stdClass Object ( [id] => 1090993 [title] => Etnička manjina koja se našla usred igara moći Kine i Zapada: tko su zapravo Ujguri zbog kojih zapadne zemlje kažnjavaju Kineze? [alias] => etnicka-manjina-koja-se-nasla-usred-igara-moci-kine-i-zapada-tko-su-zapravo-ujguri-zbog-kojih-zapadne-zemlje-kaznjavaju-kineze [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Kina provodi genocid nad Ujgurima", "Milijun ujgurskih muslimana u koncentracijskim logorima", "Sustavna silovanja i seksualna zlostavljanja žena u Xinjiangu", "Peking trpa svezane ljude obrijanih glava u vagone" – neki su od naslova koji se u posljednje vrijeme mogu pročitati u raznim zapadnim medijima. Dok čelnici zapadnih zemalja optužuju Peking za teško kršenje ljudskih prava Ujgura, Kina odbacuje sve navode i tvrdi kako u Xinjiangu ne postoje nikakvi logori nego "centri za usavršavanje".

Rasplamsao se pravi sukob između zapadnih zemalja i Pekinga, a Europska unija usvojila je i sankcije protiv Kine, prvi put nakon više od tri desetljeća. U Bruxellesu su, naime, šefovi diplomacije 27 zemalja članica EU-a usvojili kaznene mjere protiv odgovornih za ugnjetavanje Ujgura. Sankcijama se priklonila i Velika Britanija, pa Kanada i prije svih – SAD koji Kinu vidi kao rivala.

Jesu li se Ujguri zaista zamjerili Kinezima i zašto? Što je pozadina ovog napada na Peking? Tko su zapravo Ujguri zbog kojih zapadne zemlje kažnjavaju Kineze?

Prema objavljenim podacima, Ujguri su turkijski narod, a njih između 8,3 i 12,8 milijuna, ovisno o izvorima, živi u autonomnoj pokrajini Xinjiang na sjeverozapadu Kine, daleko od Pekinga. Nešto veće zajednice Ujgura smjestile su se u Kazahstanu, Kirgistanu, Uzbekistanu i Turskoj, a manje ih ima i u Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Pakistanu, Jordanu, te Australiji i SAD-u. Prema religijskoj pripadnosti su sunitski muslimani, a govore ujgurskim jezikom.

Specijalist za kinesku vanjsku politiku i sigurnost u istočnoj Aziji dr. Branimir Vidmarović ukazuje kako je povijest odnosa Ujgura i kineske carske, a kasnije republikanske i komunističke vlasti vrlo složena i turbulentna.

Vrtlog anarhije

– Ustanci i neredi na predjelima današnjeg Xinjianga bili su obična stvar. Posebno je problematično bilo na početku dvadesetog stoljeća kada se uslijed pada dinastije Qing i nepovoljnih povijesnih okolnosti šaroliko muslimansko stanovništvo našlo u vrtlogu anarhije, čestih smjena lokalnih moćnika, sovjetskog utjecaja, japanskih okupatora i borbe između Kuomintanga i Komunističke stranke. Razdoblje između pada dinastije Qing 1912. i uspostave Narodne Republike Kine 1949. je oblikovalo neke današnje težnje Ujgura. U kratkom razdoblju proglašene su čak dvije neovisne Republike Istočni Turkestan, i to od 1933.do 1934. te od 1945. do 1949. koje su, iako lišene vjerskih boja, imale nacionalističke polutonove – informirao nas je stručnjak za međunarodne odnose.

Od sugovornika čujemo kako su konflikti između muslimana Xinjianga i Pekinga različite jačine i intenziteta trajali tijekom čitave vladavine Mao Ce-tunga. Tek je dolazak Deng Xiaopinga i liberalnija politika asimilacije donijela kvalitativne promjene. Ipak, tijekom osamdesetih etničke tenzije uzrokovane češćim kontaktima i gospodarskom konkurencijom između kineskog većinskog Han stanovništva i Ujgura postale su češće. Veći ili manji sukobi događali su se barem jednom u deset godina. Xinjiang je također postao jedan od centara studentskih prosvjeda osamdesetih godina prošloga stoljeća.

– Događaji koji su promijenili stav Pekinga prema problemu sigurnosti Xinjianga ipak su noviji. Godine 2008., četiri dana prije početka Olimpijskih igara u Pekingu, u Kashgaru separatistički nastrojeni teroristi izvršili su veliki napad. Godinu dana kasnije u glavnom gradu Xinjianga Urumqiju dogodili su se masovni ulični neredi.

