stdClass Object ( [id] => 1295353 [title] => I Amerikanci bježe u Rusiju: žena koja je optužila Bidena za seksualno zlostavljanje prebjegla u Moskvu [alias] => i-amerikanci-bjeze-u-rusiju-zena-koja-je-optuzila-bidena-za-seksualno-zlostavljanje-prebjegla-u-moskvu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od početka ukrajinskog rata mnogo je građana Rusije odselilo u zapadne zemlje, neki i u SAD, ali seobe se odvijaju i u suprotnom smjeru: američka državljanka Tara Reade - koja je u proljeće 2020. optužila današnjeg predsjednika SAD-a Joea Bidena za seksualno zlostavljanje - ovog je tjedna pobjegla iz SAD-a u Rusiju.

Kako piše BBC, Reade je svoju američku domovinu napustila nakon što joj je jedan republikanski političar dojavio da bi u kontekstu nadolazećih izbora u SAD-u mogla biti fizički ugrožena. Stoga je, stigavši u Moskvu, Reade zatražila rusko državljanstvo.

- Kad sam izašla iz aviona u Moskvi, po prvi put nakon jako dugo vremena osjećala sam se sigurno. Osjećala sam da me netko sluša i osjećala sam poštovanje. To nisam imala u svojoj zemlji - rekla je po dolasku u Rusiju Reade, čije se optužbe protiv Bidena odnose na razdoblje kad je 1993. radila kao pomoćnica u njegovu uredu u Senatu SAD-a, dok je Biden bio senator države Delaware.

Kako je u travnju 2020. iznijela američkim medijima, Biden ju je te 1993. zaustavio u hodniku Capitol Hilla, stjerao uza zid i stavio joj ruke ispod košulje i suknje. Ona je tada imala 29 godina, a Biden pedeset jednu. Aktualni predsjednik SAD-a je više puta odbacio njezine optužbe, tvrdeći da se "to nikad nije dogodilo".

---

image

Joe Biden

Brendan Smialowski/Afp
---

‘Vrlo teška odluka‘

Mnogi su zapadni listovi - od Guardiana do New York Timesa - prenijeli glavne akcente s medijske konferencije koju je ovog tjedna, u organizaciji prokremaljske medijske kuće Sputnik, Reade održala u Moskvi. Kako je rekla, odluka da prebjegne u Rusiju "bila je vrlo teška", ali ju je donijela zbog prijetnji smrću koje je počela dobivati nakon što je na Twitteru ponovila svoje optužbe protiv Bidena i objavila da je o njima "spremna svjedočiti pred Kongresom, pod zakletvom", ako bi se to od nje tražilo.

- Nisam impulzivna osoba, prije odluke analiziram sve dostupne podatke. Iz onoga što sam mogla vidjeti na temelju stvari koje su se događale u slučajevima poput moga i s obzirom na vrste pritiska onih koji ne žele da svjedočim, osjećala sam, dok se (izbori 2024.) spremaju, da je toliko toga na kocki i da ću biti sigurnija u Rusiji - rekla je Reade,

Poručivši da se u Rusiji osjeća "okružena zaštitom i sigurnošću", Reade je na konferenciji ustvrdila da je upravo zbog straha za vlastiti život morala napustiti Ameriku.

- Jednostavno nisam željela živjeti u kućnom kavezu ili biti ubijena, što su u biti bila moja dva izbora - rekla je Reade u Moskvi.

‘Osjetila sam kako mi se približava sleđa‘

Podsjetimo, danas 59-godišnja Tara Reade jedna je od nekoliko američkih državljanki koje su u 2019. i 2020. optužile Bidena – koji je tada bio predsjednički kandidat – za neprimjerene tjelesne dodire i rodna poniženja koje su od njega doživjele u prošlosti. Prije Reade, to su učinile još najmanje četiri Amerikanke.

