stdClass Object ( [id] => 1170683 [title] => Hoće li svjetska zajednica uopće sankcionirati bogate Ruse? Boris Johnson morao se ‘ugristi za jezik‘ zbog Abramoviča, sve je puno licemjernije nego se čini... [alias] => hoce-li-svjetska-zajednica-uopce-sankcionirati-bogate-ruse-boris-johnson-morao-se-ugristi-za-jezik-zbog-abramovica-sve-je-puno-licemjernije-nego-se-cini [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na koji način će svjetska zajednica, s iznimkom Kine, doista provesti onaj dio sankcija prema Rusiji koji se odnosi na kažnjavanje vrlo bogatih pojedinaca koji imaju u zemljama zapada golemu imovinu i utjecaj, zasad se još ne zna. No na primjeru Romana Abramoviča, milijardera koji u Velikoj Britaniji posjeduje i novac i biznis i moć i odvjetnički tim koji ga zastupa, čini se da to neće ići baš lako.

Naime, i sam britanski premijer Boris Johnson morao se 'ugristi za jezik' nakon što je brzopleto izjavio kako je vlasnik nogometnog kluba Chelsea 'pod sankcijama' te se već sutradan, kad je vijest o izgonu Romana Abramoviča iz Ujedinjenog kraljevstva obišla svijet, ispravio. Preciznije, glasnogovornik premijera rekao je da je Boris Johnson 'pogriješio' te da će njegova izjava koju je dao govoreći pred Donjom domom Parlamenta 'biti ispravljena'.

Kako je pojašnjeno, premijer je zapravo htio reći kako se Roman Abramovič 'već bio suočavao sa sankcijama', a to se odnosilo na njegove probleme s produženjem vize još prije tri godine kad je, suočen sa hladnom reakcijom administracije koja je bila rezultat tadašnjeg zahlađenja britansko-ruskih odnosa, zahtjev i povukao. No Roman Abramovič trenutno u London i iz Londona putuje koristeći putovnicu Izraela čiji je također državljanin, a odnedavna je vlasnik i putovnice Portugala.

U Portugalu je, uz određenu dozu javnog protivljenja, državljanstvo dobio temeljem zakona koji potomcima Sefarda koji su iz Portugala prognani još krajem 15. stoljeća daje mogućnost stjecanja državljanstva. Tu je priliku iskoristilo preko 30 tisuća ljudi, a još pedeset tisuća čeka odgovor na svoj zahtjev.

Dakako, Roman Abramovič je, očito, čovjek koji znade pogurati sustav pa je u gradu Portu u Portugalu izdašno financijski pomogao osnivanje tamošnjeg Muzeja holokausta, a zanimljivo, direktor muzeja bio je i član povjerenstva koje je utvrđivalo – i utvrdilo! – Abramovičevo sefardsko porijeklo. Abramovič je i dozvolu boravka u Velikoj Britaniji platio u zlatu, kao i brojni drugi multimilijunaši, ponajviše Kinezi i Rusi, za koje je vrijedio režim tzv. zlatne vize koja se vrlo galantno odobravala onima koji su bili voljni u Veliku Britaniju uložiti najmanje dva milijuna funti.

---

image
Putin i Abramovič u Moskvi 2016. godine
AFP
---

Abramovič je 2003. samo za Chelsea platio 140 milijuna funti, a o njegovim ostalim investicijama, u stanove i kuće i umjetnine, da se i ne govori. No ruski tajkun koji je milijarde zaradio nakon raspada Sovjetskog Saveza tijekom privatizacijskih dubioza kad je postao veliki proizvođač nafte, plina i željeza i koji danas, prema izviješću Forbesa, teži oko 11 milijardi funti, samo je jedan od brojnih ruskih bogataša koji u Velikoj Britaniji, ali i u Europi imaju prebivalište, pa i državljanstvo. Sve to, između ostaloga, zahvaljujući 'zlatnoj vizi' odnosno 'zlatnoj putovnici' koja je za golemi dio čovječanstva nedostupana beneficija.

Lani se čak i administracija Novog Zelanda našla u neugodi kad se otkrilo da je jedan od osnivača Googlea, Larry Page, u toj zemlji koja je svijetu prodala priču o potpunom zatvaranju zbog pandemije korone, baš tijekom lockdowna dobio boravišnu vizu. Page, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 110 milijardi dolara, platio je zlatnu vizu u skladu sa zakonom - pet milijuna funti, plativih tijekom tri godine. No Page nije Rus, pa je s te strane miran.

No za razliku od Romana Abramovicha koji već godinama puni naslovnice svih svjetskih novina, mnogi bogati Rusi žive u Europi relativno anonimno budući da njihovi poslovi nisu tako glamurozni kao biznis Romana Abramoviča. Procjenjuje se da u 'Londongradu', kako britansku prijestolnicu upravo takvi bogati doseljenici nazivaju, živi barem 900 ekstremno bogatih Rusa i još 1700 članova njihovih obitelji, ali i 4.247 'ostalih', uglavnom Kineza, koji posjeduju 'investicijsku dozvolu boravka'. Uostalom, prema službenim podacima, samo je prošle godine odobreno skoro 200 'zlatnih viza' stranim državljanima dovoljno bogatim da sebi i svojima kupe sve, pa i život u Londonu.