Vrlo je zanimljivo što je nakon nereda 2009., u kojima je poginulo oko 200 osoba, centralna vlast u Pekingu na čelo Xinjianga postavila činovnika dosta pomirljivih i liberalnih svjetonazora koji je svojim blagim administrativnim stilom smirio lokalne tenzije i mjesnu političku elitu.

Autonomna pokrajina vratila se svom normalnom društvenom i ekonomskom životu – ali lokalno muslimansko stanovništvo nije zbog toga postalo više blagonaklono Han Kinezima ili Pekingu. Skupina islamističkih terorista noževima je usmrtila desetak ljudi pokraj Kashgara 2012. godine.

Nešto kasnije, 2016. novi kineski predsjednik Xi Jinping na čelnu poziciju Komunističke stranke Xinjianga postavio je Chen Quanguoa koji je do tada rukovodio Tibetom i slovio za iznimno krutog i beskompromisnog upravitelja. Chen je u Xinjiangu uveo sve restrikcijske mjere koje su "uspješno" funkcionirale u Tibetu: metalni detektori, pretresi, veće i agresivnije policijske patrole, stalne provjere dokumenata, konfiskacija putovnica.

Tome je dodan i visokotehnološki nadzor u obliku tehnologije raspoznavanja lica, analize prometa i sadržaja telefonskih razgovora i prepiski te blokiranje interneta ili VPN servisa. Policija je u Xinjiangu počela pažljivo pratiti osobe za koje se smatralo da nisu pouzdane. Prevelika brada ili islamska literatura, molitvene aplikacije na telefonima bile su dovoljan razlog za informativni razgovor ili uhićenje. Kontrola stanovništva počela je sličiti na totalnu distopiju. Uhićenja i nestanci bili su učestali, no pravih informacija i službenih brojki nema – rekao je dr. Vidmarović.

Vjera i poticanje domoljublja

U politici službenog Pekinga prema Ujgurima islam je jedan od ključnih čimbenika. Ali ne zbog vjerske već identitetske komponente. Budući da su pokušaji integracije lokalnog stanovništva u većinsku kulturu Han Kineza propali, politički arhitekti su došli do zaključka da je muslimanski identitet najveća prepreka na tom putu.

Ne radi se, dakle, o netrpeljivosti prema vjeri kao takvoj već metafizičkom tkivu koje čini jednog Ujgura dijelom globalne muslimanske sunitske zajednice. Prema kineskim zakonima, objasnio je analitičar, svaka vjera je dobrodošla ako potiče domoljublje i nije u suprotnosti s kineskim ustavom i teritorijalnim integritetom. To je, naravno, problem za one religije čiji se poglavari ili vjerski autoriteti i svetinje nalaze izvan Kine.

– Problem etničkog separatizma i ekstremizma u Xinjiangu Peking nastoji prikazati kao dio globalnog problema terorizma, a ne kao specifičan domaći etnički problem. Takav je stav postao konsenzus nakon terorističkih napada na SAD 2001. godine. Ta pozicija je lakša i razumljivija brojnim zemljama koje imaju slične domaće probleme, uključujući i demokracije zapadnog tipa, ali i muslimanske zemlje.

Većina autoritarnih muslimanskih zemalja pak podržava kineske prakse u Xinjiangu. Osim pragmatičnih ekonomskih interesa, muslimanske zemlje i same vode lokalne bitke protiv terorista i različitih tokova koje nisu u skladu s domaćim zakonima, tradicijama i politikom pa im je politika svojevrsne nacionalizacije islama više-manje razumljiva.

Poznato je da su lokalne vlasti pokrenule institucije za obrazovanje i integraciju stanovnika u kinesko društvo. U njima se nepoćudni ili nepouzdani Ujguri navodno pretvaraju u dobre komuniste. Uče mandarinski, povijest Narodne Republike Kine, pjevaju domoljubne kineske pjesme, plešu, bave se fizičkim radom i sportom.

Zapadne vlade, pravobranitelji i nevladine organizacije tvrde suprotno; da se radi o brutalnim logorima u kojima su Ujguri maltretirani i mučeni te prisiljeni besplatno raditi teške fizičke poslove. Govori se o milijun zatočenih i genocidu – podsjetio je naš sugovornik.

