stdClass Object ( [id] => 1333016 [title] => Hoće li se zbog sukoba na Bliskom istoku ponoviti kobna 1973. godina? Štern: ‘Posljedice bi mogle biti teške i neviđene‘ [alias] => hoce-li-se-zbog-sukoba-na-bliskom-istoku-ponoviti-kobna-1973-godina-stern-posljedice-bi-mogle-biti-teske-i-nevidene [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Početak kraja ili kraj početka", "Otvaranje Pandorine kutije"... Tako su naslovljeni neki tekstovi o najnovijem ratu, a u sličnom tonu su i drugi na tu temu. Uz velike ljudske žrtve i razaranja i mogućnost širenja sukoba Izraela i Hamasa na regiju koja ima dugu povijest sukoba i njihova utjecaja prvenstveno na naftno tržište, vrlo su se brzo probudili strahovi da će svjetska gospodarstva platiti sukob novim ekonomskim problemima i pogoršanjima.

Analitičari podsjećaju da je jedan takav sukob, Arapsko-izraelski rat iz 1973. doveo do naftnog embarga i godine stagflacije u industrijskim gospodarstvima. Sukob na Bliskom istoku može izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija ključni opskrbljivač energijom i ključni brodski prolaz.

Novi rat je bacio u drugi plan Rusko-ukrajinski rat u Europi koji i dalje traje, jednako krvav kao i prije, a donio je probleme poput energetske krize i pogoršanja inflacije. Hoće li se sukob u Gazi proširiti i koliko, te kako će utjecati na energetiku, prvenstveno cijenu nafte, opskrbu hranom, inflaciju i recesiju, koliko će unazaditi gospodarstva svijeta, pitanja su i strahovi mnogih, od stručnih i nestručnih krugova.

Mnogi strahuju da je danas svijet nadomak trećeg svjetskog rata s obzirom na to da se trenutna geopolitička situacija zbog Kine i ponašanja Rusije zaoštrila i postoji opasnost da Rusija i Kina vojno podrže Iran protiv Izraela.

Dok se nekako Europa iskobeljala od problema nastalih pandemijom, pa problema koje je za sobom ostavilo zatvaranje gospodarstava, rasta cijena struje, plina i hrane te skakanjem inflacije koje joj je donio rat u Ukrajini, donio je i energetskih problema, rast cijena struje i plina, a sada se otvaraju nove prijetnje i crne opcije.

Europska unija i SAD nastoje monetarnom politikom i podizanjem kamata obuzdati inflaciju, što je posao koji bi u Uniji mogao potrajati još nekoliko godina da se inflacija dovede na dva posto, ovaj novi rat prijeti novim nestašicama energenata, rastom cijena nafte...

---

image

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara zbog strahova od širenja sukoba na Bliskom istoku

/Shutterstock
---

Bloomberg Economics objavio je tri scenarija utjecaja sukoba na globalni rast i cijene nafte, u svakom se predviđa poskupljenje nafte, rast inflacije i sporiji gospodarski rast. U prvom sukobi ostaju uglavnom ograničeni na Gazu i Izrael. U drugom, sukob se prelijeva na susjedne zemlje poput Libanona i Sirije koje su domaćini moćnim militantnim skupinama koje podupire Iran.

U trećem i najcrnjem scenariju je rat Izraela i Irana koji podupire Hamas i koji su SAD i Europska unija proglasili terorističkom skupinom, cijene nafte mogle bi skočiti na 150 dolara po barelu, globalno gospodarstvo palo bi za 1,7 posto i recesija bi pojela svjetski bruto domaći proizvod bilijun dolara, što je tisuću milijardi dolara.

U Bloombergu kažu da visok broj žrtava u Izraelu povećava vjerojatnost krvave odmazde i regionalnog rata. Ruska invazija na Ukrajinu, američko-kineski trgovinski rat i rastuće napetosti oko Tajvana pokazuju da se geopolitika vratila kao pokretač ekonomskih i tržišnih ishoda, ali nikad nije nastala na Bliskom istoku, navodi Bloomberg te dodaje da je stvarni raspon rizika i mogućnosti širi i složeniji nego što njegovi scenariji mogu obuhvatiti.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara budući da su trgovce zabrinuli signali Izraela o skoroj invaziji na blokiranu palestinsku enklavu Gazu, koja bi mogla proširiti sukob na cijeli Bliski istok i ugroziti opskrbu.