---

image
Putin i Abramovič u Moskvi 2005. godine
AFP
---

No stvari su još puno licemjernije negoli se čini budući da velik dio zemalja, daleko od očiju javnosti, odobrava bogatunima pristup ne samo vizama nego i državljanstvu koje u različitim zemljama ima različitu cijenu. Prije svega dva tjedna, prije eskalacije rata u Ukrajini, Europski je parlament usvojio nacrt deklaracije kojom se traži zabrana zlatnih putovnica. Naime, Odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove smatra, kako je službeno priopćeno, da su “zlatne putovnice” koje omogućavaju državljanima izvan EU-a da dobiju državljanstvo zemlje EU-a ako ulože određeni iznos novca u državu “neprihvatljive s etičkog, pravnog i ekonomskog stajališta, te predstavljaju ozbiljne sigurnosne rizike” i "potkopavaju bit državljanstva EU".

Predlaže se postupno ukidanje zlatnih putovnica, a omogućio bi se boravak samo putem ulaganja ili takozvanih shema "zlatne vize". No uvela bi se stroga i zajednička pravila unutar unije, kao što su temeljite provjere prošlosti, fizička prisutnost u zemlji i kvalitetan doprinos gospodarstvu. Također bi se nametnulo pravilo transparentnosti posredničkim tvrtkama koje uz određenu naknadu upravljaju procesom podnošenja zahtjeva za zlatnu vizu. Trenutno Bugarska, Malta i administracija ciparskih Grka na južnom Cipru nude zlatne sheme putovnica, dok 12 drugih zemalja EU-a imaju sheme zlatnih viza. Između 2011. i 2019. u EU je izdano najmanje 130.000 zlatnih putovnica i viza, što je tim zemljama donijelo više od 21,8 milijardi eura. Zastupnici EU glasovat će o nacrtu ove deklaracije na plenarnoj sjednici u ožujku, a ako tekst bude odobren apsolutnom većinom, Europska komisija bit će obvezna pripremiti zakonski prijedlog obezujući za sve članice.

Hrvatsko se državljanstvo ne prodaje, barem zasad, no moguće ga je steći ako Ministarstvo unutarnjih poslova procijeni da je stjecanje državljanstva stranca koji je podnio zahtjev - u interesu naše države. Oko 11 tisuća ljudi u posljednjih 14 godina je upravo tako steklo hrvatsko državljanstvo što i nije baš mala brojka, a među njima je, primjerice, i Gari Kasparov.

---

image
Gari Kasparov
AFP
---

Zlatne vize pak postoje i u Hrvatskoj. Samo što u Hrvatskoj baš i nisu zlatne! Naime, stjecanje dozvole za boravak i rad na vrijeme od jedne godine uz mogućnost produljenja, omogućeno je strancu koji se samozapošljava u trgovačkom društvu u kojem ima vlasnički udio od najmanje 51 posto pod uvjetom da je u osnivanje trgovačkog društva ili obrta uložio najmanje 200 tisuća kuna. Također, u tom trgovačkom društvu mora zaposliti najmanje tri hrvatska državljanina i ne poslovati s gubitkom. Vjerojatno u tome grmu i leži odgovor na evidentno neglamurozne strane investitore u Hrvatskoj – 23 tisuća eura nije novac oko kojeg bi se 'pravi' bogataš uopće mislio. On to spiska u jednu večer, a veliki igrači, makar bili vlasnici i sumnjivog novca, ne žele kupovati ništa jeftino pa ni najjeftiniju zlatnu vizu u Europi kakva je hrvatska.

No državljanstva su jači biznis od viza. Trenutno najatraktivniji programi za strane investitore u EU postoje na Cipru koji državljanstvo prodaje za dva milijuna eura, na Malti čiju putovnicu možete kupiti za 800 tisuća eura i u Bugarskoj koja traži okruglo milijun za državljanstvo. Izvan EU državljanstvo se može kupiti i u Crnoj Gori, Turskoj, Dominikanskoj Republici, Svetom Kristoforu i Nevisu, Grenadi, Svetoj Luciji i Antigvi i Barbudi...

Takvi programi prema zadnjim financijskim podacima predstavljaju tržište od oko dvije milijarde dolara na svjetskoj razini. Kako je priroda kapitala, pa i onog stečenog na sumnjiv način, izrazito internacionalna i nadnacionalna, tako će biti zanimljivo vidjeti kako će SAD i EU i pridruženi saveznici 'stisnuti' tajkune i oligarhe na način da tim potezom naškode ratnom pohodu Vladimira Putina, s kojim su mnogi od njih u odličnim odnosima. Mi koji nemamo milijune ni zlatne vize i putovnice taj proces možemo gledati mirno i bezbrižno. I mukte!

---

Državica Vanuatu živi od prodaje državljanstva

Vjerojatno je najbizarniji slučaj pacifičke otočne državice Vanuatu koja nema niti 200 tisuća stanovnika i spada u red najsiromašnijih zemalja svijeta. Tamo se državljanstvo može kupiti za svega 130 tisuća dolara i trgovina putovnicama tu zemlju doslovno hrani. Naime, upravo novac iz programa zlatnih putovnica čini 42 posto brutto nacionalnog dohotka u državi koja se donedavno zvala Novi Hebridi.

