StoryEditorOCM
Svijetnevjerojatna priča

Kao iz filmova o James Bondu: Amerikanci uhitili šefa Yakuza jer je htio Irancima prodati gorivo za nuklearno oružje?!

Piše VIJESTI SD
22. veljače 2024. - 10:24

Vlasti Sjedinjenih Država podigle su optužnicu protiv Takeshija Ebisawe (60), državljana Japana i navodnog šefa Yakuza zbog zavjere koja uključuje šverc nuklearnih materijala prema Islamskoj Republici Iran.

Ebisawa je zajedno sa suoptuženim Somphop Singhasirijem, 61-godišnjim tajlandskim državljaninom, optužen, između ostaloga, i za trgovinu drogom nakon što su njihovi navodni zločini razotkriveni tajnom operacijom koju je vodila Uprava za suzbijanje droga (DEA), piše Jutarnji list.

"Išli su tako daleko da su Teheranu ponudili uran i plutonij očekujući da će ga Iran upotrijebiti za stvaranje nuklearnog oružja!", rekla je Anne Milgram, šefica DEA-e.

Optužnica nadalje navodi da su Ebisawine "kriminalne aktivnosti uključivale veliku trgovinu narkoticima i oružjem, a njegova međunarodna kriminalna mreža proteže se između ostalog kroz Aziju, Europu i Sjedinjene Države".

Što se same operacije DEA-e tiče, Ebisawa je početkom 2020. navodno rekao izvoru DEA-inog tajnog agenta da ima pristup "velikoj količini nuklearnog materijala koji želi prodati."

"Jezivo je zamisliti posljedice da su ovi napori uspjeli i Ministarstvo pravosuđa će smatrati odgovornima one koji prodaju ove materijale i prijete nacionalnoj sigurnosti SAD-a i međunarodnoj stabilnosti."

Dodajmo i da je Ebisawa optužen i za kupnju vojnog oružja u ime naoružane pobunjeničke skupine u Mjanmaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:35