stdClass Object ( [id] => 470940 [title] => 'Doktor Zlo' kojeg se boji cijela Amerika: ovaj čovjek je stvarni vladar Bijele kuće, upravo on stoji iza većine Trumpovih radikalnih odluka [alias] => doktor-zlo-kojeg-se-boji-cijela-amerika-ovaj-covjek-je-stvarni-vladar-bijele-kuce-upravo-on-stoji-iza-vecine-trumpovih-radikalnih-odluka [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iza spornih odluka Donalda Trumpa, s kojima unaprijed nisu bili upoznati ni Ministarstvo obrane ni State Department, stoji sve moćniji savjetnik Steve Bannon (62), glavni strateg i ideolog najužeg kruga službenika oko novog predsjednika. Njega je Trump i formalno imenovao u Vijeće nacionalne sigurnosti, savjetodavno tijelo sastavljeno od malog broja ljudi koji zapravo formiraju sigurnosnu politiku SAD-a.

Bannona je urednički tim New York Timesa u svojem komentaru proglasio najutjecajnijim savjetnikom u povijesti koji je zasjenio čak i svemoćnog Dicka Cheneyja. S naslovom "Predsjednik Bannon?", uredništvo NYT-a zaključuje kako je Bannon vrlo neiskusan i, što je još gore, lako zapaljiv karakter, koji bi u kriznim situacijama samo mogao pogoršati stanje u aktualnim sukobima (na primjer s Rusijom u Ukrajini) te trajno ugroziti mir i sigurnost SAD-a.

Njegovi dosadašnji potezi Trumpa su možda pokazali kao "odvažnog", ali, s obzirom na kaos koji je uredba o zabrani imigracije iz sedam muslimanskih zemalja izazvala, prije svega je Trump ispao nesposoban predsjednik, zaključuje NYT.

Tko je zapravo Steve Bannon? Ovaj profesionalni vojnik i bankar, koji je diplomu stekao na Harvard Business School, u SAD-u je znan kao supremacist blizak antiglobalistima i teoretičarima zavjera, samoostvareni multimilijunaš te vlasnik i direktor ultradesnog, ksenofobnog i nerijetko rasističkog portala Breibart Newsa, koji je povezivan s alternativnom desnicom. Stephen Bannon bi već sada mogao napisati zanimljivu autobiografiju, a iduće poglavlje bit će još zanimljivije.

Odlučan da rasturi američki politički establišment prije imenovanja u Bijelu kuću istaknuo se nizom kontroverznih izjava. "Ja sam lenjinist. Lenjin je želio uništiti državu i to je i moj cilj. Želim sve srušiti i uništiti današnji establišment" – poručio je Bannon, koji je odavno prilično zabrazdio i u dosta ezoterične i tamne teme.

- Tama je dobra. Dick Cheney. Dart Vader. Sotona. To je moć. Pomaže nam samo kad su "oni" u krivu. Kad su "oni" slijepi na činjenicu što smo i što radimo.

Kad takav čovjek uđe u tijelo koje de facto određuje nacionalnu sigurnost i sastavlja uredbe koje krše temeljne slobode zajamčene ustavom, očito je da su u Washingtonu alarmirani svi službenici s područja nacionalne sigurnosti.
Slatkorječivost ga je stavila u poziciju u kojoj može manipulirati Trumpom koji nema iskustva s politikom. Bannon je ušao u krug iznimno bliskih savjetnika američkog predsjednika koji ga više vidi kao suradnika nego kao zaposlenika.

Pozicionirao se uz predsjednika kao neprijatelj washingtonskog establišmenta, uključujući i republikansku stranku. Tijekom tranzicije držao se podalje od kadroviranja na nižim razinama, fokusirao se na postavljanje kadrova u predsjednički kabinet. Da djeluje iz sjene, pišu američki mediji, pokazuje i to da ne sudjeluje u javnim nastupima niti ide na washingtonske večere, već se više druži s Trumpom.

"On vrlo dobro razumije američku javnost i zašto je Trump dobio izbore. On govori Trumpu što uistinu uzrujava ljude i što ih brine. Trump se općenito s njim slaže", rekao je bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani. 

