stdClass Object ( [id] => 1175835 [title] => Bitka za Harkiv, s 250 tisuća mrtvih Sovjeta, jedna je od najvećih bitaka Drugoga svjetskog rata, podsjetimo se i svih ostalih, uz golema razaranja i žrtve [alias] => bitka-za-harkiv-s-250-tisuca-mrtvih-sovjeta-jedna-je-od-najvecih-bitaka-drugoga-svjetskog-rata-podsjetimo-se-i-svih-ostalih-uz-golema-razaranja-i-zrtve [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Drugi svjetski rat bio je jedan od najvećih sukoba u povijesti dostigavši do tada neviđene razmjere. Ovo je bio takozvani prvi moderni rat, u kojem je zrakoplovstvo igralo ključnu ulogu kako na kopnu tako i na moru, ali mnogi ključni potezi koji su na kraju dobili bitku, bili su rezultat odlučnosti i spremnosti običnog vojnika.

U nastavku pročitajte koje su to bile najznačajnije bitke Drugog svjetskog rata:

Bitka kod Narve (veljača - kolovoz 1944.)

Drugu bitku kod Narve ne treba miješati s bitkom koja se dogodila između 1700. i 1721., tijekom Velikog sjevernog rata (premda su se obje vodile u Narvi, Estonija).

Bitka za Narvu u Drugom svjetskom ratu bila je nadmetanje Njemačke s jedne strane i sovjetske lenjingradske fronte s druge strane, u borbi za kontrolu nad strateški važnom Narvskom prevlakom.

Bitka se sastojala iz dvije faze: bitke za most kod Narve i bitke kod linije Tanenberg; SSSR – posebno Staljin – želio je preuzeti kontrolu nad Estonijom, koristeći strateške lokacije s mora i iz zraka, te napasti Finsku i Prusku. Njemačke snage su se održale i omele pokušaje SSSR-a da izgradi uporište u Narvi. Obje strane izgubile su više od 500.000 vojnika, prenosi National Geographic.

---

image

Sovjeti su uspjeli obraniti Lenjingrad

AFP
---

Opsada Lenjingrada (rujan 1941. - siječanj 1944.)

Opsada Lenjingrada, poznata i kao "900 dana opsade", budući da je skoro toliko dugo i trajala (zapravo 872 dana), dogodila se kada su njemačke i finske snage opkolile Lenjingrad i zauzele grad. Iako je sovjetska vlada angažirala svoje građane za izgradnju utvrda po cijelom gradu, čitavo područje je do studenoga u potpunosti bilo okruženo napadačkim snagama. Opsada je samo za godinu dana odnijela više od 650.000 sovjetskih života uslijed gladi, bolesti i granatiranja.

Bitka za Kretu (svibanj 1941.)

Jedna od najsmjelijih operacija u njemačkom osvajanju Europe bio je zračni desant na grčki otok Kretu, prva akcija u kojoj je sudjelovao velik broj padobranaca.

Kretu su branile britanske i grčke snage uz veliki uspjeh protiv lako naoružanih njemačkih vojnika koji su se spuštali padobranom. Međutim, kašnjenja i problemi u komunikaciji između saveznika, omogućili su Nijemcima da zauzmu vitalno mjesto – aerodrom Maleme i dovuku pojačanja. U trenutku kada su nacisti stekli nadmoć u zračnom segmentu, uslijedilo je iskrcavanje s mora na kopno. Saveznici su se predali nakon dva tjedna borbe.

---

image

Iwo Jima

AFP
---

Bitka za Iwo Jimu (veljača - ožujak 1945.)

Bitka za Iwo Jimu je značajan događaj u Drugom svjetskom ratu, koji je u svijetu postao zapamćen najviše zahvaljujući fotografiji Joea Rosenthala na kojoj se vide marinci kako podižu američku zastavu na zauzetoj uzvisini.

Vojni analitičari i dalje vode raspravu kada je u pitanju opravdanost skupe vojne akcije u odnosu na stratešku prednost. Dvadeset tisuća japanskih branitelja bilo je ukopano unutar složenog sistema bunkera, pećina i tunela. Napadu je prethodilo masovno bombardiranje cijelog otoka s mora i iz zraka. Iako su bili daleko malobrojniji (1:5) i bez izgleda za pobjedu, Japanci su pružili snažan otpor i gotovo nitko se nije predao. Mnogi položaji mogli su se raščistiti samo ručnim bombama i bacačima plamena, uključujući zastrašujuće tenkove sa bacačima plamena M4A3R3 Sherman "Zippo".

