stdClass Object ( [id] => 1095878 [title] => Ne znamo kako će postpandemijski svijet politički izgledati, ali jednu moguću verziju upravo gledamo u Peruu; na izborima prošli najradikalniji kandidati, Peruanci vjere u demokraciju nemaju [alias] => ne-znamo-kako-ce-postpandemijski-svijet-politicki-izgledati-ali-jednu-mogucu-verziju-upravo-gledamo-u-peruu-na-izborima-prosli-najradikalniji-kandidati-peruanci-vjere-u-demokraciju-nemaju [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ne znamo kako će postpandemijski svijet politički izgledati, ali jednu moguću verziju upravo gledamo u Peruu.

Tamo je 11. travnja održan prvi krug predsjedničkih izbora, a među 18 kandidata u drugi krug su ušla dva najradikalnija – kandidat krajnje ljevice i kandidatkinja krajnje desnice. On se zove Pedro Castillo, a ona Keiko Fujimori.

Kao da se u drugom krugu izbora u Hrvatskoj nađu Katarina Peović s ljevice i Hrvoje Zekanović s desnice.

Pedesetdvogodišnji socijalist Castillo iz stranke Slobodni Peru (Peru Libre) u prvom je krugu dobio 19 posto glasova, a 46-godišnja konzervativna desničarka Fujimori iz stranke Narodna snaga (Fuerza Popular) 13 posto. Svi umjereni kandidati doživjeli su potop, a više od 15 posto birača poništilo je svoje listiće.

Uz to, ankete pokazuju da manje od 50 posto Peruanaca smatra da je demokracija najbolji oblik vlasti. Tako izgleda (post)pandemijski svijet, u kojem građani gube povjerenje u politički centar i u samu demokraciju.

Za razumijevanje ove indikativne peruanske priče – koja se uskoro može proširiti svijetom – valja znati da je pandemija koronavirusa ovu 33-milijunsku andsku zemlju žestoko pogodila u oba ključna aspekta: i u pogledu ljudskih žrtava i ekonomski.

BDP pao 11 posto

S više od 60.000 mrtvih, odnosno 1800 mrtvih na milijun ljudi, Peru ima drugu najgoru statistiku smrti na čitavoj južnoj hemisferi, tik iza Brazila (1834 mrtva na milijun ljudi).

Peruanski zdravstveni radnici u novom se valu širenja zaraze bore s nestašicom medicinskog kisika i punim bolnicama, a vlada u Limi dosad je nabavila tek 1,5 milijuna doza cjepiva (kineski Sinopharm i američki Pfizer).

Prema podacima Sveučilišta "Johns Hopkins", dosad je u Peruu potpuno cijepljeno samo 1,48 posto građana.

Koronavirus je poharao i peruansku ekonomiju, čija je glavna baza proizvodnja bakra, po čemu je Peru drugi u svijetu, iza Čilea. Budući da je u pandemiji proizvodnja bakra skoro obustavljena, BDP je pao preko 11 posto, a tromjesečni lockdown "proizveo" je sedam milijuna nezaposlenih.

U takvim okolnostima održan je prvi krug predsjedničkih izbora, s opisanim ishodom: najviše glasova dobili su kandidati radikalnih opcija, uz rekordni broj protestnih nevažećih listića – potonja stavka dijelom se tumači i serijom korupcijskih skandala vlasti, zbog čega Peruanci biraju petog predsjednika u četiri godine.

Ishod prvog kruga peruanskih izbora odjeknuo je svijetom, pa se novinar američkog javnog radija NPR Lulu Garcia-Navarro retorički zapitao:

"Što ovo govori o političkim posljedicama ovog razdoblja? Vidjeli smo uspon krajnje ljevice i krajnje desnice širom svijeta, a Peru je najnoviji primjer. Sugerira li to da tradicionalni modeli upravljanja propadaju?"

Prije nego što pokušamo ponuditi odgovor, prikazat ćemo ukratko tko su i što nude dvoje pobjednika prvog kruga.

'Dramatično različiti životi'

Castillo je školski učitelj i glas ruralnog Perua, a Fujimori je poslovna žena i glas krupnog kapitala. Dva antagonistička svijeta čiji su klasni interesi međusobno nepomirljivi. Za njega su glasali niži slojevi peruanskog društva (pobijedio je u svih pet najsiromašnijih regija), a za nju najbogatiji građani Perua.

Njih dvoje imaju dijametralno suprotne vizije društva: on se u kampanji zalagao za nacionalizaciju energetskih industrija (rudarstvo, nafta, plin) i veću ulogu države u gospodarstvu, te za promjenu neoliberalnog Ustava iz 1993. godine. A ona agitira za dominaciju slobodnog tržišta i očuvanje neoliberalnog Ustava. Vjerojatno i zato što je taj Ustav 1993. donio njezin otac Alberto Fujimori, tadašnji predsjednik Perua.

---

image
Keiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
Ernesto Benavides/AFP
---

Da, Keiko Fujimori kći je zloglasnog bivšeg predsjednika, koji trenutno služi kaznu od 25 godina robije zbog zločina protiv čovječnosti, teških kršenja ljudskih prava i korupcije.

S druge strane, Castillo je dijete nepismenih poljoprivrednika, koji se uspio školovati i postati učitelj u ruralnim dijelovima Perua. On je odrastao u seoskoj neimaštini sjeverne provincije Cajamarce, a ona u svili i kadifi Predsjedničke palače u Limi.

