stdClass Object ( [id] => 1203326 [title] => Kako sada žive vodeći ruski poduzetnici i intelektualci? Jedan čovjek je u središtu pozornosti, a on za sve koji očekuju da će on ići kontra Putina ima jasnu poruku... [alias] => kako-sada-zive-vodeci-ruski-poduzetnici-i-intelektulaci-jedan-covjek-je-u-sredistu-pozornosti-a-on-za-sve-koji-ocekuju-da-ce-ici-kontra-putina-ima-samo-jednu-poruku [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čini se da je Aleksandar Lebedev glavna meta sankcija kojima je cilj potaknuti ruske elite da se okrenu protiv Kremlja. On je oligarh i bivši KGB-ov agent s dubokim vezama – kako u ruskoj vladajućoj klasi, tako i na Zapadu; njegov sin Evgenij vlasnik je britanskih medija (Evening Standard, The Independent, TV kanal London Live) i član Doma lordova.

Ali, Lebedev ima poruku za svakoga tko očekuje od njega da sada pokuša rušiti predsjednika Vladimira Putina: "Neće ići!" U tome je, veli, nemoćan. "Što bih ja sada trebao – ići u Kremlj s transparentom?", rekao je za New York Times u videopozivu iz Moskve.

Koalicija otporaša nije izgledna

Vodeći ruski poduzetnici i intelektualci pobjegli su iz svoje zemlje nakon invazije 24. veljače, nastanivši se u gradovima poput Dubaija, Istanbula i Berlina. Ali, mnogi drugi koji su bili dobrostojeći kod kuće i pritom imali bliske veze sa Zapadom ostali su, nastojeći reorganizirati svoje živote. Dok su to činili, putevi su im se razišli – prijelomnica je bio izbor pred koji je rat postavio bogate i utjecajne Ruse, s malim izgledima da će se pojaviti ikakva široka koalicija Rusa koja će ozbiljno izazvati Putina.

Nekolicina ih govori protiv rata, ali ostaju u zemlji, unatoč velikom osobnom riziku. Mnogi, poput gospodina Lebedeva, drže pognute glave. A neki su odlučili vezati svoju sudbinu uz Kremlj.

"Imamo to što imamo", rekao je Dmitri Trenin, koji je do travnja vodio američki think tank u zemlji, Carnegie Moscow Center, na koji se Zapad oslanjao kad su mu trebale neovisne procjene ruske politike.

Sada je potpuno promijenio stav, definirajući Zapad kao "neprijatelja" i opisujući "strateški uspjeh u Ukrajini" kao "najvažniji zadatak Rusije".

"Svi smo već prešli granicu koja dijeli sukob u kojem je dijalog još bio moguć od rata u kojemu dijaloga zasad ne može biti", rekao je Trenin u intervjuu.

Raspoloženje takozvane ruske elite – šarolike skupine visokih dužnosnika, poslovnih rukovoditelja, novinara i intelektualaca – pomno je praćeno na Zapadu. Neki zapadni dužnosnici vjeruju da bi njihova zgroženost zbog iznenadne ekonomske i kulturne izolacije zemlje mogla prijeći prag i natjerati Putina da promijeni smjer.

---

image
AFP
---

Ipak, u stvarnosti se njihovo raspoloženje proteže od očaja do ushićenja, ali s jednim zajedničkim nazivnikom: osjećajem da je budućnost zemlje izvan njihovih ruku.

Gotovo nijedan ruski milijarder nije oštro progovorio protiv rata, iako su sankcijama zamrznute milijarde dolara njihove imovine na Zapadu. Jedan viši savjetnik gospodina Putina dao je ostavku, navodno zbog rata, ali nije komentirao svoj odlazak; samo je jedan ruski diplomat, srednji dužnosnik u Ženevi, javno dao ostavku u znak protesta.

S druge strane, mnogi odlučuju prekinuti veze s Europom i Sjedinjenim Državama i suzdržati se od kritiziranja Kremlja. Taj je stav u skladu s preporukama Vladimira Putina da im je bolje "kladiti" se na Rusiju nego na Zapad. "Sigurnije je kod kuće", rekao je na ekonomskoj konferenciji u Sankt Petersburgu prošlog tjedna, zahtijevajući da se ruski bogataši odreknu zapadnih vila i internata.

Pravi, čvrst uspjeh i osjećaj dostojanstva i samopoštovanja nastaje samo kada svoju budućnost i budućnost svoje djece vežete za svoju domovinu”, rekao je. Kao rezultat toga, čak i strogo kontrolirana politika prijeratne Rusije u retrospektivi se doima živahnom.

