stdClass Object ( [id] => 1305632 [title] => Inženjerci su najbolji dio ruske vojske. Rade kao u Drugom svjetskom ratu i uzrok su sporosti ukrajinske protuofenzive [alias] => inzenjerci-su-najbolji-dio-ruske-vojske-rade-kao-u-drugom-svjetskom-ratu-i-uzrok-su-sporosti-ukrajinske-protuofenzive [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ukrajina je već nekoliko tjedana u svojoj dugoočekivanoj protuofenzivi, a njezina je vojska ostvarila male teritorijalne dobitke. Tek se ovih dana naziru krupniji pomaci i slutnja opkoljavanja Rusa u regiji oko Bahmuta. No cijelo vrijeme vode se u Ukrajini itekako teške borbe. Ruske trupe izgradile su slojeve vrlo sofisticirane i opake obrane koja je pomno dizajnirana da nanese što više bola ukrajinskoj strani.

---

---

Oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom spor je i do detalja proračunat proces, a za to postoje i debeli razlozi. Kako cijelu stvar tumači umirovljeni američki general, snage Kijeva trebaju se probiti kroz "20 kilometara čistog pakla", što nije nimalo lak zadatak s alatima koji su im pri ruci.

---

image

Ukrajinci oko Donecke oblasti

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp
---

Dok su se ukrajinske snage pripremale za svoju ofenzivu, ruske snage provele su iste mjesece pripremajući razrađenu obranu iza duge linije bojišnice, koja se proteže stotinama kilometara preko istočne i južne Ukrajine. Zona pakla koju su Rusi pripremili sastoji se od protutenkovskih jaraka, bodljikave žice, betoniranih rovova, protutenkovskih i protupješačkih minskih polja, protuoklopnih prepreka kao što su "zmajevi zubi" i betonskih bunkera.

Ukrajinske snage prikupile su impresivan arsenal tenkova, oklopnih vozila i drugog oružja koje su im osigurali SAD i njihovi NATO saveznici za izvođenje inicijalnog udarca kroz ruske položaje. Napredak, međutim, nije bio lak, a ukrajinski dužnosnici često odbijaju zapadni pesimizam da se protuofenziva ne odvija dovoljno brzo: tvrde da brza i sveobuhvatna protuofenziva nije lako izvediva samo s raspoloživim oružjem.

---

image

Ukrajinci na oklopnjacima traže meki prolaz kroz ruske položaje

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp
---

Umirovljeni brigadni general Mark Kimmitt, koji je desetljećima služio kao časnik američke vojske i bio zamjenik šefa operacija koalicijskih snaga u Iraku, razjasnio je za Wall Street Journal zašto se Ukrajini tako teško probiti kroz ruske linije. Kimmitt tvrdi kako su različite razine ruske obrane naslagane jedna ispred druge i često se protežu i desecima kilometara. Najčešće čine čak osam slojeva opasnih utvrda koje teški oklop Kijeva, poput naprednih tenkova zapadne proizvodnje, i ukrajinske kopnene trupe moraju osloboditi bez većih gubitaka.

"Rusi u svojoj obrambenoj doktrini imaju ono što nazivaju ‘namjernom obranom‘. To čini niz višeslojnih prepreka koje osiguravaju da ukrajinske snage budu zaustavljene što je moguće dalje od vatrenih položaja. Ako oklopna ukrajinska vozila koja se pokušavaju probiti budu uhvaćena u protutenkovske zamke, izložena su žestokoj neprijateljskoj vatri. I vojnici pješaštva koji prođu tenkovske zamke mogu se potom zaglaviti u bodljikavu žicu, te postati ranjivi na mitraljeske ili minobacačke napade. Prođu li čak te prve snage, čeka ih daljnje suočenje s rovovima, minskim poljima i zmajevim zubima, koji su nizovi betonskih šiljaka koji zaustavljaju vozila na njihovu putu.  