– Rast cijene nafte signalizira očekivanje širenja nasilja – rekao je Henning Gloystein, direktor za energiju, klimu i resurse u think-tanku Eurasia Group. Dodao je da sukob do sada uopće nije utjecao na opskrbu naftom pa je cijena koju vidimo doslovno cijena nafte na tržištu s većim rizikom opskrbe zbog zabrinutosti da bi sukob mogao eskalirati – kazao je i naveo da se očekuje da bi svaka iranska umiješanost u napad Hamasa mogla dovesti do smanjenja iranske proizvodnje nafte i pooštravanja zapadnih sankcija prema njoj.

– Ako Hormuški tjesnac bude pogođen, tada ćemo vidjeti da će cijene nafte skočiti preko krova, daleko iznad 100 dolara po barelu – dodao je Gloystein. Gotovo petina svjetske nafte prolazi kroz tjesnac svakog dana ili oko 17 milijuna barela i članice OPEC-a Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak većinu svoje nafte izvoze kroz tjesnac dok Katar...

---

image

Štern kaže da cijena nafte psihološki raste dok sukob traje i da se ne bi iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu

Željko Puhovski/Cropix
---

Davor Štern, energetski stručnjak, kaže da bi, u situaciji kada bi se sukob na Bliskom istoku proširio na zemlje koje proizvode naftu, posljedice za naftu mogle biti vrlo teške i neviđene. Ističe da će mnogo toga ovisiti o razvoju sukoba, a trenutačni utjecaj na cijene energije vjerojatno će biti ograničen. Štern kaže da cijena nafte psihološki raste dok sukob traje i da se ne bi iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu. Cijene derivata ne prate cijene sirove nafte, ali ako se ovo nastavi može povući i burzu derivata prema gore.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara zbog strahova od širenja sukoba na Bliskom istoku. Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci zbog krize na Bliskom istoku i mogućeg daljnjeg povećanja kamata Feda. Tako europska tržišta prate pad Wall Streeta i slabljenje njegovih indeksa. Američke dionice završile su u padu u petak, zabilježivši najgori tjedan u mjesecu.

Osim zabrinutosti oko sukoba Izraela i Hamasa, ulagače u SAD-u je zatekla najava da Fed nije završio s povećanjem kamata nego će vjerojatno dodatno povećati kamate ako se inflacija zadrži na povišenim razinama. Zato su prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice prvi put nakon 16 godina porasli više od pet posto, što smanjuje privlačnost dionica.

Osim toga, ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa. Kako to u krizama i nesigurnim vremenima biva, novac i kapital šalju se u sigurnije investicije, poput zlata kojem je cijena porasla na 1950 dolara za uncu, što je blizu najviše razine u dva mjeseca.

---

Tri moguća scenarija

Scenarij 1: Sukob u Gazi

Bloombergov prvi scenarij predviđa blag utjecaj na cijene nafte i svjetsko gospodarstvo i sukobe koji su ograničeni na palestinski teritorij. Podsjeća da su prije gotovo jednog desetljeća, u 2014. godini, otmica i ubojstvo troje Izraelaca u organizaciji Hamasa bili okidač za kopnenu invaziju u Gazu što je rezultiralo smrću više od 2000 ljudi. Broj mrtvih u ovom sukobu već je izrazito veći. Ipak, Bloomberg navodi da bi moguća putanja trenutačnog sukoba bila zapravo repriza te tragične priče – u kombinaciji sa strožom provedbom američkih sankcija na iransku naftu. Teheran je ove godine povećao proizvodnju nafte za čak 700.000 barela dnevno jer su razmjena zarobljenika i odmrzavanje imovine signalizirali smirivanje odnosa s SAD-om. Ako se proizvodnja opet smanji, cijene nafte mogle bi porasti za tri do četiri dolara po barelu.

Utjecaj na svjetsko gospodarstvo u ovom scenariju bio bi minimalan, pogotovo ako Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nadoknade izgubljene iranske barele koristeći svoje rezerve.

