StoryEditorOCM
Svijetraditi i naplatiti

Nijemci izračunali: evo koliko morate zarađivati da biste imali nisku, srednju ili visoku neto plaću

Piše vijesti sd
3. listopada 2024. - 13:26

I Nijemci postavljaju pitanje što se smatra dobrom neto plaćom, koju dobijete nakon što se oduzmu svi porezi i drugi doprinosi.

Razni čimbenici često imaju veze s tim koliku ćete na kraju dobiti neto plaću. Sama brojka nije dovoljno značajna da bi se definiralo je li to dobra plaća. Međutim, postoji nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru karijere kako biste u konačnici mogli tvrditi da zarađujete dobru neto plaću, piše Fenix-magazin.

U određenoj mjeri kao zaposlenik možete utjecati na visinu svoje neto plaće u pregovorima o plaćama, ali postoje i drugi faktori koji na to mogu utjecati, navode njemački mediji.

Čimbenici koji utječu na neto plaću su:

Standardna plaća u industriji

Regija

Radno iskustvo

image

U Njemačkoj se neto plaće od 1.121 euro do 1.495 eura smatraju srednje niskima (ilustracija)

/Shutterstock

Portal Statista koristi podatke Fraunhofer instituta i izračunao je da prosječni neto godišnji prihod samaca bez djece za 2023. godinu iznosi 27.416 eura. To čini prosječnu mjesečnu neto plaću od oko 2.284 eura.

Ekonomski institut IW Köln ostavlja malo više prostora kada je riječ o granicama između onih s niskim primanjima, srednje i više klase. Da biste pripadali takozvanoj srednjoj klasi, dovoljno je da samac mjesečno zarađuje između 1.496 i 2.804 eura neto.

Srednja niska primanja: 1.121 euro do 1.495 eura neto plaće

Srednja klasa: 1.496 eura do 2.804 eura neto plaće

Srednja visoka primanja: 2.805 eura do 4.673 eura neto plaće

Relativno visoka primanja: neto plaća od 4.673 eura

image

Mjesečna plaća na samom početku visokih srednjih primanja u Njemačkoj (ilustracija)

/Shutterstock

Ovisno o tome gdje živite, troškovi života mogu varirati. Sukladno tome, kada procjenjujete i uspoređujete vlastiti neto prihod, morate obratiti pozornost na to koliko košta vaš život. Za većinu ljudi dobra neto plaća trebala bi biti dovoljna da pokrije tekuće troškove života i da im na kraju mjeseca ipak ostane dovoljno novca da si mogu priuštiti osobne stvari, pišu njemački mediji.

Profesionalno iskustvo također igra važnu ulogu u određivanju točnog neto prihoda. Nakon nekoliko godina na istom radnom mjestu često imate iskustvo koje treba biti i plaćeno. Kako biste zaradili dobru neto plaću, korisno je stalno pregovarati o svojoj plaći na temelju vašeg iskustva i odgovornosti, piše Fenix-magazin.

image

Štrajk je zadnji put do bolje plaće (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 14:43