StoryEditorOCM
Svijetlukava strategija

Ovaj je čovjek spasio Ukrajinu i EU! Orbana je odveo iz dvorane: ‘Viktore, jesi za kavu?‘

Piše JL
15. prosinca 2023. - 11:07

Mađarski premijer Viktor Orbán izašao iz prostorije kada se na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu glasalo o početku pregovora o pristupanju Ukrajine Europskoj uniji, objavile su agencije.

Nakon tri sata napetih razgovora, njemački kancelar Olaf Scholz predložio je Orbánu da naprave pauzu: ‘Da možda izađemo i popijemo kavu?, donosi Politico, a prenosi Jutarnji list.

Ako Orbán doista nije bio spreman pristati na otvaranje pregovora o proširenju s Kijevom, trebao bi razmisliti o napuštanju prostorije nakratko, rekao je njemački kancelar pred svojim kolegama iz EU-a okupljenih oko kružnog pregovaračkog stola na summitu čelnika u četvrtak.

Kako je pojasnio Scholz, tako bi 26 čelnika EU-a koji su ostali u prostoriji mogli jednoglasno odobriti pridruživanje Ukrajine Uniji. Pravila EU-a kažu da odluka mora biti donesena jednoglasno, čak i ako je jedan čelnik odsutan. Pritom bi Orbán još uvijek mogao reći da nije glasao za.

Nakon što su njih dvojica porazgovarali nasamo, Orbán je napustio prostoriju, otvarajući put povijesnoj odluci EU-a da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom nakon višednevne neizvjesnosti s obzirom na Orbánovo žestoko protivljenje.

Scholzova izvanredna strategija, koju su za Politico opisala tri dužnosnika upoznata s događajima, začudile je mnoge u Bruxellesu, ali i šire. Nastup nasljednika Angele Merkel na europskoj pozornici dosad je uglavnom bio razočaravajući, a kritičari mu zamjeraju nedostatak taktičkih pregovaračkih i komunikacijskih vještina za razliku od bivše kancelarke, piše Politico.

Ideja da jedan čelnik EU-a napusti prostoriju kako bi bio jednoglasan vrlo je neobična. Zapravo, dužnosnici i diplomati EU-a na summitu u četvrtak nisu mogli reći je li potez koji je izveo Scholz ikada prije korišten.

"Poslužio se starim trikom iz svog vremena u mladim socijalistima", rekao je jedan dužnosnik na summitu EU-a, misleći na organizaciju mladih Scholzove Socijaldemokratske stranke (SPD) u kojoj je kancelar bio zamjenik predsjednika tijekom 1980-ih.

Jedan je dužnosnik, koji je također želio ostati anoniman, rekao da se Orbanovo stajalište počelo ljuljati tijekom zajedničke rasprave za doručkom u društvu Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, predsjednika Vijeća EU Charlesa Michela i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Tijekom obroka Orbán se trudio pružiti uvjerljive argumente za svoj stav da zbog narušene vladavine prava u Ukrajini nije spreman za pristupanje, rekao je dužnosnik.

Nekoliko sati kasnije, na summitu, čelnici EU-a nastavili su kritizirati mađarskog premijera zbog opetovanog odbijanja da otvori pregovore s Ukrajinom.

"Scholz je došao u pravo vrijeme sa svojim prijedlogom", rekao je jedan diplomat EU-a.

Nakon što su čelnici EU-a objavili odluku o otvaranju pristupnih pregovora, Orbán je na Facebooku napisao: "Mađarska ne želi biti dio ove loše odluke!"

U isto je vrijeme ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proslavio objavu na X-u porukom: "Zahvaljujem kancelaru Scholzu na osobnim naporima i Njemačkoj na njezinom vodstvu."

Zanimljiva je objava bloger Saint Javelina, koji podržava Ukrajinu, a često je ranije kritizirao Scholza zbog oklijevanja da podrži Ukrajinu slanjem tenkova.

"Oprosti što smo te ismijavali, Olaf. Ti si pravi prijatelj", napisao je.

Orbanov stav vezano za golemi financijski paket Ukrajini nisu uspjeli poljuljati. Mađarska je blokirala dogovor Europske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz proračuna Unije, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u siječnju.

Dvadeset i šest zemalja EU-a složilo se da se Ukrajini osigura novac iz proračuna EU-a do 2027. godine, no Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:45