Scenarij 2: Asimetrični rat

Bloomberg navodi da bi se u situaciji ako sukob prijeđe na Libanon i Siriju, u kojima Iran također podržava naoružane skupine, praktički pretvorio u asimetrični rat između Irana i Izraela – a ekonomski trošak bi porastao. Tijekom kratkog, ali krvavog rata Izraela i Hezbollaha 2006. godine, cijena nafte skočila je za pet dolara po barelu.

Napetosti bi također mogle rasti u široj regiji i odgovor Izraela na napad Hamasa mogao bi izazvati prosvjede, pa nije nezamisliva repriza Arapskog proljeća – vala prosvjeda i pobuna koji su srušili vladu početkom 2010. godine.

Globalni ekonomski utjecaj u ovom scenariju nosi skok cijena nafte od deset posto i pad globalnog BDP-a od oko 0,3 posto, što je gubitak od oko 300 milijardi dolara, uz utjecaj jednak onome koji se dogodio izbijanjem pandemije koronavirusa.

Scenarij 3: Rat između Irana i Izraela

Najopasniji i malo vjerojatan scenarij je izravan sukob između Irana i Izraela, kažu u Bloombergu i dodaju da bi mogao biti okidač za globalnu recesiju. Rastuće cijene nafte i pad tržišta zadali bi značajan udarac rastu i podigli inflaciju.

U ovom scenariju povećane napetosti bi stvorile eksplozivnu mješavinu. SAD je blizak saveznik Izraela, a Kina i Rusija sve više produbljuju veze s Iranom. Zapadni dužnosnici kažu da su zabrinuti da će Kina i Rusija iskoristiti trenutni sukob kako bi skrenule pažnju sa svog djelovanja u drugim dijelovima svijeta.

S obzirom na to da nestabilna regija čini oko petine svjetske opskrbe naftom, cijene bi eksplodirale. Cijena nafte možda se ne bi učetverostručila, kao što je to bio slučaj 1973. godine, ali ako Izrael i Iran krenu u otvoreni rat, mogla bi rasti u skladu s onim što se dogodilo nakon iračke invazije na Kuvajt 1990. godine. Barel nafte mogao bi koštati čak 150 dolara, a stvar može postati još nezgodnija zatvori li Iran Hormuški tjesnac, kroz koji prolazi petina svjetske dnevne proizvodnje nafte.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri scenarija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tri scenarija 2 0 6047 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-22 10:15:58 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-24 07:47:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-24 07:47:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kako će sukob na Bliskom istoku utjecati na cijene nafte? Štern: 'U ovom slučaju posljedice bi mogle biti neviđene' [metakey] => cijene nafte, naftno tržište, rat u izraelu, Davor Štern [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/22\/25909395.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/22\/10931462.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/22\/25909393.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Robyn Beck\/Afp","\u017deljko Puhovski\/Cropix","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sukob na Bliskom istoku mo\u017ee izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija klju\u010dni opskrbljiva\u010d energijom i klju\u010dni brodski prolaz<\/p>","

\u0160tern ka\u017ee da cijena nafte psiholo\u0161ki raste dok sukob traje i da se ne bi\u00a0iznenadio i da do\u0111e na oko 100 dolara po barelu<\/p>","

