StoryEditorOCM
Svijetkritična komponenta

Huti bi jednim potezom mogli ugasiti internet za veliki dio svijeta. I djelomično oštećenje imalo bi velike posljedice

Piše Vijesti SD
6. veljače 2024. - 16:34

Meta sljedećeg napada jemenskih Huta mogli bi biti podmorski komunikacijski kabeli u Crvenom moru, kaže se u izvještaju koje je objavio Gulf International Forum, istraživački institut sa sjedištem u Washingtonu.

Forum, koji se fokusira na zemlje Zaljeva, Irak i Jemen, objavio je izvještaj pod naslovom "Sljedeća žrtva napada na Crvenom moru: podmorski kablovi", u kojem se navodi da bi se Huti, nesputani zapadnim udarima, mogli okrenuti oštećivanju podmorskih kablova u blizini Jemena. Ti su kablovi ključni za funkcioniranje interneta i prijenos financijskih podataka na Zapadu, a izvještaj upozorava da će, ako budu napadnuti, globalna privreda vjerovatno biti značajno pogođena.

Kako prenosi Klix.ba izvještaj naglašava strateški položaj Jemena za prolaz podmorskih komunikacijskih kablova, s područjem Bab al-Mandab koje služi kao tranzitna točka ne samo za brodove, već i za podmorske kablove. Iako Huti nisu izričito izrazili namjeru da oštete kablove, Telegram kanal povezan s Hutima nedavno je objavio kartu kablova u Crvenom moru, s porukom:

"Postoje karte međunarodnih kablova koji povezuju sve regije svijeta preko mora. Čini se da je Jemen na strateškoj lokaciji, jer blizu njega prolaze internetske linije koje povezuju čitave kontinente – ne samo države".

Ovi se kablovi smatraju kritičnom komponentom u globalnoj digitalnoj infrastrukturi, opslužujući oko 95 posto međunarodnih podataka i komunikacije, uključujući financijske transakcije u vrijednosti od 10 trilijuna dolara dnevno. Stoga bi čak i djelomično oštećenje ovih kablova moglo poremetiti pristup internetu i uzrokovati značajne ekonomske poremećaje u cijelom svijetu.

U izvještaju se naglašava da bi oštećenje ovih kablova moglo prekinuti vojnu ili vladinu komunikaciju zaljevskih država, budući da je to jedina infrastruktura s dovoljnom propusnošću za terabajte vojnih podataka potrebnih za svakodnevne operacije. Međutim, u izvještaju se kaže da su "kabeli bili sigurni više zbog relativnog tehnološkog razvoja Huta nego zbog nedostatka motivacije".

Jemenska Telekomunikacijska korporacija osudila je prijetnje i upozorila da postoji šesnaest podmorskih kablova u Crvenom moru koji vode prema Egiptu, a jedan od najvažnijih je 25.000 kilometara dug Azija-Afrika-Europa AE-1 koji povezuje jugoistočnu Aziju u Evropu preko Crvenog mora.

U izvještaju se navodi da su "Huti zadržali sposobnost uznemiravanja pomorskog prometa projektilima i brzim dronovima, ali im nedostaju podmornice potrebne za dohvat kablova".

S druge strane izvještaj navodi da su vode Zaljeva relativno plitke, dosežu dubinu od samo 100 metara, što smanjuje potrebu Huta da razviju napredne podmorničke tehnologije kako bi došli do kablova.

Godine 2013. Egipat je uhitio tri ronioca nakon što su pokušali presjeći međunarodni komunikacijski kabel u blizini luke u Aleksandriji, odgovorne za većinu internetske komunikacije između Europe i Egipta. Ovaj primjer ilustrira da oni koji žele oštetiti podmorske komunikacijske kabele u regiji ne trebaju nužno napredne tehnologije da to učine.

Osim toga, Huti imaju sposobnosti postavljanja podvodnih mina, što im može pomoći u oštećivanju kablova ako to odluče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:06