---

image

Rovovi oko Bahmuta

Genya Savilov/Afp
---

U idućim slojevima ruske obrane Ukrajinci bi se mogli suočiti s dodatnim linijama bodljikave žice i rovovima s ruskim pješaštvom, što znači nove intenzivne borbe iz neposredne blizine. I u ovoj zoni su kijevske trupe također mete ruskog topništva, bespilotnih letjelica, zrakoplova, kasetnog streljiva i drugih smrtonosnih napada. To je 20 kilometara čistog pakla", rekao je general Kimmitt misleći na debele slojeve ruske obrane na prvim crtama koje iziskuju "najteže borbe izvan urbanih središta koje se mogu zamisliti".

Ukrajina trenutno pokušava napipati, pronaći i iskoristiti neku "meku točku" u takvoj debeloj liniji ruskih položaja koja bi im omogućila masivniji proboj i raspad postojećeg koncepta "ruske tvrđave".

Načelnik Združenog stožera, general Mark Milley rekao je još krajem lipnja da se spori protuofenzivni tempo Ukrajine može pripisati općoj prirodi ratovanja, te je upozorio da će protuofenziva biti "vrlo krvava". I osim što ima zadatak očistiti razrađene ruske obrambene linije, Ukrajina to mora činiti bez zračne nadmoći i s ograničenom zalihom topništva.

---

image

Napušteni rovovi i uništeni ruski tenk u regiji Herson

Celestino Arce/Nurphoto Via Afp
---

"Rusi su se dobro ukopali, angažirali su puno sredstava, ljudstva i streljiva za obranu, a Ukrajinci hrabro i sustavno udaraju, pomalo guraju naprijed i nastavit će to činiti", rekao je i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kad je nedavno najavio Bidenov najnoviji ustupak Kijevu: smrtonosno i vrlo kontroverzno kasetno streljivo kao pomoć u protuofenzivi.

Ruska obrambena tehnika nije se puno promijenila još od Drugog svjetskog rata, tvrde zapadni analitičari smatrajući upravo to jednim od većih uspjeha cijele njihove kampanje u Ukrajini.

I tijekom Drugog svjetskog rata njemački su se vojnici često čudili kako "crvenoarmejci" vješto koriste lopatu. U bitkama kao što je bila opsada Staljingrada, Sovjeti su se pokazali kao majstori ukopavanja i kamuflaže. Njemački zapovjednici dobro su znali da se svaki mostobran Crvene armije mora brzo uništiti, jer kad se Sovjeti jednom ukopaju, njihovo istjerivanje iz rovova bi neprijatelju postalo prava noćna mora. Loš učinak agresije u Ukrajini pokvario je fantaziju Vladimira Putina o oživljavanju nekakvog sovjetskog carstva, no čini se da ruski inženjerci nisu izgubili svoje stare vještine. Stvorili su gust sustav utvrda za ukrajinsku protuofenzivu.

---

image

Ukopavanje za života sprječava ukopavanje zauvijek

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp
---

"Rusko inženjerstvo pokazalo se jednom od jačih grana cijele ruske vojske", navodi se u nedavnom izvješću britanskog Royal United Services Instituta. Ruske konstrukcije slijede tradicionalne vojne planove obrane položaja koji su uglavnom nepromijenjeni od Drugog svjetskog rata, primijetili su nedavno i britanski obavještajci analizirajući ruske aktivnosti u Luhansku.

Ruski inženjerci još su od kraja prošle godine sustavno gradili svoje obrambene položaje u istočnoj Ukrajini i duž sjevernih prilaza Krimu. Svaki njihov zahvat uključivao je betonske rovove, bodljikavu žicu, zmajeve zube, protutenkovske jarke i mnoštvo protutenkovskih i protupješačkih mina. Svaka ruska brigada ima u svom sastavu dvije inženjerijske satnije: jedna je fokusirana na izgradnju što čvršćih obrambenih utvrda, dok druga postavlja mine ili razminira.