Cijene nafte porasle su u petak na me\u0111unarodnim tr\u017ei\u0161tima iznad 93 dolara zbog strahova od \u0161irenja sukoba na Bliskom istoku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x740","hd_25909395_1920.jpg":"1920x1080","k_25909395_1280.jpg":"1280x1280","k_25909395_1024.jpg":"1024x1024","k_25909395_640.jpg":"640x640","k_25909395_480.jpg":"480x480","k_25909395_340.jpg":"340x340","k_25909395_220.jpg":"220x220","o_25909395_1280.jpg":"1280x925","o_25909395_1024.jpg":"1024x740","o_25909395_640.jpg":"640x462","o_25909395_480.jpg":"480x346","o_25909395_340.jpg":"340x245","o_25909395_220.jpg":"220x158","h_25909395_1280.jpg":"1280x854","h_25909395_1024.jpg":"1024x683","h_25909395_640.jpg":"640x427","h_25909395_480.jpg":"480x320","h_25909395_340.jpg":"340x227","h_25909395_220.jpg":"220x147","pp_25909395_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909395_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909395_640.jpg":"640x814","pp_25909395_480.jpg":"480x611","pp_25909395_340.jpg":"340x432","pp_25909395_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10931462_1920.jpg":"1920x1080","k_10931462_1280.jpg":"1280x1280","k_10931462_1024.jpg":"1024x1024","k_10931462_640.jpg":"640x640","k_10931462_480.jpg":"480x480","k_10931462_340.jpg":"340x340","k_10931462_220.jpg":"220x220","o_10931462_1280.jpg":"1280x853","o_10931462_1024.jpg":"1024x682","o_10931462_640.jpg":"640x426","o_10931462_480.jpg":"480x320","o_10931462_340.jpg":"340x226","o_10931462_220.jpg":"220x146","h_10931462_1280.jpg":"1280x854","h_10931462_1024.jpg":"1024x683","h_10931462_640.jpg":"640x427","h_10931462_480.jpg":"480x320","h_10931462_340.jpg":"340x227","h_10931462_220.jpg":"220x147","pp_10931462_1280.jpg":"1280x1628","pp_10931462_1024.jpg":"1024x1303","pp_10931462_640.jpg":"640x814","pp_10931462_480.jpg":"480x611","pp_10931462_340.jpg":"340x432","pp_10931462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1223","hd_25909393_1920.jpg":"1920x1080","k_25909393_1280.jpg":"1280x1280","k_25909393_1024.jpg":"1024x1024","k_25909393_640.jpg":"640x640","k_25909393_480.jpg":"480x480","k_25909393_340.jpg":"340x340","k_25909393_220.jpg":"220x220","o_25909393_1280.jpg":"1280x815","o_25909393_1024.jpg":"1024x652","o_25909393_640.jpg":"640x407","o_25909393_480.jpg":"480x305","o_25909393_340.jpg":"340x216","o_25909393_220.jpg":"220x140","h_25909393_1280.jpg":"1280x854","h_25909393_1024.jpg":"1024x683","h_25909393_640.jpg":"640x427","h_25909393_480.jpg":"480x320","h_25909393_340.jpg":"340x227","h_25909393_220.jpg":"220x147","pp_25909393_1280.jpg":"1280x1628","pp_25909393_1024.jpg":"1024x1303","pp_25909393_640.jpg":"640x814","pp_25909393_480.jpg":"480x611","pp_25909393_340.jpg":"340x432","pp_25909393_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38252960 Threads: 4 Questions: 7088574492 Slow queries: 3298209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608115777 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/hoce-li-se-zbog-sukoba-na-bliskom-istoku-ponoviti-kobna-1973-godina-stern-posljedice-bi-mogle-biti-teske-i-nevidene-1333016 [printLink] => /vijesti/svijet/hoce-li-se-zbog-sukoba-na-bliskom-istoku-ponoviti-kobna-1973-godina-stern-posljedice-bi-mogle-biti-teske-i-nevidene-1333016?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606636 [name] => cijene nafte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-21 10:09:58 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-nafte [link] => /tag/cijene-nafte ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734290 [name] => naftno tržište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-23 12:37:47 [main_article_id] => 0 [alias] => naftno-trziste [link] => /tag/naftno-trziste ) [2] => stdClass Object ( [id] => 732487 [name] => rat u izraelu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-07 19:46:53 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-izraelu [link] => /tag/rat-u-izraelu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 385713 [name] => Davor Štern [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-stern [link] => /tag/davor-stern ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri scenarija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li se zbog sukoba na Bliskom istoku ponoviti kobna 1973. godina? Štern: ‘Posljedice bi mogle biti teške i neviđene‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/22/25909395.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Robyn Beck/Afp [mainImageDesc] =>

Sukob na Bliskom istoku može izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija ključni opskrbljivač energijom i ključni brodski prolaz

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/22/25909395.jpg [title] => Robyn Beck/Afp

Sukob na Bliskom istoku može izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija ključni opskrbljivač energijom i ključni brodski prolaz

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/22/10931462.jpg [title] => Željko Puhovski/Cropix

Štern kaže da cijena nafte psihološki raste dok sukob traje i da se ne bi iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/22/25909393.jpg [title] => /Shutterstock

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara zbog strahova od širenja sukoba na Bliskom istoku

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Početak kraja ili kraj početka", "Otvaranje Pandorine kutije"... Tako su naslovljeni neki tekstovi o najnovijem ratu, a u sličnom tonu su i drugi na tu temu. Uz velike ljudske žrtve i razaranja i mogućnost širenja sukoba Izraela i Hamasa na regiju koja ima dugu povijest sukoba i njihova utjecaja prvenstveno na naftno tržište, vrlo su se brzo probudili strahovi da će svjetska gospodarstva platiti sukob novim ekonomskim problemima i pogoršanjima.