U čemu je tajna putovnice s grbom države Vanuatu? Jedan od najprivlačnijih elemenata je to što ta putovnica omogućuje svakome neometan pristup bez vize u čak 130 zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i zemlje EU, dopuštajući vlasnicima putovnica da putuju i ostanu na odredištu 90 dana.

Vanuatu je također porezni raj, a Europska komisija smatra da shema kakvu ima Vanuatu “pokazuje ozbiljne nedostatke i sigurnosne propuste”, uključujući “davanje državljanstva podnositeljima zahtjeva koji se nalaze i u Interpolovim bazama podataka”. Stoga Europska komisija drži da bi zemlje EU morale razmisliti o svome viznom režimu s tom državicom koja je samo lani prodala preko dvije tisuće putovnica.

---

---

Zlatne putovnice Crne Gore

Prema podacima Centra za građanske slobode (CEGAS), samo u 2020. godini u Crnoj Gori je dodijeljen 131,,zlatni pasoš”. Uvjeti za takvo dobijanje crnogorskog državljanstva su ulaganje najmanje 450.000 eura u Podgorici i primorju, ili 250.000 eura u sjevernom ili središnjem dijelu zemlje kao i donacija 100.000 eura manje razvijenim općinama te zemlje.

Nakon što je iz Europske komisije stiglo upozorenje Vladi te zemlje koja želi postati članica EU da preispita ovaj program zbog golemog rizika od pranja novca, utaja poreza i korupcije, čini se da će se program uvoza bogatih i poprilično sumnjivih stranaca u Crnu Goru uskoro obustaviti.