Prva je, krajem ožujka 2019., s takvim optužbama u javnost izašla Lucy Flores, koja je u članku za časopis The Cut opisala kako joj je 2014. godine, dok se natjecala kao demokratska kandidatkinja za zamjenika guvernera Nevade, na jednom događaju tijekom kampanje Biden – koji je tada bio potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame - prišao odostraga, stavio obje ruke na njezina ramena i poljubio je u potiljak:

"Osjetila sam kako mi se približava sleđa. Nagnuo se još više i udahnuo mi kosu. Bila sam ponižena. Nastavio je s velikim polaganim poljupcem u moj potiljak. Moj mozak nije mogao obraditi što se događa. Nikada nisam doživjela nešto tako očito neprimjereno", napisala je Flores.

Tri dana kasnije slične optužbe protiv Bidena iznijela je i Amy Lappos, bivša pomoćnica demokratskog kongresmena Jima Hinesa iz Connecticuta. Ona je, pak, za američki dnevni list Hartford Courant ispričala kako ju je u listopadu 2009. Biden neprimjereno dirao na prikupljanju sredstava u jednoj privatnoj kući u Hartfordu, u državi Connecticut,

Kako je rekla, tadašnji potpredsjednik SAD-a ušao je u kuhinju kako bi se zahvalio grupi pomoćnika, nakon čega je objema rukama obuhvatio lice gospođe Lappos i povukao je unutra kako bi s njom trljao nos. Ona je tada imala 33 godine, a Biden šezdeset sedam.

- Nepozvana ljubav nije u redu. Objektivizacija žena nije u redu. Muškarcima koji napadaju ženin osobni prostor, dodiruju žene neprikladno, seksualno uznemiravaju žene i hrane kulturu silovanja nema mjesta na poziciji moći. Nazivanje ove vrste ponašanja ‘jednostavnom privrženošću‘ ili ‘djedovskim‘ ili ‘prijateljskim‘ je smiješno negiranje i dio je problema – kazala je tada Lappos, pozvavši Bidena da odustane od kandidature za Bijelu kuću.

---

image
Brendan Smialowski/Afp
---

‘I moj muž se morao umiješati‘

Potom su, samo koji dan kasnije, u New York Timesu nove optužbe protiv Bidena simultano iznijele još dvije Amerikanke: 22-godišnja studentica Caitlyn Caruso i 59-godišnja književnica DJ Hill,

Caruso je rekla da je tri godine ranije na jednom skupu Biden naslonio ruku na njezino bedro "čak i dok se migoljila na sjedalu kako bi pokazala nelagodu", te da ju je grlio "malo predugo", dok je Hill ispričala da je 2012. na događaju prikupljanja sredstava Biden stavio ruku na njezino rame, a zatim ju je počeo spuštati niz njezina leđa, zbog čega joj je bilo "vrlo neugodno".

Kako je precizirala, čak se i "njezin suprug, koji je bio u blizini, tada morao umiješati".

O tim Bidenovim eskapadama u to se vrijeme dosta pisalo u američkoj štampi, gdje su ga iz Demokratske stranke branili da on nije nikakav seksualni nasilnik, već da jednostavno "pripada starijoj generaciji" i vremenima kada fizički dodir "nije bio tabu".

I sâm Biden je, uz ogradu da se "ne sjeća" spomenutih incidenata, javno obećao da će ubuduće "obratiti pozornost" na svoje ponašanje prema ženama:

"U svojim dugim godinama u predizbornoj kampanji i u javnom životu ponudio sam nebrojeno rukovanja, zagrljaja, izraza naklonosti, podrške i utjehe. I niti jednom - nikada - nisam vjerovao da sam se ponašao neprimjereno", naveo je u priopćenju, uz dodatak kojim je htio pokazati da je ipak svjestan nove epohe:

"Ali stigli smo u važno vrijeme kada žene osjećaju da mogu i trebaju ispričati svoja iskustva, a muškarci bi trebali obratiti pozornost. A ja ću obratiti pozornost", naveo je u priopćenju.

---

image

Joe Biden

Jim Watson/Afp
---

Biden nije Trump, ali...

Većini glasača Demokratske stranke ta je isprika bila dovoljna, no pojedini autori ukazivali su da bi demokrati trebali njegovati strože standarde ponašanja u javnom prostoru, osobito prema ženama.