Monstruozna samoća

Jevgenija M. Albats, liberalna radijska voditeljica i urednica časopisa, nastavlja emitirati iz svog stana na YouTubeu; radio postaja Echo of Moscow, koja je emitirala njezinu emisiju gotovo dva desetljeća, ugašena je na početku rata. Ona je Putina nazvala ratnim zločincem, a već se suočila s četiri prekršajne prijave prema novom ruskom zakonu o cenzuri.

Kao jedan od rijetkih istaknutih liberalnih glasova u javnosti koji nastavljaju glasno kritizirati rat dok su u Rusiji, a nakon što su joj gotovo svi prijatelji otišli, gospođa Albats kaže da se suočava s "monstruoznom" samoćom. "Svi oni koji su mogli otišli su", rekla je 63-godišnja gospođa Albats. “Moram se oduprijeti, inače ću prestati poštovati samu sebe. Ali, jasno mi je da ovdje nemam više ništa od života.”

Ipak, drugima život ide dalje. Magnat Lebedev posjeduje manjinski udio u Novoj Gazeti, neovisnim novinama čiji je urednik Dmitri A. Muratov ovog tjedna za 103,5 milijuna dolara prodao svoju Nobelovu nagradu za mir, donirajući taj iznos ukrajinskoj djeci i izbjeglicama. Lebedev (62) je rekao da se Rusija približava modelu “Irana i Sjeverne Koreje” i da će ga  moći održavati godinama.

Putin će ostati na vlasti sve dok mu zdravlje bude dopuštalo, prognozirao je u telefonskom intervjuu, odbacujući glasine o tome da je predsjednik bolestan kao "glupost".

"Apsolutna je iluzija", kaže, da ruski bogataši mogu imati bilo kakav utjecaj na Putinov najuži krug. Lebedev je osudio sankcije, rekavši da one samo potiču ruske bogataše da se okupe oko predsjednika koji ih prisiljava da prekinu veze sa Zapadom i čini da se osjećaju kao žrtve.

Kanada je Lebedeva stavila na popis sankcioniranih oligarha koji su "izravno omogućili besmisleni rat Vladimira Putina u Ukrajini". On odbacuje tu kvalifikaciju, ističući da je bio jedan od glavnih financijskih podupiratelja najpoznatijih ruskih neovisnih novina.

Novaja je obustavila svoje izlaženje u ožujku, a nobelovac Muratov je rekao da to čini kako bi njegovi novinari bili sigurni.

Lebedev predviđa da Novaja neće izlaziti sve dok traje rat u Ukrajini, a vojni analitičari kažu da bi mogao trajati godinama. "Živim ovdje, moram prehraniti svoju obitelj, pa ću nastaviti raditi u onim djelatnostima  u koje se nešto razumijem", rekao je. "Ali, to neće biti novinarstvo."

Život u Moskvi se zasad malo promijenio, rekao je Lebedev, iako se pokazalo da mu je bilo teško uvesti njegovu kolekciju vrhunskih vina iz Italije. Istaknuo je da osim Olega Tinkova, osnivača ruske banke koji je rekao da je bio prisiljen prodati svoj udio ovog proljeća, nijedan veliki ruski poslovni magnat nije oštro govorio protiv rata, unatoč mnogim milijardama koje možda imaju "zaleđene" u zapadnoj imovini.

"Čak i ako kažete da je ovo bila pogreška", rekao je Lebedev o invaziji, "još uvijek imamo ono što imamo."

Prestrojio se u hodu

To je ista logika koja je pomogla gospodinu Treninu, bivšem direktoru moskovskog centra Carnegie, da u hodu promijeni smjer. Desetljećima je u svom think tanku angažirao Putinove  kritičare. Prije rata je rekao kako je malo vjerojatno da će Putin napasti Ukrajinu jer bi to podrazumijevalo “velike ljudske i financijske gubitke” i “ogromnu opasnost za samu Rusiju”. No, nakon što je 24. veljače počeo rat, i kada su neki od njegovih kolega pobjegli, Trenin je odlučio ostati.

Rekao je da više nije važno je li invazija bila ispravna odluka, te da sada treba podržati svoju zemlju u onom što je nazvao ratom između Rusije i Zapada. Rusi koji su otišli i govore protiv invazije, rekao je u telefonskom intervjuu, odlučili su "stati protiv svoje zemlje i svog naroda, u vrijeme rata".