Povijesno, američki predsjednici nikada nisu bili glavni u donošenju odluka - barem ne od Kennedyja, nego su samo bili vladino lice za odnose s javnošću, koje nastavlja provoditi ciljeve koje diktira "duboka država" - to jest, konglomerat neizabranih birokratskih (naročito obavještajne i sigurnosne agencije), financijskih i korporativnih sila, te vojno-industrijskog kompleksa, koji zajedno tvore strukturu moći koju izabrani dužnosnici gotovo sigurno ne mogu promijeniti.

Mnogi američki predsjednici imali su istaknute savjetnike, od kojih se za neke s razlogom sumnjalo da vode glavnu riječ iza kulisa. No, nikad nije viđeno da politički asistent tako bezočno konsolidira moć i u isto vrijeme tako brzo našteti reputaciji i dojmu o kompetenciji svog šefa. Bannonov uspon zabrinjava kritičare američkog predsjednika jer je u Vijeću dobio ulogu koja je zapravo bila rezervirana za generale.

Bannon je još kao glavni urednik Breitbart Newsa otvoreno proglasio svoj portal platformom za kontroverzni alt-right pokret, novu desničarsku supkulturu koja se barem dijelom preklapa s neonacizmom. Iako postoji primarno na internetu, alt-right sebi pripisuje dobar dio zasluge za izbor Donalda Trumpa, kojeg je zdušno podržavao za vrijeme kampanje.

Podsjetimo, jedan od predvodnika alt-right pokreta, bjelački nacionalist Richard Spencer, na govoru u Washingtonu proslavio je Trumpovu pobjedu nacističkim pozdravom "Heil Trump, Heil victory" (eng. verzija pozdrava Sieg Heil) i s uzdignutim desnicama u publici.

Trump se deklarativno ogradio i osudio alt-right, ali ne samo što je doveo jednog od njegovih lidera u Bijelu kuću, nego je i njegova politika u očitoj suglasnosti s ideologijom ovog ekstremističkog pokreta. Dapače, analitičari smatraju da je upravo Bannon osmislio kontroverzne Trumpove izvršne uredbe kojima je pokazao snažan antagonizam prema Meksikancima, Židovima i muslimanima.

Je li Bannon ozbiljan ili se samo poigrava sa strahovima Trumpovih protivnika? Da bi se bolje shvatilo Bannonove svjetonazore, treba baciti pogled na njegove kolumne. Pompozni naslovi i teorije zavjere s tih stranica gurnuli su Republikansku stranku udesno i pomogli Trumpu da se useli u Bijelu kuću. Bannon je, ne jednom, tumačio: "Ima li antisemita u alternativnoj desnici? Apsolutno. Ima li rasista u alternativnoj desnici? Apsolutno. Ali ne vjerujem da je pokret sveukupno antisemitski i rasistički." Mnogi kritičari podsjećaju da je Bannonova bivša supruga na sudu pod prisegom izjavila da novi glavni strateg Bijele kuće "ne voli Židove".

Za razliku od Trumpa koji se bavio biznisom i nekretninama, Bannon se već desetljećima bavi političkim teorijama. Za politiku se zainteresirao još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao marinac na jednom razaraču u Pacifiku i Indijskom oceanu. Smatrao je da predsjednik Carter ne reagira dovoljno odlučno na otmicu američkih državljana u Teheranu. S vremenom je postao desničar, protivnik islama, s laganim rasističkim tendencijama.

Bannon voli vojnički jezik i podjelu na prijatelje i neprijatelje. Navodno je on pisao Trumpov inauguracijski govor. A taj govor je bio intoniran kao upozorenje na navodnu katastrofu i raspad Amerike. "Strah je dobar. Strah potiče akciju", izjavio je Bannon, kao autor dokumentarnih filmova. Njegovi šokantni dokumentarci lansirali su alternativnu desnicu.
Hollywood je stjecište ljevičarskih lijenčina? Tako Bannonov portal vidi američku filmsku industriju.

Ali Bannon od nje istovremeno jako dobro zarađuje, u svakom slučaju od serije "Seinfeld" iz devedesetih. Kao investicijski bankar bavio se prodajom udjela u produkcijskoj kući koja je radila seriju. Tražio je da ga kupac Ted Turner ne isplati u novcu, već u televizijskim pravima. Slutio je da će "Seinfeld" biti pun pogodak - bio je u pravu i obogatio se. I prije toga, dok je radio u banci Goldman Sachs, sigurno je uštedio nekoliko milijuna dolara. Kako napraviti deal kojim najviše profitiraš – ta sposobnost svakako je Bannonu i Trumpu zajednička.