"Postoji li iznimka za ljude druge generacije koji su se ponašali na način koji je bio kulturno prihvatljiv za njihovo vrijeme? Postoji li zastara za prijestupe iz prošlosti? Tko može igrati ulogu suca i porote u ovakvim optužbama? I, u politici, postoje li različiti standardi za demokrate i republikance?" -  pisala je tada komentatorica BBC-a Katty Kay u članku pod naslovom "Joe Biden, taktilni političar".

Spomenuta britanska autorica pritom je povukla paralelu između Bidena i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojeg su brojne žene optuživale za seksualno zlostavljanje, u magnitudi mnogo većoj od one kojom se tereti Bidena.

"Gotovo je prelako usporediti Bidena s Donaldom Trumpom, koji je, na videu, uživao u svojoj sposobnosti da zgrabi ženske genitalije i sada je predsjednik Sjedinjenih Država. Ali Demokratska stranka, u ovoj eri, postavila se kao stranka moralne čistoće, kako po spolu tako i po rasi. To je stranka nulte tolerancije pa će se njezini političari neizbježno tretirati drukčijim standardom", ustvrdila je Kay tog travnja 2019. godine.

‘Hej, čuo sam da ti se sviđam‘

Godinu potom, u proljeće 2020., na scenu je s optužbama protiv Bidena istupila i Tara Reade, ustvrdivši da ju je bivši šef te 1993. u hodniku na Capitol Hillu "natjerao uza zid i stavio ruke pod njezinu majicu i suknju", nakon što mu je donijela i predala njegovu torbu za teretanu.

- Nije bilo nikakve razmjene, zapravo, samo me pritjerao uza zid. Sjećam se da se sve dogodilo odjednom... ruke su mu bile na meni i ispod moje odjeće. Zatim je prstima prodro u mene. Sjećam se da je, dok je to radio, najprije rekao "Želiš li ići negdje drugdje?", a onda mi je, kad sam se odmaknula, rekao: "Hajde čovječe, čuo sam da ti se sviđam." Taj mi je izraz ostao u pamćenju – rekla je Reade u ožujku 2020. voditeljici podcasta Katie Halpe.

Pritom je dodala kako joj je činjenica da je Biden u njezinim očima bio borac za prava žena "učinila to iskustvo još potresnijim".

Kako znamo, Bidenu sve ove afere nisu naškodile. Naprotiv, nakon što su izbile u javnost on je pobijedio i na predizborima Demokratske stranke - gdje mu je glavni rival bio senator iz Vermonta, promotor demokratskog socijalizma Bernie Sanders - i na američkim izborima u studenome 2020., kada je porazio dotadašnjeg predsjednika Trumpa.

Tako kao jedina osoba kojoj su te afere naškodile ostaje Tara Reade, koja je morala bježati iz SAD-a, na što je i sama ukazala po dolasku u Moskvu:

- Nevjerojatno je da me Joe Biden napastvovao dok sam radila za njega u američkom Kongresu, a ja moram bježati iz zemlje - rekla je Reade u Moskvi, kako prenosi Business Insider.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAKTILNI JOE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TAKTILNI JOE 2 0 9073 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-02 17:37:38 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => DAMIR PILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-03 05:41:42 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2023-06-02 19:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4131 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=I Amerikanci bježe u Rusiju: žena koja je optužila Bidena za seksualno zlostavljanje prebjegla u Moskvu [metakey] => Joe Biden, Tara Reade, azil, Moskva, zlostavljanje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25020315.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25007328.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25016501.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25015079.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mandel Ngan\/Afp","Brendan Smialowski\/Afp","Brendan Smialowski\/Afp","Jim Watson\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u201dU svojim dugim godinama u javnom \u017eivotu ponudio sam nebrojeno rukovanja, zagrljaja, izraza naklonosti, podr\u0161ke i utjehe. I niti jednom - nikada - nisam vjerovao da sam se pona\u0161ao neprimjereno\u201d, rekao je Biden<\/p>","