Organizacija Human Rights Watch je davne 2005. objavila veliku publikaciju o položaju Ujgura u kojoj se spominju i radni logori za re-edukaciju. No, svjetska politika se aktivno počela interesirati za taj problem tek nedavno; aktivno nakon što je Donald Trump objavio Kinu najvećom prijetnjom i suparnikom SAD-a te još aktivnije nakon što je na čelo SAD-a stupio demokrat Joe Biden i u američki diskurs vratio problem ljudskih prava.

– U novom valu zaoštravanja s Kinom SAD, EU, Velika Britanija i Kanada su uveli sankcije protiv kineskih dužnosnika i kompanija vezanih za Xinjiang. Kina je uzvratila sankcioniranjem europskih dužnosnika, parlamentaraca i MERCATOR instituta za kineske studije. Situacija je štetna za obadvije strane, a logika uvođenja sankcija upitna.

Uspješne sankcije koje su postigle cilj u povijesti se mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Kina neće ustuknuti, a zapadne zemlje ne mogu računati na dovoljno veliku anti-kinesku frontu koja bi bacila Kinu na koljena. Nije jasna konačna strategija i cilj koji priželjkuju SAD i EU jer se položaj Ujgura ovako neće poboljšati – procijenio je stručnjak za kinesku politiku.

Poslovne veze Europe s Kinom

Valja imati na umu da sedamdesetak europskih kompanija u Kini ima poslovne veze sa Xinjiangom. Među njima su: ABB, Adidas, Airbus, BASF, Bayer, BMW, Bosch, Carrefour, Daimler, Danone, Deutsche Bank, DHL, Engie, Ericsson, Heineken, L'Oreal, Lufthansa, Maersk, LVMH, Metro, Michelin, Nestle, Nokia, Novartis, Peugeot, Royal Dutch Shell, Shchneider, Siemens, ThyssenKrupp i VW. Potraga novih dobavljača, posrednika, vanjskih usluga može biti duga i skupa. Prebacivanje proizvodnje i otvaranje ureda u drugim zemljama pogotovo. Analitičar ukazuje kako u konačnici takve perturbacije na sebi osjete potrošači.

– Sada je pod upitnikom proizvodnja mnogih zapadnih robnih marki koje kroz treće dobavljače koriste pamuk i druge sirovine proizvedene u Xinjiangu. H&M i Nike izrazili su svoju zabrinutost izvješćima o prisilnom radu, a kineski potrošači, zvijezde, pa čak i internetske trgovine gnjevno su pozvale na bojkot navedenih marki – doznali smo od suradnika Sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli.

Pritisak na kompanije da odbace tržišnu logiku u korist solidarnosti s ideologijom i politikom je popularan lajtmotiv zapadne politike proteklih nekoliko godina. Ali je teško ostvariv. Prema anketi koju je početkom ove godine objavila Njemačka gospodarska komora u Kini, 96 posto ispitanih kompanija ne kani napustiti Kinu. U sličnoj anketi američke komore AmCham, 71 posto kompanija izjavilo je da ostaju u Kini.

– U ovom pitanju previše je emocija koje dominiraju političkim i društvenim diskursom. Razne slike, svjedočanstva, ogromne brojke, morbidne tvrdnje i svjedočanstva svakodnevno zapljuskuju informacijski prostor. Kao u slučaju sa Sjevernom Korejom, ljudi su spremni povjerovati u bilo kakve srednjovjekovne metode i torture.

Izbjeglice i rođaci Ujgura su motivirani da konstruiraju svoje priče znajući da će im to donijeti simpatije i razumijevanje. Problem lošeg položaja Ujgura i njihova prisilna re-edukacija postoji. No opsege, metode i intenzitet ne možemo znati. Sve je isključivo nagađanje – ukazao je vanjskopolitički analitičar.

On kaže kako se Ujgurima možda može pomoći isključivo kroz opreznu suradnju s kineskom vladom i investicijama u Xinjiangu.

– Drugi pristup bi bio jači međunarodni angažman oko borbe s terorizmom, radikalnim islamizmom, drogama i krijumčarenjem ljudi u susjednim Afganistanu, Pakistanu ili Tadžikistanu kako bi se pomogao riješiti glavni kineski argument u tretmanu Ujgura. Ipak, sve to više nalikuje na idealističku iluziju, a ne realno rješenje.

U konačnici, europski čelnici vjerojatno žele u kontekstu pandemije i američke borbe za demokraciju i slobodni svijet pokazati moralnu visinu i smiriti savjest. Europska euforija Bidenove pobjede je trenutno vrlo jaka. Ali trenutak i meta su potpuno promašeni – smatra dr. Vidmarović.