Sve počinje izgradnjom početne linije pješačkih rovova. Iza nje je druga linija rovova i betonskih vatrenih stupova, zaklonjena višestrukim pojasevima prepreka. Svaki takav pojas širok je oko 800 metara i sastoji se od bodljikave žice, zmajevih zuba i protutenkovskih jaraka. Druga linija obrane nije stalno popunjena posadom, već nedaleko krije vojsku snage satnije: obično u šumovitim područjima i na grebenima s kojih je obrana u potpunosti pokrivena vatrom. Treća linija, oko pet kilometara od početnih predstraža, sastoji se od rezervnih položaja i skrivenih područja za pričuve. I te utvrđene zone mogu imati nekoliko ešalona ruskih jedinica. Ukupna dubina obrambenih utvrda po nekim osovinama bojišta premašuje i 30 kilometara, navodi se u izvješću britanskih obavještajaca, koje se temelji na intervjuima s ukrajinskim časnicima. To potvrđuje one ocjene američkoga generala o 20 kilometara pakla.

---

image

Rovovi su ruska specijalnost još od Drugog svjetskog rata

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp
---

Čak i ako inženjerci na nekim položajima nisu dostupni, ruske trupe se i dalje ukopavaju ručno. Stara doktrina ih uči poboljšavati svoje položaje već za vrijeme dok ih zauzimaju. Definitivno najstrašniji dio ruske obrane su protupješačke i protuoklopne mine, kojih Rusima nimalo ne nedostaje, tvrde britanski obavještajci.  

 Čišćenje njihovih minskih polja iznimno je teško jer ruske mine imaju najčešće višestruke okidače i protuprovalne uređaje. Obično ih se inicira seizmičkim senzorom, no uobičajeno je i da imaju susjednu minu također povezanu žicama koje su položene u križ od uređaja. Rusi su također posijali i brojna "instant" polja magnetskih protutenkovskih mina koje se raspoređuju pomoću raketnih bacača. Neke od njih se daju daljinski deaktivirati (za prolaz vlastitih trupa) te potom iznova aktivirati u očekivanju neprijatelja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => linije pakla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => linije pakla 2 0 7920 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-11 12:17:01 [created_by] => 3073 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-11 14:59:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-11 14:59:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Inženjerci su najbolji dio ruske vojske. Rade kao u Drugom svjetskom ratu i uzrok su sporosti ukrajinske protuofenzive [metakey] => rat u ukrajini, protuofenziva, ruska inženjerija, Drugi svjetski rat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25248444.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25248430.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25248433.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25248437.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25248438.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25248457.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25248470.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Muhammed Enes Yildirim\/Anadolu Agency Via Afp","Metin Aktas\/Anadolu Agency Via Afp","Metin Aktas\/Anadolu Agency Via Afp","Celestino Arce\/Nurphoto Via Afp","Genya Savilov\/Afp","Wojciech Grzedzinski\/Anadolu Agency Via Afp","Wojciech Grzedzinski\/Anadolu Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ukrajinski vojnik u patroli: kako kroz 20 kilometara pakla?<\/p>","

Rovovi su ruska specijalnost jo\u0161 od Drugog svjetskog rata<\/p>","

Ukopavanje za \u017eivota sprje\u010dava ukopavanje zauvijek<\/p>","

Napu\u0161teni rovovi i uni\u0161teni ruski\u00a0tenk u regiji Herson<\/p>","

Rovovi oko Bahmuta<\/p>","

Ukrajinci na oklopnjacima tra\u017ee meki prolaz kroz ruske polo\u017eaje<\/p>","