Analitičari podsjećaju da je jedan takav sukob, Arapsko-izraelski rat iz 1973. doveo do naftnog embarga i godine stagflacije u industrijskim gospodarstvima. Sukob na Bliskom istoku može izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija ključni opskrbljivač energijom i ključni brodski prolaz.

Novi rat je bacio u drugi plan Rusko-ukrajinski rat u Europi koji i dalje traje, jednako krvav kao i prije, a donio je probleme poput energetske krize i pogoršanja inflacije. Hoće li se sukob u Gazi proširiti i koliko, te kako će utjecati na energetiku, prvenstveno cijenu nafte, opskrbu hranom, inflaciju i recesiju, koliko će unazaditi gospodarstva svijeta, pitanja su i strahovi mnogih, od stručnih i nestručnih krugova.

Mnogi strahuju da je danas svijet nadomak trećeg svjetskog rata s obzirom na to da se trenutna geopolitička situacija zbog Kine i ponašanja Rusije zaoštrila i postoji opasnost da Rusija i Kina vojno podrže Iran protiv Izraela.

Dok se nekako Europa iskobeljala od problema nastalih pandemijom, pa problema koje je za sobom ostavilo zatvaranje gospodarstava, rasta cijena struje, plina i hrane te skakanjem inflacije koje joj je donio rat u Ukrajini, donio je i energetskih problema, rast cijena struje i plina, a sada se otvaraju nove prijetnje i crne opcije.

Europska unija i SAD nastoje monetarnom politikom i podizanjem kamata obuzdati inflaciju, što je posao koji bi u Uniji mogao potrajati još nekoliko godina da se inflacija dovede na dva posto, ovaj novi rat prijeti novim nestašicama energenata, rastom cijena nafte...

---

image

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara zbog strahova od širenja sukoba na Bliskom istoku

/Shutterstock
---

Bloomberg Economics objavio je tri scenarija utjecaja sukoba na globalni rast i cijene nafte, u svakom se predviđa poskupljenje nafte, rast inflacije i sporiji gospodarski rast. U prvom sukobi ostaju uglavnom ograničeni na Gazu i Izrael. U drugom, sukob se prelijeva na susjedne zemlje poput Libanona i Sirije koje su domaćini moćnim militantnim skupinama koje podupire Iran.

U trećem i najcrnjem scenariju je rat Izraela i Irana koji podupire Hamas i koji su SAD i Europska unija proglasili terorističkom skupinom, cijene nafte mogle bi skočiti na 150 dolara po barelu, globalno gospodarstvo palo bi za 1,7 posto i recesija bi pojela svjetski bruto domaći proizvod bilijun dolara, što je tisuću milijardi dolara.

U Bloombergu kažu da visok broj žrtava u Izraelu povećava vjerojatnost krvave odmazde i regionalnog rata. Ruska invazija na Ukrajinu, američko-kineski trgovinski rat i rastuće napetosti oko Tajvana pokazuju da se geopolitika vratila kao pokretač ekonomskih i tržišnih ishoda, ali nikad nije nastala na Bliskom istoku, navodi Bloomberg te dodaje da je stvarni raspon rizika i mogućnosti širi i složeniji nego što njegovi scenariji mogu obuhvatiti.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara budući da su trgovce zabrinuli signali Izraela o skoroj invaziji na blokiranu palestinsku enklavu Gazu, koja bi mogla proširiti sukob na cijeli Bliski istok i ugroziti opskrbu.

– Rast cijene nafte signalizira očekivanje širenja nasilja – rekao je Henning Gloystein, direktor za energiju, klimu i resurse u think-tanku Eurasia Group. Dodao je da sukob do sada uopće nije utjecao na opskrbu naftom pa je cijena koju vidimo doslovno cijena nafte na tržištu s većim rizikom opskrbe zbog zabrinutosti da bi sukob mogao eskalirati – kazao je i naveo da se očekuje da bi svaka iranska umiješanost u napad Hamasa mogla dovesti do smanjenja iranske proizvodnje nafte i pooštravanja zapadnih sankcija prema njoj.