Bannon je politički ideolog koji manipulira Trumpom poduzetnikom kojeg pokreće veliki ego, kako bi mogao ostvariti svoju viziju. S obzirom na svoju povijest gdje je bio i republikanac, demokrat i nezavisni, Trump vjerojatno vidi sebe kao čovjeka od akcije koji nema puno vremena za ideologije ili političke teorije. Dakle, plaća li on Bannona da se ovaj brine o takvim stvarima?

A izgleda da je Bannonova glavna briga "kriza" kapitalizma i judeo-kršćanskih zapadnih vrijednosti. Kapitalizam je, kaže on, prestao biti "prosvijetljeni" pokretač bogatstva kakav je nekoć bio. Zajedno sa sekularizacijom društva, gubitak judeo-kršćanskih vrijednosti doveo je Zapad do velike "krize". Osim toga, Zapad se sada suočava s globalnom konfrontacijom s "džihadističkim islamističkim fašizmom".

"Idemo ratovati u Južno kinesko more za 5 do 10 godina, nema sumnje u to", najavio je nedavno. I dodao: "Jedne stvari se Kinezi boje više od SAD-a, boje se kršćanstva više od ičega."

Da nije na takvoj ključnoj poziciji, Bannon bi bio bezopasan. No, ne samo da je tamo, čini se da ima i Donalda Trumpa u svom džepu. Prošloga ljeta, tijekom izborne kampanje, za Vanity Fair, bez pardona je rekao: "Trump je samo instrument za nas (alternativnu desnicu), ne znam shvaća li on to ili ne."

Sam ima prilično neobične političke ideje i uzore. Vjeruje da se Amerika trenutačno nalazi u "četvrtom preokretu". Prva tri preokreta bila su Američki rat za nezavisnost, Američki građanski rat i Velika depresija, nakon koje je uslijedio Drugi svjetski rat. U njima je američki narod, prema ovoj teoriji, bio prisiljen izgraditi novu budućnost, ali tek nakon masivnih sukoba obilježenih ogromnim gubitkom života.

Da bi nastao novi svjetski poredak, Bannon vjeruje da mora doći do velikog obračuna i da će on ubrzo nastupiti. Četvrti preokret je, prema Bannonu, počeo financijskom krizom 2008. On smatra da je Americi potrebna autoritarna politika kako bi se pripremila za veliki konflikt između Zapada i Istoka - bilo muslimanskog Bliskog istoka ili Kine.
Autori te teorije, Howe i Strauss, u svojoj knjizi opisuju mitskog "Sivog ratnika" koji će ujediniti Ameriku pod svojim vodstvom i pozivom na obnovu tzv. američkog sna. Čini se da je Bannon tog lidera našao u Donaldu Trumpu.

Bannonov svjetonazor još više razjašnjava njegov govor na konferenciji u Vatikanu 2014. Tada se, naime, u izlaganju o Rusiji, Zapadu, populizmu i islamizmu referirao na opskurnog talijanskog mislioca i autora povezanog s Mussolinijevim fašističkim režimom, Juliusa Evolu.

Prema Evoli, čije je najpoznatije djelo "Revolt protiv modernog svijeta" iz 1934., humanizam, renesansa, prosvjetiteljstvo, reformacija i francuska revolucija samo su otuđili čovječanstvo od drevne istine. Njegov idealni "tradicionalistički" poredak temelji se na "hijerarhiji, kasti, monarhiji, rasi, mitu, religiji i ritualu". Promjena sustava, tvrdio je Evola, "nije pitanje propitivanja i polemiziranja, nego dizanja svega u zrak".

Pod Bannonovim vodstvom, u tekstovima koje je Breitbart objavljivao, često su napadani viđeniji republikanci. Bannon je još 2013. izjavio da ne vjeruje u "funkcionalnu konzervativnu stranku" u SAD-u te da republikanci to sigurno nisu.

- Mediji su dio oporbe i trebali bi začepiti - rekao je ovih dana Steve Bannon.

- Želim da me citirate. Mediji su ovdje dio oporbe. Oni ne razumiju ovu zemlju. Ne razumiju zašto je Donald Trump predsjednik Sjedinjenih Država. Medijima bi trebalo biti neugodno, trebali bi se osjećati poniženi i barem jednom trebali bi začepiti i slušati - smatra Bannon.

