StoryEditorOCM
Svijetpromjene

Nova metodologija u Vatikanu razbuktala sumnje: Na sinodi se sad može manipulirati izvješćima o LGBTQ i đakonicama

Piše Ivan Ugrin
15. listopada 2023. - 14:36
Za ovogodišnji skup 35 stolova u Dvorani Pavla VI. podijeljeno je ne samo jezično, nego i tematskiafpAndreas Solaro/Afp

Održan je prvi brifing za medije, i to za djelatnike pri Tiskovnom uredu Svete Stolice, na temu Sinode o sinodalnosti, koja se održava ovog listopada u Vatikanu i izaziva pozornost ne samo crkvene, nego i svjetske javnosti.

Teme na Sinodi bile su usredotočene na sukobe u svijetu, siromaštvo, zlostavljanje i seksualni identitet, izvijestili su o tome na brifingu predsjednik Komisije za informiranje XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode dr. Paolo Ruffini i tajnica Komisije Sheila Pires, uz još nekoliko sudionika Sinode, prenosi Vatican News.

Daleko od novinara

Prema pravilima koja je postavio sam papa Frane, sudionici Sinode pozvani su da se suzdrže od kontakata s novinarima i brifinzi poput ovog isključivo za vatikanske novinare trebali bi biti jedini način na koji bi mediji trebali doći do informacija što se zbiva pod svodom Dvorane Pavla VI. u kojoj zasjeda gotovo 400 sudionika Sinode.

"Obrađeno je i pitanje seksualnog identiteta. Naglašeno je da se tome treba pristupiti odgovorno i s razumijevanjem, ostajući vjerni Evanđelju i nauku Crkve", pojasnio je prefekt Dikasterija za komunikacije.

"Pitanje koje su si postavili sudionici Sinode bilo je: Kako utjeloviti pastoral ljubavi među homoseksualnim parovima, među rastavljenima, a da ostane vjeran nauku Crkve?

Većina onih koji su govorili o tim pitanjima rekli su da se treba odbaciti svaki oblik homofobije", rekao je dr. Ruffini, objašnjavajući da je nekoliko članova istaknulo da mnoge poteškoće proizlaze iz nepoznavanja stvarnosti i osobnog puta pojedinaca.

"Prava ljepota Katoličke crkve postaje očita kada su njezina vrata otvorena i kad su ljudi dobrodošli. Nadamo se da će nam Sinoda pomoći da ih još više otvorimo", rekao je na brifingu američki kardinal Joseph William Tobin, nadbiskup Newarka, opisujući drugi modul "Instrumentum laborisa", radnog dokumenta Sinode. Tako je njegovo izlaganje prenio Vatican News.

Godine 2018. Tobin je dospio na naslovnice zbog svojih komentara o homoseksualnosti. Govoreći na konferenciji koju je organiziralo Sveučilište Villanova, kardinal Tobin izjavio je da se "Crkva kreće naprijed po pitanju istospolnih parova".

Sažetak svakog modula

Dakle, odmah prvi tjedan u glavu: Sinoda o sinodalnosti usredotočuje se na pitanja poput prihvaćanja LGBTQ zajednice u Crkvi te mogućnosti otvaranja đakonata za žene, neka od najspornijih pitanja na dnevnom redu skupa koji će trajati mjesec dana.

No, suprotno onome što su neki možda pretpostavili, Quovadisecclesia.com piše o novoj metodologiji na Sinodi te ističe kako neće svi od 364 delegata Sinode imati priliku podjednako raspravljati o ovim temama. Zapravo, organizatori Sinode dodijelili su raspravu o ovim kontroverznim pitanjima samo nekolicini članova u malim grupama, nakon što su članovi unaprijed naznačili na koje bi se teme radije usredotočili.

To je dinamika koja bi mogla iskriviti završna izvješća o određenoj temi i, zauzvrat, utjecati na tekst koji sažima stajališta Sinode koja će biti finalizirana na kraju zasjedanja.

Ovakva mogućnost rezultat je jedinstvenog načina na koji su organizatori organizirali rasprave na ovogodišnjoj sinodi.

Za razliku od prethodnih sinoda, gdje su članovi bili podijeljeni u različite jezične skupine, ali su bili usredotočeni na iste teme, 35 stolova u Dvorani Pavla VI. za ovogodišnji skup podijeljeno je ne samo jezično, nego i tematski, za većinu sinodskih postupaka.

A to konkretno znači da dok su neki članovi posljednjih nekoliko dana sudjelovali u raspravama u malim grupama o uključivanju LGBTQ osoba i ponovno vjenčanih u život Crkve, drugi su bili usredotočeni na teme poput ekumenizma i pitanja migranata.