Tamo su, uostalom, utočište našli razni tipovi – od Telmana Ismailova, optuženog za krađu desetina milijardi rubalja, posjedovanje oružja i eksploziva, otmicu i organiziranje dva ubojstva i nekadašnjeg Putinovog suradnika Igora Čujana, kojeg ruske vlasti terete za korupciju pa do Mohameda Dahlana, bivšeg palestinskog ministra sigurnosti i Malezijca Vejn Seng Pua, koji je 2014. godine uhićen u Las Vegasu zbog organiziranja ilegalnog klađenja, kojim je nelegalno stekao oko 300 milijuna dolara. I mnogi drugi...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatne privilegije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => zlatne privilegije 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-25 11:10:51 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-25 16:20:31 [modified_by] => 3118 [publish_up] => 2022-02-25 12:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21059524.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21059630.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/20970576.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21059630.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/20970576.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21046534.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/25\/21059482.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Shutterstock","AFP","Grigoriy Sisoev","Elmer Martinez","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Abramovi\u010d je samo jedan od brojnih ruskih bogata\u0161a koji u Velikoj Britaniji, ali i u Europi imaju prebivali\u0161te, pa i dr\u017eavljanstvo. I to, zahvaljuju\u0107i 'zlatnoj vizi'\u00a0","Gari Kasparov","3197353 09\/21\/2017 September 21, 2017. Entrepreneur Roman Abramovich before President Vladimir Putin's meeting with representatives of Russian business circles and associations. Grigoriy Sisoev\/Sputnik (Photo by Grigoriy Sisoev\/Sputnik\/Sputnik via AFP)","Former Russian World Chess Champion (1985-1993) Gari Kasparov speaks during a press conference at the Nicaraguan National Chess Federation headquarters in Managua on June 06, 2010. Kasparov is in Nicaragua to promote the training of new chess talents in Central America. AFP PHOTO\/Elmer MARTINEZ (Photo by ELMER MARTINEZ\/AFP)","","Putin i Abramovi\u010d u Moskvi 2016. godine","Putin i Abramovi\u010d u Moskvi 2005. godine"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1406","hd_21059524_1920.jpg":"1920x1080","k_21059524_1280.jpg":"1280x1280","k_21059524_1024.jpg":"1024x1024","k_21059524_640.jpg":"640x640","k_21059524_480.jpg":"480x480","k_21059524_340.jpg":"340x340","k_21059524_220.jpg":"220x220","o_21059524_1280.jpg":"1280x937","o_21059524_1024.jpg":"1024x749","o_21059524_640.jpg":"640x468","o_21059524_480.jpg":"480x351","o_21059524_340.jpg":"340x248","o_21059524_220.jpg":"220x161","h_21059524_1280.jpg":"1280x854","h_21059524_1024.jpg":"1024x683","h_21059524_640.jpg":"640x427","h_21059524_480.jpg":"480x320","h_21059524_340.jpg":"340x227","h_21059524_220.jpg":"220x147","pp_21059524_1280.jpg":"1006x1280","pp_21059524_1024.jpg":"805x1024","pp_21059524_640.jpg":"503x640","pp_21059524_480.jpg":"377x480","pp_21059524_340.jpg":"267x340","pp_21059524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2658","hd_21059630_1920.jpg":"1920x1080","k_21059630_1280.jpg":"1280x1280","k_21059630_1024.jpg":"1024x1024","k_21059630_640.jpg":"640x640","k_21059630_480.jpg":"480x480","k_21059630_340.jpg":"340x340","k_21059630_220.jpg":"220x220","o_21059630_1280.jpg":"1280x1772","o_21059630_1024.jpg":"1024x1417","o_21059630_640.jpg":"640x886","o_21059630_480.jpg":"480x664","o_21059630_340.jpg":"340x470","o_21059630_220.jpg":"220x304","h_21059630_1280.jpg":"1280x854","h_21059630_1024.jpg":"1024x683","h_21059630_640.jpg":"640x427","h_21059630_480.jpg":"480x320","h_21059630_340.jpg":"340x227","h_21059630_220.jpg":"220x147","pp_21059630_1280.jpg":"1006x1280","pp_21059630_1024.jpg":"805x1024","pp_21059630_640.jpg":"503x640","pp_21059630_480.jpg":"377x480","pp_21059630_340.jpg":"267x340","pp_21059630_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x749","hd_20970576_1920.jpg":"1920x1080","k_20970576_1280.jpg":"1280x1280","k_20970576_1024.jpg":"1024x1024","k_20970576_640.jpg":"640x640","k_20970576_480.jpg":"480x480","k_20970576_340.jpg":"340x340","k_20970576_220.jpg":"220x220","o_20970576_1280.jpg":"1280x936","o_20970576_1024.jpg":"1024x749","o_20970576_640.jpg":"640x468","o_20970576_480.jpg":"480x351","o_20970576_340.jpg":"340x248","o_20970576_220.jpg":"220x160","h_20970576_1280.jpg":"1280x854","h_20970576_1024.jpg":"1024x683","h_20970576_640.jpg":"640x427","h_20970576_480.jpg":"480x320","h_20970576_340.jpg":"340x227","h_20970576_220.jpg":"220x147","pp_20970576_1280.jpg":"1006x1280","pp_20970576_1024.jpg":"805x1024","pp_20970576_640.jpg":"503x640","pp_20970576_480.jpg":"377x480","pp_20970576_340.jpg":"267x340","pp_20970576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2658","hd_21059630_1920.jpg":"1920x1080","k_21059630_1280.jpg":"1280x1280","k_21059630_1024.jpg":"1024x1024","k_21059630_640.jpg":"640x640","k_21059630_480.jpg":"480x480","k_21059630_340.jpg":"340x340","k_21059630_220.jpg":"220x220","o_21059630_1280.jpg":"1280x1772","o_21059630_1024.jpg":"1024x1417","o_21059630_640.jpg":"640x886","o_21059630_480.jpg":"480x664","o_21059630_340.jpg":"340x470","o_21059630_220.jpg":"220x304","h_21059630_1280.jpg":"1280x854","h_21059630_1024.jpg":"1024x683","h_21059630_640.jpg":"640x427","h_21059630_480.jpg":"480x320","h_21059630_340.jpg":"340x227","h_21059630_220.jpg":"220x147","pp_21059630_1280.jpg":"1006x1280","pp_21059630_1024.jpg":"805x1024","pp_21059630_640.jpg":"503x640","pp_21059630_480.jpg":"377x480","pp_21059630_340.jpg":"267x340","pp_21059630_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x749","hd_20970576_1920.jpg":"1920x1080","k_20970576_1280.jpg":"1280x1280","k_20970576_1024.jpg":"1024x1024","k_20970576_640.jpg":"640x640","k_20970576_480.jpg":"480x480","k_20970576_340.jpg":"340x340","k_20970576_220.jpg":"220x220","o_20970576_1280.jpg":"1280x936","o_20970576_1024.jpg":"1024x749","o_20970576_640.jpg":"640x468","o_20970576_480.jpg":"480x351","o_20970576_340.jpg":"340x248","o_20970576_220.jpg":"220x160","h_20970576_1280.jpg":"1280x854","h_20970576_1024.jpg":"1024x683","h