Ukrajinci oko Donecke oblasti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25248444_1920.jpg":"1920x1080","k_25248444_1280.jpg":"1280x1280","k_25248444_1024.jpg":"1024x1024","k_25248444_640.jpg":"640x640","k_25248444_480.jpg":"480x480","k_25248444_340.jpg":"340x340","k_25248444_220.jpg":"220x220","o_25248444_1280.jpg":"1280x852","o_25248444_1024.jpg":"1024x682","o_25248444_640.jpg":"640x426","o_25248444_480.jpg":"480x319","o_25248444_340.jpg":"340x226","o_25248444_220.jpg":"220x146","h_25248444_1280.jpg":"1280x854","h_25248444_1024.jpg":"1024x683","h_25248444_640.jpg":"640x427","h_25248444_480.jpg":"480x320","h_25248444_340.jpg":"340x227","h_25248444_220.jpg":"220x147","pp_25248444_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248444_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248444_640.jpg":"640x814","pp_25248444_480.jpg":"480x611","pp_25248444_340.jpg":"340x432","pp_25248444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25248430_1920.jpg":"1920x1080","k_25248430_1280.jpg":"1280x1280","k_25248430_1024.jpg":"1024x1024","k_25248430_640.jpg":"640x640","k_25248430_480.jpg":"480x480","k_25248430_340.jpg":"340x340","k_25248430_220.jpg":"220x220","o_25248430_1280.jpg":"1280x852","o_25248430_1024.jpg":"1024x682","o_25248430_640.jpg":"640x426","o_25248430_480.jpg":"480x319","o_25248430_340.jpg":"340x226","o_25248430_220.jpg":"220x146","h_25248430_1280.jpg":"1280x854","h_25248430_1024.jpg":"1024x683","h_25248430_640.jpg":"640x427","h_25248430_480.jpg":"480x320","h_25248430_340.jpg":"340x227","h_25248430_220.jpg":"220x147","pp_25248430_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248430_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248430_640.jpg":"640x814","pp_25248430_480.jpg":"480x611","pp_25248430_340.jpg":"340x432","pp_25248430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25248433_1920.jpg":"1920x1080","k_25248433_1280.jpg":"1280x1280","k_25248433_1024.jpg":"1024x1024","k_25248433_640.jpg":"640x640","k_25248433_480.jpg":"480x480","k_25248433_340.jpg":"340x340","k_25248433_220.jpg":"220x220","o_25248433_1280.jpg":"1280x852","o_25248433_1024.jpg":"1024x682","o_25248433_640.jpg":"640x426","o_25248433_480.jpg":"480x319","o_25248433_340.jpg":"340x226","o_25248433_220.jpg":"220x146","h_25248433_1280.jpg":"1280x854","h_25248433_1024.jpg":"1024x683","h_25248433_640.jpg":"640x427","h_25248433_480.jpg":"480x320","h_25248433_340.jpg":"340x227","h_25248433_220.jpg":"220x147","pp_25248433_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248433_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248433_640.jpg":"640x814","pp_25248433_480.jpg":"480x611","pp_25248433_340.jpg":"340x432","pp_25248433_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25248437_1920.jpg":"1920x1080","k_25248437_1280.jpg":"1280x1280","k_25248437_1024.jpg":"1024x1024","k_25248437_640.jpg":"640x640","k_25248437_480.jpg":"480x480","k_25248437_340.jpg":"340x340","k_25248437_220.jpg":"220x220","o_25248437_1280.jpg":"1280x852","o_25248437_1024.jpg":"1024x682","o_25248437_640.jpg":"640x426","o_25248437_480.jpg":"480x319","o_25248437_340.jpg":"340x226","o_25248437_220.jpg":"220x146","h_25248437_1280.jpg":"1280x854","h_25248437_1024.jpg":"1024x683","h_25248437_640.jpg":"640x427","h_25248437_480.jpg":"480x320","h_25248437_340.jpg":"340x227","h_25248437_220.jpg":"220x147","pp_25248437_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248437_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248437_640.jpg":"640x814","pp_25248437_480.jpg":"480x611","pp_25248437_340.jpg":"340x432","pp_25248437_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x678","hd_25248438_1920.jpg":"1920x1080","k_25248438_1280.jpg":"1280x1280","k_25248438_1024.jpg":"1024x1024","k_25248438_640.jpg":"640x640","k_25248438_480.jpg":"480x480","k_25248438_340.jpg":"340x340","k_25248438_220.jpg":"220x220","o_25248438_1280.jpg":"1280x847","o_25248438_1024.jpg":"1024x678","o_25248438_640.jpg":"640x423","o_25248438_480.jpg":"480x317","o_25248438_340.jpg":"340x225","o_25248438_220.jpg":"220x145","h_25248438_1280.jpg":"1280x854","h_25248438_1024.jpg":"1024x683","h_25248438_640.jpg":"640x427","h_25248438_480.jpg":"480x320","h_25