Bivši veleposlanik Božo Kovačević naglašava kako ekonomski uspon i jačanje vojne moći Kine na Zapadu izazivaju zabrinutost i paniku.

Ozbiljna neriješena pitanja

– Osobito veliku zabrinutost izaziva tehnološki napredak Kine. Nastojeći zadržati ekonomsku, vojnu i političku dominaciju, Zapad, a osobito Amerika, razvija strategiju hladnoratovskog suzbijanja širenja kineskog utjecaja. U taj kontekst uklapa se korištenje svih ideoloških argumenata protiv kineske autoritarne vlasti. Kako Kina ima neriješena neka ozbiljna unutarnja pitanja ti problemi se koriste u novom hladnoratovskom nadmetanju.

Represija prema Ujgurima jedan je od češće korištenih argumenata, a drugi je pitanje Tibeta. Treći je problem uvođenje kineskog zakonodavstva u Hong Kong. Četvrti problem je kinesko inzistiranje na tome da je Tajvan dio Kine. Zapad danas vješto koristi očite deficite na području poštovanja ljudskih prava i slobode medija, ali treba znati i to da je u hladnoratovskom nadmetanju dopuštena upotreba svih sredstava kako bi se ocrnila suprotna strana – primijetio je Kovačević, inače predavač na Libertas međunarodnom sveučilištu.

Nekadašnji diplomat ističe kako nema dvojbe da kineske vlasti pružaju mnogo povoda za kritike koje dolaze sa Zapada, ali isto tako nema dvojbe o tome da Zapad koristi sva sredstva kako bi suzbio rast kineskog utjecaja u svijetu.

– I zbog toga i ono što tvrdi kineska strana i ono što tvrdi Zapad treba uzimati cum grano salis ili sa zrnom soli, odnosno s kritičkim odmakom. Nedvojbeno je da treba inzistirati na poštovanju međunarodnih obveza i konvencija, ali je isto tako nedvojbeno da Zapad u sve većoj mjeri koristi ideološke i političke mjere za onemogućavanje kineskog rasta – zaključio je Kovačević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što kažu stručnjaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => što kažu stručnjaci 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-08 09:03:50 [created_by] => 3160 [created_by_alias] => Lola Wright [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-13 13:48:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-13 13:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 911 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/08\/17497958.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bayram Altug\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x619","hd_17497958_1920.jpg":"1920x1080","k_17497958_1280.jpg":"1280x1280","k_17497958_1024.jpg":"1024x1024","k_17497958_640.jpg":"640x640","k_17497958_480.jpg":"480x480","k_17497958_340.jpg":"340x340","k_17497958_220.jpg":"220x220","o_17497958_1280.jpg":"1280x773","o_17497958_1024.jpg":"1024x619","o_17497958_640.jpg":"640x386","o_17497958_480.jpg":"480x290","o_17497958_340.jpg":"340x205","o_17497958_220.jpg":"220x132","h_17497958_1280.jpg":"1280x854","h_17497958_1024.jpg":"1024x683","h_17497958_640.jpg":"640x427","h_17497958_480.jpg":"480x320","h_17497958_340.jpg":"340x227","h_17497958_220.jpg":"220x147","pp_17497958_1280.jpg":"1006x1280","pp_17497958_1024.jpg":"805x1024","pp_17497958_640.jpg":"503x640","pp_17497958_480.jpg":"377x480","pp_17497958_340.jpg":"267x340","pp_17497958_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38818045 Threads: 5 Questions: 7127517480 Slow queries: 3311481 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609109130 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/etnicka-manjina-koja-se-nasla-usred-igara-moci-kine-i-zapada-tko-su-zapravo-ujguri-zbog-kojih-zapadne-zemlje-kaznjavaju-kineze-1090993 [printLink] => /vijesti/svijet/etnicka-manjina-koja-se-nasla-usred-igara-moci-kine-i-zapada-tko-su-zapravo-ujguri-zbog-kojih-zapadne-zemlje-kaznjavaju-kineze-1090993?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 81177 [name] => ujguri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ujguri [link] => /tag/ujguri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 629764 [name] => zapad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-01 12:02:12 [main_article_id] => 0 [alias] => zapad [link] => /tag/zapad ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što kažu stručnjaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Etnička manjina koja se našla usred igara moći Kine i Zapada: tko su zapravo Ujguri zbog kojih zapadne zemlje kažnjavaju Kineze? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3160 [name] => Lola Wright [username] => lola-wright [email] => lola-wright@sd.hr [password] => $2y$10$6OXltADOM6E2801j2lKU6uq/D0IArsZ4gorttTaZjNrqqICHe3LSq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lola-wright-3160 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1678 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c9437c5c3f08030b3a7a721258f0785?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/08/17497958.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bayram Altug/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/08/17497958.jpg [title] => Bayram Altug/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Kina provodi genocid nad Ujgurima", "Milijun ujgurskih muslimana u koncentracijskim logorima", "Sustavna silovanja i seksualna zlostavljanja žena u Xinjiangu", "Peking trpa svezane ljude obrijanih glava u vagone" – neki su od naslova koji se u posljednje vrijeme mogu pročitati u raznim zapadnim medijima. Dok čelnici zapadnih zemalja optužuju Peking za teško kršenje ljudskih prava Ujgura, Kina odbacuje sve navode i tvrdi kako u Xinjiangu ne postoje nikakvi logori nego "centri za usavršavanje".

