StoryEditorOCM
SvijetNO PASARAN

Grčki komunisti izveli niz akcija protiv NATO-a: tijelima blokirali prijevoz Abramsa do Ukrajine

Piše Damir Pilić
30. ožujka 2024. - 21:53

Nisu svi u Europi oduševljeni uplitanjem SAD-a i NATO-a u europske poslove. U tom smislu, Komunistička partija Grčke (KKE) poduzela je ovog mjeseca više različitih akcija protiv NATO-a i američke vojne prisutnosti u zemlji: od anti-NATO demonstracija u Ateni, preko blokiranja prijevoza američkih tenkova Abrams do Ukrajine, do napada na američku vojnu muziku u Larissi.

Posljednju od tih akcija komunistički aktivisti izveli su u srijedu 27. ožujka u spomenutom gradu Larissi, smještenom u centralnoj Grčkoj, gdje su nasilnim prosvjedom spriječili koncert američkih vojnih kadeta, odnosno američke glazbene skupine West Point Glee Club. Ta glazbena skupina djeluje u sklopu Vojne akademije West Point i trenutno je na turneji u Grčkoj, a u Larissi je trebala nastupiti u gradskom kazalištu.

Na prvi pogled, ova akcija uvelike podsjeća na diverziju koju su prije 83 godine u Splitu napravili naši tadašnji komunistički ilegalci: tog 9. studenoga 1941., u čast godišnjice Oktobarske revolucije – a prema prijedlogu Rade Končara, tadašnjeg sekretara Centralnog komiteta KP Hrvatske - splitski ilegalci bacili su tri bombe na talijanski vojni orkestar divizije Cacciatori delle Alpi u Tartaljinoj ulici, ranivši 24 okupatora.

Međutim, grčki komunisti bili su znatno blaži od svoje splitske braće, pa u napadu u Larissi nisu koristili bombe, već samo golu fizičku silu. Videozapisi i fotografije na društvenim mrežama pokazuju kako se grčka policija sukobljava s prosvjednicima dok ulaze u kazalište, te ispaljuje suzavac kako bi ostale demonstrante zadržala ispred kazališne zgrade.

‘Ubojice, idite kući!‘

Dva dana ranije, u ponedjeljak 25. ožujka, aktivisti iz omladinskog ogranka Komunističke partije Grčke svojim su tijelima blokirali teretni vlak koji je iz luke Aleksandropoli prevozio američke tenkove Abrams za Bugarsku, odakle su trebali ići za Ukrajinu. KKE se, naime, protivi ne samo vojnoj prisutnosti SAD-a u Grčkoj, nego i grčkoj vojnoj potpori za Ukrajinu.

Omladinski aktivisti crvenom su bojom na američkim tenkovima ispisali parole „Ubojice, idite kući!”, uzvikujući slogan „Aleksandropoli je luka naroda, a ne tvrđava imperijalista!”, dok je njih par desetaka stalo na tračnice s transparentima koji su poručivali da „američko-natovske ubojice” napuste Aleksandropoli i cijelu regiju.

Kako navode grčki portali, ta „manifestacija antiimperijalističkih stavova” dovela je do zaustavljanja vlaka, koji je potom morao biti preusmjeren na drugu rutu.

„Korištenje luka, željezničke infrastrukture i kampova u regiji od strane NATO-a, koji mnoštvom kamiona i vlakova prevozi opasne vojne materijale do bugarske granice – nešto je što snažno osuđujemo”, ustvrdio je tim povodom član Trakijskog regionalnog odbora Komunističke partije Stavros Bazas.

Rečeni grčki komunist također je kritizirao pretvaranje luke Aleksandropoli u ključnu bazu NATO-a, te je osudio odluku grčke vlade da Ukrajini pošalje oružje.

A dva tjedna ranije, 11. ožujka, Komunistička partija Grčke organizirala je velike demonstracije na trgu Syntagma pred Helenskim parlamentom u Ateni, protestirajući protiv izraelske agresije na Gazu i protiv slanja grčke fregate Hydra u Crveno more, gdje bi grčki mornari trebali pomoći NATO snagama koje se u sklopu misije Aspides bore protiv jemenskih Hutija.

Podsjetimo, jemenski Hutiji u znak solidarnosti s Palestincima iz Gaze već mjesecima napadaju u Crvenom moru brodove povezane s Izraelom, Amerikom i Britanijom.

Osuda genocida u Gazi

- Vladajuća stranka Nova demokracija i većina oporbenih stranaka žele da Grčka bude uključena u imperijalističke ratove koji bjesne u regiji. Žele da Grčka bude uključena u opasne planove SAD-a i NATO-a – vikao je tog 11. ožujka na trgu Syntagma generalni tajnik KP Grčke Dimitris Koutsoumpas, poručivši okupljenim demonstrantima da je uključenje Grčke u misiju Aspides „protivno volji grčkog naroda i pripadnika nacionalnih oružanih snaga”.

Za razliku od većine političkih partija u Europi – koje junački osuđuju civilni trun u ruskom oku, ali kukavički prešućuju civilni balvan u oku izraelskom – KKE je tog 11. ožujka otvoreno i bez krzmanja osudila postupanje izraelskog vodstva, optuživši ga za „genocid nad palestinskim narodom”:

- Kažemo jasno i bez uvijanja: njihov cilj je istrijebiti herojski narod Palestine koji se već desetljećima bori za vlastitu domovinu. Sada je jasno, cilj izraelskog vodstva je genocid nad palestinskim narodom i raseljavanje onih koji prežive kako bi se dodatno oslabila pravedna borba ovog naroda protiv dugotrajne okupacije palestinskih teritorija – rekao je šef grčkih komunista, nakon čijeg govora su uslijedile ranije opisane aktivističke akcije protiv SAD-a i NATO-a.

Komunistička partija Grčke je najstarija politička stranka u današnjoj Grčkoj. Osnovana 1918., i danas na svakim izborima dobiva između pet i 10 posto glasova te redovito ulazi u Helenski parlament, među ostalim i zato što grčki birači – za razliku od ostalih na Balkanu - iz generacije u generaciju honoriraju činjenicu da je upravo KKE u Drugom svjetskom ratu (o)branila zemlju od nacista.

Od lanjskih izbora KKE ima 21 zastupnika u parlamentu, a na otoku Ikariji je vladajuća partija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 01:47