Bannon je na mnogo načina čudni glasnik koji dostavlja Trumpove populističke ekonomske poruke. Često je napadao i republikance i demokrate te surađivao s drugim desnim medijskim ličnostima u pokušajima svrgavanja šefa kongresne većine Paula Ryana zbog njegovih globalističkih pogleda na trgovinu i imigraciju.

Mnogi Njegovi nekadašnji suradnici napominju da je svoje ekstremne ideje uspješno uveo u mainstream te kako zagovara žestoki politički stil. Bivši glasnogovornik Breitbarta Kurt Bardella za CNN je opisao ekipu iz Breitbarta kao organizaciju "potpuno lišenu stvarnosti i činjenica", koja Amerikancima prenosi priče o "najgorim podjelama i najgorim strahovima".

Bardella spekulira da bi Bannon mogao iskoristiti moć koju ima za osvetu svojim neprijateljima. "Steve je vrlo agresivan, napadački orijentiran, nikad se ne povlači i nikad ne pokazuje znakove slabosti", kazao je. "Takav mu je modus operandi."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neiskusan, 'zapaljiv' i opasan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-02-27 19:48:09 [created_by] => 39435 [created_by_alias] => Dražen Gudić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-03-02 20:09:31 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-03-02 20:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10941 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-01-22T201220Z_922831463_RC1FD99ED380_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-02-13T002825Z_1693122531_RC1C1DFEFDB0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-01-31T165533Z_369388124_RC11AF80C7D0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-IMMIGRATION-BANNON.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-01-31T202224Z_393062630_RC12DC39D080_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-02-01T160322Z_28244477_RC1A67C40B40_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-KUSHNER.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-02-17T164506Z_294178984_RC11F21D0950_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-02-16T204558Z_2113241963_HT1ED2G1LO4DB_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","\/Archive\/Images\/2017\/02\/27\/2017-02-17T164304Z_179212924_RC1A497E3AE0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG","2017-01-22T201220Z_922831463_RC1FD99ED380_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","2017-02-13T002825Z_1693122531_RC1C1DFEFDB0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","2017-01-31T165533Z_369388124_RC11AF80C7D0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-IMMIGRATION-BANNON.JPG","2017-01-31T202224Z_393062630_RC12DC39D080_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","2017-02-01T160322Z_28244477_RC1A67C40B40_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-KUSHNER.JPG","2017-02-17T164506Z_294178984_RC11F21D0950_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","2017-02-16T204558Z_2113241963_HT1ED2G1LO4DB_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG","2017-02-17T164304Z_179212924_RC1A497E3AE0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1259x840"},{"size0":"1280x636"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1260x840"},{"size0":"1235x840"},{"size0":"1260x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38680034 Threads: 5 Questions: 7116759400 Slow queries: 3306575 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608846321 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/doktor-zlo-kojeg-se-boji-cijela-amerika-ovaj-covjek-je-stvarni-vladar-bijele-kuce-upravo-on-stoji-iza-vecine-trumpovih-radikalnih-odluka-470940 [printLink] => /vijesti/svijet/doktor-zlo-kojeg-se-boji-cijela-amerika-ovaj-covjek-je-stvarni-vladar-bijele-kuce-upravo-on-stoji-iza-vecine-trumpovih-radikalnih-odluka-470940?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287655 [name] => Donald Trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [2] => stdClass Object ( [id] => 288096 [name] => Steve Bannon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => steve-bannon [link] => /tag/steve-bannon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neiskusan, 'zapaljiv' i opasan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Doktor Zlo' kojeg se boji cijela Amerika: ovaj čovjek je stvarni vladar Bijele kuće, upravo on stoji iza većine Trumpovih radikalnih odluka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-03-59-13-39435 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => 2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG [title] => 2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-01-22T201220Z_922831463_RC1FD99ED380_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG [title] => 2017-01-22T201220Z_922831463_RC1FD99ED380_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-02-13T002825Z_1693122531_RC1C1DFEFDB0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG [title] => 2017-02-13T002825Z_1693122531_RC1C1DFEFDB0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-01-31T165533Z_369388124_RC11AF80C7D0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-IMMIGRATION-BANNON.JPG [title] => 2017-01-31T165533Z_369388124_RC11AF80C7D0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-IMMIGRATION-BANNON.JPG ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-01-31T202224Z_393062630_RC12DC39D080_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG [title] => 2017-01-31T202224Z_393062630_RC12DC39D080_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-02-01T160322Z_28244477_RC1A67C40B40_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-KUSHNER.JPG [title] => 2017-02-01T160322Z_28244477_RC1A67C40B40_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-KUSHNER.JPG ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-02-17T164506Z_294178984_RC11F21D0950_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG [title] => 2017-02-17T164506Z_294178984_RC11F21D0950_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-02-16T204558Z_2113241963_HT1ED2G1LO4DB_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG [title] => 2017-02-16T204558Z_2113241963_HT1ED2G1LO4DB_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/02/27/2017-02-17T164304Z_179212924_RC1A497E3AE0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG [title] => 2017-02-17T164304Z_179212924_RC1A497E3AE0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Iza spornih odluka Donalda Trumpa, s kojima unaprijed nisu bili upoznati ni Ministarstvo obrane ni State Department, stoji sve moćniji savjetnik Steve Bannon (62), glavni strateg i ideolog najužeg kruga službenika oko novog predsjednika. Njega je Trump i formalno imenovao u Vijeće nacionalne sigurnosti, savjetodavno tijelo sastavljeno od malog broja ljudi koji zapravo formiraju sigurnosnu politiku SAD-a.