"Dvoje kandidata imalo je dramatično različite živote", ističe agencija Associated Press, te navodi:

"Fujimorijeva kći odrasla je u dvoranama moći. Pohađala je Sveučilište Boston i magistrirala na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Castillo je sin nepismenih seljaka, treće od devetero djece. Iako je diplomirao obrazovnu psihologiju na peruanskom sveučilištu César Vallejo, i dalje živi u trećem najsiromašnijem okrugu u zemlji. Njegov dom okružen je poljima kukuruza, svinjama i kravama. Nosi pončo, slamnate šešire i sandale od ostataka guma."

---

image
Pedro Castillo posljednjeg dana uoči prvog kruga izbora
 
Gian Masko/AFP
---

'Poklonik Castra' i 'kći autokrata'

Stoga ne čude kardinalne ideološke razlike u njihovu promišljanju budućnosti Perua. Castillo je javni poklonik Kubanske revolucije i Fidela Castra, a Fujimori je eksponent tržišnog fundamentalizma i javni poklonik MMF-a, baš kao i njezin otac.

Te su razlike nagnale Wall Street Journal da Castilla nazove "obožavateljem Castra" i "krajnje lijevim aktivistom koji se obavezao nacionalizirati imovinu stranih rudarskih korporacija", dok je Fujimori predstavljena kao "kći autokratskog vođe".

Oboje kandidata prate određeni "repovi iz prošlosti", koje oni negiraju. Fujimori se sumnjiči da je nastavila kriminalno-koruptivnim očevim stopama, pa je od siječnja 2019. do svibnja 2020. provela 16 mjeseci u pritvoru zbog optužbi da je od brazilske građevinske tvrtke "Odebrecht" primila 1,2 milijuna dolara mita. Istraga je u tijeku, a ona niječe optužbe.

Castilla, pak, optužuju za veze s radikalnim ljevičarskim pokretom Sendero Luminoso (Svijetla staza), ekstremnom frakcijom Komunističke partije Perua, koja je od 1980. do 2000. vodila gerilski rat protiv peruanske države, u kojem je život izgubilo 70.000 ljudi. Castillo odbija te optužbe.

Da bi se razumjele simbolike koje u peruanskom društvu nose kandidature Castilla i Fujimori – uključujući i navedene optužbe – moramo se vratiti par dekada unatrag, u doba uspona komunističkog pokreta Sendero Luminoso, odnosno u doba neoliberalne diktature Keikina oca Alberta Fujimorija.

U jednom času te će se dvije tendencije peruanskog društva – radikalno komunistička i radikalno kapitalistička – i sudariti, baš za Fujimorijeve vlasti 90-ih godina, kad je on pokrenuo vojnu kampanju protiv marksističke gerile.

Efekti tog sudara bit će dramatični za obje strane: desetkovani pokret Sendero Luminoso gotovo će nestati (pokret postoji i danas, ali se procjenjuje da ima tek 250-300 članova), a Fujimori će zbog počinjenih državnih zločina u toj borbi dobiti 25 godina robije.

Moj muž je korumpirani tiranin

Danas 83-godišnji Alberto Fujimori pobijedio je na izborima 1990. godine, te je za svoje vladavine, bespogovorno slijedeći naputke MMF-a, uveo tako oštre mjere štednje da se to razdoblje naziva "Fujishock". Te su mjere pogodovale dolasku stranoga kapitala, pa je Peru postao jedna od najbrže rastućih ekonomija svijeta – 1994. su rasli za čak 13 posto.

Cijenu je platila grbača radnog naroda. Šok koji je pretrpio peruanski narod bio je golem. Drastično su srezani državni sektor i socijalna davanja, a troškovi života skočili su u nebo – struja je poskupjela četiri puta, voda osam puta, a benzin čak 30 puta. Ukratko: silan ekonomski rast, po cijenu bujanja ekstremnog siromaštva.

Narod je naglo osiromašio, a poslovne elite silno su se obogatile. Rastući BDP zapravo je značio dramatičan porast društvene nejednakosti: trade-mark neoliberalnog kapitalizma.

Fujimori će u povijesti Perua ostati upamćen i kao diktator koji je prekršio ustavno načelo da predsjednik može vladati samo jedan petogodišnji mandat. Da bi osigurao nastavak vladavine, Fujimori već 1992., uz pomoć vojske, izvodi državni udar i raspušta centrističko-ljevičarski parlament, koji se protivio razornoj politici MMF-a.

Uskoro Fujimori ukida Ustav i 1993. donosi novi, s naglašeno neoliberalnim karakterom, te na izborima 1995. lagano pobjeđuje, nakon što je vođu ljevice Alana Garciju protjerao u Kolumbiju.

O karakteru Fujimorijeve vladavine govori gesta njegove supruge Susane Hitochi, Keikine majke, koja je 1994. zatražila razvod braka, javno nazivajući muža "korumpiranim tiraninom".

Fujimori se na izborima 2000. kandidirao i treći put, ali dotad je već prekipjelo i peruanskom narodu. Netom je objavljena njegova pobjeda s 51 posto glasova, izbili su masovni ulični prosvjedi: Fujimori bježi u Japan, te iz Tokija faksom podnosi ostavku. Ubrzo se otkriva magnituda njegovih korupcijskih afera – ukradene su stotine milijuna USD – ali i razmjeri zločina počinjenih za vrijeme vojne kampanje protiv pokreta Sendero Luminoso.

---

image
Pandemija korone bacila je Peru na koljena...
 