Joe Biden<\/p>","","

Joe Biden<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_25020315_1920.jpg":"1920x1080","k_25020315_1280.jpg":"1280x1280","k_25020315_1024.jpg":"1024x1024","k_25020315_640.jpg":"640x640","k_25020315_480.jpg":"480x480","k_25020315_340.jpg":"340x340","k_25020315_220.jpg":"220x220","o_25020315_1280.jpg":"1280x852","o_25020315_1024.jpg":"1024x682","o_25020315_640.jpg":"640x426","o_25020315_480.jpg":"480x319","o_25020315_340.jpg":"340x226","o_25020315_220.jpg":"220x146","h_25020315_1280.jpg":"1280x854","h_25020315_1024.jpg":"1024x683","h_25020315_640.jpg":"640x427","h_25020315_480.jpg":"480x320","h_25020315_340.jpg":"340x227","h_25020315_220.jpg":"220x147","pp_25020315_1280.jpg":"1280x1628","pp_25020315_1024.jpg":"1024x1303","pp_25020315_640.jpg":"640x814","pp_25020315_480.jpg":"480x611","pp_25020315_340.jpg":"340x432","pp_25020315_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25007328_1920.jpg":"1920x1080","k_25007328_1280.jpg":"1280x1280","k_25007328_1024.jpg":"1024x1024","k_25007328_640.jpg":"640x640","k_25007328_480.jpg":"480x480","k_25007328_340.jpg":"340x340","k_25007328_220.jpg":"220x220","o_25007328_1280.jpg":"1280x853","o_25007328_1024.jpg":"1024x682","o_25007328_640.jpg":"640x426","o_25007328_480.jpg":"480x320","o_25007328_340.jpg":"340x226","o_25007328_220.jpg":"220x146","h_25007328_1280.jpg":"1280x854","h_25007328_1024.jpg":"1024x683","h_25007328_640.jpg":"640x427","h_25007328_480.jpg":"480x320","h_25007328_340.jpg":"340x227","h_25007328_220.jpg":"220x147","pp_25007328_1280.jpg":"1280x1628","pp_25007328_1024.jpg":"1024x1303","pp_25007328_640.jpg":"640x814","pp_25007328_480.jpg":"480x611","pp_25007328_340.jpg":"340x432","pp_25007328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25016501_1920.jpg":"1920x1080","k_25016501_1280.jpg":"1280x1280","k_25016501_1024.jpg":"1024x1024","k_25016501_640.jpg":"640x640","k_25016501_480.jpg":"480x480","k_25016501_340.jpg":"340x340","k_25016501_220.jpg":"220x220","o_25016501_1280.jpg":"1280x853","o_25016501_1024.jpg":"1024x682","o_25016501_640.jpg":"640x426","o_25016501_480.jpg":"480x320","o_25016501_340.jpg":"340x226","o_25016501_220.jpg":"220x146","h_25016501_1280.jpg":"1280x854","h_25016501_1024.jpg":"1024x683","h_25016501_640.jpg":"640x427","h_25016501_480.jpg":"480x320","h_25016501_340.jpg":"340x227","h_25016501_220.jpg":"220x147","pp_25016501_1280.jpg":"1280x1628","pp_25016501_1024.jpg":"1024x1303","pp_25016501_640.jpg":"640x814","pp_25016501_480.jpg":"480x611","pp_25016501_340.jpg":"340x432","pp_25016501_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25015079_1920.jpg":"1920x1080","k_25015079_1280.jpg":"1280x1280","k_25015079_1024.jpg":"1024x1024","k_25015079_640.jpg":"640x640","k_25015079_480.jpg":"480x480","k_25015079_340.jpg":"340x340","k_25015079_220.jpg":"220x220","o_25015079_1280.jpg":"1280x853","o_25015079_1024.jpg":"1024x682","o_25015079_640.jpg":"640x426","o_25015079_480.jpg":"480x320","o_25015079_340.jpg":"340x226","o_25015079_220.jpg":"220x146","h_25015079_1280.jpg":"1280x854","h_25015079_1024.jpg":"1024x683","h_25015079_640.jpg":"640x427","h_25015079_480.jpg":"480x320","h_25015079_340.jpg":"340x227","h_25015079_220.jpg":"220x147","pp_25015079_1280.jpg":"1280x1628","pp_25015079_1024.jpg":"1024x1303","pp_25015079_640.jpg":"640x814","pp_25015079_480.jpg":"480x611","pp_25015079_340.jpg":"340x432","pp_25015079_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8090380 Threads: 4 Questions: 1607665566 Slow queries: 4920694 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112727442 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/i-amerikanci-bjeze-u-rusiju-zena-koja-je-optuzila-bidena-za-seksualno-zlostavljanje-prebjegla-u-moskvu-1295353 [printLink] => /vijesti/svijet/i-amerikanci-bjeze-u-rusiju-zena-koja-je-optuzila-bidena-za-seksualno-zlostavljanje-prebjegla-u-moskvu-1295353?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) [1] => stdClass Object ( [id] => 718537 [name] => Tara Reade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 21:34:27 [main_article_id] => 0 [alias] => tara-reade [link] => /tag/tara-reade ) [2] => stdClass Object ( [id] => 325737 [name] => azil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => azil [link] => /tag/azil ) [3] => stdClass Object ( [id] => 369716 [name] => Moskva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => moskva [link] => /tag/moskva ) [4] => stdClass Object ( [id] => 393089 [name] => zlostavljanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanje [link] => /tag/zlostavljanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAKTILNI JOE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I Amerikanci bježe u Rusiju: žena koja je optužila Bidena za seksualno zlostavljanje prebjegla u Moskvu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25020315.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mandel Ngan/Afp [mainImageDesc] =>