Dinamika povećava mogućnost da male grupe koje se usredotočuju na pitanja kao što su LGBTQ zajednice i žene đakonice neće biti odraz cijele Sinode, nego će biti neproporcionalno sastavljene od onih s najintenzivnijim fokusom na temu – i najvećom željom da promijene crkveno učenje i praksu. Usredotočenost na ova pitanja obično je veća na sekularnom Zapadu.

I dok su organizatori Sinode pokušali umanjiti značenje ovakvog rada i vođenja rasprave u manjim tematskim grupama, istovremeno nisu bili voljni javno objaviti popis tko se odlučio za koju temu.

Više ‘gay-friendly‘ sudionika

Osim toga, samo će članovi određene radne skupine moći glasati o odobravanju svojeg izvješća, što zahtijeva većinu od 11 ili više članova koji sjede za stolom. Ta će se izvješća, pak, predati organizatorima Sinode, a nedavno izabrana komisija vodit će izradu sažetaka svakog modula, koji će biti uključeni u završna izvješća. Znači li sve ovo kako je nova metodologija na Sinodi stvorena kako bi se manipuliralo izvješćima o kontroverznim pitanjima, znat ćemo uskoro.

U svakom slučaju, osoba o kojoj se najčešće piše ovih dana Sinode je dominikanski svećenik i nekadašnji njihov poglavar, Timothy Radcliffe, koji drži redovita razmatranja za sudionike i govori i o tome kako LGBTQ+ osobe žele obnovljenu Crkvu.

"Za druge se sadašnja Crkva doživljava kao isključiva, marginalizirajući mnoge osobe, žene, rastavljene i ponovno vjenčane. Za neke je to previše zapadnjačko, previše eurocentrično. ‘Instrumentum laboris‘ također spominje LGBTQ+ osobe te osobe koje žive u poligamnim brakovima. Oni žele obnovljenu Crkvu u kojoj se osjećaju potpuno kao kod kuće, priznati, potvrđeni i sigurni."

Liberalni portal Fratellanza.net redovito prenosi cjelovita Radcliffova razmatranja: "Koje su to istine s kojima se danas teško suočavamo? Bilo je duboko bolno suočiti se s razmjerima seksualnog zlostavljanja i korupcije u Crkvi. Činilo se kao noćna mora iz koje se čovjek nada probuditi. Ali ako se usudimo suočiti s ovom sramotnom istinom, istina će nas osloboditi. Isus obećava da ćete ‘imati bol, ali će se vaša bol pretvoriti u radost (r. 20)‘, kao u porođajnim bolovima žene koja rađa. Ovi dani Sinode ponekad će biti bolni, ali ako se pustimo voditi Duhu, bit će to porođajne muke preporođene Crkve", ističe dominikanac poznat po misama koje je služio za gay populaciju u Londonu.

I nije on jedini "gay-friendly" sudionik Sinode. Isusovac James Martin, aktivist za sodomite i vatikanski savjetnik, rekao je da "namjerava iskoristiti svoje imenovanje za predstavnika na Sinodi o sinodalnosti u Rimu kao priliku da privuče više pozornosti na LGBTQ iskustva". Štoviše, zanimljiva je Martinova izjava da je Papa učinio "sve što je moguće da imenuje ‘gay-friendly‘ biskupe i kardinale i to je u Katoličkoj crkvi otkrivenje".

Crkvena Oktobarska revolucija

"Kako zaboraviti, uoči ove crkvene Oktobarske revolucije, slavnu riječ koju je kardinal Mario Luigi Ciappi, desetljećima teolog papinskog doma i dokazani stručnjak za Fatimsku poruku, ostavio iza sebe 1995. godine? U jednom pismu je napisao: ‘U Trećoj fatimskoj tajni, između ostalog, predviđa se da će veliko otpadništvo u Crkvi započeti na njezinu vrhu‘", zaključio je njemački svećenik vlč. Frank Unterhalt svoj članak objavljen 4. listopada 2023. na internetskom portalu Communio veritatis.

Na početku istog članka Unterhalt se poziva na Katekizam Katoličke crkve, broj 675. "Prije Kristova (drugog op.a.) dolaska Crkva mora proći kroz posljednju kušnju koja će uzdrmati vjeru mnogih vjernika. Progonstvo što prati njezino putovanje na zemlji otkrit će ‘otajstvo bezakonja‘ pod oblikom religijske obmane koja će ljudima nuditi prividno rješenje njihovih problema po cijenu otpada od istine." Treba ovih dana jako moliti da Crkvu ne vodi duh teologije oslobođenja, nego Duh Sveti, Duh Istine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:40