StoryEditorOCM
Svijetspor zbog moskve

Francuzi pozvali Ruse na veliku 80. obljetnicu Dana D pa iživcirali zapadne saveznike: ‘Mi ne prekrajamo povijest!‘

Piše Davor Krile
19. svibnja 2024. - 14:03

Okrugla, 80. obljetnica savezničkoga iskrcavanja u Normandiji 6. lipnja 2024. trebala bi biti velika fešta svega civiliziranog i naprednog svijeta. Okupljanje na francuskim plažama u povodu Dana D i prisjećanje na žrtvu najveće generacije koja je tada u Europi dokrajčila Hitlera i njegove pomagače pretvorilo se, međutim, već prilikom protokolarnih priprema u pravu političku dramu i pomutnju među zapadnim saveznicima.

image

Američki veteran Richard Rung i ove će godine u Normandiju

Afp

Domaćin proslave, Francuska, pozvala je, naime, i Rusiju da svojom prisutnošću u Normandiji obilježi davnu pobjedu koja je trasirala europsku i svjetsku budućnost, a u kojoj je i sama ta zemlja, tada u sklopu Sovjetskog Saveza, sudjelovala golemim doprinosom. Još prošloga mjeseca iz Pariza su tiho obavijestili sve zapadne zemlje da će uputiti poziv za sudjelovanje i Moskvi, premda je ona tad upravo bila pokrenula novu ofenzivu na susjednu Ukrajinu.

Dužnosnici Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i još dvije zemlje izrazili su odmah zabrinutost zbog ovog poteza, jer su im se učinile nedostojnima mnoge moguće implikacije: od mogućnosti da se u Normandiji pojavi sam Vladimir Putin, pa do protokolarnih nelagodnosti i tamošnjih diplomatskih izjava zajedno s ruskim predstavnicima.

Očekuje se, naime, da će svečanosti u Normandiji nazočiti američki predsjednik Joe Biden, britanski kralj Charles, njemački kancelar Olaf Scholz i brojni drugi zapadni dužnosnici.

image

Malo je još živih iz ‘najveće generacije‘

Afp

Bijela kuća nije zadovoljna francuskim pozivom Rusiji, izjavila su za Politico dva dužnosnika Bidenove administracije, ali smo prepustili konačnu odluku vladi Francuske kao domaćinu. Možda će to Ruse podsjetiti da su se jednom hrabro borili i protiv pravih nacista, a ne protiv imaginarnih kao danas u Ukrajini - cinično su sve komentirali Amerikanci.

Englezi su na francuski potez reagirali puno žučnije. Dužnosnik britanske vlade upozorio je da su i drugi postupci Francuske, a ne samo pozivnica Rusima za Dan D, u zadnje vrijeme prilično kontroverzni iz perspektive jedinstva zapadnog bloka.

Čudno je što su ovaj mjesec bili i domaćini kineskom predsjedniku Xi Jinpingu, tvrde u Londonu, a još više uznemirava slanje francuskog predstavnika na inauguraciju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Emmanuel Macron, po njima, očito želi ostaviti dojam da je iznad sukoba s Rusijom i da bi mogao biti neki oblik mirovnog posrednika u Ukrajini, što je potpuno neumjesno.

image

Emmanuel Macron u Muzeju Dana D

Afp

Tobias Ellwood, britanski konzervativni zastupnik i bivši ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva, jedini među Englezima brani francuski potez. Ako Rusija ne bude pozvana, rekao je, tada bismo riskirali zamagliti pobjedu nad nacizmom u prošlosti današnjom interesnom geopolitikom. A Sovjetski Savez, podsjetio je, u antifašističkoj je borbi izgubio oko 27 milijuna ljudi.

Organizator komemoracije povodom Dana D, francuska udruga Mission Libération koju vodi bivši francuski veleposlanik u Washingtonu Philippe Etienne, objavio je još prošlog mjeseca da će ruski predstavnici biti pozvani u Normandiju iako je Putin persona non grata na samoj ceremoniji.

"Za razliku od Kremlja, Francuska ne provodi politički revizionizam povijesnih zbivanja", priopćili su iz Mission Libération. Francuska je uvijek pozivala zemlje čije su se trupe iskrcale u Normandiji i koje su sa zapadnim saveznicima oslobađale Europu. Poziv je i u prošlosti upućivan Ruskoj Federaciji, objasnili su.

image

Spomenik britanskim vojnicima

Afp

Mission Libération nisu detaljnije objasnili koji su ruski dužnosnici bili ove godine pozvani kao gosti, niti je li Rusija službeno prihvatila poziv. Vjerojatno se računalo da bi se 6. lipnja u Normandiji mogao pojaviti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sa suradnicima nižeg ranga.

Prisutnost Rusije na ceremoniji obilježavanja Dana D ne bi bila prva. Vladimir Putin osobno je prisustvovao i 60. i 70. godišnjici Dana D, iako je posljednja održana samo nekoliko mjeseci nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine.

Mnogima se ponašanje Emmanuela Macrona prema Rusiji u zadnje vrijeme čini kontroverznim. Nedavno je najavljivao mogućnost da bi zapadne trupe mogle biti angažirane u Ukrajini, a potom je poslao francuskog veleposlanika na Putinovu inauguraciju i poziva Rusiju u Normandiju. Ruskim sportašima također će biti dopušteno i natjecanje na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom.

“Poziv Rusiji je poruka koju neke savezničke nacije nisu razumjele”, objašnjava ove postupke zastupnik iz Macronove stranke Preporod. Takvi potezi nisu nespojivi, kaže, jer možemo biti vrlo oštri u kritikama postupaka Vladimira Putina, a da istodobno ne prestanemo razgovarati.

image

Instalacija "Standing with Giants" u povodu 80 godina Dana D

Afp
image

Klimatske promjene na normandijskim plažama: more danas (dolje) i prije 20 godina

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 01:45