248438_340.jpg":"340x227","h_25248438_220.jpg":"220x147","pp_25248438_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248438_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248438_640.jpg":"640x814","pp_25248438_480.jpg":"480x611","pp_25248438_340.jpg":"340x432","pp_25248438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25248457_1920.jpg":"1920x1080","k_25248457_1280.jpg":"1280x1280","k_25248457_1024.jpg":"1024x1024","k_25248457_640.jpg":"640x640","k_25248457_480.jpg":"480x480","k_25248457_340.jpg":"340x340","k_25248457_220.jpg":"220x220","o_25248457_1280.jpg":"1280x852","o_25248457_1024.jpg":"1024x682","o_25248457_640.jpg":"640x426","o_25248457_480.jpg":"480x319","o_25248457_340.jpg":"340x226","o_25248457_220.jpg":"220x146","h_25248457_1280.jpg":"1280x854","h_25248457_1024.jpg":"1024x683","h_25248457_640.jpg":"640x427","h_25248457_480.jpg":"480x320","h_25248457_340.jpg":"340x227","h_25248457_220.jpg":"220x147","pp_25248457_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248457_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248457_640.jpg":"640x814","pp_25248457_480.jpg":"480x611","pp_25248457_340.jpg":"340x432","pp_25248457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_25248470_1920.jpg":"1920x1080","k_25248470_1280.jpg":"1280x1280","k_25248470_1024.jpg":"1024x1024","k_25248470_640.jpg":"640x640","k_25248470_480.jpg":"480x480","k_25248470_340.jpg":"340x340","k_25248470_220.jpg":"220x220","o_25248470_1280.jpg":"1280x852","o_25248470_1024.jpg":"1024x682","o_25248470_640.jpg":"640x426","o_25248470_480.jpg":"480x319","o_25248470_340.jpg":"340x226","o_25248470_220.jpg":"220x146","h_25248470_1280.jpg":"1280x854","h_25248470_1024.jpg":"1024x683","h_25248470_640.jpg":"640x427","h_25248470_480.jpg":"480x320","h_25248470_340.jpg":"340x227","h_25248470_220.jpg":"220x147","pp_25248470_1280.jpg":"1280x1628","pp_25248470_1024.jpg":"1024x1303","pp_25248470_640.jpg":"640x814","pp_25248470_480.jpg":"480x611","pp_25248470_340.jpg":"340x432","pp_25248470_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38171110 Threads: 3 Questions: 7084138947 Slow queries: 3297373 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607998409 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/inzenjerci-su-najbolji-dio-ruske-vojske-rade-kao-u-drugom-svjetskom-ratu-i-uzrok-su-sporosti-ukrajinske-protuofenzive-1305632 [printLink] => /vijesti/svijet/inzenjerci-su-najbolji-dio-ruske-vojske-rade-kao-u-drugom-svjetskom-ratu-i-uzrok-su-sporosti-ukrajinske-protuofenzive-1305632?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669181 [name] => rat u ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-02 16:31:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 673128 [name] => protuofenziva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-06 15:26:45 [main_article_id] => 0 [alias] => protuofenziva [link] => /tag/protuofenziva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722988 [name] => ruska inženjerija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-11 15:14:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ruska-inzenjerija [link] => /tag/ruska-inzenjerija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 366037 [name] => Drugi svjetski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drugi-svjetski-rat [link] => /tag/drugi-svjetski-rat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => linije pakla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Inženjerci su najbolji dio ruske vojske. Rade kao u Drugom svjetskom ratu i uzrok su sporosti ukrajinske protuofenzive [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3073 [name] => Davor Krile [username] => davor.krile [email] => davor.krile@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$LyMi.JNgiiRFR4xSVwf7gO72c0ej6V3duSAlXomIM0PF91jeTDIwm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/davor-krile-3073 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1592 [gender] => m [description] => [image] => 1592.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1592.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248444.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp [mainImageDesc] =>