_20970576_640.jpg":"640x427","h_20970576_480.jpg":"480x320","h_20970576_340.jpg":"340x227","h_20970576_220.jpg":"220x147","pp_20970576_1280.jpg":"1006x1280","pp_20970576_1024.jpg":"805x1024","pp_20970576_640.jpg":"503x640","pp_20970576_480.jpg":"377x480","pp_20970576_340.jpg":"267x340","pp_20970576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x678","hd_21046534_1920.jpg":"1920x1080","k_21046534_1280.jpg":"1280x1280","k_21046534_1024.jpg":"1024x1024","k_21046534_640.jpg":"640x640","k_21046534_480.jpg":"480x480","k_21046534_340.jpg":"340x340","k_21046534_220.jpg":"220x220","o_21046534_1280.jpg":"1280x847","o_21046534_1024.jpg":"1024x678","o_21046534_640.jpg":"640x423","o_21046534_480.jpg":"480x317","o_21046534_340.jpg":"340x225","o_21046534_220.jpg":"220x145","h_21046534_1280.jpg":"1280x854","h_21046534_1024.jpg":"1024x683","h_21046534_640.jpg":"640x427","h_21046534_480.jpg":"480x320","h_21046534_340.jpg":"340x227","h_21046534_220.jpg":"220x147","pp_21046534_1280.jpg":"1006x1280","pp_21046534_1024.jpg":"805x1024","pp_21046534_640.jpg":"503x640","pp_21046534_480.jpg":"377x480","pp_21046534_340.jpg":"267x340","pp_21046534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","hd_21059482_1920.jpg":"1920x1080","k_21059482_1280.jpg":"1280x1280","k_21059482_1024.jpg":"1024x1024","k_21059482_640.jpg":"640x640","k_21059482_480.jpg":"480x480","k_21059482_340.jpg":"340x340","k_21059482_220.jpg":"220x220","o_21059482_1280.jpg":"1280x844","o_21059482_1024.jpg":"1024x675","o_21059482_640.jpg":"640x422","o_21059482_480.jpg":"480x316","o_21059482_340.jpg":"340x224","o_21059482_220.jpg":"220x145","h_21059482_1280.jpg":"1280x854","h_21059482_1024.jpg":"1024x683","h_21059482_640.jpg":"640x427","h_21059482_480.jpg":"480x320","h_21059482_340.jpg":"340x227","h_21059482_220.jpg":"220x147","pp_21059482_1280.jpg":"1006x1280","pp_21059482_1024.jpg":"805x1024","pp_21059482_640.jpg":"503x640","pp_21059482_480.jpg":"377x480","pp_21059482_340.jpg":"267x340","pp_21059482_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38868146 Threads: 5 Questions: 7131058991 Slow queries: 3313029 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609195657 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/hoce-li-svjetska-zajednica-uopce-sankcionirati-bogate-ruse-boris-johnson-morao-se-ugristi-za-jezik-zbog-abramovica-sve-je-puno-licemjernije-nego-se-cini-1170683 [printLink] => /vijesti/svijet/hoce-li-svjetska-zajednica-uopce-sankcionirati-bogate-ruse-boris-johnson-morao-se-ugristi-za-jezik-zbog-abramovica-sve-je-puno-licemjernije-nego-se-cini-1170683?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 333203 [name] => sankcije Rusiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije-rusiji [link] => /tag/sankcije-rusiji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 334125 [name] => Roman Abramović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roman-abramovic [link] => /tag/roman-abramovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 378526 [name] => Velika Britanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-britanija [link] => /tag/velika-britanija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 668595 [name] => bogati rusi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-25 13:17:58 [main_article_id] => 0 [alias] => bogati-rusi [link] => /tag/bogati-rusi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 668596 [name] => zlatna viza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-25 13:17:58 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatna-viza [link] => /tag/zlatna-viza ) [6] => stdClass Object ( [id] => 663512 [name] => zlatna putovnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-17 20:00:29 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatna-putovnica [link] => /tag/zlatna-putovnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatne privilegije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li svjetska zajednica uopće sankcionirati bogate Ruse? Boris Johnson morao se ‘ugristi za jezik‘ zbog Abramoviča, sve je puno licemjernije nego se čini... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21059524.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Shutterstock [mainImageDesc] => Abramovič je samo jedan od brojnih ruskih bogataša koji u Velikoj Britaniji, ali i u Europi imaju prebivalište, pa i državljanstvo. I to, zahvaljujući 'zlatnoj vizi'  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21059524.jpg [title] => AFP, ShutterstockAbramovič je samo jedan od brojnih ruskih bogataša koji u Velikoj Britaniji, ali i u Europi imaju prebivalište, pa i državljanstvo. I to, zahvaljujući 'zlatnoj vizi'  ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21059630.jpg [title] => AFPGari Kasparov ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/20970576.jpg [title] => Grigoriy Sisoev3197353 09/21/2017 September 21, 2017. Entrepreneur Roman Abramovich before President Vladimir Putin's meeting with representatives of Russian business circles and associations. Grigoriy Sisoev/Sputnik (Photo by Grigoriy Sisoev/Sputnik/Sputnik via AFP) ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21059630.jpg [title] => Elmer MartinezFormer Russian World Chess Champion (1985-1993) Gari Kasparov speaks during a press conference at the Nicaraguan National Chess Federation headquarters in Managua on June 06, 2010. Kasparov is in Nicaragua to promote the training of new chess talents in Central America. AFP PHOTO/Elmer MARTINEZ (Photo by ELMER MARTINEZ/AFP) ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/20970576.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21046534.jpg [title] => AFPPutin i Abramovič u Moskvi 2016. godine ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/25/21059482.jpg [title] => AFPPutin i Abramovič u Moskvi 2005. godine ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na koji način će svjetska zajednica, s iznimkom Kine, doista provesti onaj dio sankcija prema Rusiji koji se odnosi na kažnjavanje vrlo bogatih pojedinaca koji imaju u zemljama zapada golemu imovinu i utjecaj, zasad se još ne zna. No na primjeru Romana Abramoviča, milijardera koji u Velikoj Britaniji posjeduje i novac i biznis i moć i odvjetnički tim koji ga zastupa, čini se da to neće ići baš lako.