Bitka kod Anzija (siječanj - lipanj 1944.)

Saveznici su napali Italiju 1943. godine, ali su do 1944. napredovali samo do linije Gustav, južno od Rima. Saveznici su izveli masivnu operaciju s mora, prisiljavajući neprijateljsku vojsku da podijeli snage ili bude opkoljena, a uspjeh je zavisio od brzog prelaska pješčane plaže.

Oko 36.000 pripadnika savezničkih vojnih snaga iskrcalo se, na veliko iznenađenje neprijatelja, ali dok su se Saveznici konsolidirali, Nijemci su to iskoristili i opkolili područje jednakim snagama i iskopali obrambene položaje. Poslije teških borbi i neuspjelog napredovanja, u veljači su Saveznici skoro odbačeni u more. Bilo im je potrebno pojačanje od preko 100.000 vojnika i pet mjeseci borbe da bi se konačno slomio njemački obruč oko Anzija, prenosi National Geographic.

---

image

Bitka za Monte Cassino

AFP
---

Bitka za Monte Cassino (siječanj - svibanj 1944.)

Poslije Anzija, Nijemci su zauzeli obrambene položaje poznate kao Zimska linija, koja se sastojala od bunkera, bodljikave žice, minskih polja i rovova. Četiri uzastopna saveznička napada na ove položaje postala su poznata kao Bitka kod Monte Cassina.

Borba je sličila na bitku iz Prvog svjetskog rata, praćena artiljerijskim bombardiranjem koje je prethodilo krvavim pješadijskim napadima na fiksne položaje. Uspjeh je postignut, ali s više od 50.000 žrtava na savezničkoj strani. Danas se bitka uglavnom pamti po uništenju samostana Monte Cassino (koji je pružao utočište civilima) bombardiranjem stotine Boeingovih B-17 "Letećih tvrđava". Saveznici su, naime, pogrešno vjerovali da je u samostanu utvrđena njemačka artiljerija.

Ofenziva u Ardenima (prosinac 1944. - siječanj 1945.)

Nakon invazije "D-Day" u lipnju 1944. godine, saveznici su se probili iz Normandije i brzo napredovali preko Francuske i Belgije. Hitler je imao cilj da ih zaustavi iznenadnim blickrigom ("munjevitim ratom"). Nekoliko oklopnih divizija pozicioniralo se u Ardenima s ciljem da probiju savezničke linije.

Američke snage su se stoički držale usprkos velikim žrtvama – poginulo je više od 19.000 ljudi. Nijemci su imali ograničene zalihe goriva i municije za samo nekoliko dana, tako da je ofenziva ubrzo izgubila elan. Savezničke linije su se mijenjale brojčano, ali se nisu slomile, a stotine tisuća ljudi u vidu pojačanja slilo se u to područje. Nakon toga, Njemačkoj je sve više nedostajalo sredstava za novu ofenzivu i kraj je bio neizbježan.

---

image

Bitka za Sedan

AFP
---

Bitka kod Sedana (svibanj 1940.)

Kada su Britanija i Francuska objavile rat Njemačkoj nakon nacističke invazije na Poljsku, mnogi su očekivali da će rat predstavljati pješadijske akcije slične onima iz Prvog svjetskog rata. Takav način razmišljanja očigledno je doveo do francuske strateške odluke da prema granici s Njemačkom izgrade teške betonske utvrde – takozvanu Maginotovu liniju. Ta očekivanja su se srušila u svibnju 1940. kada su Nijemci pokrenuli "munjeviti rat" na čelu s oklopnim jedinicama.

U nedostatku teške artiljerije, Nijemci su francuske položaje u Sedanu, napali bombarderima JU-88 Štuka. Intenzivan zračni napad brzo je demoralizirao branitelje i njemačke snage su se lako probile. Francuska je ubrzo proglasila kapitulaciju.

Bitka za Britaniju (srpanj - listopad 1940.)