Ukrajinski vojnik u patroli: kako kroz 20 kilometara pakla?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248444.jpg [title] => Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinski vojnik u patroli: kako kroz 20 kilometara pakla?

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248430.jpg [title] => Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Rovovi su ruska specijalnost još od Drugog svjetskog rata

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248433.jpg [title] => Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Ukopavanje za života sprječava ukopavanje zauvijek

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248437.jpg [title] => Celestino Arce/Nurphoto Via Afp

Napušteni rovovi i uništeni ruski tenk u regiji Herson

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248438.jpg [title] => Genya Savilov/Afp

Rovovi oko Bahmuta

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248457.jpg [title] => Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinci na oklopnjacima traže meki prolaz kroz ruske položaje

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25248470.jpg [title] => Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinci oko Donecke oblasti

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ukrajina je već nekoliko tjedana u svojoj dugoočekivanoj protuofenzivi, a njezina je vojska ostvarila male teritorijalne dobitke. Tek se ovih dana naziru krupniji pomaci i slutnja opkoljavanja Rusa u regiji oko Bahmuta. No cijelo vrijeme vode se u Ukrajini itekako teške borbe. Ruske trupe izgradile su slojeve vrlo sofisticirane i opake obrane koja je pomno dizajnirana da nanese što više bola ukrajinskoj strani.

---

---

Oslobađanje teritorija pod ruskom okupacijom spor je i do detalja proračunat proces, a za to postoje i debeli razlozi. Kako cijelu stvar tumači umirovljeni američki general, snage Kijeva trebaju se probiti kroz "20 kilometara čistog pakla", što nije nimalo lak zadatak s alatima koji su im pri ruci.

---

image

Ukrajinci oko Donecke oblasti

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp
---

Dok su se ukrajinske snage pripremale za svoju ofenzivu, ruske snage provele su iste mjesece pripremajući razrađenu obranu iza duge linije bojišnice, koja se proteže stotinama kilometara preko istočne i južne Ukrajine. Zona pakla koju su Rusi pripremili sastoji se od protutenkovskih jaraka, bodljikave žice, betoniranih rovova, protutenkovskih i protupješačkih minskih polja, protuoklopnih prepreka kao što su "zmajevi zubi" i betonskih bunkera.

Ukrajinske snage prikupile su impresivan arsenal tenkova, oklopnih vozila i drugog oružja koje su im osigurali SAD i njihovi NATO saveznici za izvođenje inicijalnog udarca kroz ruske položaje. Napredak, međutim, nije bio lak, a ukrajinski dužnosnici često odbijaju zapadni pesimizam da se protuofenziva ne odvija dovoljno brzo: tvrde da brza i sveobuhvatna protuofenziva nije lako izvediva samo s raspoloživim oružjem.

---

image

Ukrajinci na oklopnjacima traže meki prolaz kroz ruske položaje

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp
---

Umirovljeni brigadni general Mark Kimmitt, koji je desetljećima služio kao časnik američke vojske i bio zamjenik šefa operacija koalicijskih snaga u Iraku, razjasnio je za Wall Street Journal zašto se Ukrajini tako teško probiti kroz ruske linije. Kimmitt tvrdi kako su različite razine ruske obrane naslagane jedna ispred druge i često se protežu i desecima kilometara. Najčešće čine čak osam slojeva opasnih utvrda koje teški oklop Kijeva, poput naprednih tenkova zapadne proizvodnje, i ukrajinske kopnene trupe moraju osloboditi bez većih gubitaka.

"Rusi u svojoj obrambenoj doktrini imaju ono što nazivaju ‘namjernom obranom‘. To čini niz višeslojnih prepreka koje osiguravaju da ukrajinske snage budu zaustavljene što je moguće dalje od vatrenih položaja. Ako oklopna ukrajinska vozila koja se pokušavaju probiti budu uhvaćena u protutenkovske zamke, izložena su žestokoj neprijateljskoj vatri. I vojnici pješaštva koji prođu tenkovske zamke mogu se potom zaglaviti u bodljikavu žicu, te postati ranjivi na mitraljeske ili minobacačke napade. Prođu li čak te prve snage, čeka ih daljnje suočenje s rovovima, minskim poljima i zmajevim zubima, koji su nizovi betonskih šiljaka koji zaustavljaju vozila na njihovu putu.  

