StoryEditorOCM
Svijetuvredljiva izjava

Bivši izraelski veleposlanik o Palestincima: ‘Zbunjen sam zabrinutošću svijeta za te užasne, neljudske životinje‘

Piše vijesti sd
26. listopada 2023. - 16:17
‘Vrlo sam zbunjen stalnom zabrinutošću koju svijet pokazuje za palestinski narod i zapravo pokazuje za ove užasne neljudske životinje koje su činile najgore zločine koje je ovo stoljeće vidjelo‘, rekao je Dan Gillerman za Sky News (na fotografiji kao veleposlanik)Stan Honda/Afp

Rat je iracionalno ljudsko i društveno stanje u kojem se svijet dijeli an prijatelje i neprijatelje i u kojem se daju nepromišljene, pa i opasne izjave.

Bivši izraelski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Dan Gillerman, u televizijskom intervjuu za Sky News nazvao je palestinski narod "užasnim, neljudskim životinjama".

Gillerman je to rekao odgovarajući na pitanje o izraelskom kolektivnom kažnjavanju civilnog stanovništva u pojasu Gaze i blokadi osnovih potrepština, poput struje i goriva.

"Vrlo sam zbunjen stalnom zabrinutošću koju svijet pokazuje za palestinski narod i zapravo pokazuje za ove užasne neljudske životinje koje su činile najgore zločine koje je ovo stoljeće vidjelo", kazao je Gillerman, prenosi Klix.ba.

Bivši izraelski veleposlanik pri UN-u također je usporedio Hamasov smrtonosni napad na Izrael 7. listopada s 11. rujna, rekavši kako se ne sjeća da su ljudi lili suze za talibanima i Al-Qaidom, misleći na globalno negodovanje zbog humanitarne krize koja se odvija u Gazi.

"Odjednom kad je riječ o Izraelu, svi postaju veliki humanitarci, potpuno zaboravljajući što se dogodilo prije dva tjedna, što je nezaboravno i neoprostivo", rekao je Gillerman.

Unatoč ratnom stanju, žrtvama i homogenizaciji zajednice u ratu, dužnosnici koji jesu ili su bili na istaknutim položajima, a veleposlanik pri UN-u to svakako jest, trebali bi biti svjesni učinka vlastitih riječi. Diplomati bi za to trebali biti posebno senzibilni.

image

Jesu li i ovo za Gillermana ‘užasne neljudske životinje‘? Palestinci raščiščavaju ruševine i traže preživjele nakon jednog od raketiranja u Gazi

Mahmud Hams/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:28