StoryEditorOCM
SvijetMuhammad al-Namur

Palestinski veleposlanik u Beogradu: Ovo je rezultat izraelskog terora od 1948. do danas, to je etničko čišćenje

Piše vijesti sd
9. listopada 2023. - 21:31
Ovo što se sada događa rezultat je svega što se događalo od 1948. do danas, rezultat je izraelskog terora. Doneseno je 1.000 rezolucija od kojih nijedna nije realizirana, kaže palestinski veleposlanik u Beogradu Muhammad al-NamurMohammed Abed/Afp

Ovo što se sada događa rezultat je svega što se događalo od 1948. do danas, rezultat je izraelskog terora, posebno od njihove desničarske i ekstremne vlasti. Čak je i Joseph Biden rekao da je ovo najekstremnija vlada u povijesti Izraela", rekao je palestinski veleposlanik u Beogradu Muhammad al-Namur, piše Danas.

Veleposlanik Al Namur kaže da su Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael potpisali sporazum 1993. godine, ali je izraelska strana prekršila sve točke te nastavila graditi kolonijalna naselja na teritoriju Države Palestine.

 

image

Čak je i Joseph Biden rekao da je ovo najekstremnija vlada u povijesti Izraela", kaže palestinski veleposlanik u Beogradu Muhammad al-Namur

Jim Watson/Afp

"Oni cijelo vrijeme teroriziraju palestinski narod. Narod Palestine svakodnevno trpi pritisak i maltretiranje. Ograničenje slobode kretanja, prolazak kroz tzv. vojne punktove radi dolaska na posao, školu, fakultet, obitelji koje žive u drugim gradovima. Svakodnevna strepnja majki i očeva, hoće li im djeca doći živa kući. U njihovim zatvorima nalazi se 5.000 palestinskih zatvorenika, među kojima ima žena i djece, ali i trudnica koje u zatvoru rađaju i na svijet donose svoju djecu u zatvoru, pa čak i onih koji su u izraelskim zatvorima 40 godina, a mnogi čak nisu ni osuđeni", kaže Al Namur upitan da komentira napad Hamasa na Izrael.

Što je to ako nije teror?

Izrael širi kolonijalna naselja na teritoriju Države Palestine, nastavlja naš sugovornik. nasilno tjera ljude iz njihovih domova, ruši škole, kuće, uništava poljoprivredna gospodarstva maslinike. "Pa što je to ako nije teror?", pita oni dodaje da su događaji u Gazi posljedica izraelskog terora koji se već duže vrijeme provodi nad narodom Palestine.

"Oko dva i po miliona Palestinaca živi u Gazi na površini od 350 kvadratnih kilometara, koja je pod opsadom. Izrael u Gazi ukida struju, narod tamo nema zdravu pitku vodu, osnovne životne namirnice su im ukinute, nemaju lijekove i osnovnu medicinsku pomoć. Tražimo međunarodnu pravdu, a doneseno je 1.000 rezolucija od kojih nijedna nije realizirana", kaže Al Namur.

image

Narod Palestine svakodnevno trpi pritisak i maltretiranje. Ograničenje slobode kretanja, prolazak kroz tzv. vojne punktove radi dolaska na posao, školu, fakultet, obitelji koje žive u drugim gradovima. Svakodnevna strepnja majki i očeva, hoće li im djeca doći živa kući (ilustracija)

Hazem Bader/Afp

Palestinski narod, nastavlja veleposlanik, ima pravo na samoobranu, po međunarodnom pravu bilo koji narod koji je pod okupacijom ima pravo da se bori.

Kaže da Izraelci ne žele mir, te da do danas nisu povukli svoje okupacijske trupe, ali "mi ćemo uvijek biti uz naše stavove i naša prava, do kraja".

"Kao primjer maltretiranja navodim situaciju u Jeruzalemu prema kršćanima, pravoslavnim vjernicima", kaže.

Pljuvanje hodočasnika

"Vjernici su bili na hodočašću u Jeruzalemu, a neki židovski doseljenici su ih pljuvali dok su nosili križeve. Kasnije je to opravdano, Ben Gavir, ministar u sadašnjoj izraelskoj desničarskoj vladi, rekao je da je to stari židovski običaj i da je bilo normalno da se dogodi. To je samo jedan od primjera, a ima ih mnogo i događaju se svaki dan", ilustrira veleposlanik Al Namur.

Kako kaže jedan palestinski diplomat, Oni vrše genocid nad narodom Palestine, a govore da su žrtve.

"Izraelska desničarska vlada sada je odgovorna za svakodnevno ubijanje i zlostavljanje civila".

On kaže da to potvrđuje kako je potrebna hitna intervencija međunarodne zajednice da se zaustavi Izrael koji mora poštovati međunarodne zakone, zakone i norme.

"Gaza je najnaseljenije područje na svijetu i gdje god Izrael gađa, neizbježno je da će stradati nevini civili, a to je etničko čišćenje", tvrdi veleposlanik.

"Rješenje se mora pronaći jer mi kao narod Palestine zahtijevamo da se provede međunarodno pravo, da se okupacijska izraelska vojska i doseljenici povuku i da palestinski narod ima svoj suverenitet nad cijelim teritorijem Države Palestine s istočnim Jeruzalemom kao svojim glavnim gradom", kaže Al Namur, piše Danas.

image

Oko dva i pol milijuna Palestinaca živi u Gazi koja je pod opsadom. Izrael u Gazi ukida struju, narod tamo nema zdravu pitku vodu, osnovne životne namirnice su im ukinute, nemaju lijekove i osnovnu medicinsku pomoć, kaže Al-Namur

Mohammed Abed/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 14:08