---

image

Rovovi oko Bahmuta

Genya Savilov/Afp
---

U idućim slojevima ruske obrane Ukrajinci bi se mogli suočiti s dodatnim linijama bodljikave žice i rovovima s ruskim pješaštvom, što znači nove intenzivne borbe iz neposredne blizine. I u ovoj zoni su kijevske trupe također mete ruskog topništva, bespilotnih letjelica, zrakoplova, kasetnog streljiva i drugih smrtonosnih napada. To je 20 kilometara čistog pakla", rekao je general Kimmitt misleći na debele slojeve ruske obrane na prvim crtama koje iziskuju "najteže borbe izvan urbanih središta koje se mogu zamisliti".

Ukrajina trenutno pokušava napipati, pronaći i iskoristiti neku "meku točku" u takvoj debeloj liniji ruskih položaja koja bi im omogućila masivniji proboj i raspad postojećeg koncepta "ruske tvrđave".

Načelnik Združenog stožera, general Mark Milley rekao je još krajem lipnja da se spori protuofenzivni tempo Ukrajine može pripisati općoj prirodi ratovanja, te je upozorio da će protuofenziva biti "vrlo krvava". I osim što ima zadatak očistiti razrađene ruske obrambene linije, Ukrajina to mora činiti bez zračne nadmoći i s ograničenom zalihom topništva.

---

image

Napušteni rovovi i uništeni ruski tenk u regiji Herson

Celestino Arce/Nurphoto Via Afp
---

"Rusi su se dobro ukopali, angažirali su puno sredstava, ljudstva i streljiva za obranu, a Ukrajinci hrabro i sustavno udaraju, pomalo guraju naprijed i nastavit će to činiti", rekao je i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan kad je nedavno najavio Bidenov najnoviji ustupak Kijevu: smrtonosno i vrlo kontroverzno kasetno streljivo kao pomoć u protuofenzivi.

Ruska obrambena tehnika nije se puno promijenila još od Drugog svjetskog rata, tvrde zapadni analitičari smatrajući upravo to jednim od većih uspjeha cijele njihove kampanje u Ukrajini.

I tijekom Drugog svjetskog rata njemački su se vojnici često čudili kako "crvenoarmejci" vješto koriste lopatu. U bitkama kao što je bila opsada Staljingrada, Sovjeti su se pokazali kao majstori ukopavanja i kamuflaže. Njemački zapovjednici dobro su znali da se svaki mostobran Crvene armije mora brzo uništiti, jer kad se Sovjeti jednom ukopaju, njihovo istjerivanje iz rovova bi neprijatelju postalo prava noćna mora. Loš učinak agresije u Ukrajini pokvario je fantaziju Vladimira Putina o oživljavanju nekakvog sovjetskog carstva, no čini se da ruski inženjerci nisu izgubili svoje stare vještine. Stvorili su gust sustav utvrda za ukrajinsku protuofenzivu.

---

image

Ukopavanje za života sprječava ukopavanje zauvijek

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp
---

"Rusko inženjerstvo pokazalo se jednom od jačih grana cijele ruske vojske", navodi se u nedavnom izvješću britanskog Royal United Services Instituta. Ruske konstrukcije slijede tradicionalne vojne planove obrane položaja koji su uglavnom nepromijenjeni od Drugog svjetskog rata, primijetili su nedavno i britanski obavještajci analizirajući ruske aktivnosti u Luhansku.

Ruski inženjerci još su od kraja prošle godine sustavno gradili svoje obrambene položaje u istočnoj Ukrajini i duž sjevernih prilaza Krimu. Svaki njihov zahvat uključivao je betonske rovove, bodljikavu žicu, zmajeve zube, protutenkovske jarke i mnoštvo protutenkovskih i protupješačkih mina. Svaka ruska brigada ima u svom sastavu dvije inženjerijske satnije: jedna je fokusirana na izgradnju što čvršćih obrambenih utvrda, dok druga postavlja mine ili razminira.