Ernesto Benavides/AFP
---

Crveni Kmeri Perua

Pokret Sendero Luminoso (SL) od 1997. je na američkom popisu terorističkih organizacija, a čak i ljevičarski autori drže ga radikalnim. Neki ocjenjuju i da se radi o najekstremnijem lijevom pokretu 20. stoljeća, uz bok Crvenih Kmera u Kambodži.

Pokret nastaje krajem 60-ih godina, dok je Peruom vladala vojna hunta. Osnivač i idejni vođa bio je profesor filozofije Abimael Guzman, alias "drug Gonzalo", koji je od 1962. do 1978. predavao na Nacionalnom sveučilištu San Cristóbal de Huamanga u gradu Ayacucho, smještenom u visokim planinama Anda.

Njegova radikalna predavanja – inspirirana Mao Ce Tungom i kineskim komunizmom, koji je Guzman proučavao na studijskim putovanjima Kinom – privlačila su brojne studente, osobito one iz nižih klasa.

Do 1978., kad je napustio akademski život i "otišao u šumu" kao vođa gerile, Guzman je okupio dovoljno sljedbenika da u Andama oformi revolucionarnu vojsku koja će uskoro zaprijetiti režimu u Limi.

Štoviše, dok nakon dolaska demokracije u Peru 1980. Komunistička partija pristaje na parlamentarnu borbu, Sendero Luminoso već u svibnju 1980. proglašava "Narodni rat" i pokreće oružanu borbu protiv "kapitalističke države". Cilj pokreta je stvoriti komunistički seljački revolucionarni režim, a "Biblija" Guzmanove vojske je didaktički priručnik "Gerilsko ratovanje" koji je 1961., nakon uspjeha Kubanske revolucije, objavio Ernesto Che Guevara.

Bombaški napadi, atentati i napadi na državne službenike i objekte isprva su se događali samo na periferiji Perua, ali Guzmanovi komandosi ubrzo postaju sposobni izvoditi bombaške atake u samom središtu glavnoga grada Lime, u poslovnoj četvrti Miraflores. Na vrhuncu snage, krajem 80-ih godina, pokret ima više od 20.000 boraca, uz visoki udio žena (koje su činile 50 posto boraca i 40 posto zapovjednika), te je kontrolirao veliki dio ruralnog teritorija centralnog i južnog Perua, ali i neka predgrađa Lime. A onda se u priču uključio predsjednik države Alberto Fujimori, otac današnje predsjedničke kandidatkinje Keiko.

Socijalistički Peru?

Dolaskom na vlast Fujimori pokreće vojsku protiv Guzmanove gerile, uključujući i formiranje "odreda smrti", koji po okrutnosti nisu zaostajali za djelovanjem same gerile. Kao što je Sendero Luminoso ubijao seljake koji nisu bili uz njih, tako su vladini "odredi smrti" ubijali seljake koji bi odbili prokazati Guzmanove borce.

Rekosmo da je "Narodni rat" u Peruu odnio 70.000 života. Vladina Komisija za istinu i pomirenje je 2003. obznanila da za 54 posto žrtava odgovornost snosi Sendero Luminoso, a za trećinu žrtava vladine snage sigurnosti. Novije studije, pak, pokazuju drukčiji omjer: prema studiji iz 2019., "država Peru ima znatno veći udio u ubojstvima nego Sendero Luminoso".

Zbog tih zločina Fujimori je početkom 2000-ih u odsutnosti osuđen na 25 godina zatvora. Uhapšen je 2005., kad je iz Japana došao u Čile, a 2007. je izručen Limi i već je odslužio polovinu kazne.

Abimael Guzman, pak, uhapšen je 1992. godine, te je zbog optužbi za terorizam osuđen na doživotni zatvor, a 2019. mu je dosuđena još jedna doživotna kazna.

I to su, prema medijskom narativu, duhovni očevi kandidata za novog predsjednika Perua: jedan služi 25 godina robije, drugi ima dvije doživotne robije.

Razlika je u tome što Keiko Fujimori ne skriva da joj je otac politički uzor (već je najavila da će ga pomilovati bude li izabrana), dok Castillo negira veze s pokretom Sendero Luminoso.

---

image
Keiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
Ernesto Benavides/AFP
---

"Kad iziđete tražiti prava, oni kažu da ste terorist. Znam zemlju i neće me moći ušutkati. Teroristi su glad i bijeda, napuštenost, nejednakost, nepravda", rekao je ovih dana Castillo, kojem ankete uoči drugog kruga – koji će se održati 6. lipnja – daju veliku prednost pred Fujimori: 41,5 prema 21,5 posto, uz 16 posto neodlučnih i 21 posto ljudi koji su rekli da će poništiti glasački listić. Čini se da stiže socijalistički Peru.