Naime, i sam britanski premijer Boris Johnson morao se 'ugristi za jezik' nakon što je brzopleto izjavio kako je vlasnik nogometnog kluba Chelsea 'pod sankcijama' te se već sutradan, kad je vijest o izgonu Romana Abramoviča iz Ujedinjenog kraljevstva obišla svijet, ispravio. Preciznije, glasnogovornik premijera rekao je da je Boris Johnson 'pogriješio' te da će njegova izjava koju je dao govoreći pred Donjom domom Parlamenta 'biti ispravljena'.

Kako je pojašnjeno, premijer je zapravo htio reći kako se Roman Abramovič 'već bio suočavao sa sankcijama', a to se odnosilo na njegove probleme s produženjem vize još prije tri godine kad je, suočen sa hladnom reakcijom administracije koja je bila rezultat tadašnjeg zahlađenja britansko-ruskih odnosa, zahtjev i povukao. No Roman Abramovič trenutno u London i iz Londona putuje koristeći putovnicu Izraela čiji je također državljanin, a odnedavna je vlasnik i putovnice Portugala.

U Portugalu je, uz određenu dozu javnog protivljenja, državljanstvo dobio temeljem zakona koji potomcima Sefarda koji su iz Portugala prognani još krajem 15. stoljeća daje mogućnost stjecanja državljanstva. Tu je priliku iskoristilo preko 30 tisuća ljudi, a još pedeset tisuća čeka odgovor na svoj zahtjev.

Dakako, Roman Abramovič je, očito, čovjek koji znade pogurati sustav pa je u gradu Portu u Portugalu izdašno financijski pomogao osnivanje tamošnjeg Muzeja holokausta, a zanimljivo, direktor muzeja bio je i član povjerenstva koje je utvrđivalo – i utvrdilo! – Abramovičevo sefardsko porijeklo. Abramovič je i dozvolu boravka u Velikoj Britaniji platio u zlatu, kao i brojni drugi multimilijunaši, ponajviše Kinezi i Rusi, za koje je vrijedio režim tzv. zlatne vize koja se vrlo galantno odobravala onima koji su bili voljni u Veliku Britaniju uložiti najmanje dva milijuna funti.

---

image
Putin i Abramovič u Moskvi 2016. godine
AFP
---

Abramovič je 2003. samo za Chelsea platio 140 milijuna funti, a o njegovim ostalim investicijama, u stanove i kuće i umjetnine, da se i ne govori. No ruski tajkun koji je milijarde zaradio nakon raspada Sovjetskog Saveza tijekom privatizacijskih dubioza kad je postao veliki proizvođač nafte, plina i željeza i koji danas, prema izviješću Forbesa, teži oko 11 milijardi funti, samo je jedan od brojnih ruskih bogataša koji u Velikoj Britaniji, ali i u Europi imaju prebivalište, pa i državljanstvo. Sve to, između ostaloga, zahvaljujući 'zlatnoj vizi' odnosno 'zlatnoj putovnici' koja je za golemi dio čovječanstva nedostupana beneficija.

Lani se čak i administracija Novog Zelanda našla u neugodi kad se otkrilo da je jedan od osnivača Googlea, Larry Page, u toj zemlji koja je svijetu prodala priču o potpunom zatvaranju zbog pandemije korone, baš tijekom lockdowna dobio boravišnu vizu. Page, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 110 milijardi dolara, platio je zlatnu vizu u skladu sa zakonom - pet milijuna funti, plativih tijekom tri godine. No Page nije Rus, pa je s te strane miran.

No za razliku od Romana Abramovicha koji već godinama puni naslovnice svih svjetskih novina, mnogi bogati Rusi žive u Europi relativno anonimno budući da njihovi poslovi nisu tako glamurozni kao biznis Romana Abramoviča. Procjenjuje se da u 'Londongradu', kako britansku prijestolnicu upravo takvi bogati doseljenici nazivaju, živi barem 900 ekstremno bogatih Rusa i još 1700 članova njihovih obitelji, ali i 4.247 'ostalih', uglavnom Kineza, koji posjeduju 'investicijsku dozvolu boravka'. Uostalom, prema službenim podacima, samo je prošle godine odobreno skoro 200 'zlatnih viza' stranim državljanima dovoljno bogatim da sebi i svojima kupe sve, pa i život u Londonu.

---

image
Putin i Abramovič u Moskvi 2005. godine
AFP
---

No stvari su još puno licemjernije negoli se čini budući da velik dio zemalja, daleko od očiju javnosti, odobrava bogatunima pristup ne samo vizama nego i državljanstvu koje u različitim zemljama ima različitu cijenu. Prije svega dva tjedna, prije eskalacije rata u Ukrajini, Europski je parlament usvojio nacrt deklaracije kojom se traži zabrana zlatnih putovnica. Naime, Odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove smatra, kako je službeno priopćeno, da su “zlatne putovnice” koje omogućavaju državljanima izvan EU-a da dobiju državljanstvo zemlje EU-a ako ulože određeni iznos novca u državu “neprihvatljive s etičkog, pravnog i ekonomskog stajališta, te predstavljaju ozbiljne sigurnosne rizike” i "potkopavaju bit državljanstva EU".

