Sekundu prije predviđenog udara Petrov i kolege sklopili su oči, a možda, tko zna, i skrivećki odaslali molitvu nebesima”, pisao je kasnije zapadni tisak.

Kad su otvorili oči, nije se dogodilo ništa. U trenutku kad je kompjutor ukazivao da je prva raketa pogodila Moskvu, automobili su i dalje vozili ulicama sovjetske prijestolnice, a građani su mirno spavali, nesvjesni drame koju je stotinjak kilometara zapadno u njihovo ime proživljavao Stanislav Petrov.

- Dvadeset i tri minute kasnije shvatio sam da se ništa nije dogodilo. Da je bio pravi udar, tada bih već znao za njega. Bilo je to takvo olakšanje – pričao je kasnije Petrov sa smiješkom.

Mnogi drže da je Petrov te noći spasio svijet. Naime, sovjetska nuklearna doktrina pozivala je na punu nuklearnu odmazdu, a u opisanim okolnostima ne bi bilo vremena za provjeru sustava upozorenja, niti za telefonski poziv Washingtonu. Vjerojatnije je da bi Andropov naredio uzvratni udar, što bi dovelo do nuklearnog rata velikih razmjera.

---

image

ILUSTRACIJA 

Kim Jae-hwan/Afp
---

Kako je lani pisao američki časopis Vox, SSSR je 1983. imao 35.804 nuklearne bojeve glave, a SAD ih je imao 23.305 (usporedbe radi, danas ukupno u svijetu ima oko 14 tisuća nuklearnih bojevih glava, od čega je aktivno njih oko tri i pol tisuće).

Prema izvještaju Kongresnog ureda SAD-a iz 1979., sovjetski napad punog opsega na SAD ubio bi 35 do 77 posto američke populacije — što je u tadašnjim brojkama značilo između 82 i 180 milijuna Amerikanaca. A američki protuudar ubio bi 20 do 40 posto populacije SSSR-a, odnosno između 54 i 108 milijuna ljudi.

“Ukupni broj mrtvih (između 136 i 288 milijuna ljudi) nadmašio bi broj mrtvih bilo kojeg rata, genocida ili druge nasilne katastrofe u ljudskoj povijesti”, zaključio je Vox.

K tome, vjerojatno bi još stotine milijuna ljudi umrlo nakon što bi sukob poremetio globalne temperature i ozbiljno ugrozio poljoprivredu. Eksperti za prevenciju nuklearnog rata procjenjuju da bi od gladi potencijalno umrlo oko dvije milijarde ljudi.

Sada je jasnija veličina Petrovljeva podviga, i možemo samo lamentirati što bi bilo da je na njegovom mjestu te noći bio netko drugi, manje sumnjičav i pronicljiv. U tom je smislu indikativan Petrovljev iskaz iz spomenutog intervjua za BBC iz 2013. godine, kada je ustvrdio da je on bio jedini časnik u svom timu koji je stekao civilno obrazovanje.

- Moji kolege su svi bili profesionalni vojnici, naučeni su izdavati i slušati zapovijedi – rekao je tada, sugerirajući kako bi njegovi kolege, da su se našli na njegovom mjestu, zacijelo prijavili lansiranje američkog projektila.

Petrov za svoj herojski čin nije u SSSR-u ničim nagrađen, iako ga je njegov nadređeni – spomenuti zapovjednik sovjetske protuzračne obrane, general Jurij Votincev – odmah nakon okončanja istrage o incidentu pohvalio i obećao mu nagradu. Međutim, njegovo nagrađivanje impliciralo bi da su vojni znanstvenici koji su stvorili sustav i nadređeni oficiri pogriješili, te bi oni morali biti kažnjeni. Stoga se odustalo od nagrade za Petrova.

Mentalni slom

Štoviše, prije se može reći da je od sovjetskih struktura bio kažnjen: dobio je službenu opomenu jer tog dana nije dobro popunio vojni dnevnik, a već 1984. ponuđeno mu je da se povuče iz vojske, što je i prihvatio, zaposlivši se u institutu koji je izradio sovjetski sustav ranog uzbunjivanja.