To bi bila priča o suvremenom Peruu, koja može postati i šira priča naše epohe. Tradicionalni modeli upravljanja na ozbiljnoj su kušnji – pandemija diže akcije dosad rubnih političkih opcija.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Socijalist Castillo u prvom je krugu dobio 19 posto glasova, a desničarka Fujimori 13 posto. Svi umjereni kandidati doživjeli su potop, a za manje od pola Peruanaca demokracija je najbolji oblik vlasti. Tako izgleda (post)pandemijski svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će biti predsjednik? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Socijalist Castillo u prvom je krugu dobio 19 posto glasova, a desničarka Fujimori 13 posto. Svi umjereni kandidati doživjeli su potop, a za manje od pola Peruanaca demokracija je najbolji oblik vlasti. Tako izgleda (post)pandemijski svijet tko će biti predsjednik? 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-28 09:59:47 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-03 13:49:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-03 13:49:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17460050.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17460056.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17512322.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17512320.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/28\/17599932.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gian Masko\/AFP","Gian Masko\/AFP","Ernesto Benavides\/AFP","Ernesto Benavides\/AFP","Ernesto Benavides\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pedro Castillo posljednjeg dana uo\u010di prvog kruga izbora
\n\u00a0","Pedro Castillo posljednjeg dana uo\u010di prvog kruga izbora
\n\u00a0","Keiko Fujimori obe\u0107ala je pomilovati i oca, koji slu\u017ei kaznu od 25 godina zatvora
\n\u00a0","Keiko Fujimori obe\u0107ala je pomilovati i oca, koji slu\u017ei kaznu od 25 godina zatvora
\n\u00a0","Pandemija korone bacila je Peru na koljena...
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17460050_1920.jpg":"1920x1080","k_17460050_1280.jpg":"1280x1280","k_17460050_1024.jpg":"1024x1024","k_17460050_640.jpg":"640x640","k_17460050_480.jpg":"480x480","k_17460050_340.jpg":"340x340","k_17460050_220.jpg":"220x220","o_17460050_1280.jpg":"1280x853","o_17460050_1024.jpg":"1024x682","o_17460050_640.jpg":"640x426","o_17460050_480.jpg":"480x320","o_17460050_340.jpg":"340x226","o_17460050_220.jpg":"220x146","h_17460050_1280.jpg":"1280x854","h_17460050_1024.jpg":"1024x683","h_17460050_640.jpg":"640x427","h_17460050_480.jpg":"480x320","h_17460050_340.jpg":"340x227","h_17460050_220.jpg":"220x147","pp_17460050_1280.jpg":"1006x1280","pp_17460050_1024.jpg":"805x1024","pp_17460050_640.jpg":"503x640","pp_17460050_480.jpg":"377x480","pp_17460050_340.jpg":"267x340","pp_17460050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2874","hd_17460056_1920.jpg":"1920x1080","k_17460056_1280.jpg":"1280x1280","k_17460056_1024.jpg":"1024x1024","k_17460056_640.jpg":"640x640","k_17460056_480.jpg":"480x480","k_17460056_340.jpg":"340x340","k_17460056_220.jpg":"220x220","o_17460056_1280.jpg":"1280x1916","o_17460056_1024.jpg":"1024x1532","o_17460056_640.jpg":"640x958","o_17460056_480.jpg":"480x718","o_17460056_340.jpg":"340x508","o_17460056_220.jpg":"220x329","h_17460056_1280.jpg":"1280x854","h_17460056_1024.jpg":"1024x683","h_17460056_640.jpg":"640x427","h_17460056_480.jpg":"480x320","h_17460056_340.jpg":"340x227","h_17460056_220.jpg":"220x147","pp_17460056_1280.jpg":"1006x1280","pp_17460056_1024.jpg":"805x1024","pp_17460056_640.jpg":"503x640","pp_17460056_480.jpg":"377x480","pp_17460056_340.jpg":"267x340","pp_17460056_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17512322_1920.jpg":"1920x1080","k_17512322_1280.jpg":"1280x1280","k_17512322_1024.jpg":"1024x1024","k_17512322_640.jpg":"640x640","k_17512322_480.jpg":"480x480","k_17512322_340.jpg":"340x340","k_17512322_220.jpg":"220x220","o_17512322_1280.jpg":"1280x852","o_17512322_1024.jpg":"1024x681","o_17512322_640.jpg":"640x426","o_17512322_480.jpg":"480x319","o_17512322_340.jpg":"340x226","o_17512322_220.jpg":"220x146","h_17512322_1280.jpg":"1280x854","h_17512322_1024.jpg":"1024x683","h_17512322_640.jpg":"640x427","h_17512322_480.jpg":"480x320","h_17512322_340.jpg":"340x227","h_17512322_220.jpg":"220x147","pp_17512322_1280.jpg":"1006x1280","pp_17512322_1024.jpg":"805x1024","pp_17512322_640.jpg":"503x640","pp_17512322_480.jpg":"377x480","pp_17512322_340.jpg":"267x340","pp_17512322_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17512320_1920.jpg":"1920x1080","k_17512320_1280.jpg":"1280x1280","k_17512320_1024.jpg":"1024x1024","k_17512320_640.jpg":"640x640","k_17512320_480.jpg":"480x480","k_17512320_340.jpg":"340x340","k_17512320_220.jpg":"220x220","o_17512320_1280.jpg":"1280x852","o_17512320_1024.jpg":"1024x681","o_17512320_640.jpg":"640x426","o_17512320_480.jpg":"480x319","o_17512320_340.jpg":"340x226","o_17512320_220.jpg":"220x146","h_17512320_1280.jpg":"1280x854","h_17512320_1024.jpg":"1024x683","h_17512320_640.jpg":"640x427","h_17512320_480.jpg":"480x320","h_17512320_340.jpg":"340x227","h_17512320_220.jpg":"220x147","pp_17512320_1280.jpg":"1006x1280","pp_17512320_1024.jpg":"805x1024","pp_17512320_640.jpg":"503x640","pp_17512320_480.jpg":"377x480","pp_17512320_340.jpg":"267x340","pp_17512320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17599932_1920.jpg":"1920x1080","k_17599932_1280.jpg":"1280x1280","k_17599932_1024.jpg":"1024x1024","k_17599932_640.jpg":"640x640","k_17599932_480.jpg":"480x480","k_17599932_340.jpg":"340x340","k_17599932_220.jpg":"220x220","o_17599932_1280.jpg":"1280x852","o_17599932_1024.jpg":"1024x681","o_17599932_640.jpg":"640x426","o_17599932_480.jpg":"480x319","o_17599932_340.jpg":"340x226","o_17599932_220.jpg":"220x146","h_17599932_1280.jpg":"1280x854","h_17599932_1024.jpg":"1024x683","h_17599932_640.jpg":"640x427","h_17599932_480.jpg":"480x320","h_17599932_340.jpg":"340x227","h_17599932_220.jpg":"220x147","pp_17599932_1280.jpg":"1006x1280","pp_17599932_1024.jpg":"805x1024","pp_17599932_640.jpg":"503x640","pp_17599932_480.jpg":"377x480","pp_17599932_340.jpg":"267x340","pp_17599932_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38731014 Threads: 4 Questions: 7120750326 Slow queries: 3308449 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608945507 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ne-znamo-kako-ce-postpandemijski-svijet-politicki-izgledati-ali-jednu-mogucu-verziju-upravo-gledamo-u-peruu-na-izborima-prosli-najradikalniji-kandidati-peruanci-vjere-u-demokraciju-nemaju-1095878 [printLink] => /vijesti/svijet/ne-znamo-kako-ce-postpandemijski-svijet-politicki-izgledati-ali-jednu-mogucu-verziju-upravo-gledamo-u-peruu-na-izborima-prosli-najradikalniji-kandidati-peruanci-vjere-u-demokraciju-nemaju-1095878?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 452912 [name] => Peru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peru [link] => /tag/peru ) [1] => stdClass Object ( [id] => 637678 [name] => pedro castillo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 15:49:44 [main_article_id] => 0 [alias] => pedro-castillo [link] => /tag/pedro-castillo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 637679 [name] => Keiko Fujimori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 15:49:44 [main_article_id] => 0 [alias] => keiko-fujimori [link] => /tag/keiko-fujimori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 637680 [name] => Alberto Fujimori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 15:49:44 [main_article_id] => 0 [alias] => alberto-fujimori [link] => /tag/alberto-fujimori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Socijalist Castillo u prvom je krugu dobio 19 posto glasova, a desničarka Fujimori 13 posto. Svi umjereni kandidati doživjeli su potop, a za manje od pola Peruanaca demokracija je najbolji oblik vlasti. Tako izgleda (post)pandemijski svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će biti predsjednik? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ne znamo kako će postpandemijski svijet politički izgledati, ali jednu moguću verziju upravo gledamo u Peruu; na izborima prošli najradikalniji kandidati, Peruanci vjere u demokraciju nemaju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17460050.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gian Masko/AFP [mainImageDesc] => Pedro Castillo posljednjeg dana uoči prvog kruga izbora
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17460050.jpg [title] => Gian Masko/AFPPedro Castillo posljednjeg dana uoči prvog kruga izbora
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17460056.jpg [title] => Gian Masko/AFPPedro Castillo posljednjeg dana uoči prvog kruga izbora
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17512322.jpg [title] => Ernesto Benavides/AFPKeiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17512320.jpg [title] => Ernesto Benavides/AFPKeiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/28/17599932.jpg [title] => Ernesto Benavides/AFPPandemija korone bacila je Peru na koljena...
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ne znamo kako će postpandemijski svijet politički izgledati, ali jednu moguću verziju upravo gledamo u Peruu.