Bannona je urednički tim New York Timesa u svojem komentaru proglasio najutjecajnijim savjetnikom u povijesti koji je zasjenio čak i svemoćnog Dicka Cheneyja. S naslovom "Predsjednik Bannon?", uredništvo NYT-a zaključuje kako je Bannon vrlo neiskusan i, što je još gore, lako zapaljiv karakter, koji bi u kriznim situacijama samo mogao pogoršati stanje u aktualnim sukobima (na primjer s Rusijom u Ukrajini) te trajno ugroziti mir i sigurnost SAD-a.

Njegovi dosadašnji potezi Trumpa su možda pokazali kao "odvažnog", ali, s obzirom na kaos koji je uredba o zabrani imigracije iz sedam muslimanskih zemalja izazvala, prije svega je Trump ispao nesposoban predsjednik, zaključuje NYT.

Tko je zapravo Steve Bannon? Ovaj profesionalni vojnik i bankar, koji je diplomu stekao na Harvard Business School, u SAD-u je znan kao supremacist blizak antiglobalistima i teoretičarima zavjera, samoostvareni multimilijunaš te vlasnik i direktor ultradesnog, ksenofobnog i nerijetko rasističkog portala Breibart Newsa, koji je povezivan s alternativnom desnicom. Stephen Bannon bi već sada mogao napisati zanimljivu autobiografiju, a iduće poglavlje bit će još zanimljivije.

Odlučan da rasturi američki politički establišment prije imenovanja u Bijelu kuću istaknuo se nizom kontroverznih izjava. "Ja sam lenjinist. Lenjin je želio uništiti državu i to je i moj cilj. Želim sve srušiti i uništiti današnji establišment" – poručio je Bannon, koji je odavno prilično zabrazdio i u dosta ezoterične i tamne teme.

- Tama je dobra. Dick Cheney. Dart Vader. Sotona. To je moć. Pomaže nam samo kad su "oni" u krivu. Kad su "oni" slijepi na činjenicu što smo i što radimo.

Kad takav čovjek uđe u tijelo koje de facto određuje nacionalnu sigurnost i sastavlja uredbe koje krše temeljne slobode zajamčene ustavom, očito je da su u Washingtonu alarmirani svi službenici s područja nacionalne sigurnosti.
Slatkorječivost ga je stavila u poziciju u kojoj može manipulirati Trumpom koji nema iskustva s politikom. Bannon je ušao u krug iznimno bliskih savjetnika američkog predsjednika koji ga više vidi kao suradnika nego kao zaposlenika.

Pozicionirao se uz predsjednika kao neprijatelj washingtonskog establišmenta, uključujući i republikansku stranku. Tijekom tranzicije držao se podalje od kadroviranja na nižim razinama, fokusirao se na postavljanje kadrova u predsjednički kabinet. Da djeluje iz sjene, pišu američki mediji, pokazuje i to da ne sudjeluje u javnim nastupima niti ide na washingtonske večere, već se više druži s Trumpom.

"On vrlo dobro razumije američku javnost i zašto je Trump dobio izbore. On govori Trumpu što uistinu uzrujava ljude i što ih brine. Trump se općenito s njim slaže", rekao je bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani. 