”U svojim dugim godinama u javnom životu ponudio sam nebrojeno rukovanja, zagrljaja, izraza naklonosti, podrške i utjehe. I niti jednom - nikada - nisam vjerovao da sam se ponašao neprimjereno”, rekao je Biden

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25020315.jpg [title] =>

”U svojim dugim godinama u javnom životu ponudio sam nebrojeno rukovanja, zagrljaja, izraza naklonosti, podrške i utjehe. I niti jednom - nikada - nisam vjerovao da sam se ponašao neprimjereno”, rekao je Biden

Mandel Ngan/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25007328.jpg [title] =>

Joe Biden

Brendan Smialowski/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25016501.jpg [title] => Brendan Smialowski/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25015079.jpg [title] =>

Joe Biden

Jim Watson/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od početka ukrajinskog rata mnogo je građana Rusije odselilo u zapadne zemlje, neki i u SAD, ali seobe se odvijaju i u suprotnom smjeru: američka državljanka Tara Reade - koja je u proljeće 2020. optužila današnjeg predsjednika SAD-a Joea Bidena za seksualno zlostavljanje - ovog je tjedna pobjegla iz SAD-a u Rusiju.

Kako piše BBC, Reade je svoju američku domovinu napustila nakon što joj je jedan republikanski političar dojavio da bi u kontekstu nadolazećih izbora u SAD-u mogla biti fizički ugrožena. Stoga je, stigavši u Moskvu, Reade zatražila rusko državljanstvo.

- Kad sam izašla iz aviona u Moskvi, po prvi put nakon jako dugo vremena osjećala sam se sigurno. Osjećala sam da me netko sluša i osjećala sam poštovanje. To nisam imala u svojoj zemlji - rekla je po dolasku u Rusiju Reade, čije se optužbe protiv Bidena odnose na razdoblje kad je 1993. radila kao pomoćnica u njegovu uredu u Senatu SAD-a, dok je Biden bio senator države Delaware.

Kako je u travnju 2020. iznijela američkim medijima, Biden ju je te 1993. zaustavio u hodniku Capitol Hilla, stjerao uza zid i stavio joj ruke ispod košulje i suknje. Ona je tada imala 29 godina, a Biden pedeset jednu. Aktualni predsjednik SAD-a je više puta odbacio njezine optužbe, tvrdeći da se "to nikad nije dogodilo".