---

image
AFP
---

"Ovo je vrijeme temeljnog izbora", rekao je Trenin, koji je dva desetljeća služio u sovjetskoj i ruskoj vojsci. "Ili ostaješ sa svojim narodom i u svojoj zemlji, ili odlaziš."

Ruska vlada je u travnju zatvorila Carnegie Moscow Center, koji je financirala Carnegie Endowment for International Peace u Washingtonu. Trenin (66) kaže da sada planira istraživati ​​i predavati u Moskvi, te da njegova dugogodišnja misija promicanja razumijevanja između Moskve i Washingtona više nije relevantna.

Da je Washington prihvatio zahtjeve gospodina Putina da obeća da Ukrajina nikada neće pristupiti NATO-u, tvrdi gospodin Trenin, rat se mogao izbjeći. Sada će se sukob između Rusije i Zapada “vjerojatno nastaviti do kraja mog života”.

“Moj rad je bio usmjeren na stvaranje međusobnog razumijevanja između Amerike i Rusije”, kaže. “To se nije dogodilo.”

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘apsolutna iluzija‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘apsolutna iluzija‘ 2 0 7846 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-24 07:32:06 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-25 09:00:31 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-24 19:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9982 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22520196.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22520194.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/24\/22520198.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x659","hd_22520196_1920.jpg":"1920x1080","k_22520196_1280.jpg":"1280x1280","k_22520196_1024.jpg":"1024x1024","k_22520196_640.jpg":"640x640","k_22520196_480.jpg":"480x480","k_22520196_340.jpg":"340x340","k_22520196_220.jpg":"220x220","o_22520196_1280.jpg":"1280x823","o_22520196_1024.jpg":"1024x659","o_22520196_640.jpg":"640x411","o_22520196_480.jpg":"480x308","o_22520196_340.jpg":"340x218","o_22520196_220.jpg":"220x141","h_22520196_1280.jpg":"1280x854","h_22520196_1024.jpg":"1024x683","h_22520196_640.jpg":"640x427","h_22520196_480.jpg":"480x320","h_22520196_340.jpg":"340x227","h_22520196_220.jpg":"220x147","pp_22520196_1280.jpg":"1280x1628","pp_22520196_1024.jpg":"1024x1303","pp_22520196_640.jpg":"640x814","pp_22520196_480.jpg":"480x611","pp_22520196_340.jpg":"340x432","pp_22520196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x759","hd_22520194_1920.jpg":"1920x1080","k_22520194_1280.jpg":"1280x1280","k_22520194_1024.jpg":"1024x1024","k_22520194_640.jpg":"640x640","k_22520194_480.jpg":"480x480","k_22520194_340.jpg":"340x340","k_22520194_220.jpg":"220x220","o_22520194_1280.jpg":"1280x948","o_22520194_1024.jpg":"1024x759","o_22520194_640.jpg":"640x474","o_22520194_480.jpg":"480x355","o_22520194_340.jpg":"340x252","o_22520194_220.jpg":"220x163","h_22520194_1280.jpg":"1280x854","h_22520194_1024.jpg":"1024x683","h_22520194_640.jpg":"640x427","h_22520194_480.jpg":"480x320","h_22520194_340.jpg":"340x227","h_22520194_220.jpg":"220x147","pp_22520194_1280.jpg":"1280x1628","pp_22520194_1024.jpg":"1024x1303","pp_22520194_640.jpg":"640x814","pp_22520194_480.jpg":"480x611","pp_22520194_340.jpg":"340x432","pp_22520194_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x727","hd_22520198_1920.jpg":"1920x1080","k_22520198_1280.jpg":"1280x1280","k_22520198_1024.jpg":"1024x1024","k_22520198_640.jpg":"640x640","k_22520198_480.jpg":"480x480","k_22520198_340.jpg":"340x340","k_22520198_220.jpg":"220x220","o_22520198_1280.jpg":"1280x908","o_22520198_1024.jpg":"1024x727","o_22520198_640.jpg":"640x454","o_22520198_480.jpg":"480x340","o_22520198_340.jpg":"340x241","o_22520198_220.jpg":"220x156","h_22520198_1280.jpg":"1280x854","h_22520198_1024.jpg":"1024x683","h_22520198_640.jpg":"640x427","h_22520198_480.jpg":"480x320","h_22520198_340.jpg":"340x227","h_22520198_220.jpg":"220x147","pp_22520198_1280.jpg":"1280x1628","pp_22520198_1024.jpg":"1024x1303","pp_22520198_640.jpg":"640x814","pp_22520198_480.jpg":"480x611","pp_22520198_340.jpg":"340x432","pp_22520198_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7806651 Threads: 3 Questions: 1572838321 Slow queries: 4799111 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111804533 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/kako-sada-zive-vodeci-ruski-poduzetnici-i-intelektulaci-jedan-covjek-je-u-sredistu-pozornosti-a-on-za-sve-koji-ocekuju-da-ce-ici-kontra-putina-ima-samo-jednu-poruku-1203326 [printLink] => /vijesti/svijet/kako-sada-zive-vodeci-ruski-poduzetnici-i-intelektulaci-jedan-covjek-je-u-sredistu-pozornosti-a-on-za-sve-koji-ocekuju-da-ce-ici-kontra-putina-ima-samo-jednu-poruku-1203326?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 670315 [name] => Aleksandar Lebedev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-13 07:02:45 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-lebedev [link] => /tag/aleksandar-lebedev ) [1] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668517 [name] => oligarsi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 18:24:54 [main_article_id] => 0 [alias] => oligarsi [link] => /tag/oligarsi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘apsolutna iluzija‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako sada žive vodeći ruski poduzetnici i intelektualci? Jedan čovjek je u središtu pozornosti, a on za sve koji očekuju da će on ići kontra Putina ima jasnu poruku... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-15-46-25-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22520196.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22520196.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22520194.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/24/22520198.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čini se da je Aleksandar Lebedev glavna meta sankcija kojima je cilj potaknuti ruske elite da se okrenu protiv Kremlja. On je oligarh i bivši KGB-ov agent s dubokim vezama – kako u ruskoj vladajućoj klasi, tako i na Zapadu; njegov sin Evgenij vlasnik je britanskih medija (Evening Standard, The Independent, TV kanal London Live) i član Doma lordova.

