StoryEditorOCM
Svijetnjemački ekstremisti

Krajnje desničarski AfD doživio neočekivan poraz na izborima, a evo i zašto

Piše Vijesti Sd
29. siječnja 2024. - 10:21

Krajnje desna populistička stranka Alternative für Deutschland (AfD) tijesno je poražena na svom prvom izbornom ispitu otkako je izašla na vidjelo njezina umiješanost u plan za masovnu deportaciju stranaca koji je izazvao velike prosvjede diljem Njemačke.

Njezin je kandidat izgubio od konzervativnog suparnika na okružnim administrativnim izborima čiji su rezultati odjeknuli daleko izvan lokalnog područja, piše britanski Guardian. U tijesnom drugom krugu izbora u okrugu Saale-Orla, u jugoistočnoj pokrajini Tiringiji, kandidatu AfD-a Uweu Thrumu pobjedu je preoteo njegov suparnik, demokršćanin (CDU) Christian Herrgott za 4,6 posto.

Izbori, na kojima je oko 66.000 ljudi imalo pravo glasati, smatrali su se pokazateljem je li mobilizacija civilnog društva protiv antiimigrantskog AfD-a nakon nedavnih otkrića o planu deportacije umanjila ili ojačala popularnost stranke. Thrum je dobio 47.7 posto glasova, a Herrgott 52.3 posto.

image
Hesham Elsherif/Anadolu Via Afp

 Prije dva tjedna Thrum je dobio 45.7 posto glasova naspram Herrgottovih 33 posto. Smatralo se da političar iz CDU-a ima male šanse da ga sustigne. Međustranačka mobilizacija glasača u posljednja dva tjedna u pokušaju da se AfD zadrži izvan vlasti rezultirala je velikim odazivom od 69 posto, što je Herrgottu, koji ima lokalne korijene, omogućilo da prestigne svog suparnika. Promatrači su pomno  pratili hoće li birači AfD-a i CDU-a reagirati na nacionalnu raspravu izlaskom u većem broju. Što je bila veća izlaznost, smatralo se da CDU ima veće šanse. Glasanje je uvod u superizbornu godinu za pokrajinu kojom upravlja krhki savez pod vodstvom Boda Ramelowa između njegove krajnje lijeve stranke Die Linke, socijaldemokrata i Zelenih.

image
Matthias Bein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Europski izbori održavaju se u lipnju, kao i izbori za većinu vijeća, gradonačelnika i pozicija u okružnim vlastima, gdje bi AfD, s potporom od oko 36 posto glasova u pokrajini, mogao ostvariti značajne dobitke. Pokrajinski izbori u rujnu smatraju se najavom novih parlamentarnih izbora 2025. Druge mainstream stranke obećale su da neće sklapati vladu s AfD-om, no pitanje je koliko će dugo takva pozicija biti održiva. Ranije ovog mjeseca je objavljeno kako su visoki članovi AfD-a raspravljali o planovima za masovno protjerivanje stranaca i neasimiliranih građana iz Njemačke u slučaju da stranka preuzme vlast.

Osobe iz AfD-a pridružili su se članovima neonacističke scene, pristašama CDU-a i tvrtkama za koje se zna da financiraju krajnju desnicu u vili u Potsdamu u studenom. Bili su tamo kako bi čuli Martina Sellnera, vođu austrijskog krajnje desnog ekstremističkog pokreta, kako izlaže filozofiju takozvane "remigracije", odnosno masovnog raseljavanja. Vodstvo AfD-a distanciralo se od takve politike i optužilo svoje protivnike za klevetu.  Otkrića su izazvala val prosvjeda diljem Njemačke, a uzbuna se proširila i na Austriju, gdje su tijekom vikenda u tri grada održani skupovi protiv krajnje desnice.

image
Jonas Walzberg/Dpa Picture-alliance Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 05:20