– Ako Hormuški tjesnac bude pogođen, tada ćemo vidjeti da će cijene nafte skočiti preko krova, daleko iznad 100 dolara po barelu – dodao je Gloystein. Gotovo petina svjetske nafte prolazi kroz tjesnac svakog dana ili oko 17 milijuna barela i članice OPEC-a Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Irak većinu svoje nafte izvoze kroz tjesnac dok Katar...

---

image

Štern kaže da cijena nafte psihološki raste dok sukob traje i da se ne bi iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu

Željko Puhovski/Cropix
---

Davor Štern, energetski stručnjak, kaže da bi, u situaciji kada bi se sukob na Bliskom istoku proširio na zemlje koje proizvode naftu, posljedice za naftu mogle biti vrlo teške i neviđene. Ističe da će mnogo toga ovisiti o razvoju sukoba, a trenutačni utjecaj na cijene energije vjerojatno će biti ograničen. Štern kaže da cijena nafte psihološki raste dok sukob traje i da se ne bi iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu. Cijene derivata ne prate cijene sirove nafte, ali ako se ovo nastavi može povući i burzu derivata prema gore.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara zbog strahova od širenja sukoba na Bliskom istoku. Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale na najniže razine u sedam mjeseci zbog krize na Bliskom istoku i mogućeg daljnjeg povećanja kamata Feda. Tako europska tržišta prate pad Wall Streeta i slabljenje njegovih indeksa. Američke dionice završile su u padu u petak, zabilježivši najgori tjedan u mjesecu.

Osim zabrinutosti oko sukoba Izraela i Hamasa, ulagače u SAD-u je zatekla najava da Fed nije završio s povećanjem kamata nego će vjerojatno dodatno povećati kamate ako se inflacija zadrži na povišenim razinama. Zato su prinosi na američke 10-godišnje državne obveznice prvi put nakon 16 godina porasli više od pet posto, što smanjuje privlačnost dionica.

Osim toga, ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što se plaše eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa. Kako to u krizama i nesigurnim vremenima biva, novac i kapital šalju se u sigurnije investicije, poput zlata kojem je cijena porasla na 1950 dolara za uncu, što je blizu najviše razine u dva mjeseca.

---

Tri moguća scenarija

Scenarij 1: Sukob u Gazi

Bloombergov prvi scenarij predviđa blag utjecaj na cijene nafte i svjetsko gospodarstvo i sukobe koji su ograničeni na palestinski teritorij. Podsjeća da su prije gotovo jednog desetljeća, u 2014. godini, otmica i ubojstvo troje Izraelaca u organizaciji Hamasa bili okidač za kopnenu invaziju u Gazu što je rezultiralo smrću više od 2000 ljudi. Broj mrtvih u ovom sukobu već je izrazito veći. Ipak, Bloomberg navodi da bi moguća putanja trenutačnog sukoba bila zapravo repriza te tragične priče – u kombinaciji sa strožom provedbom američkih sankcija na iransku naftu. Teheran je ove godine povećao proizvodnju nafte za čak 700.000 barela dnevno jer su razmjena zarobljenika i odmrzavanje imovine signalizirali smirivanje odnosa s SAD-om. Ako se proizvodnja opet smanji, cijene nafte mogle bi porasti za tri do četiri dolara po barelu.

Utjecaj na svjetsko gospodarstvo u ovom scenariju bio bi minimalan, pogotovo ako Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nadoknade izgubljene iranske barele koristeći svoje rezerve.

Scenarij 2: Asimetrični rat

Bloomberg navodi da bi se u situaciji ako sukob prijeđe na Libanon i Siriju, u kojima Iran također podržava naoružane skupine, praktički pretvorio u asimetrični rat između Irana i Izraela – a ekonomski trošak bi porastao. Tijekom kratkog, ali krvavog rata Izraela i Hezbollaha 2006. godine, cijena nafte skočila je za pet dolara po barelu.

Napetosti bi također mogle rasti u široj regiji i odgovor Izraela na napad Hamasa mogao bi izazvati prosvjede, pa nije nezamisliva repriza Arapskog proljeća – vala prosvjeda i pobuna koji su srušili vladu početkom 2010. godine.