Krajem 1940. Britanija se suočila s prijetnjom njemačke invazije, ali uspjeh napada je bio moguć samo uz zračnu superiornost. Uslijedio je prvi veliki pohod protivničkih zrakoplovnih snaga. Četiri mjeseca je njemački Luftwaffe vršio napade na britanske aerodrome, radarske stanice i tvornice aviona, bombardirajući i britanske gradove. Junkersove "Štuke" su se pokazale previše ranjivim za presretanje, a Nijemci nisu mogli masovno napraviti lovačke aparate kako bi se adekvatno suprotstavili Kraljevskom zrakoplovstvu (RAF) u njihovim Uraganima i Spitfireima. Teške žrtve primorale su Luftwaffe da smanji operacije. Hitlerovi planovi invazije morali su biti zaustavljeni na neodređeno vrijeme.

---

image

Bitka za Englesku

AFP
---

Bitka kod Brodija (lipanj 1941.)

Hitlerov plan za napad na SSSR nazvan je operacijom Barbarossa, i na papiru je izgledao suludo s obzirom na rusku brojčanu superiornost i sramotnu povijest snaga koje su ranije napadale Rusiju (Napoleon). Hitler je, međutim, vjerovao da je blickrig nezaustavljiv i bitka kod Brodija na zapadu Ukrajine dokazat će da je u pravu – neko vrijeme. Sedam stotina pedeset njemačkih tenkova suočilo se s četiri puta više ruskih. Međutim, rusko zrakoplovstvo je uništeno na zemlji i njemačke Štuke su dominirale tim područjem.

Pored uništavanja tenkova, gađali su ruska skladišta za gorivo i streljivo i ometali komunikacije. Zbunjene ruske snage bile su potpuno izmanevrirane i njihova brojčana nadmoć nije imala značaja.

Bitka kod Leite (listopad 1944.)

Najveća pomorska bitka u povijesti, bitka kod zaljeva Leite na Filipinima, bila je još jedan korak u napredovanju SAD-a k japanskim otocima. Sve raspoložive japanske snage poslane su u to područje, ali se te odvojene jedinice nisu uspjele ujediniti, što je rezultiralo s nekoliko neuspješnih akcija rasutih na širokom području. Sva četiri japanska nosača aviona su potopljena, kao i tri bojna broda. Bitka u zaljevu Leite je također označila prvu upotrebu neočekivane nove taktike: napad japanskih kamikaza potopio je pratnju nosača aviona USS St. Lo.

---

image

Bitka za Atlantik

AFP
---

Bitka za Atlantik (rujan 1939. - svibanj 1943.)

Podmornički rat imao je određenog utjecaja u Prvom svjetskom ratu, ali je postao daleko značajniji u Drugom jer su njemačke podmornice, potapajući transportne brodove, imale za cilj blokadu Europe. Trgovački brodovi su plovili u velikim konvojima, zaštićeni pratnjom razarača i korveta, naoružanih dubinskim bombama i sonarima. Odvažni zapovjednici podmornica izvodili su torpedne napade unutar obrambenog zaslona, a kada je nekoliko podmornica napalo odjednom, napadnuta strana je imala male šanse uzvratiti udarac.

Do kraja rata, tehnologije kao što su radar za otkrivanje podmornica s površine, presretanje radioveze i razbijanje šifara, bile su ključne u dobivanju borbe za Atlantik. Potopljeno je više od 3.000 trgovačkih brodova, kao i skoro 800 podmornica.

Bitka u Koraljnom moru (svibanj 1942.)

Poslije Perl Harbora, Japanci su namjeravali napasti Novu Gvineju i Solomonske otoke. Američke snage, uz pomoć australskih brodova, krenule su ih presresti. Ovo je proizvelo prvu pomorsku bitku koja se vodila na velikim daljinama između nosača aviona. Ponirući bombarderi i torpedni avioni napali su brodove zaštićene prvom linijom obrane – protuavionskom artiljerijom. Bio je to nov i zbunjujući oblik ratovanja, pri čemu su se obje strane trudile pronaći neprijatelja i nije im bilo jasno s kojih brodova dolaze i koje strane su ih angažirale. Najozbiljniji gubitak bio je američki nosač USS Lexington, potopljen nakon požara. Borba je prisilila Japan da odustane od svojih planova invazije.