Sve počinje izgradnjom početne linije pješačkih rovova. Iza nje je druga linija rovova i betonskih vatrenih stupova, zaklonjena višestrukim pojasevima prepreka. Svaki takav pojas širok je oko 800 metara i sastoji se od bodljikave žice, zmajevih zuba i protutenkovskih jaraka. Druga linija obrane nije stalno popunjena posadom, već nedaleko krije vojsku snage satnije: obično u šumovitim područjima i na grebenima s kojih je obrana u potpunosti pokrivena vatrom. Treća linija, oko pet kilometara od početnih predstraža, sastoji se od rezervnih položaja i skrivenih područja za pričuve. I te utvrđene zone mogu imati nekoliko ešalona ruskih jedinica. Ukupna dubina obrambenih utvrda po nekim osovinama bojišta premašuje i 30 kilometara, navodi se u izvješću britanskih obavještajaca, koje se temelji na intervjuima s ukrajinskim časnicima. To potvrđuje one ocjene američkoga generala o 20 kilometara pakla.

---

image

Rovovi su ruska specijalnost još od Drugog svjetskog rata

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp
---

Čak i ako inženjerci na nekim položajima nisu dostupni, ruske trupe se i dalje ukopavaju ručno. Stara doktrina ih uči poboljšavati svoje položaje već za vrijeme dok ih zauzimaju. Definitivno najstrašniji dio ruske obrane su protupješačke i protuoklopne mine, kojih Rusima nimalo ne nedostaje, tvrde britanski obavještajci.  

 Čišćenje njihovih minskih polja iznimno je teško jer ruske mine imaju najčešće višestruke okidače i protuprovalne uređaje. Obično ih se inicira seizmičkim senzorom, no uobičajeno je i da imaju susjednu minu također povezanu žicama koje su položene u križ od uređaja. Rusi su također posijali i brojna "instant" polja magnetskih protutenkovskih mina koje se raspoređuju pomoću raketnih bacača. Neke od njih se daju daljinski deaktivirati (za prolaz vlastitih trupa) te potom iznova aktivirati u očekivanju neprijatelja.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp Celestino Arce/Nurphoto Via Afp Genya Savilov/Afp Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp
Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinski vojnik u patroli: kako kroz 20 kilometara pakla?

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Rovovi su ruska specijalnost još od Drugog svjetskog rata

Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Ukopavanje za života sprječava ukopavanje zauvijek

Celestino Arce/Nurphoto Via Afp

Napušteni rovovi i uništeni ruski tenk u regiji Herson

Genya Savilov/Afp

Rovovi oko Bahmuta

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinci na oklopnjacima traže meki prolaz kroz ruske položaje

Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinci oko Donecke oblasti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/inzenjerci-su-najbolji-dio-ruske-vojske-rade-kao-u-drugom-svjetskom-ratu-i-uzrok-su-sporosti-ukrajinske-protuofenzive-1305632 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c440117654243f92c6636e04fa6544b24b78212 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=In%C5%BEenjerci+su+najbolji+dio+ruske+vojske.+Rade+kao+u+Drugom+svjetskom+ratu+i+uzrok+su+sporosti+ukrajinske+protuofenzive&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Finzenjerci-su-najbolji-dio-ruske-vojske-rade-kao-u-drugom-svjetskom-ratu-i-uzrok-su-sporosti-ukrajinske-protuofenzive-1305632 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Finzenjerci-su-najbolji-dio-ruske-vojske-rade-kao-u-drugom-svjetskom-ratu-i-uzrok-su-sporosti-ukrajinske-protuofenzive-1305632 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => linije pakla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetlinije pakla

Inženjerci su najbolji dio ruske vojske. Rade kao u Drugom svjetskom ratu i uzrok su sporosti ukrajinske protuofenzive

11. srpnja 2023. - 16:59

Ukrajina je već nekoliko tjedana u svojoj dugoočekivanoj protuofenzivi, a njezina je vojska ostvarila male teritorijalne dobitke. Tek se ovih dana naziru krupniji pomaci i slutnja opkoljavanja Rusa u regiji oko Bahmuta. No cijelo vrijeme vode se u Ukrajini itekako teške borbe. Ruske trupe izgradile su slojeve vrlo sofisticirane i opake obrane koja je pomno dizajnirana da nanese što više bola ukrajinskoj strani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:37