Tamo je 11. travnja održan prvi krug predsjedničkih izbora, a među 18 kandidata u drugi krug su ušla dva najradikalnija – kandidat krajnje ljevice i kandidatkinja krajnje desnice. On se zove Pedro Castillo, a ona Keiko Fujimori.

Kao da se u drugom krugu izbora u Hrvatskoj nađu Katarina Peović s ljevice i Hrvoje Zekanović s desnice.

Pedesetdvogodišnji socijalist Castillo iz stranke Slobodni Peru (Peru Libre) u prvom je krugu dobio 19 posto glasova, a 46-godišnja konzervativna desničarka Fujimori iz stranke Narodna snaga (Fuerza Popular) 13 posto. Svi umjereni kandidati doživjeli su potop, a više od 15 posto birača poništilo je svoje listiće.

Uz to, ankete pokazuju da manje od 50 posto Peruanaca smatra da je demokracija najbolji oblik vlasti. Tako izgleda (post)pandemijski svijet, u kojem građani gube povjerenje u politički centar i u samu demokraciju.

Za razumijevanje ove indikativne peruanske priče – koja se uskoro može proširiti svijetom – valja znati da je pandemija koronavirusa ovu 33-milijunsku andsku zemlju žestoko pogodila u oba ključna aspekta: i u pogledu ljudskih žrtava i ekonomski.

BDP pao 11 posto

S više od 60.000 mrtvih, odnosno 1800 mrtvih na milijun ljudi, Peru ima drugu najgoru statistiku smrti na čitavoj južnoj hemisferi, tik iza Brazila (1834 mrtva na milijun ljudi).

Peruanski zdravstveni radnici u novom se valu širenja zaraze bore s nestašicom medicinskog kisika i punim bolnicama, a vlada u Limi dosad je nabavila tek 1,5 milijuna doza cjepiva (kineski Sinopharm i američki Pfizer).

Prema podacima Sveučilišta "Johns Hopkins", dosad je u Peruu potpuno cijepljeno samo 1,48 posto građana.

