StoryEditorOCM
Svijetu sridu

Ivan Ugrin: Nešto je trulo na Zapadu, barem što se tiče katoličke vjere i njezina prakticiranja. Hoće li kršćanstvo u Europi uopće opstati?

21. rujna 2022. - 15:18
Slavlje prve pričesti u jednoj katoličkoj crkvi u Parizu. Vidi se tek mali broj prvopričesnika, što je također pokazatelj kako je pad religioznosti izražen trend u čitavoj Europi, pa i u svijetuAFP

Nešto je trulo na Zapadu, barem što se tiče katoličke vjere i njezina prakticiranja. Ovih je dana objavljena vijest koja to i potvrđuje. Naime, u biskupiji Roermond u Nizozemskoj više neće služiti misu svake nedjelje u svojim župama. Obavijestili su vjernike da prelaze na služenje nedjeljne mise tek svaki drugi tjedan, pravdajući se manjkom svećenika i uštedama na troškovima energije, zbog sve skupljeg plina i struje.

Odmah na prvu, na pamet mi padaju prvi kršćani koji su se u Rimu okupljali pod zemljom, u katakombama, od straha zbog progona. No ni to ih nije priječilo da se redovito sastaju na molitvu i euharistiju nedjeljom, iako su mnogi zbog toga podnosili i mučeništvo sve do smrti.

Unatoč progonima...

I u našim krajevima poznati su primjeri iz osmanlijskih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:44