Uskoro je, prije vremena, otišao u mirovinu, kako bi se mogao brinuti o supruzi Raisi koja je oboljela od raka (umrla je 1997. godine). Preselio se u gradić Frjazino nedaleko od Moskve, a skromnu mirovinu od 200 dolara nadopunjavao je uzgojem i prodajom rajčica. Prema nekim izvještajima, u to je vrijeme, nakon umirovljenja, doživio i mentalni slom.

Za njegov podvig iz 1983. saznalo se tek godinama po raspadu SSSR-a, nakon što je general Votincev u memoarima opisao što je Petrov napravio. Nakon toga zapadni mediji počeli su pisati o Petrovu kao o “čovjeku koji je spasio svijet”, na njegovu adresu stalo je stizati stotine pisama zahvalnih Europljana i Amerikanaca, a nakon 2000. dobio je od zapadnih nevladinih udruga više nagrada i priznanja, uključujući i novčane zahvale u dolarima.

No on je, prema tvrdnjama svih novinara koji su ga tih godina posjećivali, ostao skroman do kraja.

“Većinu svoje nagrade dao je unucima, a ostatak je potrošio na usisavač, predmet o kojem je oduvijek sanjao, a koji se potom pokazao neispravnim”, pisala je prije desetak godina spomenuta poljska redateljica Ewa Pieta, autorica dokumentarca o Petrovu.

---

image

 Stanislav Petrov je dobro poznavao protokol postupanja u ovakvim situacijama. Štoviše, nitko taj protokol nije poznavao bolje od njega - on ga je i napisao

Mark Mcdonald/Zuma Press/Profimedia
---

Kad mu je 2018. u New Yorku posthumno dodijeljena nagrada “Budućnost života”, vrijedna 50.000 dolara, na svečanosti u Nacionalnom muzeju matematike govor je održao i bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon:

- Teško je zamisliti išta razornije za čovječanstvo od sveopćeg nuklearnog rata između Rusije i Sjedinjenih Država. Ipak, to se moglo slučajno dogoditi 26. rujna 1983. da nije bilo mudre odluke Stanislava Jevgrafoviča Petrova. Zbog toga zaslužuje duboku zahvalnost čovječanstva – rekao je Moon.

Draga, nisam napravio ništa

Sâm Petrov u jednom je drugom dokumentarcu iz 2014. naglasio da je te noći “samo obavljao svoj posao”:

- Bio sam prava osoba na pravom mjestu i to je sve. Moja pokojna supruga o svemu nije znala ništa 10 godina. Kada se saznalo za slučaj, upitala me: “Što si napravio?” “Ništa”, odgovorio sam joj, “nisam napravio ništa.”

Danas znamo da je upravo to “ništa” spasilo svijet. I to zato što potpukovnik Crvene armije Stanislav Petrov u kritičnom času nije postupio vojnički, nego zdravorazumski. Ali koliko se na to možemo osloniti u budućnosti, odnosno u sadašnjosti ukrajinskog rata koji nosi potencijal eskalacije u nuklearni sukob između Rusije i Zapada?

I danas u raznim centrima tipa “OKO” na obje strane sjede školovani oficiri koji bulje u superkompjutore za ranu detekciju suparničkih nuklearnih projektila, ali koliko bi njih u sličnoj situaciji – kakve nudi ukrajinski rat - postupilo kao Stanislav Petrov i odbilo slijediti militaristički protokol?