---

image

Sovjeti su teško poraženi u Harkivu

AFP
---

Druga bitka za Harkiv (svibanj 1942.)

Staljin je želio da se uz pomoć više od tisuću tenkova i 700 aviona suprotstavi njemačkoj invaziji. Njemačka je ususret ruskim snagama uputila više od 900 aviona, nakon čega je krenula u napad i okruženje oklopnim divizijama. Ruski vojnici su se predali u velikom broju.

Više od 250.000 ruskih vojnika je ubijeno, ranjeno ili zarobljeno, dok su Nijemci imali desetostruko manje gubitke.

Bitka za Luzon (siječanj - kolovoz 1945.)

Luzon, najveći filipinski otok, pao je u ruke Japana 1942. godine. General Douglas MacArthur zarekao se da će se vratiti na Filipine, za koje je smatrao da su strateški vitalni.

Savezničke invazijske snage 1945. godine na obalama nisu naišle na jači otpor, ali u unutrašnjosti zemlje su se vodile teške borbe protiv raštrkanih enklava japanskih trupa. Neke od njih povukle su se u planine i nastavili borbu dugo nakon završetka rata. Japanci su pretrpjeli ekstremne gubitke, s više od 200.000 ubijenih u usporedbi s 10.000 Amerikanaca, što je činilo najkrvaviju akciju u kojoj su sudjelovale američke snage.

---

image

Bitka za Filipine

AFP
---

Bitka za Filipine (lipanj 1944.)

Posljednja velika akcija nosača aviona tijekom Drugog svjetskog rata, izvedena je tijekom bitke za Filipinsko more. Japanske snage, uključujući pet velikih i četiri laka nosača aviona, plus zračne snage s kopna, borile su se protiv sedam američkih flotnih nosača i osam lakih nosača. SAD nisu imale samo brojčanu superiornost već i značajno bolje letjelice. Novi Grumman F6F Hellcats nadmašio je stare japanske "Zero". Ovaj nesklad je doveo do toga da je akcija dobila nadimak Veliki lov na fazane kod Marijanskih otoka, s oko četiri puta više oborenih japanskih aviona od američkih, prenosi National Geographic.

---

image

Razrušeni Berlin

AFP
---

Bitka za Berlin (travanj - svibanj 1945.)

Za one na Zapadu ova borba je možda izgledala kao nepotrebna i zastarjela zamisao. No, za SSSR je ovo bila više psihološki značajna operacija, ali i ideja da će onaj tko zauzme Berlin kontrolirati poraženu Njemačku. Bitka za Berlin bila je masovna i ekstremno krvava borba u kojoj su se tri četvrtine milijuna njemačkih vojnika, pod osobnom Hitlerovom komandom, borile kako bi zaustavili Crvenoarmejce koji su brzo prodirali kroz linije obrane. Iako su Rusi imali prednost u tenkovima, oklopna vozila bila su ranjiva na nove prijenosne protutenkovske bacače (Pancerfauste) kojima je uništeno skoro dvije tisuće tenkova.

Poput Staljingrada, i bitka za Berlin bila je pješadijska akcija vođena iz neposredne blizine; artiljerija je srušila obrambene točke u gradu koji je već bio razoren jakim bombardiranjem. Žrtve su bile velike, uključujući tisuće civila. 30. travnja 1945. Hitler je došao do točke gde bi se radije ubio nego priznao poraz, čime je zapravo završio rat u Europi.

---

image

Kurska bitka

AFP
---

Bitka kod Kurska (srpanj - kolovoz 1943.)

Operacija Citadela bila je posljednja njemačka ofenziva na Istočnoj fronti, a Kursk se smatrao najvećom tenkovskom bitkom u ratu. Kod Kurska, nacisti su imali cilj ponoviti svoje ranije uspjehe okružujući i uništavajući ruske snage. Zahvaljujući savezničkim "razbijačima kodova", Rusi su unaprijed dobili upozorenje i izgradili obrambene linije rovova i minskih polja kako bi na što lakši način dočekali njemački napad. U zraku, Štuke naoružane 37-milimetarskom municijom, suočile su se s ruskim oklopnim Sturmovcima koji su bacali desetine protutenkovskih bombi. Kako je njemačka ofenziva zastala, maršal Žukov je krenuo u protunapad i natjerao Nijemce da se povuku s velikim gubicima.