---

image

Joe Biden

Brendan Smialowski/Afp
---

‘Vrlo teška odluka‘

Mnogi su zapadni listovi - od Guardiana do New York Timesa - prenijeli glavne akcente s medijske konferencije koju je ovog tjedna, u organizaciji prokremaljske medijske kuće Sputnik, Reade održala u Moskvi. Kako je rekla, odluka da prebjegne u Rusiju "bila je vrlo teška", ali ju je donijela zbog prijetnji smrću koje je počela dobivati nakon što je na Twitteru ponovila svoje optužbe protiv Bidena i objavila da je o njima "spremna svjedočiti pred Kongresom, pod zakletvom", ako bi se to od nje tražilo.

- Nisam impulzivna osoba, prije odluke analiziram sve dostupne podatke. Iz onoga što sam mogla vidjeti na temelju stvari koje su se događale u slučajevima poput moga i s obzirom na vrste pritiska onih koji ne žele da svjedočim, osjećala sam, dok se (izbori 2024.) spremaju, da je toliko toga na kocki i da ću biti sigurnija u Rusiji - rekla je Reade,

Poručivši da se u Rusiji osjeća "okružena zaštitom i sigurnošću", Reade je na konferenciji ustvrdila da je upravo zbog straha za vlastiti život morala napustiti Ameriku.

- Jednostavno nisam željela živjeti u kućnom kavezu ili biti ubijena, što su u biti bila moja dva izbora - rekla je Reade u Moskvi.

‘Osjetila sam kako mi se približava sleđa‘

Podsjetimo, danas 59-godišnja Tara Reade jedna je od nekoliko američkih državljanki koje su u 2019. i 2020. optužile Bidena – koji je tada bio predsjednički kandidat – za neprimjerene tjelesne dodire i rodna poniženja koje su od njega doživjele u prošlosti. Prije Reade, to su učinile još najmanje četiri Amerikanke.

Prva je, krajem ožujka 2019., s takvim optužbama u javnost izašla Lucy Flores, koja je u članku za časopis The Cut opisala kako joj je 2014. godine, dok se natjecala kao demokratska kandidatkinja za zamjenika guvernera Nevade, na jednom događaju tijekom kampanje Biden – koji je tada bio potpredsjednik SAD-a u mandatu Baracka Obame - prišao odostraga, stavio obje ruke na njezina ramena i poljubio je u potiljak:

"Osjetila sam kako mi se približava sleđa. Nagnuo se još više i udahnuo mi kosu. Bila sam ponižena. Nastavio je s velikim polaganim poljupcem u moj potiljak. Moj mozak nije mogao obraditi što se događa. Nikada nisam doživjela nešto tako očito neprimjereno", napisala je Flores.

Tri dana kasnije slične optužbe protiv Bidena iznijela je i Amy Lappos, bivša pomoćnica demokratskog kongresmena Jima Hinesa iz Connecticuta. Ona je, pak, za američki dnevni list Hartford Courant ispričala kako ju je u listopadu 2009. Biden neprimjereno dirao na prikupljanju sredstava u jednoj privatnoj kući u Hartfordu, u državi Connecticut,

Kako je rekla, tadašnji potpredsjednik SAD-a ušao je u kuhinju kako bi se zahvalio grupi pomoćnika, nakon čega je objema rukama obuhvatio lice gospođe Lappos i povukao je unutra kako bi s njom trljao nos. Ona je tada imala 33 godine, a Biden šezdeset sedam.

- Nepozvana ljubav nije u redu. Objektivizacija žena nije u redu. Muškarcima koji napadaju ženin osobni prostor, dodiruju žene neprikladno, seksualno uznemiravaju žene i hrane kulturu silovanja nema mjesta na poziciji moći. Nazivanje ove vrste ponašanja ‘jednostavnom privrženošću‘ ili ‘djedovskim‘ ili ‘prijateljskim‘ je smiješno negiranje i dio je problema – kazala je tada Lappos, pozvavši Bidena da odustane od kandidature za Bijelu kuću.