Koronavirus je poharao i peruansku ekonomiju, čija je glavna baza proizvodnja bakra, po čemu je Peru drugi u svijetu, iza Čilea. Budući da je u pandemiji proizvodnja bakra skoro obustavljena, BDP je pao preko 11 posto, a tromjesečni lockdown "proizveo" je sedam milijuna nezaposlenih.

U takvim okolnostima održan je prvi krug predsjedničkih izbora, s opisanim ishodom: najviše glasova dobili su kandidati radikalnih opcija, uz rekordni broj protestnih nevažećih listića – potonja stavka dijelom se tumači i serijom korupcijskih skandala vlasti, zbog čega Peruanci biraju petog predsjednika u četiri godine.

Ishod prvog kruga peruanskih izbora odjeknuo je svijetom, pa se novinar američkog javnog radija NPR Lulu Garcia-Navarro retorički zapitao:

"Što ovo govori o političkim posljedicama ovog razdoblja? Vidjeli smo uspon krajnje ljevice i krajnje desnice širom svijeta, a Peru je najnoviji primjer. Sugerira li to da tradicionalni modeli upravljanja propadaju?"

Prije nego što pokušamo ponuditi odgovor, prikazat ćemo ukratko tko su i što nude dvoje pobjednika prvog kruga.

'Dramatično različiti životi'

Castillo je školski učitelj i glas ruralnog Perua, a Fujimori je poslovna žena i glas krupnog kapitala. Dva antagonistička svijeta čiji su klasni interesi međusobno nepomirljivi. Za njega su glasali niži slojevi peruanskog društva (pobijedio je u svih pet najsiromašnijih regija), a za nju najbogatiji građani Perua.

Njih dvoje imaju dijametralno suprotne vizije društva: on se u kampanji zalagao za nacionalizaciju energetskih industrija (rudarstvo, nafta, plin) i veću ulogu države u gospodarstvu, te za promjenu neoliberalnog Ustava iz 1993. godine. A ona agitira za dominaciju slobodnog tržišta i očuvanje neoliberalnog Ustava. Vjerojatno i zato što je taj Ustav 1993. donio njezin otac Alberto Fujimori, tadašnji predsjednik Perua.

---

image
Keiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
Ernesto Benavides/AFP
---

Da, Keiko Fujimori kći je zloglasnog bivšeg predsjednika, koji trenutno služi kaznu od 25 godina robije zbog zločina protiv čovječnosti, teških kršenja ljudskih prava i korupcije.

S druge strane, Castillo je dijete nepismenih poljoprivrednika, koji se uspio školovati i postati učitelj u ruralnim dijelovima Perua. On je odrastao u seoskoj neimaštini sjeverne provincije Cajamarce, a ona u svili i kadifi Predsjedničke palače u Limi.

"Dvoje kandidata imalo je dramatično različite živote", ističe agencija Associated Press, te navodi:

"Fujimorijeva kći odrasla je u dvoranama moći. Pohađala je Sveučilište Boston i magistrirala na Sveučilištu Columbia u SAD-u. Castillo je sin nepismenih seljaka, treće od devetero djece. Iako je diplomirao obrazovnu psihologiju na peruanskom sveučilištu César Vallejo, i dalje živi u trećem najsiromašnijem okrugu u zemlji. Njegov dom okružen je poljima kukuruza, svinjama i kravama. Nosi pončo, slamnate šešire i sandale od ostataka guma."

---

image
Pedro Castillo posljednjeg dana uoči prvog kruga izbora
 
Gian Masko/AFP
---

'Poklonik Castra' i 'kći autokrata'

Stoga ne čude kardinalne ideološke razlike u njihovu promišljanju budućnosti Perua. Castillo je javni poklonik Kubanske revolucije i Fidela Castra, a Fujimori je eksponent tržišnog fundamentalizma i javni poklonik MMF-a, baš kao i njezin otac.

Te su razlike nagnale Wall Street Journal da Castilla nazove "obožavateljem Castra" i "krajnje lijevim aktivistom koji se obavezao nacionalizirati imovinu stranih rudarskih korporacija", dok je Fujimori predstavljena kao "kći autokratskog vođe".

Oboje kandidata prate određeni "repovi iz prošlosti", koje oni negiraju. Fujimori se sumnjiči da je nastavila kriminalno-koruptivnim očevim stopama, pa je od siječnja 2019. do svibnja 2020. provela 16 mjeseci u pritvoru zbog optužbi da je od brazilske građevinske tvrtke "Odebrecht" primila 1,2 milijuna dolara mita. Istraga je u tijeku, a ona niječe optužbe.

Castilla, pak, optužuju za veze s radikalnim ljevičarskim pokretom Sendero Luminoso (Svijetla staza), ekstremnom frakcijom Komunističke partije Perua, koja je od 1980. do 2000. vodila gerilski rat protiv peruanske države, u kojem je život izgubilo 70.000 ljudi. Castillo odbija te optužbe.

Da bi se razumjele simbolike koje u peruanskom društvu nose kandidature Castilla i Fujimori – uključujući i navedene optužbe – moramo se vratiti par dekada unatrag, u doba uspona komunističkog pokreta Sendero Luminoso, odnosno u doba neoliberalne diktature Keikina oca Alberta Fujimorija.

U jednom času te će se dvije tendencije peruanskog društva – radikalno komunistička i radikalno kapitalistička – i sudariti, baš za Fujimorijeve vlasti 90-ih godina, kad je on pokrenuo vojnu kampanju protiv marksističke gerile.

Efekti tog sudara bit će dramatični za obje strane: desetkovani pokret Sendero Luminoso gotovo će nestati (pokret postoji i danas, ali se procjenjuje da ima tek 250-300 članova), a Fujimori će zbog počinjenih državnih zločina u toj borbi dobiti 25 godina robije.