Rasplamsao se pravi sukob između zapadnih zemalja i Pekinga, a Europska unija usvojila je i sankcije protiv Kine, prvi put nakon više od tri desetljeća. U Bruxellesu su, naime, šefovi diplomacije 27 zemalja članica EU-a usvojili kaznene mjere protiv odgovornih za ugnjetavanje Ujgura. Sankcijama se priklonila i Velika Britanija, pa Kanada i prije svih – SAD koji Kinu vidi kao rivala.

Jesu li se Ujguri zaista zamjerili Kinezima i zašto? Što je pozadina ovog napada na Peking? Tko su zapravo Ujguri zbog kojih zapadne zemlje kažnjavaju Kineze?

Prema objavljenim podacima, Ujguri su turkijski narod, a njih između 8,3 i 12,8 milijuna, ovisno o izvorima, živi u autonomnoj pokrajini Xinjiang na sjeverozapadu Kine, daleko od Pekinga. Nešto veće zajednice Ujgura smjestile su se u Kazahstanu, Kirgistanu, Uzbekistanu i Turskoj, a manje ih ima i u Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Pakistanu, Jordanu, te Australiji i SAD-u. Prema religijskoj pripadnosti su sunitski muslimani, a govore ujgurskim jezikom.

Specijalist za kinesku vanjsku politiku i sigurnost u istočnoj Aziji dr. Branimir Vidmarović ukazuje kako je povijest odnosa Ujgura i kineske carske, a kasnije republikanske i komunističke vlasti vrlo složena i turbulentna.

Vrtlog anarhije

– Ustanci i neredi na predjelima današnjeg Xinjianga bili su obična stvar. Posebno je problematično bilo na početku dvadesetog stoljeća kada se uslijed pada dinastije Qing i nepovoljnih povijesnih okolnosti šaroliko muslimansko stanovništvo našlo u vrtlogu anarhije, čestih smjena lokalnih moćnika, sovjetskog utjecaja, japanskih okupatora i borbe između Kuomintanga i Komunističke stranke. Razdoblje između pada dinastije Qing 1912. i uspostave Narodne Republike Kine 1949. je oblikovalo neke današnje težnje Ujgura. U kratkom razdoblju proglašene su čak dvije neovisne Republike Istočni Turkestan, i to od 1933.do 1934. te od 1945. do 1949. koje su, iako lišene vjerskih boja, imale nacionalističke polutonove – informirao nas je stručnjak za međunarodne odnose.

Od sugovornika čujemo kako su konflikti između muslimana Xinjianga i Pekinga različite jačine i intenziteta trajali tijekom čitave vladavine Mao Ce-tunga. Tek je dolazak Deng Xiaopinga i liberalnija politika asimilacije donijela kvalitativne promjene. Ipak, tijekom osamdesetih etničke tenzije uzrokovane češćim kontaktima i gospodarskom konkurencijom između kineskog većinskog Han stanovništva i Ujgura postale su češće. Veći ili manji sukobi događali su se barem jednom u deset godina. Xinjiang je također postao jedan od centara studentskih prosvjeda osamdesetih godina prošloga stoljeća.

– Događaji koji su promijenili stav Pekinga prema problemu sigurnosti Xinjianga ipak su noviji. Godine 2008., četiri dana prije početka Olimpijskih igara u Pekingu, u Kashgaru separatistički nastrojeni teroristi izvršili su veliki napad. Godinu dana kasnije u glavnom gradu Xinjianga Urumqiju dogodili su se masovni ulični neredi.

