StoryEditorOCM
Svijetsvečanost u bazi

Moćni američki borbeni avioni sletjeli u europsku zemlju, zamijenit će zastarjelu flotu, dio će ih završiti u Ukrajini

Piše Vijesti SD
15. rujna 2023. - 14:04

Četiri borbena aviona F-35 sletjela su u četvrtak u vojnu zračnu bazu u Danskoj kao prvi dio narudžbe ovih aviona iz SAD-a koje je naručila ta članica NATO-a kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu F-16, neki od kojih su obećani Ukrajini, prenosi AP.

Ukrajina je tražila zapadne borbene avione kako bi joj pomogli oduprijeti se ruskoj invaziji koja je počela u veljači 2022. godine. Sjedinjene Američke Države nedavno su odobrile Danskoj i Nizozemskoj da pruže Ukrajini američke avione.

image
AFP

Prošlog mjeseca su obje zemlje rekle da će donirati avione F-16 Ukrajini, pri čemu je Danska obećala 19, a Nizozemska neprecizan broj. Danska je rekla da će prvo trebati primiti nove F-35 avione, a danska premijerka Mette Frederiksen rekla je u kolovozu kako se nada da će prvih šest F-16 moći biti predani Ukrajini oko Nove godine. Članica NATO-a Norveška također je najavila svoju namjeru da donira F-16 Ukrajini.

Danska je u lipnju najavila da je počela obuku ukrajinskih pilota na avionima F-16 u zračnoj bazi Skrydstrup, koja se nalazi otprilike 210 kilometara zapadno od Kopenhagena na poluotoku Jutlandu.

image
AFP

Danska je naručila ukupno 27 borbenih aviona F-35 za 2,2 milijarde dolara. Zamijenit će zemljinu flotu od 30 aviona F-16, koji imaju više od 40 godina, u prijelaznom razdoblju koje će trajati do kraja 2025. godine.

Nakon svečanog dolaska u četvrtak, prva četiri aviona američkog proizvođača Lockheed Martina službeno će biti predana Danskoj 1. listopada, prenosi AP.

F-16-ice su bile raspoređene u zemljama i regijama uključujući Balkan, Afganistan, Siriju i Irak, gdje su obavljali operacije uključujući nadzor zračnog prostora, ispuštanje bombi i podršku vojnicima na terenu. Island i baltičke zemlje također su ih koristile za afirmaciju svoje suverenosti u "zračnom nadzoru".

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:02