Predlaže se postupno ukidanje zlatnih putovnica, a omogućio bi se boravak samo putem ulaganja ili takozvanih shema "zlatne vize". No uvela bi se stroga i zajednička pravila unutar unije, kao što su temeljite provjere prošlosti, fizička prisutnost u zemlji i kvalitetan doprinos gospodarstvu. Također bi se nametnulo pravilo transparentnosti posredničkim tvrtkama koje uz određenu naknadu upravljaju procesom podnošenja zahtjeva za zlatnu vizu. Trenutno Bugarska, Malta i administracija ciparskih Grka na južnom Cipru nude zlatne sheme putovnica, dok 12 drugih zemalja EU-a imaju sheme zlatnih viza. Između 2011. i 2019. u EU je izdano najmanje 130.000 zlatnih putovnica i viza, što je tim zemljama donijelo više od 21,8 milijardi eura. Zastupnici EU glasovat će o nacrtu ove deklaracije na plenarnoj sjednici u ožujku, a ako tekst bude odobren apsolutnom većinom, Europska komisija bit će obvezna pripremiti zakonski prijedlog obezujući za sve članice.

Hrvatsko se državljanstvo ne prodaje, barem zasad, no moguće ga je steći ako Ministarstvo unutarnjih poslova procijeni da je stjecanje državljanstva stranca koji je podnio zahtjev - u interesu naše države. Oko 11 tisuća ljudi u posljednjih 14 godina je upravo tako steklo hrvatsko državljanstvo što i nije baš mala brojka, a među njima je, primjerice, i Gari Kasparov.

---

image
Gari Kasparov
AFP
---

Zlatne vize pak postoje i u Hrvatskoj. Samo što u Hrvatskoj baš i nisu zlatne! Naime, stjecanje dozvole za boravak i rad na vrijeme od jedne godine uz mogućnost produljenja, omogućeno je strancu koji se samozapošljava u trgovačkom društvu u kojem ima vlasnički udio od najmanje 51 posto pod uvjetom da je u osnivanje trgovačkog društva ili obrta uložio najmanje 200 tisuća kuna. Također, u tom trgovačkom društvu mora zaposliti najmanje tri hrvatska državljanina i ne poslovati s gubitkom. Vjerojatno u tome grmu i leži odgovor na evidentno neglamurozne strane investitore u Hrvatskoj – 23 tisuća eura nije novac oko kojeg bi se 'pravi' bogataš uopće mislio. On to spiska u jednu večer, a veliki igrači, makar bili vlasnici i sumnjivog novca, ne žele kupovati ništa jeftino pa ni najjeftiniju zlatnu vizu u Europi kakva je hrvatska.

No državljanstva su jači biznis od viza. Trenutno najatraktivniji programi za strane investitore u EU postoje na Cipru koji državljanstvo prodaje za dva milijuna eura, na Malti čiju putovnicu možete kupiti za 800 tisuća eura i u Bugarskoj koja traži okruglo milijun za državljanstvo. Izvan EU državljanstvo se može kupiti i u Crnoj Gori, Turskoj, Dominikanskoj Republici, Svetom Kristoforu i Nevisu, Grenadi, Svetoj Luciji i Antigvi i Barbudi...

Takvi programi prema zadnjim financijskim podacima predstavljaju tržište od oko dvije milijarde dolara na svjetskoj razini. Kako je priroda kapitala, pa i onog stečenog na sumnjiv način, izrazito internacionalna i nadnacionalna, tako će biti zanimljivo vidjeti kako će SAD i EU i pridruženi saveznici 'stisnuti' tajkune i oligarhe na način da tim potezom naškode ratnom pohodu Vladimira Putina, s kojim su mnogi od njih u odličnim odnosima. Mi koji nemamo milijune ni zlatne vize i putovnice taj proces možemo gledati mirno i bezbrižno. I mukte!

---

Državica Vanuatu živi od prodaje državljanstva

Vjerojatno je najbizarniji slučaj pacifičke otočne državice Vanuatu koja nema niti 200 tisuća stanovnika i spada u red najsiromašnijih zemalja svijeta. Tamo se državljanstvo može kupiti za svega 130 tisuća dolara i trgovina putovnicama tu zemlju doslovno hrani. Naime, upravo novac iz programa zlatnih putovnica čini 42 posto brutto nacionalnog dohotka u državi koja se donedavno zvala Novi Hebridi.

U čemu je tajna putovnice s grbom države Vanuatu? Jedan od najprivlačnijih elemenata je to što ta putovnica omogućuje svakome neometan pristup bez vize u čak 130 zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i zemlje EU, dopuštajući vlasnicima putovnica da putuju i ostanu na odredištu 90 dana.

Vanuatu je također porezni raj, a Europska komisija smatra da shema kakvu ima Vanuatu “pokazuje ozbiljne nedostatke i sigurnosne propuste”, uključujući “davanje državljanstva podnositeljima zahtjeva koji se nalaze i u Interpolovim bazama podataka”. Stoga Europska komisija drži da bi zemlje EU morale razmisliti o svome viznom režimu s tom državicom koja je samo lani prodala preko dvije tisuće putovnica.

