StoryEditor
Svijetčeka se presuda

Engleska, zemlja proleterska: otac i sin čak 40 godina u trošnoj šupi držali bijedno plaćenog radnika, policija nikad nije čula za toliko dugo ropstvo

Piše PSD
26. siječnja 2022. - 12:18

Čovjek, koji je sada u šezdesetim godinama, veći dio svog života proveo je u mračnoj, drvenoj šupi u karavan parku kod Hadrijanovog zida sjeverno od Carlisleja u Engleskoj.

Peter Swailes mlađi (56) priznao je da je iskorištavao ranjivog radnika i izjasnio se krivim za moderno ropstvo u ponedjeljak pred sudom u Carlisle, piše BBC, a prenosi Dnevnik.ba.

image
Ulaz u brvnaru u kojoj je nesretnik proveo 40 godina
Screenshot GLAA Twitter

On je inicijalno optužen za držanje čovjeka u ropstvu zajedno sa svojim ocem Peterom Swailesom (81), koji je umro prije suđenja 2021. godine.

Prethodno su se obojica izjasnili da nisu krivi za zavjeru da dogovore ili organiziraju putovanje žrtve između 2015. i 2019. kako bi ga eksploatirali.

Swailes je pušten uz kauciju i treba se pojaviti na sudu 4. veljače radi izricanja kazne.

image
Privođenje Petera Swailesa mlađega u kamp parku 2018. godine
Screenshot GLAA

Policija je s nalogom za pretres došla u karavan park 3. listopada 2018., tad su pronašli zelenu, drvenu šupu. Pokucali su na vrata i kad su ušli, zatekli su čovjeka koji im je rekao da tu živi već 40 godina. Policija je navela da je šupa “u lošem stanju”, da se jedan prozor ne može sasvim zatvoriti i da nema grijanja.

Tijekom ispitivanja čovjek je rekao da je radio na farmama i da su mu plaćali 10 funti dnevno. Swailes mlađi je uhićen u travnju 2019., a poslije je optužen zajedno s ocem. Žrtva je uvedena u Vladin program i sada živi u smještaju izvan Kambrije uz osiguranu pomoć.

"Za sve godine koliko sam u policiji nikad nisam čuo za slučaj modernog ropstva, a da je eksploatacija trajala toliko dugo", istaknuo je policajac, dodavši da mu je drago što je Swailes “konačno uradio pravu stvar i priznao krivnju”, piše BBC, a prenosi Dnevnik.ba.

image
Unutrašnjost brvnare u kojoj bi bilo teško provesti i 40 minuta
Screenshot GLAA Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2022 13:47