StoryEditorOCM
Svijetisključivi premijer

State Department: ‘Nema pravog mira bez uspostave palestinske države‘; Netanyahu: ‘Ne dolazi u obzir!

Piše vijesti sd
18. siječnja 2024. - 22:07

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkrio je kako je obavijestio SAD da se protivi uspostavi palestinske države kao dijela bilo kakvog poslijeratnog scenarija.

"Izrael će pristati samo na dogovor kojim bi zemlja stekla sigurnosnu kontrolu nad cijelim pojasom Gaze", rekao je izraelski premijer na konferenciji za novinare u četvrtak.

"U svakom budućem dogovoru... Izrael treba sigurnosnu kontrolu cijelog teritorija zapadno od Jordana. To je u koliziji s idejom suvereniteta", kazao je Netanyahu i dodao da je to rekao i Amerikancima, prenosi klix.ba.

"Izrael je uništio oko dvije trećine Hamasovih borbenih postrojbi u Gazi. Postoje dvije faze borbe: Prvi je uništavanje Hamasovih pukovnija, to su njihovi organizirani borbeni okviri. Do sada je uništeno 16 ili 17 od 24. Nakon toga dolazi faza čišćenja teritorija od militanata. Prva radnja je obično kraća, druga obično traje duže", kazao je Netanyahu.

Naveo ja da će za pobjedu će biti potrebno još nekoliko dugih mjeseci, ali da su odlučni da pobjede.

image
Ronen Zvulun/Afp

"Nastavit ćemo se boriti punom snagom dok ne ostvarimo sve naše ciljeve, povratak svih naših talaca, i opet kažem, samo će vojni pritisak dovesti do njihovog oslobađanja; eliminacija Hamasa; i sigurnost da Gaza više nikada neće predstavljati prijetnju Izraelu", kazao je Netanyahu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima u četvrtak da su SAD još uvijek predane rješenju s dvije države.

"Bit će Gaza postkonfliktna nakon sukoba, neće biti ponovne okupacije Gaze", rekao je Kirby novinarima u zrakoplovu Air Force One.

Njegove je tvrdnje prisnažio i glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller.

- Nema načina da se riješe dugoročni sigurnosni izazovi za Izrael i kratkoročni izazovi ponovne izgradnje Gaze bez uspostave palestinske države, rekao je Miller.

Govoreći na brifingu za novinare, Miller je rekao da Izrael upravo sada ima priliku jer su zemlje u regiji spremne pružiti Izraelu sigurnosna jamstva.

“Ne postoji način da se riješi njihov dugoročni izazov trajne sigurnosti i kratkoročni izazov ponovne izgradnje i nove vlasti u Gazi bez uspostave palestinske države", rekao je.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 03:33