Povijesno, američki predsjednici nikada nisu bili glavni u donošenju odluka - barem ne od Kennedyja, nego su samo bili vladino lice za odnose s javnošću, koje nastavlja provoditi ciljeve koje diktira "duboka država" - to jest, konglomerat neizabranih birokratskih (naročito obavještajne i sigurnosne agencije), financijskih i korporativnih sila, te vojno-industrijskog kompleksa, koji zajedno tvore strukturu moći koju izabrani dužnosnici gotovo sigurno ne mogu promijeniti.

Mnogi američki predsjednici imali su istaknute savjetnike, od kojih se za neke s razlogom sumnjalo da vode glavnu riječ iza kulisa. No, nikad nije viđeno da politički asistent tako bezočno konsolidira moć i u isto vrijeme tako brzo našteti reputaciji i dojmu o kompetenciji svog šefa. Bannonov uspon zabrinjava kritičare američkog predsjednika jer je u Vijeću dobio ulogu koja je zapravo bila rezervirana za generale.

Bannon je još kao glavni urednik Breitbart Newsa otvoreno proglasio svoj portal platformom za kontroverzni alt-right pokret, novu desničarsku supkulturu koja se barem dijelom preklapa s neonacizmom. Iako postoji primarno na internetu, alt-right sebi pripisuje dobar dio zasluge za izbor Donalda Trumpa, kojeg je zdušno podržavao za vrijeme kampanje.

Podsjetimo, jedan od predvodnika alt-right pokreta, bjelački nacionalist Richard Spencer, na govoru u Washingtonu proslavio je Trumpovu pobjedu nacističkim pozdravom "Heil Trump, Heil victory" (eng. verzija pozdrava Sieg Heil) i s uzdignutim desnicama u publici.

Trump se deklarativno ogradio i osudio alt-right, ali ne samo što je doveo jednog od njegovih lidera u Bijelu kuću, nego je i njegova politika u očitoj suglasnosti s ideologijom ovog ekstremističkog pokreta. Dapače, analitičari smatraju da je upravo Bannon osmislio kontroverzne Trumpove izvršne uredbe kojima je pokazao snažan antagonizam prema Meksikancima, Židovima i muslimanima.

Je li Bannon ozbiljan ili se samo poigrava sa strahovima Trumpovih protivnika? Da bi se bolje shvatilo Bannonove svjetonazore, treba baciti pogled na njegove kolumne. Pompozni naslovi i teorije zavjere s tih stranica gurnuli su Republikansku stranku udesno i pomogli Trumpu da se useli u Bijelu kuću. Bannon je, ne jednom, tumačio: "Ima li antisemita u alternativnoj desnici? Apsolutno. Ima li rasista u alternativnoj desnici? Apsolutno. Ali ne vjerujem da je pokret sveukupno antisemitski i rasistički." Mnogi kritičari podsjećaju da je Bannonova bivša supruga na sudu pod prisegom izjavila da novi glavni strateg Bijele kuće "ne voli Židove".

Za razliku od Trumpa koji se bavio biznisom i nekretninama, Bannon se već desetljećima bavi političkim teorijama. Za politiku se zainteresirao još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kao marinac na jednom razaraču u Pacifiku i Indijskom oceanu. Smatrao je da predsjednik Carter ne reagira dovoljno odlučno na otmicu američkih državljana u Teheranu. S vremenom je postao desničar, protivnik islama, s laganim rasističkim tendencijama.

Bannon voli vojnički jezik i podjelu na prijatelje i neprijatelje. Navodno je on pisao Trumpov inauguracijski govor. A taj govor je bio intoniran kao upozorenje na navodnu katastrofu i raspad Amerike. "Strah je dobar. Strah potiče akciju", izjavio je Bannon, kao autor dokumentarnih filmova. Njegovi šokantni dokumentarci lansirali su alternativnu desnicu.
Hollywood je stjecište ljevičarskih lijenčina? Tako Bannonov portal vidi američku filmsku industriju.

Ali Bannon od nje istovremeno jako dobro zarađuje, u svakom slučaju od serije "Seinfeld" iz devedesetih. Kao investicijski bankar bavio se prodajom udjela u produkcijskoj kući koja je radila seriju. Tražio je da ga kupac Ted Turner ne isplati u novcu, već u televizijskim pravima. Slutio je da će "Seinfeld" biti pun pogodak - bio je u pravu i obogatio se. I prije toga, dok je radio u banci Goldman Sachs, sigurno je uštedio nekoliko milijuna dolara. Kako napraviti deal kojim najviše profitiraš – ta sposobnost svakako je Bannonu i Trumpu zajednička.

