StoryEditor
Svijetzveckanje oružjem

Novi incident između dvije svjetske velesile: ruski ratni brod zatekao američki razarač u svojim teritorijalnim vodama. Potjerao ga je

24. studenog 2020. - 10:48
Ilustracija/Dmitry Lovetsky/ AFP

Ruski ratni brod zatekao je američki razarač John S. McCain u ruskim teritorijalnim vodama u Japanskom moru i protjerao ga je, objavilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.

Moskva je objavila da je ruski razarač Admiral Vinogradov verbalno upozorio američki ratni brod i zaprijetio mu da će primijeniti silu kako bi ga natjerao da napusti to područje. 

Američki brod odmah se vratio u neutralne vode nakon upozorenja, navodi rusko ministarstvo u priopćenju. 

Ovakvi su incidenti rijetkost, no pokazuju loše diplomatske i vojne odnose između Rusije i Sjedinjenih Država koji su pali na najniže razine od hladnog rata.

Taj ruski brod u sastavu Pacifičke flote pratio je američki razarač za koji je Moskva rekla da je povrijedio ruske teritorijalne vode u 03.17 po GMT-u zašavši dva kilometara od granice. 

Izgred se dogodio u Zaljevu Petra Velikog, navodi se.

Moskva dodaje da američki brod nije ponovno pokušao uploviti u ruske vode, ali da je  Admiral Vinogradov nastavio pratiti njegovo kretanje te da je drugi brod, korveta, upućena u to područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 03:36