StoryEditorOCM
Svijetotporni i prodorni

Jesu li Leopardi darovani Kijevu opravdali svoj dobar glas? Poznato je i koliko su hvaljenih ‘oklopnjaka‘ Rusi uništili

Piše vijesti sd
29. kolovoza 2023. - 19:33

U 13 tjedana, Ukrajina je izgubila samo pet od svojih 71 tenkova Leopard 2, dok je broj oštećenih najmanje 10. Ipak, oštećeni tenkovi se popravljaju u radionicama u Poljskoj i Njemačkoj te vraćaju na bojišnice.

Temeljna otpornost Leoparda 2 znači da tenkovi mogu pretrpjeti štetu, otići na popravak, vratiti se u borbu, a zatim opet pretrpjeti štetu i krenuti na popravak. I tako dalje. Leopard 2 podložan je "recikliranju".

Što je još važnije, moguće je da je gotovo svaki član posade u pet uništenih tenkova, dakle, riječ je o ukupno 20 ljudi, pobjegao iz svog vozila prije nego što je izgorjelo ili eksplodiralo, prenosi klix.ba pisanje Forbesa.

"Čak i najkritičnije oštećena oprema se izvlači i odnosi na popravak. Možete zamijeniti komad metala, čak i ako je skup, ali ne možete popraviti ljudski život", objasnio je ukrajinski vojnik Olexandr Solon‘ko

Konzorcij zemalja NATO-a uključujući Kanadu, Dansku, Njemačku, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Portugal, Španjolsku i Švedsku zajedno je obećao Ukrajini 10 Strv 122s—švedski modificirani Leopard 2A5s, 21 Leopard 2A6s i 74 Leopard 2A4s. Svi ovi tenkovi osim 14 A4 već su stigli na prvu crtu.

image
Johan Nilsson/Tt News Agency Via Afp

Verzija A4 iz 1980-ih najmanje je sofisticirana od modela Leopard 2. Strv 122 i A6 iz 90-ih imaju novu kompozitnu mješavinu oklopa, bolju optiku i u slučaju A6 duži glavni top od 120 milimetara koji puca dalje. Kako bi povećali šansu za preživljavanje u najkritičnijem dijelu tenka, proizvođači tenkova KMW i Rheinmetall izgradili su vozila s posebnim odjeljcima postavljenim na kupoli za njihovu municiju od 120 milimetara, odjeljcima koji eksplodiraju prema van, dalje od posade, pri udaru.

Nasuprot tome, ruski tenkovi spremaju municiju ispod svojih kupola. Kad streljivo eksplodira, odnese kupolu, i troje članova posade u nebo. To je glavni razlog zašto je puno lakše oštetiti Leopard 2 i uznemiriti njegovu posadu nego uništiti Leopard 2 i ubiti njegovu posadu. Dok bi čisti pogodak u ruski T-72 mogao raznijeti tenk i posadu.

Pod pretpostavkom da je svaki uništeni Leopard 2 iza sebe ostavio vizualni dokaz svog uništenja, bilo je samo pet ukupno otpisanih Leoparda 2 od početka ukrajinske protuofanzive 4. lipnja. Gubici uključuju dva od 50 raspoređenih A4 i tri od 21 raspoređenog A6. Ni za jedan Strv 122 nije potvrđeno da je uništen.

Dugoročno gledano, nemoguće je u potpunosti izbjeći gubitke oklopa”, napisao je Solon‘ko. "Međutim, oklop služi određenoj svrsi koja uključuje rizike".

Svi gubici Leoparda 2 dogodili su se na području usidrenom uz Malu Tokmachku na sjeveru i Robotine na jugu. Osovina koja vodi južno od Robotine preko Tokmaka do Melitopolja, 80 kilometara južno u južnoj Ukrajini pod ruskom okupacijom, glavni je napor ukrajinskih oružanih snaga dok protuofanziva traje već treći mjesec.

image
Petras Malukas/Afp

Ukrajinci imaju za cilj osloboditi Melitopolj kako bi prekinuli kopnene linije opskrbe ruskog garnizona na okupiranom Krimu. Napredak je stabilan, ali spor. Snage od šest brigada predvođene 82. zračno-jurišnom brigadom i 47. mehaniziranom brigadom oslobodile su Robotine prošlog tjedna. Tenkovi daju veliku vatrenu moć velikog dometa jurišnim skupinama koje se voze u borbenim vozilima M-2, Stryker i Marder.

Posadama je bilo teško. Prelazili su minska polja, izdržali artiljerijske baražne udare i rojeve eksplozivnih bespilotnih letjelica Lancet i izbjegavali jurišne helikoptere i zračne bombe. Čini se da je kombinacija mina i Lanceta najopasnija za Leopard 2. Mine oštećuju gusjenice tenkova, onemogućujući ih. Lancete se spuštaju kako bi ih dokrajčile, prenosi klix.ba.

S pet tenkova trajno izvan pogona i 10 na popravku, ukrajinske brigade još uvijek koriste više od 50 aktivnih Leoparda 2 od 71 u početnoj pošiljci. Nova serija od 14 Leoparda 2A4, koja bi trebala stići početkom sljedeće godine, trebala bi više nego nadoknaditi gubitke.

Više tenkova zapadne proizvodnje je na putu, uključujući 31 američki M-1 koji su još jače oklopljeni od većine Leoparda 2.

Ali Ukrajinci također dobivaju najmanje 165 Leoparda 1A5 njemačke proizvodnje koji za razliku od Leoparda 2, Challengera 2 i M-1 imaju minimalnu oklopnu zaštitu. Ukrajinske brigade ne mogu očekivati da će se Leopard 1 snaći kroz napade kao što je to učinio Leopard 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 01:43