Bannon je politički ideolog koji manipulira Trumpom poduzetnikom kojeg pokreće veliki ego, kako bi mogao ostvariti svoju viziju. S obzirom na svoju povijest gdje je bio i republikanac, demokrat i nezavisni, Trump vjerojatno vidi sebe kao čovjeka od akcije koji nema puno vremena za ideologije ili političke teorije. Dakle, plaća li on Bannona da se ovaj brine o takvim stvarima?

A izgleda da je Bannonova glavna briga "kriza" kapitalizma i judeo-kršćanskih zapadnih vrijednosti. Kapitalizam je, kaže on, prestao biti "prosvijetljeni" pokretač bogatstva kakav je nekoć bio. Zajedno sa sekularizacijom društva, gubitak judeo-kršćanskih vrijednosti doveo je Zapad do velike "krize". Osim toga, Zapad se sada suočava s globalnom konfrontacijom s "džihadističkim islamističkim fašizmom".

"Idemo ratovati u Južno kinesko more za 5 do 10 godina, nema sumnje u to", najavio je nedavno. I dodao: "Jedne stvari se Kinezi boje više od SAD-a, boje se kršćanstva više od ičega."

Da nije na takvoj ključnoj poziciji, Bannon bi bio bezopasan. No, ne samo da je tamo, čini se da ima i Donalda Trumpa u svom džepu. Prošloga ljeta, tijekom izborne kampanje, za Vanity Fair, bez pardona je rekao: "Trump je samo instrument za nas (alternativnu desnicu), ne znam shvaća li on to ili ne."

Sam ima prilično neobične političke ideje i uzore. Vjeruje da se Amerika trenutačno nalazi u "četvrtom preokretu". Prva tri preokreta bila su Američki rat za nezavisnost, Američki građanski rat i Velika depresija, nakon koje je uslijedio Drugi svjetski rat. U njima je američki narod, prema ovoj teoriji, bio prisiljen izgraditi novu budućnost, ali tek nakon masivnih sukoba obilježenih ogromnim gubitkom života.

Da bi nastao novi svjetski poredak, Bannon vjeruje da mora doći do velikog obračuna i da će on ubrzo nastupiti. Četvrti preokret je, prema Bannonu, počeo financijskom krizom 2008. On smatra da je Americi potrebna autoritarna politika kako bi se pripremila za veliki konflikt između Zapada i Istoka - bilo muslimanskog Bliskog istoka ili Kine.
Autori te teorije, Howe i Strauss, u svojoj knjizi opisuju mitskog "Sivog ratnika" koji će ujediniti Ameriku pod svojim vodstvom i pozivom na obnovu tzv. američkog sna. Čini se da je Bannon tog lidera našao u Donaldu Trumpu.

Bannonov svjetonazor još više razjašnjava njegov govor na konferenciji u Vatikanu 2014. Tada se, naime, u izlaganju o Rusiji, Zapadu, populizmu i islamizmu referirao na opskurnog talijanskog mislioca i autora povezanog s Mussolinijevim fašističkim režimom, Juliusa Evolu.

Prema Evoli, čije je najpoznatije djelo "Revolt protiv modernog svijeta" iz 1934., humanizam, renesansa, prosvjetiteljstvo, reformacija i francuska revolucija samo su otuđili čovječanstvo od drevne istine. Njegov idealni "tradicionalistički" poredak temelji se na "hijerarhiji, kasti, monarhiji, rasi, mitu, religiji i ritualu". Promjena sustava, tvrdio je Evola, "nije pitanje propitivanja i polemiziranja, nego dizanja svega u zrak".

Pod Bannonovim vodstvom, u tekstovima koje je Breitbart objavljivao, često su napadani viđeniji republikanci. Bannon je još 2013. izjavio da ne vjeruje u "funkcionalnu konzervativnu stranku" u SAD-u te da republikanci to sigurno nisu.

- Mediji su dio oporbe i trebali bi začepiti - rekao je ovih dana Steve Bannon.

- Želim da me citirate. Mediji su ovdje dio oporbe. Oni ne razumiju ovu zemlju. Ne razumiju zašto je Donald Trump predsjednik Sjedinjenih Država. Medijima bi trebalo biti neugodno, trebali bi se osjećati poniženi i barem jednom trebali bi začepiti i slušati - smatra Bannon.

