StoryEditorOCM
Svijetsve se mijenja

Ovo je vrlo neobično: CIA videom zove Ruse na suradnju! Špijuni se do sada nisu tako vrbovali, na koga uopće ciljaju?

Piše D. K.
16. svibnja 2023. - 23:19

Glavna američka obavještajna agencija, CIA, objavila je jučer javni poziv kojim želi vrbovati svoje špijunske suradnike u Ruskoj Federaciji. Riječ je o videosnimci kojom se nezadovoljnike među Rusima, a primarno protivnike Putinove agresije na Ukrajinu, potiče da im se jave na dogovor o budućoj suradnji.

U uratku koji je publiciran na mnogim društvenim mrežama, uključujući komunikacijsku platformu Telegram, Twitter, Instagram i Facebook, svojim budućim ruskim suradnicima CIA čvrsto jamči anonimnost i sigurnu komunikaciju. Video nudi i upute ruskim građanima za stupanje u nerizičan kontakt s dužnosnicima CIA-e.

"Je li ovo život o kojem sam sanjao? Je li ovo put koji sam izabrao? Zašto su nečiji životi važniji? Tko o tome odlučuje? Biti herojem znači izdržati. Međutim, znači li to i besmisleno toleriranje? Najbolji način da se zatvoreniku onemogući bijeg je da ga se uvjeri da uopće nije u zatvoru. Lako padnemo na laži, međutim, znamo što naš svijet jest i u kakvoj stvarnosti živimo. O stvarnosti samo šapćemo. Ne vjerujem u revoluciju. Pravi se život događa kada dođe do malih promjena u ljudskim dušama. Moja zemlja ih neće primijetiti, ali ja hoću. Živjet ću u istini, to je moja Rusija. To će uvijek biti moja Rusija. Izdržat ću, izdržat će i moja obitelj. Živjet ćemo vrijedan život zahvaljujući mojim odlukama", fiktivni je ispovjedni monolog potencijalnog ruskog suradnika koji se uvodno može čuti u CIA-inom videu. Na ove se riječi potom replicira CIA-inom završnom porukom:

"Ljudi koji vas okružuju možda ne žele čuti istinu, no mi želimo. Niste bespomoćni. Obratite nam se u povjerenju".

image

Jack Ryan može biti i Rus!

AFP

Regrutacija špijunskih suradnika putem oglasa, promotivnih video snimki i javnih natječaja donedavno baš i nije bila uobičajena procedura u svijetu tajnih agenata, no stvari se očito rapidno mijenjaju. Dužnosnici CIA-e koji su pokrenuli ovaj projekt tvrde kako je ruska invazija na Ukrajinu stvorila povijesnu priliku da Rusi agenciji pristupe sami i Sjedinjenim Državama ponude potrebne informacije. U objavi na CNN-u neimenovani dužnosnik CIA-e poručio je Rusima kako ih njihova agencija razumije puno bolje nego što misle. Javnim videom su, kazao je, željeli pomalo i demistificirati proces kontaktiranja CIA-e.

CIA je ovim projektom ciljala ‘target skupinu‘ običnih ruskih državljana, za koju vjeruju da ih broji na tisuće, a koji bi mogli imati bilo kakve za njih vrijedne informacije. Mnogi možda ne znaju kako stupiti u kontakt s CIA-om ili misle da informacije kojima raspolažu nemaju neku posebnu vrijednost, računaju u centrali američkih špijuna. Ovo, međutim, svakako nije proces kojim se regrutira ‘suradnička krema‘ CIA-e, već primarno niži slojevi tzv. informatora.

image

Što će na sve ovo reći Sergej Lavrov?

AFP

Kad je riječ o vrbovanju elite na CIA-inom popisu konfidenata, u tu se svrhu nerijetko organiziraju puno kompleksnije platforme da bi im se pristupilo. Kako bi navela nuklearne stručnjake Irana ili Sjeverne Koreje da stupe u suradnički odnos ili prebjegnu na Zapad, američka centralna obavještajna agencija znala je svojedobnogodinama  slati svoje posebne agente na akademske konferencije fizičara i atomskih stručnjaka. Štoviše, nerijetko su i organizirali vlastite lažne znanstvene skupove samo kako bi unutar takvog konferencijskog kruga lakše okupili, a potom i zavrbovali ciljane figure na suradnju.

Regrutacija visokih i najtajnijih suradnika obavještajnih službi podrazumijeva dug proces zavođenja, kakvoj praksi CIA-in poziv ruskim građanima da im pristupe vidno oponira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:44