StoryEditor
Svijetcertifikat 3 g

Dio hrvatske desnice želi referendum o potvrdama, a razumni Švicarci su se već na svom referendumu izjasnili da podržavaju sve korona mjere

Piše PSD
30. studenog 2021. - 19:56
'Uvijek smo bili uvjereni da je većina građana u Švicarskoj za zdrav razum i za znanstvenu orijentaciju i činjenice', rekao je Peter Metzinger, prvi čovjek udruženja građana 'Da-komitet', koje se zalagalo za zakon  Fabrice Coffrini/AFP

Švicarci su rekli "da": na referendumu je uvjerljiva većina građana izrazila podršku zakonu o mjerama protiv korone, i to čak jasnije nego što se moglo očekivati s obzirom na ankete. To je "pobjeda razuma", izjavio je s očitim olakšanjem Peter Metzinger, prvi čovjek udruženja građana "Da-komitet", koje se zalagalo za zakon.

"Uvijek smo zapravo bili uvjereni da je većina građana u Švicarskoj za zdrav razum i za znanstvenu orijentaciju i činjenice. Ali ipak je na kraju sve moglo ispasti i drugačije i zato smo dali sve od sebe do zadnjeg trenutka. Ali sada se ipak pokazalo da u Švicarskoj prevladava razum”, rekao je Metzinger u izjavi za švicarsku televiziju SRF, piše Deutsche Welle.

62 posto građana Švicarske je glasalo za zakon o mjerama za suzbijanje pandemije. On je, među ostalim, i osnova za uvođenje tzv. 3G certifikata, odnosno potvrde da je osoba cijepljenja, preboljela koronu ili ima važeći negativan test. Ta potvrda, koja se u Švicarskoj mora imati ako se želi ići u javne ustanove ili u restorane, bila je posebno sporna.

image
Proteklih tjedana bilo je glasnih, a ponekad i nasilnih prosvjeda protivnika mjera i antivaksera protiv certifikata 3 G
Fabrice Coffrini/AFP

Dok su protivnici zakona tvrdili da se time ograničavaju slobode i prava ljudi, te da se uvođenjem certifikata samo produbljuje podjela u zemlji, Vlada je argumentirala da su certifikati jedini način za sprečavanje otkazivanja velikih priredbi i ponovo uvođenje lockdowna.

Relativno mali broj cijepljenih

Proteklih tjedana bilo je glasnih, a ponekad i nasilnih prosvjeda protivnika mjera i antivaksera protiv tog certifikata. Oni su imali podršku desničarske Švicarske narodne stranke SVP i utjecajnih donatora, što je dovelo do toga da "Ne-komitet" dominira u javnim raspravama, a ulice su bile oblijepljene njihovim plakatima.

No protivnici zakona su unatoč tome pretrpjeli ozbiljan poraz. Vrlo nerado je to priznao i Josef Ender, suosnivač "Akcijskog saveza izvornih kantona", udruženja koje se oštro protivi vladinim mjerama protiv korone. No Ender je već najavio da će se oni nastaviti boriti protiv zakona.

image
Stopa procijepljenosti u Švicarskoj je relativno niska i iznosi oko 65 posto stanovništva. Na fotografiji prosvjednici protiv certifikata
Fabrice Coffrini/AFP

To je objavila i Martina Bircher, jedna od zastupnica SVP-a u švicarskom parlamentu. Ova desna stranka bila je jedina velika politička snaga koja je na referendumu pozvala na odbacivanje zakona o mjerama. "Mi u SVP-u ćemo vrlo jasno pokazati Vladi granicu do koje može ići u primjeni certifikata", rekla je Bircher. To prije svega znači da ne bi smjelo biti daljnjeg pooštravanja u pravcu 2G regulative - dakle da se ulazak u određene ustanove ili restorane dozvoli samo cijepljenima i onima koji su preboljeli zarazu.

Slično kao u Njemačkoj, u posljednjih nekoliko tjedana se i u Švicarskoj znatno povećao broj novozaraženih. Stopa procijepljenosti u zemlji je relativno niska i iznosi oko 65 posto stanovništva.

Unatoč alarmantnim zahtjevima znanstvenika, švicarska vlada se do sada suzdržavala od pooštravanja mjera protiv pandemije na razini cijele zemlje. To se sada može promijeniti - nakon jasnog izjašnjavanja Švicaraca, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. siječanj 2022 07:31