StoryEditor
Svijettrovanje polonijem

Marina Litvinenko: Odluka Europskoga suda za ljudska prava da je za ubojstvo moga muža odgovorna Rusija trebala bi pomoći u smirivanju Putina

Piše PSD
22. rujna 2021. - 20:08

"Bilo je potrebno 15 godina da se konačno utvrdi da je Vladimir Putin ubio moga muža i da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke pred međunarodnim sudom. Nadam se da Sašina smrt i potraga za pravdom nisu bili uzaludni. Ova odluka trebala bi biti prekretnica u smirivanju Putina“, riječi su kojima je Marina Litvinenko prokomentirala jučerašnju presudu Europskoga suda za ljudska prava kojom je utvrđeno da je Rusija odgovorna za ubojstvo Aleksandra Litvinenka.

Bivši ruski špijun koji je postao britanski državljanin, umro je 2006. godine u Londonu od trovanja polonijem, a istraga koja je provedena u Velikoj Britaniji ukazala je da je ubojstvo "vjerojatno odobrio“ ruski predsednik Vladimir Putin, piše Nova.rs.

U presudi objavljenoj u utorak, ECHR je utvrdio da je "izvan sumnje da su Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun ubili bivšeg oficira KGB-a Aleksandra Litvinenka“ i da su to učinili dok su "djelovali kao agenti Rusije".

image
Aleksandar Litvinenko radio je za britanske obaveštajce te kritizirao Federalnu službu sigurnosti i Putina
AFP

Nalazi suda u skladu su s nalazima istrage koja je u Velikoj Britaniji vođena od 2015. do 2016. godine po zahjevu Litvinenkove udovice Marine. I tada je utvrđeno da su bivšeg ruskog špijuna ubila dvojica ruskih agenata, vjerojatno, po osobnoj zapovijedi Vladimira Putina.

Sud je naložio Rusiji da Marini Litvinenko isplati 100.000 eura odštete plus 22.500 eura troškova, ali je odbio njen zahtjev za "kaznenu“ odštetu. Udovica otrovanog ruskog špijuna rekla je nakon presude da se nikada nije radilo o novcu, već o postizanju pravde i osobnoj Putinovoj odgovornosti.

Rusija ne izručuje KGB-ovce

"Europska konvencija o ljudskim pravima jedva da ima ovlaštenja ili tehnološke kapacitete da posjeduje informacije o tom pitanju. Takve tvrdnje su u najmanju ruku neutemeljene“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Za ubojstvo Litvinenka optuženi su bivši tjelohranitelji i članovi KGB-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun. Kako je utvrđeno tijekom istrage u Britaniji, oni su namjerno otrovali Litvinenka stavljajući radioaktivnu supstancu polonij-210 u njegov čaj. Obojica su negirala bilo kakvu umiješanost u ubojstvo. Britanija je tražila izručenje Lugovoja, međutim Rusija je to odbila, jer ruski Ustav zabranjuje izručenje ruskih državljana. To je dovelo do zaoštravanja odnosa između Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva.

image
Postojao je i osobni antagonizam između Putina i Litvinenka
AFP

Litvinenko je radio za britanske obaveštajce, kritizirao je Federalnu službu sigurnosti i Putina, a bio je povezivan i s drugim disidentima poput Borisa Berezovskog. Sve to su mogući motivi za ubojstvo.

Također je, piše Sky News, postojao i osobni antagonizam između Putina i Litvinenka. Napetosti datiraju od njihovog jedinog sastanka licem u lice 1998. godine, kada je Putin bio na čelu FSB-a. Litvinenko se tada zalagao za reformu te službe. Litvinenko je 2000. godine zatražio azil u Velikoj Britaniji, piše Nova.rs.

Litvinenko, najpoznatija žrtva polonija


Aleksandar Litvinenko je bio pripadnik tajne službe, disident, bivši potpukovnik KGB-a i kritičar ruskog režima. Otrovan je 1. studenoga 2006. godine, dok je ispijao čaj u jednom hotelu u Londonu. U to vrijeme radio je za britansku obavještajnu službu MI6 kao konzultant. Tri tjedna nakon trovanja preminuo je u bolnici. Litvinenko je postao prva poznata žrtva sindroma akutnog zračenja izazvanog polonijem 210. Taj rijedak i veoma radioaktivan element bez stabilnih izotopa javlja se u sklopu ruda urana. Kremlj je, očekivano, odbacio presudu kao neutemeljenu.

Treći Rus optužen u slučaju Skripalj


Denis Sergejev, državljanin Rusije, označen je jučer kao treći osumnjičeni u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka 2018. godine u engleskom gradu Soslberriju.
Britanski sigurnosni izvori vjeruju da je Sergejev bio zapovjednik na terenu i stariji agent ruske obavještajne službe GRU. Također, vjeruje se da je povezan s drugim tajnim aktivnostima te službe širom Europe.
I druga dvojica osumnjičenjih u ovom slučaju su ruski državljani Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Obojica su, kako je istraga pokazala, agenti GRU-a. Rusija je i u ovom slučaju, koji je za posljedicu imao diplomatski rat s Velikom Britanijom, negirala bilo kakvu umiješanost.

item - id = 1129325
related id = 0 -> 1147154
related id = 1 -> 1147058
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 01:49