Bannon je na mnogo načina čudni glasnik koji dostavlja Trumpove populističke ekonomske poruke. Često je napadao i republikance i demokrate te surađivao s drugim desnim medijskim ličnostima u pokušajima svrgavanja šefa kongresne većine Paula Ryana zbog njegovih globalističkih pogleda na trgovinu i imigraciju.

Mnogi Njegovi nekadašnji suradnici napominju da je svoje ekstremne ideje uspješno uveo u mainstream te kako zagovara žestoki politički stil. Bivši glasnogovornik Breitbarta Kurt Bardella za CNN je opisao ekipu iz Breitbarta kao organizaciju "potpuno lišenu stvarnosti i činjenica", koja Amerikancima prenosi priče o "najgorim podjelama i najgorim strahovima".

Bardella spekulira da bi Bannon mogao iskoristiti moć koju ima za osvetu svojim neprijateljima. "Steve je vrlo agresivan, napadački orijentiran, nikad se ne povlači i nikad ne pokazuje znakove slabosti", kazao je. "Takav mu je modus operandi."

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG 2017-01-22T201220Z_922831463_RC1FD99ED380_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG 2017-02-13T002825Z_1693122531_RC1C1DFEFDB0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG 2017-01-31T165533Z_369388124_RC11AF80C7D0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-IMMIGRATION-BANNON.JPG 2017-01-31T202224Z_393062630_RC12DC39D080_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG 2017-02-01T160322Z_28244477_RC1A67C40B40_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-KUSHNER.JPG 2017-02-17T164506Z_294178984_RC11F21D0950_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG 2017-02-16T204558Z_2113241963_HT1ED2G1LO4DB_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG 2017-02-17T164304Z_179212924_RC1A497E3AE0_RTRMADP_3_USA-TRUMP.JPG
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/doktor-zlo-kojeg-se-boji-cijela-amerika-ovaj-covjek-je-stvarni-vladar-bijele-kuce-upravo-on-stoji-iza-vecine-trumpovih-radikalnih-odluka-470940 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=12494270acc00f74cd45ff3f9afde60cbed2af9a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BDoktor+Zlo%26%23039%3B+kojeg+se+boji+cijela+Amerika%3A+ovaj+%C4%8Dovjek+je+stvarni+vladar+Bijele+ku%C4%87e%2C+upravo+on+stoji+iza+ve%C4%87ine+Trumpovih+radikalnih+odluka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdoktor-zlo-kojeg-se-boji-cijela-amerika-ovaj-covjek-je-stvarni-vladar-bijele-kuce-upravo-on-stoji-iza-vecine-trumpovih-radikalnih-odluka-470940 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fdoktor-zlo-kojeg-se-boji-cijela-amerika-ovaj-covjek-je-stvarni-vladar-bijele-kuce-upravo-on-stoji-iza-vecine-trumpovih-radikalnih-odluka-470940 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neiskusan, 'zapaljiv' i opasan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Svijetneiskusan, 'zapaljiv' i opasan

'Doktor Zlo' kojeg se boji cijela Amerika: ovaj čovjek je stvarni vladar Bijele kuće, upravo on stoji iza većine Trumpovih radikalnih odluka

Piše Dražen Gudić
2. ožujka 2017. - 21:05
2017-02-12T040515Z_1485127975_RC1D5DBCCD00_RTRMADP_3_USA-TRUMP-JAPAN.JPG

Iza spornih odluka Donalda Trumpa, s kojima unaprijed nisu bili upoznati ni Ministarstvo obrane ni State Department, stoji sve moćniji savjetnik Steve Bannon (62), glavni strateg i ideolog najužeg kruga službenika oko novog predsjednika. Njega je Trump i formalno imenovao u Vijeće nacionalne sigurnosti, savjetodavno tijelo sastavljeno od malog broja ljudi koji zapravo formiraju sigurnosnu politiku SAD-a.

Bannona je urednički tim New York Timesa u svojem komentaru proglasio najutjecajnijim savjetnikom u povijesti koji je zasjenio čak i svemoćnog Dicka Cheneyja. S naslovom "Predsjednik Bannon?", uredništvo NYT-a zaključuje kako je Bannon vrlo neiskusan i, što je još gore, lako zapaljiv karakter, koji bi u kriznim situacijama samo mogao pogoršati stanje u aktualnim sukobima (na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:59