Ali, Lebedev ima poruku za svakoga tko očekuje od njega da sada pokuša rušiti predsjednika Vladimira Putina: "Neće ići!" U tome je, veli, nemoćan. "Što bih ja sada trebao – ići u Kremlj s transparentom?", rekao je za New York Times u videopozivu iz Moskve.

Koalicija otporaša nije izgledna

Vodeći ruski poduzetnici i intelektualci pobjegli su iz svoje zemlje nakon invazije 24. veljače, nastanivši se u gradovima poput Dubaija, Istanbula i Berlina. Ali, mnogi drugi koji su bili dobrostojeći kod kuće i pritom imali bliske veze sa Zapadom ostali su, nastojeći reorganizirati svoje živote. Dok su to činili, putevi su im se razišli – prijelomnica je bio izbor pred koji je rat postavio bogate i utjecajne Ruse, s malim izgledima da će se pojaviti ikakva široka koalicija Rusa koja će ozbiljno izazvati Putina.

Nekolicina ih govori protiv rata, ali ostaju u zemlji, unatoč velikom osobnom riziku. Mnogi, poput gospodina Lebedeva, drže pognute glave. A neki su odlučili vezati svoju sudbinu uz Kremlj.

"Imamo to što imamo", rekao je Dmitri Trenin, koji je do travnja vodio američki think tank u zemlji, Carnegie Moscow Center, na koji se Zapad oslanjao kad su mu trebale neovisne procjene ruske politike.

Sada je potpuno promijenio stav, definirajući Zapad kao "neprijatelja" i opisujući "strateški uspjeh u Ukrajini" kao "najvažniji zadatak Rusije".

"Svi smo već prešli granicu koja dijeli sukob u kojem je dijalog još bio moguć od rata u kojemu dijaloga zasad ne može biti", rekao je Trenin u intervjuu.

Raspoloženje takozvane ruske elite – šarolike skupine visokih dužnosnika, poslovnih rukovoditelja, novinara i intelektualaca – pomno je praćeno na Zapadu. Neki zapadni dužnosnici vjeruju da bi njihova zgroženost zbog iznenadne ekonomske i kulturne izolacije zemlje mogla prijeći prag i natjerati Putina da promijeni smjer.

---

image
AFP
---

Ipak, u stvarnosti se njihovo raspoloženje proteže od očaja do ushićenja, ali s jednim zajedničkim nazivnikom: osjećajem da je budućnost zemlje izvan njihovih ruku.

Gotovo nijedan ruski milijarder nije oštro progovorio protiv rata, iako su sankcijama zamrznute milijarde dolara njihove imovine na Zapadu. Jedan viši savjetnik gospodina Putina dao je ostavku, navodno zbog rata, ali nije komentirao svoj odlazak; samo je jedan ruski diplomat, srednji dužnosnik u Ženevi, javno dao ostavku u znak protesta.