Vrlo je zanimljivo što je nakon nereda 2009., u kojima je poginulo oko 200 osoba, centralna vlast u Pekingu na čelo Xinjianga postavila činovnika dosta pomirljivih i liberalnih svjetonazora koji je svojim blagim administrativnim stilom smirio lokalne tenzije i mjesnu političku elitu.

Autonomna pokrajina vratila se svom normalnom društvenom i ekonomskom životu – ali lokalno muslimansko stanovništvo nije zbog toga postalo više blagonaklono Han Kinezima ili Pekingu. Skupina islamističkih terorista noževima je usmrtila desetak ljudi pokraj Kashgara 2012. godine.

Nešto kasnije, 2016. novi kineski predsjednik Xi Jinping na čelnu poziciju Komunističke stranke Xinjianga postavio je Chen Quanguoa koji je do tada rukovodio Tibetom i slovio za iznimno krutog i beskompromisnog upravitelja. Chen je u Xinjiangu uveo sve restrikcijske mjere koje su "uspješno" funkcionirale u Tibetu: metalni detektori, pretresi, veće i agresivnije policijske patrole, stalne provjere dokumenata, konfiskacija putovnica.

Tome je dodan i visokotehnološki nadzor u obliku tehnologije raspoznavanja lica, analize prometa i sadržaja telefonskih razgovora i prepiski te blokiranje interneta ili VPN servisa. Policija je u Xinjiangu počela pažljivo pratiti osobe za koje se smatralo da nisu pouzdane. Prevelika brada ili islamska literatura, molitvene aplikacije na telefonima bile su dovoljan razlog za informativni razgovor ili uhićenje. Kontrola stanovništva počela je sličiti na totalnu distopiju. Uhićenja i nestanci bili su učestali, no pravih informacija i službenih brojki nema – rekao je dr. Vidmarović.

Vjera i poticanje domoljublja

U politici službenog Pekinga prema Ujgurima islam je jedan od ključnih čimbenika. Ali ne zbog vjerske već identitetske komponente. Budući da su pokušaji integracije lokalnog stanovništva u većinsku kulturu Han Kineza propali, politički arhitekti su došli do zaključka da je muslimanski identitet najveća prepreka na tom putu.

Ne radi se, dakle, o netrpeljivosti prema vjeri kao takvoj već metafizičkom tkivu koje čini jednog Ujgura dijelom globalne muslimanske sunitske zajednice. Prema kineskim zakonima, objasnio je analitičar, svaka vjera je dobrodošla ako potiče domoljublje i nije u suprotnosti s kineskim ustavom i teritorijalnim integritetom. To je, naravno, problem za one religije čiji se poglavari ili vjerski autoriteti i svetinje nalaze izvan Kine.

– Problem etničkog separatizma i ekstremizma u Xinjiangu Peking nastoji prikazati kao dio globalnog problema terorizma, a ne kao specifičan domaći etnički problem. Takav je stav postao konsenzus nakon terorističkih napada na SAD 2001. godine. Ta pozicija je lakša i razumljivija brojnim zemljama koje imaju slične domaće probleme, uključujući i demokracije zapadnog tipa, ali i muslimanske zemlje.

Većina autoritarnih muslimanskih zemalja pak podržava kineske prakse u Xinjiangu. Osim pragmatičnih ekonomskih interesa, muslimanske zemlje i same vode lokalne bitke protiv terorista i različitih tokova koje nisu u skladu s domaćim zakonima, tradicijama i politikom pa im je politika svojevrsne nacionalizacije islama više-manje razumljiva.

Poznato je da su lokalne vlasti pokrenule institucije za obrazovanje i integraciju stanovnika u kinesko društvo. U njima se nepoćudni ili nepouzdani Ujguri navodno pretvaraju u dobre komuniste. Uče mandarinski, povijest Narodne Republike Kine, pjevaju domoljubne kineske pjesme, plešu, bave se fizičkim radom i sportom.

Zapadne vlade, pravobranitelji i nevladine organizacije tvrde suprotno; da se radi o brutalnim logorima u kojima su Ujguri maltretirani i mučeni te prisiljeni besplatno raditi teške fizičke poslove. Govori se o milijun zatočenih i genocidu – podsjetio je naš sugovornik.