Moj muž je korumpirani tiranin

Danas 83-godišnji Alberto Fujimori pobijedio je na izborima 1990. godine, te je za svoje vladavine, bespogovorno slijedeći naputke MMF-a, uveo tako oštre mjere štednje da se to razdoblje naziva "Fujishock". Te su mjere pogodovale dolasku stranoga kapitala, pa je Peru postao jedna od najbrže rastućih ekonomija svijeta – 1994. su rasli za čak 13 posto.

Cijenu je platila grbača radnog naroda. Šok koji je pretrpio peruanski narod bio je golem. Drastično su srezani državni sektor i socijalna davanja, a troškovi života skočili su u nebo – struja je poskupjela četiri puta, voda osam puta, a benzin čak 30 puta. Ukratko: silan ekonomski rast, po cijenu bujanja ekstremnog siromaštva.

Narod je naglo osiromašio, a poslovne elite silno su se obogatile. Rastući BDP zapravo je značio dramatičan porast društvene nejednakosti: trade-mark neoliberalnog kapitalizma.

Fujimori će u povijesti Perua ostati upamćen i kao diktator koji je prekršio ustavno načelo da predsjednik može vladati samo jedan petogodišnji mandat. Da bi osigurao nastavak vladavine, Fujimori već 1992., uz pomoć vojske, izvodi državni udar i raspušta centrističko-ljevičarski parlament, koji se protivio razornoj politici MMF-a.

Uskoro Fujimori ukida Ustav i 1993. donosi novi, s naglašeno neoliberalnim karakterom, te na izborima 1995. lagano pobjeđuje, nakon što je vođu ljevice Alana Garciju protjerao u Kolumbiju.

O karakteru Fujimorijeve vladavine govori gesta njegove supruge Susane Hitochi, Keikine majke, koja je 1994. zatražila razvod braka, javno nazivajući muža "korumpiranim tiraninom".

Fujimori se na izborima 2000. kandidirao i treći put, ali dotad je već prekipjelo i peruanskom narodu. Netom je objavljena njegova pobjeda s 51 posto glasova, izbili su masovni ulični prosvjedi: Fujimori bježi u Japan, te iz Tokija faksom podnosi ostavku. Ubrzo se otkriva magnituda njegovih korupcijskih afera – ukradene su stotine milijuna USD – ali i razmjeri zločina počinjenih za vrijeme vojne kampanje protiv pokreta Sendero Luminoso.

---

image
Pandemija korone bacila je Peru na koljena...
 
Ernesto Benavides/AFP
---

Crveni Kmeri Perua

Pokret Sendero Luminoso (SL) od 1997. je na američkom popisu terorističkih organizacija, a čak i ljevičarski autori drže ga radikalnim. Neki ocjenjuju i da se radi o najekstremnijem lijevom pokretu 20. stoljeća, uz bok Crvenih Kmera u Kambodži.

Pokret nastaje krajem 60-ih godina, dok je Peruom vladala vojna hunta. Osnivač i idejni vođa bio je profesor filozofije Abimael Guzman, alias "drug Gonzalo", koji je od 1962. do 1978. predavao na Nacionalnom sveučilištu San Cristóbal de Huamanga u gradu Ayacucho, smještenom u visokim planinama Anda.

Njegova radikalna predavanja – inspirirana Mao Ce Tungom i kineskim komunizmom, koji je Guzman proučavao na studijskim putovanjima Kinom – privlačila su brojne studente, osobito one iz nižih klasa.

Do 1978., kad je napustio akademski život i "otišao u šumu" kao vođa gerile, Guzman je okupio dovoljno sljedbenika da u Andama oformi revolucionarnu vojsku koja će uskoro zaprijetiti režimu u Limi.

Štoviše, dok nakon dolaska demokracije u Peru 1980. Komunistička partija pristaje na parlamentarnu borbu, Sendero Luminoso već u svibnju 1980. proglašava "Narodni rat" i pokreće oružanu borbu protiv "kapitalističke države". Cilj pokreta je stvoriti komunistički seljački revolucionarni režim, a "Biblija" Guzmanove vojske je didaktički priručnik "Gerilsko ratovanje" koji je 1961., nakon uspjeha Kubanske revolucije, objavio Ernesto Che Guevara.

Bombaški napadi, atentati i napadi na državne službenike i objekte isprva su se događali samo na periferiji Perua, ali Guzmanovi komandosi ubrzo postaju sposobni izvoditi bombaške atake u samom središtu glavnoga grada Lime, u poslovnoj četvrti Miraflores. Na vrhuncu snage, krajem 80-ih godina, pokret ima više od 20.000 boraca, uz visoki udio žena (koje su činile 50 posto boraca i 40 posto zapovjednika), te je kontrolirao veliki dio ruralnog teritorija centralnog i južnog Perua, ali i neka predgrađa Lime. A onda se u priču uključio predsjednik države Alberto Fujimori, otac današnje predsjedničke kandidatkinje Keiko.

Socijalistički Peru?

Dolaskom na vlast Fujimori pokreće vojsku protiv Guzmanove gerile, uključujući i formiranje "odreda smrti", koji po okrutnosti nisu zaostajali za djelovanjem same gerile. Kao što je Sendero Luminoso ubijao seljake koji nisu bili uz njih, tako su vladini "odredi smrti" ubijali seljake koji bi odbili prokazati Guzmanove borce.