Globalni ekonomski utjecaj u ovom scenariju nosi skok cijena nafte od deset posto i pad globalnog BDP-a od oko 0,3 posto, što je gubitak od oko 300 milijardi dolara, uz utjecaj jednak onome koji se dogodio izbijanjem pandemije koronavirusa.

Scenarij 3: Rat između Irana i Izraela

Najopasniji i malo vjerojatan scenarij je izravan sukob između Irana i Izraela, kažu u Bloombergu i dodaju da bi mogao biti okidač za globalnu recesiju. Rastuće cijene nafte i pad tržišta zadali bi značajan udarac rastu i podigli inflaciju.

U ovom scenariju povećane napetosti bi stvorile eksplozivnu mješavinu. SAD je blizak saveznik Izraela, a Kina i Rusija sve više produbljuju veze s Iranom. Zapadni dužnosnici kažu da su zabrinuti da će Kina i Rusija iskoristiti trenutni sukob kako bi skrenule pažnju sa svog djelovanja u drugim dijelovima svijeta.

S obzirom na to da nestabilna regija čini oko petine svjetske opskrbe naftom, cijene bi eksplodirale. Cijena nafte možda se ne bi učetverostručila, kao što je to bio slučaj 1973. godine, ali ako Izrael i Iran krenu u otvoreni rat, mogla bi rasti u skladu s onim što se dogodilo nakon iračke invazije na Kuvajt 1990. godine. Barel nafte mogao bi koštati čak 150 dolara, a stvar može postati još nezgodnija zatvori li Iran Hormuški tjesnac, kroz koji prolazi petina svjetske dnevne proizvodnje nafte.

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Robyn Beck/Afp Željko Puhovski/Cropix /Shutterstock
Robyn Beck/Afp

Sukob na Bliskom istoku može izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija ključni opskrbljivač energijom i ključni brodski prolaz

Željko Puhovski/Cropix

Štern kaže da cijena nafte psihološki raste dok sukob traje i da se ne bi iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu

/Shutterstock

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara zbog strahova od širenja sukoba na Bliskom istoku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/hoce-li-se-zbog-sukoba-na-bliskom-istoku-ponoviti-kobna-1973-godina-stern-posljedice-bi-mogle-biti-teske-i-nevidene-1333016 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0ab6a57d67656ec3bff756e22c3d61a3dfc7c16e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+se+zbog+sukoba+na+Bliskom+istoku+ponoviti+kobna+1973.+godina%3F+%C5%A0tern%3A+%E2%80%98Posljedice+bi+mogle+biti+te%C5%A1ke+i+nevi%C4%91ene%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-se-zbog-sukoba-na-bliskom-istoku-ponoviti-kobna-1973-godina-stern-posljedice-bi-mogle-biti-teske-i-nevidene-1333016 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fhoce-li-se-zbog-sukoba-na-bliskom-istoku-ponoviti-kobna-1973-godina-stern-posljedice-bi-mogle-biti-teske-i-nevidene-1333016 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri scenarija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijettri scenarija

Hoće li se zbog sukoba na Bliskom istoku ponoviti kobna 1973. godina? Štern: ‘Posljedice bi mogle biti teške i neviđene‘

Piše Sanja Stapić
24. listopada 2023. - 09:47
Sukob na Bliskom istoku može izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija ključni opskrbljivač energijom i ključni brodski prolazRobyn Beck/Afp

"Početak kraja ili kraj početka", "Otvaranje Pandorine kutije"... Tako su naslovljeni neki tekstovi o najnovijem ratu, a u sličnom tonu su i drugi na tu temu. Uz velike ljudske žrtve i razaranja i mogućnost širenja sukoba Izraela i Hamasa na regiju koja ima dugu povijest sukoba i njihova utjecaja prvenstveno na naftno tržište, vrlo su se brzo probudili strahovi da će svjetska gospodarstva platiti sukob novim ekonomskim problemima i pogoršanjima.

Analitičari podsjećaju da je jedan takav sukob, Arapsko-izraelski rat iz 1973. doveo do naftnog embarga i godine stagflacije u industrijskim gospodarstvima. Sukob na Bliskom istoku može izazvati potrese u cijelom svijetu jer je regija ključni opskrbljivač energijom i ključni brodski prolaz.

Novi rat je bacio u drugi plan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:21