---

image
Brendan Smialowski/Afp
---

‘I moj muž se morao umiješati‘

Potom su, samo koji dan kasnije, u New York Timesu nove optužbe protiv Bidena simultano iznijele još dvije Amerikanke: 22-godišnja studentica Caitlyn Caruso i 59-godišnja književnica DJ Hill,

Caruso je rekla da je tri godine ranije na jednom skupu Biden naslonio ruku na njezino bedro "čak i dok se migoljila na sjedalu kako bi pokazala nelagodu", te da ju je grlio "malo predugo", dok je Hill ispričala da je 2012. na događaju prikupljanja sredstava Biden stavio ruku na njezino rame, a zatim ju je počeo spuštati niz njezina leđa, zbog čega joj je bilo "vrlo neugodno".

Kako je precizirala, čak se i "njezin suprug, koji je bio u blizini, tada morao umiješati".

O tim Bidenovim eskapadama u to se vrijeme dosta pisalo u američkoj štampi, gdje su ga iz Demokratske stranke branili da on nije nikakav seksualni nasilnik, već da jednostavno "pripada starijoj generaciji" i vremenima kada fizički dodir "nije bio tabu".

I sâm Biden je, uz ogradu da se "ne sjeća" spomenutih incidenata, javno obećao da će ubuduće "obratiti pozornost" na svoje ponašanje prema ženama:

"U svojim dugim godinama u predizbornoj kampanji i u javnom životu ponudio sam nebrojeno rukovanja, zagrljaja, izraza naklonosti, podrške i utjehe. I niti jednom - nikada - nisam vjerovao da sam se ponašao neprimjereno", naveo je u priopćenju, uz dodatak kojim je htio pokazati da je ipak svjestan nove epohe:

"Ali stigli smo u važno vrijeme kada žene osjećaju da mogu i trebaju ispričati svoja iskustva, a muškarci bi trebali obratiti pozornost. A ja ću obratiti pozornost", naveo je u priopćenju.

---

image

Joe Biden

Jim Watson/Afp
---

Biden nije Trump, ali...

Većini glasača Demokratske stranke ta je isprika bila dovoljna, no pojedini autori ukazivali su da bi demokrati trebali njegovati strože standarde ponašanja u javnom prostoru, osobito prema ženama.

"Postoji li iznimka za ljude druge generacije koji su se ponašali na način koji je bio kulturno prihvatljiv za njihovo vrijeme? Postoji li zastara za prijestupe iz prošlosti? Tko može igrati ulogu suca i porote u ovakvim optužbama? I, u politici, postoje li različiti standardi za demokrate i republikance?" -  pisala je tada komentatorica BBC-a Katty Kay u članku pod naslovom "Joe Biden, taktilni političar".

Spomenuta britanska autorica pritom je povukla paralelu između Bidena i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojeg su brojne žene optuživale za seksualno zlostavljanje, u magnitudi mnogo većoj od one kojom se tereti Bidena.

"Gotovo je prelako usporediti Bidena s Donaldom Trumpom, koji je, na videu, uživao u svojoj sposobnosti da zgrabi ženske genitalije i sada je predsjednik Sjedinjenih Država. Ali Demokratska stranka, u ovoj eri, postavila se kao stranka moralne čistoće, kako po spolu tako i po rasi. To je stranka nulte tolerancije pa će se njezini političari neizbježno tretirati drukčijim standardom", ustvrdila je Kay tog travnja 2019. godine.

‘Hej, čuo sam da ti se sviđam‘

Godinu potom, u proljeće 2020., na scenu je s optužbama protiv Bidena istupila i Tara Reade, ustvrdivši da ju je bivši šef te 1993. u hodniku na Capitol Hillu "natjerao uza zid i stavio ruke pod njezinu majicu i suknju", nakon što mu je donijela i predala njegovu torbu za teretanu.