S druge strane, mnogi odlučuju prekinuti veze s Europom i Sjedinjenim Državama i suzdržati se od kritiziranja Kremlja. Taj je stav u skladu s preporukama Vladimira Putina da im je bolje "kladiti" se na Rusiju nego na Zapad. "Sigurnije je kod kuće", rekao je na ekonomskoj konferenciji u Sankt Petersburgu prošlog tjedna, zahtijevajući da se ruski bogataši odreknu zapadnih vila i internata.

Pravi, čvrst uspjeh i osjećaj dostojanstva i samopoštovanja nastaje samo kada svoju budućnost i budućnost svoje djece vežete za svoju domovinu”, rekao je. Kao rezultat toga, čak i strogo kontrolirana politika prijeratne Rusije u retrospektivi se doima živahnom.

Monstruozna samoća

Jevgenija M. Albats, liberalna radijska voditeljica i urednica časopisa, nastavlja emitirati iz svog stana na YouTubeu; radio postaja Echo of Moscow, koja je emitirala njezinu emisiju gotovo dva desetljeća, ugašena je na početku rata. Ona je Putina nazvala ratnim zločincem, a već se suočila s četiri prekršajne prijave prema novom ruskom zakonu o cenzuri.

Kao jedan od rijetkih istaknutih liberalnih glasova u javnosti koji nastavljaju glasno kritizirati rat dok su u Rusiji, a nakon što su joj gotovo svi prijatelji otišli, gospođa Albats kaže da se suočava s "monstruoznom" samoćom. "Svi oni koji su mogli otišli su", rekla je 63-godišnja gospođa Albats. “Moram se oduprijeti, inače ću prestati poštovati samu sebe. Ali, jasno mi je da ovdje nemam više ništa od života.”

Ipak, drugima život ide dalje. Magnat Lebedev posjeduje manjinski udio u Novoj Gazeti, neovisnim novinama čiji je urednik Dmitri A. Muratov ovog tjedna za 103,5 milijuna dolara prodao svoju Nobelovu nagradu za mir, donirajući taj iznos ukrajinskoj djeci i izbjeglicama. Lebedev (62) je rekao da se Rusija približava modelu “Irana i Sjeverne Koreje” i da će ga  moći održavati godinama.

Putin će ostati na vlasti sve dok mu zdravlje bude dopuštalo, prognozirao je u telefonskom intervjuu, odbacujući glasine o tome da je predsjednik bolestan kao "glupost".

"Apsolutna je iluzija", kaže, da ruski bogataši mogu imati bilo kakav utjecaj na Putinov najuži krug. Lebedev je osudio sankcije, rekavši da one samo potiču ruske bogataše da se okupe oko predsjednika koji ih prisiljava da prekinu veze sa Zapadom i čini da se osjećaju kao žrtve.

Kanada je Lebedeva stavila na popis sankcioniranih oligarha koji su "izravno omogućili besmisleni rat Vladimira Putina u Ukrajini". On odbacuje tu kvalifikaciju, ističući da je bio jedan od glavnih financijskih podupiratelja najpoznatijih ruskih neovisnih novina.

Novaja je obustavila svoje izlaženje u ožujku, a nobelovac Muratov je rekao da to čini kako bi njegovi novinari bili sigurni.

Lebedev predviđa da Novaja neće izlaziti sve dok traje rat u Ukrajini, a vojni analitičari kažu da bi mogao trajati godinama. "Živim ovdje, moram prehraniti svoju obitelj, pa ću nastaviti raditi u onim djelatnostima  u koje se nešto razumijem", rekao je. "Ali, to neće biti novinarstvo."

Život u Moskvi se zasad malo promijenio, rekao je Lebedev, iako se pokazalo da mu je bilo teško uvesti njegovu kolekciju vrhunskih vina iz Italije. Istaknuo je da osim Olega Tinkova, osnivača ruske banke koji je rekao da je bio prisiljen prodati svoj udio ovog proljeća, nijedan veliki ruski poslovni magnat nije oštro govorio protiv rata, unatoč mnogim milijardama koje možda imaju "zaleđene" u zapadnoj imovini.

"Čak i ako kažete da je ovo bila pogreška", rekao je Lebedev o invaziji, "još uvijek imamo ono što imamo."