---

---

Zlatne putovnice Crne Gore

Prema podacima Centra za građanske slobode (CEGAS), samo u 2020. godini u Crnoj Gori je dodijeljen 131,,zlatni pasoš”. Uvjeti za takvo dobijanje crnogorskog državljanstva su ulaganje najmanje 450.000 eura u Podgorici i primorju, ili 250.000 eura u sjevernom ili središnjem dijelu zemlje kao i donacija 100.000 eura manje razvijenim općinama te zemlje.

Nakon što je iz Europske komisije stiglo upozorenje Vladi te zemlje koja želi postati članica EU da preispita ovaj program zbog golemog rizika od pranja novca, utaja poreza i korupcije, čini se da će se program uvoza bogatih i poprilično sumnjivih stranaca u Crnu Goru uskoro obustaviti.

Tamo su, uostalom, utočište našli razni tipovi – od Telmana Ismailova, optuženog za krađu desetina milijardi rubalja, posjedovanje oružja i eksploziva, otmicu i organiziranje dva ubojstva i nekadašnjeg Putinovog suradnika Igora Čujana, kojeg ruske vlasti terete za korupciju pa do Mohameda Dahlana, bivšeg palestinskog ministra sigurnosti i Malezijca Vejn Seng Pua, koji je 2014. godine uhićen u Las Vegasu zbog organiziranja ilegalnog klađenja, kojim je nelegalno stekao oko 300 milijuna dolara. I mnogi drugi...

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Shutterstock AFP Grigoriy Sisoev Elmer Martinez AFP AFP AFP
AFP, Shutterstock
Abramovič je samo jedan od brojnih ruskih bogataša koji u Velikoj Britaniji, ali i u Europi imaju prebivalište, pa i državljanstvo. I to, zahvaljujući 'zlatnoj vizi' 
AFP
Gari Kasparov
Grigoriy Sisoev
3197353 09/21/2017 September 21, 2017. Entrepreneur Roman Abramovich before President Vladimir Putin's meeting with representatives of Russian business circles and associations. Grigoriy Sisoev/Sputnik (Photo by Grigoriy Sisoev/Sputnik/Sputnik via AFP)
Elmer Martinez
Former Russian World Chess Champion (1985-1993) Gari Kasparov speaks during a press conference at the Nicaraguan National Chess Federation headquarters in Managua on June 06, 2010. Kasparov is in Nicaragua to promote the training of new chess talents in Central America. AFP PHOTO/Elmer MARTINEZ (Photo by ELMER MARTINEZ/AFP)
AFP
AFP
Putin i Abramovič u Moskvi 2016. godine
AFP
Putin i Abramovič u Moskvi 2005. godine
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hoce-li-svjetska-zajednica-uopce-sankcionirati-bogate-ruse-boris-johnson-morao-se-ugristi-za-jezik-zbog-abramovica-sve-je-puno-licemjernije-nego-se-cini-1170683 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=17d84f34f93a2486b51c0fce158172bf358bcb42 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+svjetska+zajednica+uop%C4%87e+sankcionirati+bogate+Ruse%3F+Boris+Johnson+morao+se+%E2%80%98ugristi+za+jezik%E2%80%98+zbog+Abramovi%C4%8Da%2C+sve+je+puno+licemjernije+nego+se+%C4%8Dini...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-svjetska-zajednica-uopce-sankcionirati-bogate-ruse-boris-johnson-morao-se-ugristi-za-jezik-zbog-abramovica-sve-je-puno-licemjernije-nego-se-cini-1170683 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-svjetska-zajednica-uopce-sankcionirati-bogate-ruse-boris-johnson-morao-se-ugristi-za-jezik-zbog-abramovica-sve-je-puno-licemjernije-nego-se-cini-1170683 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zlatne privilegije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetzlatne privilegije

Hoće li svjetska zajednica uopće sankcionirati bogate Ruse? Boris Johnson morao se ‘ugristi za jezik‘ zbog Abramoviča, sve je puno licemjernije nego se čini...

Piše Eda Vujević
25. veljače 2022. - 13:17
Abramovič je samo jedan od brojnih ruskih bogataša koji u Velikoj Britaniji, ali i u Europi imaju prebivalište, pa i državljanstvo. I to, zahvaljujući 'zlatnoj vizi' AFP, Shutterstock

Na koji način će svjetska zajednica, s iznimkom Kine, doista provesti onaj dio sankcija prema Rusiji koji se odnosi na kažnjavanje vrlo bogatih pojedinaca koji imaju u zemljama zapada golemu imovinu i utjecaj, zasad se još ne zna. No na primjeru Romana Abramoviča, milijardera koji u Velikoj Britaniji posjeduje i novac i biznis i moć i odvjetnički tim koji ga zastupa, čini se da to neće ići baš lako.

Naime, i sam britanski premijer Boris Johnson morao se 'ugristi za jezik' nakon što je brzopleto izjavio kako je vlasnik nogometnog kluba Chelsea 'pod sankcijama' te se već sutradan, kad je vijest o izgonu Romana Abramoviča iz Ujedinjenog kraljevstva obišla svijet, ispravio. Preciznije, glasnogovornik premijera rekao je da je Boris Johnson 'pogriješio' te da će njegova...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:14