StoryEditorOCM
Svijetpogledajte video

Nakon puno muke Ukrajinci vratili važno mjesto pokraj Bahmuta i praktički desetkovali cijelu rusku 72. brigadu!

16. rujna 2023. - 14:04
Pripadnici Treće jurišne ukrajinske brigade koji su oslobodili Andriivku Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp

Više od tri mjeseca nakon što su započeli ofenzivu za oslobađanje okupiranih područja, Ukrajinci su napokon istjerali Ruse iz Andriivke. Oslobađanje ovog malog mjesta na bahmutskoj fronti, strateški iznimno važnog, već je prije nekoliko dana najavila zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar, no tada su je borci Treće desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine demantirali. Kazali su kako mjesto nije još u rukama Ukrajinaca te da se žestoke borbe i dalje vode. No, sad su i oni objavili kako je Andriivka konačno oslobođena te da je na tom području praktički potpuno izbrisana čitava ruska 72. brigada uključujući i zapovjednike koji su ju vodili. Andriivka se nalazi oko tri kilometra južno Kliščivke te oko osam kilometara od Bahmuta.

Koliko su bile brutalne borbe vidi se na brojnim videosnimkama koje su snimili ukrajinski dronovi. Praktički u selu nije ostao kamen na kamenu. Na nekim snimkama se vidi kako ukrajinski dronovi lete iznad ruševina i glasno pozivaju ruske trupe na predaju, dok se na drugom videu, snimanim u akciji GoPro kamerom, vidi kako ukrajinski vojnici love neprijatelja usred bojnog polja na kojem je sve sravnjeno sa zemljom. 

"Kao rezultat munjevite operacije, ruski garnizon Andriivka je opkoljen, odsječen od glavnih snaga i uništen", objavila je Treća zasebna jurišna brigada na svom Telegram kanalu.

Također su naveli da je u dva dana likvidiran glavni obavještajni časnik ruske 72. brigade, kao i niz drugih časnika te većina pješaštva i značajna količina opreme. 

Rusi gađali vlastite vojnike  

"Zauzimanje Andriivke otvara put proboju na desnom boku kod  Bahmuta i ključ je uspjeha svih daljnjih ofenziva", naveli su Ukrajinci priznavši kako su i sami imali velike gubitke.  “Plaćamo visoku cijenu za rezultate ovih bitaka. A krv svakog našeg borca ​​bit će uzvraćena samo krvlju – stoji u objavi. 

Na jednoj se snimci vidi šokantna situacija u kojoj se nekoliko ruskih vojnika u ruševinama predaje nakon što su uvidjeli da je selo izgubljeno, a potom slijedi topnički udar na njih. Iz Treće brigade su komentirali kako su Rusi gađali svoje nakon što su vidjeli da se predaju te da su pukom srećom dvojica od tri zarobljena Rusa preživjela kao i njihova trojica vojnika.

Predugo su trajale muke s Andriivkom. Ukrajina je mjesto ponovno zauzela u srpnju, a Rusi su je kasnije vratili. Riječ je o selu sa samo nekoliko desetaka kuća no, ono ima ogromnu taktičku važnost jer je smješteno uz cestu i željezničku prugu koja ide prema Bahmutu.

"Prije svega, Andriivka ima punu kontrolu nad željeznicom, koja je linija podrške za daljnju ofenzivu", objasnio je Maksim Zhorin, zamjenik zapovjednika Treće jurišne brigade. “To je bio neophodan mostobran za daljnje napredovanje, jer je zadatak ukrajinskih snaga u ovom smjeru okružiti Bahmut, a bez Andriivke to je nemoguće postići, dodatno je pojasnio te ponovio kako su borbe bile iznimno teške jer su Rusi desetkovano ljudstvo stalno zamjenjivali novim vojnicima.   

“Neprijatelj je stalno prebacivao rezerve, jer za njih je čak i pomisao na gubitak Bahmuta noćna mora. Ovdje su ubili toliko svojih vojnika da je to logično nemoguće objasniti - istaknuo je ukrajinski časnik.

Istovremeno je u neuobičajeno otvorenoj procjeni koja poziva na iskreniju analizu tzv. specijalne vojne operacije, član ruskog parlamenta i bivši zamjenik zapovjednika Južnog vojnog okruga Andrej Guruljev izjavio da je ukrajinska protuofenziva promijenila taktiku i osvojila dovoljno terena da ruske helikoptere i topništvo učini puno manje učinkovitima.

I dalje tvrdeći da će Rusija pobijediti, član ruske Dume  Guruljev napisao je na svom Telegram kanalu da su ukrajinske snage prešle na taktiku istiskivanja te da masovno koriste kazetne granate za uništavanje ruskih jedinica. „Imaju puno municije, pokušavaju spaliti apsolutno sve”, upozorio je Guruljev uz zaključak da se Ukrajinci sad učinkovito bore s minskim poljima, imaju silno puno dronova dok je ruska protubaterijska vatra i dalje neučinkovita.

Nije to ništa novo i nepoznato, no zanimljivo je to čuti od ruskog dužnosnika najviše razine koji je ovo odlučio podijeliti javno i to nakon više od tri mjeseca od početka ukrajinske ofenzive, što ukazuje da se stvari za Ruse pogoršavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:08