Organizacija Human Rights Watch je davne 2005. objavila veliku publikaciju o položaju Ujgura u kojoj se spominju i radni logori za re-edukaciju. No, svjetska politika se aktivno počela interesirati za taj problem tek nedavno; aktivno nakon što je Donald Trump objavio Kinu najvećom prijetnjom i suparnikom SAD-a te još aktivnije nakon što je na čelo SAD-a stupio demokrat Joe Biden i u američki diskurs vratio problem ljudskih prava.

– U novom valu zaoštravanja s Kinom SAD, EU, Velika Britanija i Kanada su uveli sankcije protiv kineskih dužnosnika i kompanija vezanih za Xinjiang. Kina je uzvratila sankcioniranjem europskih dužnosnika, parlamentaraca i MERCATOR instituta za kineske studije. Situacija je štetna za obadvije strane, a logika uvođenja sankcija upitna.

Uspješne sankcije koje su postigle cilj u povijesti se mogu nabrojiti na prste jedne ruke. Kina neće ustuknuti, a zapadne zemlje ne mogu računati na dovoljno veliku anti-kinesku frontu koja bi bacila Kinu na koljena. Nije jasna konačna strategija i cilj koji priželjkuju SAD i EU jer se položaj Ujgura ovako neće poboljšati – procijenio je stručnjak za kinesku politiku.

Poslovne veze Europe s Kinom

Valja imati na umu da sedamdesetak europskih kompanija u Kini ima poslovne veze sa Xinjiangom. Među njima su: ABB, Adidas, Airbus, BASF, Bayer, BMW, Bosch, Carrefour, Daimler, Danone, Deutsche Bank, DHL, Engie, Ericsson, Heineken, L'Oreal, Lufthansa, Maersk, LVMH, Metro, Michelin, Nestle, Nokia, Novartis, Peugeot, Royal Dutch Shell, Shchneider, Siemens, ThyssenKrupp i VW. Potraga novih dobavljača, posrednika, vanjskih usluga može biti duga i skupa. Prebacivanje proizvodnje i otvaranje ureda u drugim zemljama pogotovo. Analitičar ukazuje kako u konačnici takve perturbacije na sebi osjete potrošači.

– Sada je pod upitnikom proizvodnja mnogih zapadnih robnih marki koje kroz treće dobavljače koriste pamuk i druge sirovine proizvedene u Xinjiangu. H&M i Nike izrazili su svoju zabrinutost izvješćima o prisilnom radu, a kineski potrošači, zvijezde, pa čak i internetske trgovine gnjevno su pozvale na bojkot navedenih marki – doznali smo od suradnika Sveučilišta "Juraj Dobrila" u Puli.

Pritisak na kompanije da odbace tržišnu logiku u korist solidarnosti s ideologijom i politikom je popularan lajtmotiv zapadne politike proteklih nekoliko godina. Ali je teško ostvariv. Prema anketi koju je početkom ove godine objavila Njemačka gospodarska komora u Kini, 96 posto ispitanih kompanija ne kani napustiti Kinu. U sličnoj anketi američke komore AmCham, 71 posto kompanija izjavilo je da ostaju u Kini.

– U ovom pitanju previše je emocija koje dominiraju političkim i društvenim diskursom. Razne slike, svjedočanstva, ogromne brojke, morbidne tvrdnje i svjedočanstva svakodnevno zapljuskuju informacijski prostor. Kao u slučaju sa Sjevernom Korejom, ljudi su spremni povjerovati u bilo kakve srednjovjekovne metode i torture.

Izbjeglice i rođaci Ujgura su motivirani da konstruiraju svoje priče znajući da će im to donijeti simpatije i razumijevanje. Problem lošeg položaja Ujgura i njihova prisilna re-edukacija postoji. No opsege, metode i intenzitet ne možemo znati. Sve je isključivo nagađanje – ukazao je vanjskopolitički analitičar.

On kaže kako se Ujgurima možda može pomoći isključivo kroz opreznu suradnju s kineskom vladom i investicijama u Xinjiangu.

– Drugi pristup bi bio jači međunarodni angažman oko borbe s terorizmom, radikalnim islamizmom, drogama i krijumčarenjem ljudi u susjednim Afganistanu, Pakistanu ili Tadžikistanu kako bi se pomogao riješiti glavni kineski argument u tretmanu Ujgura. Ipak, sve to više nalikuje na idealističku iluziju, a ne realno rješenje.

U konačnici, europski čelnici vjerojatno žele u kontekstu pandemije i američke borbe za demokraciju i slobodni svijet pokazati moralnu visinu i smiriti savjest. Europska euforija Bidenove pobjede je trenutno vrlo jaka. Ali trenutak i meta su potpuno promašeni – smatra dr. Vidmarović.