Dovoljno je da doslovno samo jedan od njih postupi drukčije od Petrova i imat ćemo sablasne pečurke nad našim svijetom. I zato je tim važnije da danas, 40 godina nakon njegova herojskog čina, svi na svijetu znaju tko je bio Stanislav Jefgrafovič Petrov.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PROFIMEDIA/Photo12 Via AFP Mr. Wing/ Kim Jae-hwan/Afp /Roger-viollet Via Afp /Afp Photo12 Via Afp Mark Mcdonald/Zuma Press/Profimedia
PROFIMEDIA/Photo12 Via AFP

Računalo je signaliziralo da je Amerika upravo ispalila nuklearnu raketu na Moskvu. Bio je 26. rujna 1983. godine, oči svih bile su uprte u zapovjednika Stanislava Jevgrafoviča Petrova... (na slici lijevo)

Mr. Wing/

‘Sirena je zavijala, ali samo sam sjedio nekoliko sekundi, zureći u veliki, pozadinski osvijetljeni crveni ekran s riječju ‘lansiranje‘ - rekao je Petrov 2013. godine, dodavši da se u tom času ‘trenutno gotovo ukočio‘

Kim Jae-hwan/Afp

ILUSTRACIJA 

/Roger-viollet Via Afp

World War II. Panorama of Hiroshima after the atomic bomb with the head office of the ”Industrial promotion” which will be kept as the symbol of the first explosion of an atomic bomb over a city, under the name of ”Atomic dome”. (Photo by Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFP)

/Afp

Uništena Hirošima nakon after the first atomic bomb was dropped by a U.S. Air Force B-29, 06 August 1945. (Photo by AFP FILES/AFP)

Mark Mcdonald/Zuma Press/Profimedia

 Stanislav Petrov je dobro poznavao protokol postupanja u ovakvim situacijama. Štoviše, nitko taj protokol nije poznavao bolje od njega - on ga je i napisao

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/petrove-hvala-za-hladnokrvnost-prije-40-godina-svijet-je-bio-na-rubu-sovjetski-oficir-sprijecio-je-nuklearni-rat-1324909 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=20fa083beebc408649288ff757c5b8179f559c30 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Petrove%2C+hvala+za+hladnokrvnost%3A+Prije+40+godina+svijet+je+bio+na+rubu%2C+sovjetski+oficir+sprije%C4%8Dio+je+nuklearni+rat...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpetrove-hvala-za-hladnokrvnost-prije-40-godina-svijet-je-bio-na-rubu-sovjetski-oficir-sprijecio-je-nuklearni-rat-1324909 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpetrove-hvala-za-hladnokrvnost-prije-40-godina-svijet-je-bio-na-rubu-sovjetski-oficir-sprijecio-je-nuklearni-rat-1324909 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZAMALO APOKALIPSA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetZAMALO APOKALIPSA

Petrove, hvala za hladnokrvnost: Prije 40 godina svijet je bio na rubu, sovjetski oficir spriječio je nuklearni rat...

Piše DAMIR PILIĆ
23. rujna 2023. - 08:36
Računalo je signaliziralo da je Amerika upravo ispalila nuklearnu raketu na Moskvu. Bio je 26. rujna 1983. godine, oči svih bile su uprte u zapovjednika Stanislava Jevgrafoviča Petrova... (na slici lijevo)PROFIMEDIA/Photo12 Via AFP

Ovog tjedna navršava se 40 godina otkad je jedan hladnokrvni Rus vjerojatno spasio čovječanstvo od nuklearnog holokausta. Lako je moguće da smo živi samo zahvaljujući njemu, a većina ljudi u svijetu nije čula za njega.

Zvao se Stanislav Jevgrafovič Petrov (1939.-2017.) i bio je potpukovnik sovjetskih snaga protuzračne obrane, a te zamalo kobne noći 26. rujna 1983. sjedio je u bunkeru u vojnoj bazi “Serpuhov-15”, stotinjak kilometara zapadno od Moskve, buljeći u kompjutor.

Nije to bio običan kompjutor, niti običan bunker. Golemo betonsko zdanje u obliku gljive, okruženo bodljikavom žicom i teško naoružanim vojnicima Crvene armije, zapravo je bio centar “OKO”, tajni punkt za rano upozoravanje na nuklearne projektile usmjerene prema SSSR-u. Centar je bio povezan s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 12:30