Rekosmo da je "Narodni rat" u Peruu odnio 70.000 života. Vladina Komisija za istinu i pomirenje je 2003. obznanila da za 54 posto žrtava odgovornost snosi Sendero Luminoso, a za trećinu žrtava vladine snage sigurnosti. Novije studije, pak, pokazuju drukčiji omjer: prema studiji iz 2019., "država Peru ima znatno veći udio u ubojstvima nego Sendero Luminoso".

Zbog tih zločina Fujimori je početkom 2000-ih u odsutnosti osuđen na 25 godina zatvora. Uhapšen je 2005., kad je iz Japana došao u Čile, a 2007. je izručen Limi i već je odslužio polovinu kazne.

Abimael Guzman, pak, uhapšen je 1992. godine, te je zbog optužbi za terorizam osuđen na doživotni zatvor, a 2019. mu je dosuđena još jedna doživotna kazna.

I to su, prema medijskom narativu, duhovni očevi kandidata za novog predsjednika Perua: jedan služi 25 godina robije, drugi ima dvije doživotne robije.

Razlika je u tome što Keiko Fujimori ne skriva da joj je otac politički uzor (već je najavila da će ga pomilovati bude li izabrana), dok Castillo negira veze s pokretom Sendero Luminoso.

---

image
Keiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
Ernesto Benavides/AFP
---

"Kad iziđete tražiti prava, oni kažu da ste terorist. Znam zemlju i neće me moći ušutkati. Teroristi su glad i bijeda, napuštenost, nejednakost, nepravda", rekao je ovih dana Castillo, kojem ankete uoči drugog kruga – koji će se održati 6. lipnja – daju veliku prednost pred Fujimori: 41,5 prema 21,5 posto, uz 16 posto neodlučnih i 21 posto ljudi koji su rekli da će poništiti glasački listić. Čini se da stiže socijalistički Peru.

To bi bila priča o suvremenom Peruu, koja može postati i šira priča naše epohe. Tradicionalni modeli upravljanja na ozbiljnoj su kušnji – pandemija diže akcije dosad rubnih političkih opcija.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gian Masko/AFP Gian Masko/AFP Ernesto Benavides/AFP Ernesto Benavides/AFP Ernesto Benavides/AFP
Gian Masko/AFP
Pedro Castillo posljednjeg dana uoči prvog kruga izbora
 
Gian Masko/AFP
Pedro Castillo posljednjeg dana uoči prvog kruga izbora
 
Ernesto Benavides/AFP
Keiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
Ernesto Benavides/AFP
Keiko Fujimori obećala je pomilovati i oca, koji služi kaznu od 25 godina zatvora
 
Ernesto Benavides/AFP
Pandemija korone bacila je Peru na koljena...
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ne-znamo-kako-ce-postpandemijski-svijet-politicki-izgledati-ali-jednu-mogucu-verziju-upravo-gledamo-u-peruu-na-izborima-prosli-najradikalniji-kandidati-peruanci-vjere-u-demokraciju-nemaju-1095878 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=14681f67810cbe1cce1a8c31ad45945ca4750626 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne+znamo+kako+%C4%87e+postpandemijski+svijet+politi%C4%8Dki+izgledati%2C+ali+jednu+mogu%C4%87u+verziju+upravo+gledamo+u+Peruu%3B+na+izborima+pro%C5%A1li+najradikalniji+kandidati%2C+Peruanci+vjere+u+demokraciju+nemaju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fne-znamo-kako-ce-postpandemijski-svijet-politicki-izgledati-ali-jednu-mogucu-verziju-upravo-gledamo-u-peruu-na-izborima-prosli-najradikalniji-kandidati-peruanci-vjere-u-demokraciju-nemaju-1095878 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fne-znamo-kako-ce-postpandemijski-svijet-politicki-izgledati-ali-jednu-mogucu-verziju-upravo-gledamo-u-peruu-na-izborima-prosli-najradikalniji-kandidati-peruanci-vjere-u-demokraciju-nemaju-1095878 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Socijalist Castillo u prvom je krugu dobio 19 posto glasova, a desničarka Fujimori 13 posto. Svi umjereni kandidati doživjeli su potop, a za manje od pola Peruanaca demokracija je najbolji oblik vlasti. Tako izgleda (post)pandemijski svijet [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tko će biti predsjednik? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijettko će biti predsjednik?

Ne znamo kako će postpandemijski svijet politički izgledati, ali jednu moguću verziju upravo gledamo u Peruu; na izborima prošli najradikalniji kandidati, Peruanci vjere u demokraciju nemaju

3. svibnja 2021. - 15:49

Ne znamo kako će postpandemijski svijet politički izgledati, ali jednu moguću verziju upravo gledamo u Peruu.

Tamo je 11. travnja održan prvi krug predsjedničkih izbora, a među 18 kandidata u drugi krug su ušla dva najradikalnija – kandidat krajnje ljevice i kandidatkinja krajnje desnice. On se zove Pedro Castillo, a ona Keiko Fujimori.

Kao da se u drugom krugu izbora u Hrvatskoj nađu Katarina Peović s ljevice i Hrvoje Zekanović s desnice.

Pedesetdvogodišnji socijalist Castillo iz stranke Slobodni Peru (Peru Libre) u prvom je krugu dobio 19 posto glasova, a 46-godišnja konzervativna desničarka Fujimori iz stranke Narodna snaga (Fuerza Popular) 13 posto. Svi umjereni kandidati doživjeli su potop, a više od 15 posto birača poništilo je svoje listiće.

Uz to, ankete...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:08