StoryEditorOCM
Svijetu usponu

Desničari šokirali Njemačku: AfD pobijedio na lokalnim izborima; ‘Svjedočimo ogromnim potresima‘

Piše vijesti sd
27. lipnja 2023. - 07:33

Njemačka politička desnica posljednjih nekoliko tjedana bilježi konstantan politički rast, a da je situacija za ostatak političke scene zabrinjavajući dokaz su i posljednji lokalni izbori u Sonnebergu.

Naime, na lokalnim izborima pobjedu po prvi put na ovim prostorima odnio je kandidat desničarskog AfD-a Robert Sesselmann koji je pobijedio protukandidata iz redova CDU-a Jurgena Koppera, prenosi klix.ba.

Prema službenim rezultatima Sesselmann je osvojio 52,8 posto glasova dok je njegov protukandidat zadržao podršku 47,2 posto stanovnika ovog dijela Tirinške regije u središnjoj Njemačkoj.

Pobjeda desničara zabrinula je druge političke opcije u Njemačkoj, ali i brojne medije koji su posebnu pažnju posvetili upravo ovom pitanju.

"Nezadovoljstvo saveznom politikom semafor koalicije omogućilo je ovaj rezultat. Svi imamo odgovornost da vratimo ljude koji ne pripadaju tvrdoj desnici, krilu ekstremističkog jezgra AfD-a", rekao je generalni tajnik CDU-a Mario Czaja.

Razlog za brigu imali su i u Ljevici čiji je dopredsjedavajući također rad savezne vlade označio kao glavnog krivca za slavlje desnice na lokalnoj razini.

"U zemlji se događaju ogromni potresi. S jedne strane, to je zbog digitalizacije, a s druge strane zbog neophodnih zahtjeva zaštite klime. Zato su ljudi tražili pouzdanost", rekao je Martin Schirdewan.

Iako se AfD na političkoj sceni nalazi duže od 10 godina, stranke u Njemačkoj još uvijek nisu pronašle način da učine ovu desničarsku opciju marginalnom političkom strankom.

"Nakon 10 godina savezni političari još uvijek nisu pronašli način da iskopaju rupu AfD-u. Naprotiv, stranka odavno nije stajala tako dobro u anketama kao sada. Prethodni koncept zaštitnog zida se zbog toga može smatrati neuspjehom. Suprotstaviti se AfD-u zajedno, a ne dati mu ni metar prostora, na prvi pogled zvuči kao dobra ideja. Međutim, to funkcionira samo ako niko ne usvoji stil, jezik i političke zahtjeve AfD-a", piše Taggeschau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:06