StoryEditorOCM
Svijet‘identificiraj me‘

Ovo je veliki misterij: ‘Ako se sjećate prijateljice koja je iznenada nestala, molimo vas dobro pogledajte‘

Piše Hina
10. svibnja 2023. - 11:14

Interpol je u srijedu uputio apel javnosti da pomogne u identifikaciji tijela 22 žene ubijene u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji u razdoblju od nekoliko desetljeća i čiji identitet nikada nije utvrđen.

Interpol želi riješiti te "zaboravljene slučajeve" ubojstava žena koja su se dogodila prije 10, 20, 30 pa čak i 40 godina te je pokrenuo operaciji naziva "Identificiraj me".

Radi se o tzv. "hladnim slučajevima" koji nisu razrješeni tri ili više godina.

Potpuna lista ubijenih žena objavljena je na Interpolovoj web stranici, a uključuje sve dostupne detalje o ženama, fotografije nekih predmeta koji su pronađeni uz tijela poput nakita, odjeće ili tetovaža.

Nizozemska forenzička detektivka Carina Van Leeuwen kaže kako je pronalaženje odgovora u ovakvim slučajevima silno važno.

"Ako nemate ime, nemati niti priču. Tada ste samo broj. A nitko nije samo broj", kazala je i dodala kako se čini da su sve preminule žene pronađene u Nizozemskoj žrtve zločina, dok su neidentificirani muškarci umrli i zbog raznih drugih razloga.

Najstariji slučaj datira iz listopada 1976. kada je tijelo nepoznate žene pronađeno na parkingu uz autocestu u Nizozemskoj, a najnoviji je iz kolovoza 2019. i radi se o ženi čije je tijelo pronađeno u gradskom parku u Belgiji.

Nacionalne policije nisu identifirale žrtve i zbog činjenice da te žene ne potječu iz zemalja u kojima su ubijene.

Za svaku od 22 žrtve objavljene su fotografije napravljene uz pomoć tehnologije rekonstrukcije lica te podaci o tome kada su tijela pronađena, uz osobne predmete pronađene kod žrtava.

"Ako se sjećate prijateljice, članice obitelji ili kolegice koje su iznenada nestale, molimo vas dobro pogledajte i kontaktirajte nacionalnu policiju putem obrasca ako imate bilo kakvu informaciju o nestalima", piše na stranici Interpola.

U tom dijelu Europe granice su posve otvorene pa je lako prelaziti iz jedne zemlje u drugu. Sve veće globalne migracije, krijumčarenje ljudima i slično, dovelo je do toga da se sve češće prijavljuje nestanak ljudi izvan njihovih matičnih država, kazala je dr. Susan Hitchin, koordinatorica Interpolove DNA jedinice.

Zbog toga je, kaže, identificiranje tijela puno teže, a žene su osim toga "značajno više pogođene rodno utemeljenom nasilju, uključujući obiteljsko nasilje, seksualnim napadima, krijumčarenju i slično".

"Ova akcija ima za cilj vratiti tim ženama njihova imena", dodala je dr. Hitchin.

François-Xavier Laurent, voditelj baze podataka DNK-a u Interpolu je za AFP rekao da se pretpostavlja da su neke od ubijenih žena iz zemalja istočne Europe.

"Moguće je da se radi o ženama koje su se uputile na turističko putovanje, ali moguće je i da se radi o žrtvama trgovaca ljudi", rekao je Laurent.

Slučajevi nisu međusobno povezani, ali im je zajednički "međunarodni kontekst", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:27