Bivši veleposlanik Božo Kovačević naglašava kako ekonomski uspon i jačanje vojne moći Kine na Zapadu izazivaju zabrinutost i paniku.

Ozbiljna neriješena pitanja

– Osobito veliku zabrinutost izaziva tehnološki napredak Kine. Nastojeći zadržati ekonomsku, vojnu i političku dominaciju, Zapad, a osobito Amerika, razvija strategiju hladnoratovskog suzbijanja širenja kineskog utjecaja. U taj kontekst uklapa se korištenje svih ideoloških argumenata protiv kineske autoritarne vlasti. Kako Kina ima neriješena neka ozbiljna unutarnja pitanja ti problemi se koriste u novom hladnoratovskom nadmetanju.

Represija prema Ujgurima jedan je od češće korištenih argumenata, a drugi je pitanje Tibeta. Treći je problem uvođenje kineskog zakonodavstva u Hong Kong. Četvrti problem je kinesko inzistiranje na tome da je Tajvan dio Kine. Zapad danas vješto koristi očite deficite na području poštovanja ljudskih prava i slobode medija, ali treba znati i to da je u hladnoratovskom nadmetanju dopuštena upotreba svih sredstava kako bi se ocrnila suprotna strana – primijetio je Kovačević, inače predavač na Libertas međunarodnom sveučilištu.

Nekadašnji diplomat ističe kako nema dvojbe da kineske vlasti pružaju mnogo povoda za kritike koje dolaze sa Zapada, ali isto tako nema dvojbe o tome da Zapad koristi sva sredstva kako bi suzbio rast kineskog utjecaja u svijetu.

– I zbog toga i ono što tvrdi kineska strana i ono što tvrdi Zapad treba uzimati cum grano salis ili sa zrnom soli, odnosno s kritičkim odmakom. Nedvojbeno je da treba inzistirati na poštovanju međunarodnih obveza i konvencija, ali je isto tako nedvojbeno da Zapad u sve većoj mjeri koristi ideološke i političke mjere za onemogućavanje kineskog rasta – zaključio je Kovačević.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bayram Altug/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/etnicka-manjina-koja-se-nasla-usred-igara-moci-kine-i-zapada-tko-su-zapravo-ujguri-zbog-kojih-zapadne-zemlje-kaznjavaju-kineze-1090993 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e98ff0f7084fffecac444451aefa960fb933378c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Etni%C4%8Dka+manjina+koja+se+na%C5%A1la+usred+igara+mo%C4%87i+Kine+i+Zapada%3A+tko+su+zapravo+Ujguri+zbog+kojih+zapadne+zemlje+ka%C5%BEnjavaju+Kineze%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fetnicka-manjina-koja-se-nasla-usred-igara-moci-kine-i-zapada-tko-su-zapravo-ujguri-zbog-kojih-zapadne-zemlje-kaznjavaju-kineze-1090993 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fetnicka-manjina-koja-se-nasla-usred-igara-moci-kine-i-zapada-tko-su-zapravo-ujguri-zbog-kojih-zapadne-zemlje-kaznjavaju-kineze-1090993 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što kažu stručnjaci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetšto kažu stručnjaci

Etnička manjina koja se našla usred igara moći Kine i Zapada: tko su zapravo Ujguri zbog kojih zapadne zemlje kažnjavaju Kineze?

Piše Lola Wright
13. travnja 2021. - 15:47

"Kina provodi genocid nad Ujgurima", "Milijun ujgurskih muslimana u koncentracijskim logorima", "Sustavna silovanja i seksualna zlostavljanja žena u Xinjiangu", "Peking trpa svezane ljude obrijanih glava u vagone" – neki su od naslova koji se u posljednje vrijeme mogu pročitati u raznim zapadnim medijima. Dok čelnici zapadnih zemalja optužuju Peking za teško kršenje ljudskih prava Ujgura, Kina odbacuje sve navode i tvrdi kako u Xinjiangu ne postoje nikakvi logori nego "centri za usavršavanje".

Rasplamsao se pravi sukob između zapadnih zemalja i Pekinga, a Europska unija usvojila je i sankcije protiv Kine, prvi put nakon više od tri desetljeća. U Bruxellesu su, naime, šefovi diplomacije 27 zemalja članica EU-a usvojili kaznene mjere protiv odgovornih za ugnjetavanje Ujgura....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:19