StoryEditorOCM
Svijetah, taj patriot!

Može li Izrael ‘spasiti‘ Ukrajinu? Dogovara se velika isporuka moćnog oružja uz posredovanje SAD-a. Što će reći Moskva?

Piše tomislav šoštarić/JL
27. lipnja 2024. - 23:48

SAD, Izrael i Ukrajina pregovaraju o isporuci do osam američkih protuzračnih obrambenih sustava Patriot Kijevu, što bi drastično poboljšalo ukrajinsku sposobnost suzbijanja ruskih zračnih napada.

Najviši ukrajinski dužnosnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, već mjesecima upozoravaju zapadne saveznike da nemaju adekvatnog načina da se suprotstave ruskim zračnim napadima, posebno napadima razornim kliznim bombama, te su učestalo pozivali na isporuke novih protuzračnih sustava, posebno Patriota i projektila za njih.

Kampanja ruskih zračnih napada eskalirala je u ožujku i tijekom nedavnih ruskih ofenzivnih djelovanja u regiji Harkiv, a u njima je razoren velik dio ukrajinske infrastrukture te su poginuli brojni ukrajinski civili i vojnici na prvim linijama i položajima daleko iza prvih linija bojišnice.

Iako dogovor još nije finaliziran, on bi vjerojatno uključivao te hvaljene sustave koji bi bili poslani iz Izraela u SAD, prije nego što bi bili isporučeni Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

O obrisima sporazuma, koji bi značio promjenu u odnosima Izraela s Moskvom, razgovarali su ministri i visoki dužnosnici triju zemalja, kako javlja Financial Times, pozivajući se na informacije pet izvora za koje navode da su upućeni u pregovore.

Izrael je u travnju objavio da će početi povlačiti iz uporabe osam svojih sustava Patriot, starih više od 30 godina, te da će ih zamijeniti naprednijim sustavima. No, te baterije, koje su korištene u trenutačnom ratu Izraela s Hamasom u Pojasu Gaze, još nisu povučene zbog zabrinutosti da bi napetosti s libanonskom oružanom skupinom Hezbollah, koju podržava Iran, mogle eskalirati u novi rat.

image
Daniel Mihailescu/Afp

Ukoliko se ovaj plan realizira, taj bi transfer predstavljao velik pomak u obrambenim sposobnostima Ukrajine, koja trenutačno raspolaže s najmanje četiri sustava Patriot, koje su isporučili SAD i Njemačka.

Prošlog je tjedna SAD poručio da pauzira s isporukama projektila za sustave Patriot drugim državama kako bi dao prioritet opskrbi Ukrajine.

Izrael je od početka ruske invazije na Ukrajinu bio vrlo oprezan u zauzimanju strane u tom sukobu s obzirom na utjecaj koji Moskva ima u Siriji, gdje izraelske zračne snage često borbeno djeluju protiv oružanih skupina koje podupire Teheran, no američki dužnosnici nastojali su uvjeriti vladu Benjamina Netanyahua da sve tješnje veze Rusije s Iranom, osobito na polju vojne suradnje, predstavljaju goruću brigu.

Ipak, iako se raspravljalo o isporuci svih osam sustava, moguće je da neće svi završiti u Ukrajinu, tvrde neki od izvora. Neki od njih navode da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba posljednjih tjedana razgovarao o tome sa svojim američkim kolegom Antonyjem Blinkenom.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan raspravljao je o tom pitanju najmanje dva puta s Andrijem Jermakom, šefom kabineta ukrajinskog predsjednika, navode izvori. "Ukrajina nastavlja raditi s raznim zemljama diljem svijeta na dobivanju dodatnih sustava Patriot", rekao je Kuleba za Financial Times, ali nije potvrdio da je spomenutih razgovora bilo. "Još jednom pozivamo sve zemlje koje imaju takve sustave da ih isporuče Ukrajini", dodao je Kuleba, prenosi Jutarnji list.

image
Daniel Mihailescu/Afp

Osim razgovora na relaciji SAD-a - Ukrajina, jedan izvor iz diplomatskih krugova otkriva da je također bilo izravnih pregovora između Tel Aviva i Kijeva o transferu Patriota. Nijedna od uključenih strana nije komentirala ove informacije.

Izraelski sustavi M901 PAC-2 starije su varijante od većine Patriot sustava koji se trenutačno nalaze u Ukrajini. No, prema vojnim analitičarima, taj stariji model još uvijek je potpuno kompatibilan s onim novijima.

Za Izrael je ključno da, uz sustave, raspolaže i s dovoljno zaliha presretačkih projektila, koje Ukrajina također treba, prema riječima izvora upoznatog s veličinom izraelskog arsenala.

Analitičari, pak, ističu da starije izraelske presretačke rakete imaju veći domet i veću bojevu glavu od novijeg modela PAC-3, što bi ih moglo učiniti prikladnima za presretanje ruskih borbenih zrakoplova koji bacaju klizne bombe na ukrajinske gradove i vojne položaje.

"PAC-2 je zapravo korisniji od PAC-3 za dalekometna presretanja protiv zrakoplova, tako da bi sigurno bili korisni", kaže Justin Bronk, viši znanstveni suradnik u londonskom think tanku Royal United Services Institute (RUSI).

Bivši dužnosnici i analitičari nagađaju da će izraelski sustavi najvjerojatnije biti prodani natrag u SAD, koje bi ih potom mogle poslati u Ukrajinu, no dodaju su da je veće pitanje je li Izrael spreman napraviti takav odmak od svog povremenog saveznika Rusije, unatoč sve bližim odnosima Moskve s Iranom.

image
Alexander Vilf/Sputnik Via Afp

Izrael je ranije odbijao ukrajinske zahtjeve za sustavima protuzračne obrane, a također ima sporazum s Rusijom koji izraelskim zrakoplovima dopušta pristup sirijskom zračnom prostoru.

Volodimir Zelenski još na početku invazije oštro je kritizirao Izrael zbog nevoljkosti da Ukrajini pošalje oružje, uključujući svoj slavni proturaketni sustav Željezna kupola, piše Jutarnji list.

U listopadu 2022. godine tadašnji izraelski ministar obrane, Benny Gantz, ponovio je da njegova zemlja neće slati oružje Ukrajini, ali da bi pomogli u izgradnji civilnog sustava za rano upozoravanje na nadolazeće napade, poput onog koji se koristi u Izraelu.

Benjamin Netanyahu je u intervjuu za The Jerusalem Post početkom u lipnju prošle godine, između ostalog, rekao da je oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini već otkriveno u blizini izraelske granice te da su zabrinuti da bi svi sustavi koje bi isporučili Ukrajini mogli pasti u iranske ruke i biti korišteni protiv njegove zemlje, kako je tada prenio Kyiv Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 23:53