Prestrojio se u hodu

To je ista logika koja je pomogla gospodinu Treninu, bivšem direktoru moskovskog centra Carnegie, da u hodu promijeni smjer. Desetljećima je u svom think tanku angažirao Putinove  kritičare. Prije rata je rekao kako je malo vjerojatno da će Putin napasti Ukrajinu jer bi to podrazumijevalo “velike ljudske i financijske gubitke” i “ogromnu opasnost za samu Rusiju”. No, nakon što je 24. veljače počeo rat, i kada su neki od njegovih kolega pobjegli, Trenin je odlučio ostati.

Rekao je da više nije važno je li invazija bila ispravna odluka, te da sada treba podržati svoju zemlju u onom što je nazvao ratom između Rusije i Zapada. Rusi koji su otišli i govore protiv invazije, rekao je u telefonskom intervjuu, odlučili su "stati protiv svoje zemlje i svog naroda, u vrijeme rata".

---

image
AFP
---

"Ovo je vrijeme temeljnog izbora", rekao je Trenin, koji je dva desetljeća služio u sovjetskoj i ruskoj vojsci. "Ili ostaješ sa svojim narodom i u svojoj zemlji, ili odlaziš."

Ruska vlada je u travnju zatvorila Carnegie Moscow Center, koji je financirala Carnegie Endowment for International Peace u Washingtonu. Trenin (66) kaže da sada planira istraživati ​​i predavati u Moskvi, te da njegova dugogodišnja misija promicanja razumijevanja između Moskve i Washingtona više nije relevantna.

Da je Washington prihvatio zahtjeve gospodina Putina da obeća da Ukrajina nikada neće pristupiti NATO-u, tvrdi gospodin Trenin, rat se mogao izbjeći. Sada će se sukob između Rusije i Zapada “vjerojatno nastaviti do kraja mog života”.

“Moj rad je bio usmjeren na stvaranje međusobnog razumijevanja između Amerike i Rusije”, kaže. “To se nije dogodilo.”

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/kako-sada-zive-vodeci-ruski-poduzetnici-i-intelektulaci-jedan-covjek-je-u-sredistu-pozornosti-a-on-za-sve-koji-ocekuju-da-ce-ici-kontra-putina-ima-samo-jednu-poruku-1203326 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4511a082802bc70c0324e35d94009fabcb01baee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+sada+%C5%BEive+vode%C4%87i+ruski+poduzetnici+i+intelektualci%3F+Jedan+%C4%8Dovjek+je+u+sredi%C5%A1tu+pozornosti%2C+a+on+za+sve+koji+o%C4%8Dekuju+da+%C4%87e+on+i%C4%87i+kontra+Putina+ima+jasnu+poruku...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkako-sada-zive-vodeci-ruski-poduzetnici-i-intelektulaci-jedan-covjek-je-u-sredistu-pozornosti-a-on-za-sve-koji-ocekuju-da-ce-ici-kontra-putina-ima-samo-jednu-poruku-1203326 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fkako-sada-zive-vodeci-ruski-poduzetnici-i-intelektulaci-jedan-covjek-je-u-sredistu-pozornosti-a-on-za-sve-koji-ocekuju-da-ce-ici-kontra-putina-ima-samo-jednu-poruku-1203326 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘apsolutna iluzija‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijet‘apsolutna iluzija‘

Kako sada žive vodeći ruski poduzetnici i intelektualci? Jedan čovjek je u središtu pozornosti, a on za sve koji očekuju da će on ići kontra Putina ima jasnu poruku...

Piše S.Pg.
24. lipnja 2022. - 21:13

Čini se da je Aleksandar Lebedev glavna meta sankcija kojima je cilj potaknuti ruske elite da se okrenu protiv Kremlja. On je oligarh i bivši KGB-ov agent s dubokim vezama – kako u ruskoj vladajućoj klasi, tako i na Zapadu; njegov sin Evgenij vlasnik je britanskih medija (Evening Standard, The Independent, TV kanal London Live) i član Doma lordova.

Ali, Lebedev ima poruku za svakoga tko očekuje od njega da sada pokuša rušiti predsjednika Vladimira Putina: "Neće ići!" U tome je, veli, nemoćan. "Što bih ja sada trebao – ići u Kremlj s transparentom?", rekao je za New York Times u videopozivu iz Moskve.

Koalicija otporaša nije izgledna

Vodeći ruski poduzetnici i intelektualci pobjegli su iz svoje zemlje nakon invazije 24. veljače, nastanivši se u gradovima poput Dubaija, Ist...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 17:46