StoryEditorOCM
Svijetnovo prepucavanje

Kremlj reagirao na najavu NATO-a o raspoređivanju nuklearnog oružja; Glasnogovornica Saveza stišavala tenzije

Piše vijesti sd
17. lipnja 2024. - 19:41

Nakon što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio kako države članice saveza razmatraju i raspoređivanje više nuklearnog oružja, stigla je i reakcija iz Rusije.

Među prvima koji je reagirao bio je i glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov koji je rekao kako su Stoltenbergovi komentari u suprotnosti s tekstom priopćenja koje je objavljeno nakon mirovne konferencije u Švicarskoj, prenosi klix.ba.

"Ovo nije ništa drugo nego još jedna eskalacija napetosti", rekao je Peskov.

Nedugo nakon izjave Peskova ponovno su se oglasili dužnosnici NATO-a, a stavove glavnog tajnika pokušala je razjasniti i glasnogovornica Saveza Farah Dakhlallah.

image
Alexander Nemenov/Afp

"NATO je posvećen osiguravanju sigurnog i učinkovitog nuklearnog odvraćanja. U tu svrhu imamo tekući program modernizacije za zamjenu zastarjelog oružja i aviona. Osim toga, nema značajnih promjena u našem nuklearnom odvraćanju", poručila je.

Inače, Stoltenberg je u intervjuu za The Telegraph naveo da su u tijeku konzultacije među članicama NATO-a o povlačenju projektila iz skladišta i njihovoj spremnosti za raspoređivanje kao sredstvo odvraćanja.

"Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko bi nuklearnih bojevih glava trebalo biti operativno, a koje bi trebalo biti pohranjeno, ali moramo se konzultirati o tim pitanjima. To je upravo ono što radimo", naveo je Stoltenberg u intervjuu za The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 19:42