- Nije bilo nikakve razmjene, zapravo, samo me pritjerao uza zid. Sjećam se da se sve dogodilo odjednom... ruke su mu bile na meni i ispod moje odjeće. Zatim je prstima prodro u mene. Sjećam se da je, dok je to radio, najprije rekao "Želiš li ići negdje drugdje?", a onda mi je, kad sam se odmaknula, rekao: "Hajde čovječe, čuo sam da ti se sviđam." Taj mi je izraz ostao u pamćenju – rekla je Reade u ožujku 2020. voditeljici podcasta Katie Halpe.

Pritom je dodala kako joj je činjenica da je Biden u njezinim očima bio borac za prava žena "učinila to iskustvo još potresnijim".

Kako znamo, Bidenu sve ove afere nisu naškodile. Naprotiv, nakon što su izbile u javnost on je pobijedio i na predizborima Demokratske stranke - gdje mu je glavni rival bio senator iz Vermonta, promotor demokratskog socijalizma Bernie Sanders - i na američkim izborima u studenome 2020., kada je porazio dotadašnjeg predsjednika Trumpa.

Tako kao jedina osoba kojoj su te afere naškodile ostaje Tara Reade, koja je morala bježati iz SAD-a, na što je i sama ukazala po dolasku u Moskvu:

- Nevjerojatno je da me Joe Biden napastvovao dok sam radila za njega u američkom Kongresu, a ja moram bježati iz zemlje - rekla je Reade u Moskvi, kako prenosi Business Insider.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mandel Ngan/Afp Brendan Smialowski/Afp Brendan Smialowski/Afp Jim Watson/Afp
Mandel Ngan/Afp

”U svojim dugim godinama u javnom životu ponudio sam nebrojeno rukovanja, zagrljaja, izraza naklonosti, podrške i utjehe. I niti jednom - nikada - nisam vjerovao da sam se ponašao neprimjereno”, rekao je Biden

Jim Watson/Afp

Joe Biden

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/i-amerikanci-bjeze-u-rusiju-zena-koja-je-optuzila-bidena-za-seksualno-zlostavljanje-prebjegla-u-moskvu-1295353 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9230beabd78e8be44e6dc7b3693685e03b3f3cf2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+Amerikanci+bje%C5%BEe+u+Rusiju%3A+%C5%BEena+koja+je+optu%C5%BEila+Bidena+za+seksualno+zlostavljanje+prebjegla+u+Moskvu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fi-amerikanci-bjeze-u-rusiju-zena-koja-je-optuzila-bidena-za-seksualno-zlostavljanje-prebjegla-u-moskvu-1295353 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fi-amerikanci-bjeze-u-rusiju-zena-koja-je-optuzila-bidena-za-seksualno-zlostavljanje-prebjegla-u-moskvu-1295353 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TAKTILNI JOE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetTAKTILNI JOE

I Amerikanci bježe u Rusiju: žena koja je optužila Bidena za seksualno zlostavljanje prebjegla u Moskvu

Piše DAMIR PILIĆ
2. lipnja 2023. - 21:34
”U svojim dugim godinama u javnom životu ponudio sam nebrojeno rukovanja, zagrljaja, izraza naklonosti, podrške i utjehe. I niti jednom - nikada - nisam vjerovao da sam se ponašao neprimjereno”, rekao je BidenMandel Ngan/Afp

Od početka ukrajinskog rata mnogo je građana Rusije odselilo u zapadne zemlje, neki i u SAD, ali seobe se odvijaju i u suprotnom smjeru: američka državljanka Tara Reade - koja je u proljeće 2020. optužila današnjeg predsjednika SAD-a Joea Bidena za seksualno zlostavljanje - ovog je tjedna pobjegla iz SAD-a u Rusiju.

Kako piše BBC, Reade je svoju američku domovinu napustila nakon što joj je jedan republikanski političar dojavio da bi u kontekstu nadolazećih izbora u SAD-u mogla biti fizički ugrožena. Stoga je, stigavši u Moskvu, Reade zatražila rusko državljanstvo.

- Kad sam izašla iz aviona u Moskvi, po prvi put nakon jako dugo vremena osjećala sam se sigurno. Osjećala sam da me netko sluša i osjećala sam poštovanje. To nisam imala u svojoj zemlji - rekla je po dolasku ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:35