---

image

Crvena armija u bijelom izdanju

AFP
---

Bitka za Moskvu (listopad 1941. - siječanj 1942.)

Više od milijun njemačkih vojnika poslano je u napad na Moskvu, jer je Hitler naredio da grad treba sravniti sa zemljom. U početku je njemački napad bio brz i prodoran; do 15. studenoga 1941. Wehrmacht je dospio na 30 km od grada. Tada ih je usporio ruski otpor, a u međuvremenu je nastupila rana zima, s temperaturama koje su padale i do minus 20.

Njemački lanac opskrbe je propao, a ruski maršal Žukov poslao je rezervu svojih sibirskih divizija u kontranapad, koje su otjerale njemačke trupe čak više od 160 km od grada. Ruske žrtve bile su velike, ali je napokon njemački duh (elan) bio slomljen.

---

image

Dan D

AFP
---

Iskrcavanje u Normandiji – Dan D (lipanj 1944.)

Najveća pomorska operacija u povijesti brojila je više od 5.000 brodova koji su iskrcali savezničke trupe dužinom obale Normandije (oko 80 km), dok je još tisuće aviona sudjelovalo u zračnim napadima.

Velika obmana se ogledala u zavaravanju Nijemaca da pomisle kako je iskcrcavanje na jednom mjestu na obali glavni potez, tako da im je otpor bio izuzetno slab na četiri od pet mjesta prilikom napada. Na petoj lokaciji, plaži Omaha, američke snage našle su se pod jakom vatrom i 2.000 ljudi je poginulo dok su se borili za plažu. Nijemci se nisu uspjeli brzo organizirari kako bi odgovorili prijetnjama. U roku od tjedan dana saveznici su iskrcali više od 300.000 vojnika u Normandiji.

---

image

Bitka za Midway

AFP
---

Bitka kod Midwaya (lipanj 1942.)

Midway je bio katastrofalan poraz od kojeg se japanska carska mornarica nikada nije u potpunosti oporavila. Veliki dio zasluga se pripisuje razbijačima kodova koji su otkrili na vrijeme japanski plan po kojem su htjeli napasti američke snage iz zasjede, tako da su saveznici mogli planirati protuzasjedu.

Japanski plan za podjelu američkih snaga također je propao. SAD su potom pokrenule veliki zračni napad na japanske nosače aviona. Torpedni bombarderi Avenger presreli su japanske "Zero" i potom ih desetkovali, a potom su torpedni bombarderi krenuli s napadom baš kad su japanski avioni točili gorivo i dopunjavali oružje na palubi. Tri od četiri japanska nosača su uništena, mijenjajući tok rata protiv Japana.

---

image

Staljingrad

AFP
---

Bitka za Staljingrad (kolovoz 1942. - veljača 1943.)

Za razliku od velikih sveobuhvatnih tenkovskih bitaka na drugim mjestima Istočne fronte, Staljingrad je bio dugotrajan, krvavi rat u urbanoj sredini, koji se vodio od ulice do ulice, od kuće do kuće, dok se Crvena armija opirala njemačkim pokušajima da zauzme grad. Ruska obrana temeljila se na tisućama uporišta, od kojih je svako bilo u zoni pješadijskog odreda, ali i u stanovima, poslovnim zgradama i tvornicama, sa strogim naredbama da je povlačenje zabranjeno.

Njemačka artiljerija i zrakoplovstvo su praktično srušili grad, ali je na kraju i sama njemačka sila bila opkoljena jer nije uspjela potisnuti branitelje grada. Ukupan broj žrtava mogao je biti čak dva milijuna, uključujući civile, prenosi National Geographic.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mir nema alternative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => mir nema alternative 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-15 13:42:02 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-15 15:56:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-15 15:56:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279826.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279832.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279800.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279802.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279804.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279806.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279808.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279810.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279812.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279814.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279816.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279818.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279820.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279822.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279824.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279828.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279830.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279836.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/15\/21279838.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sovjeti su te\u0161ko pora\u017eeni u Harkivu<\/p>\n","

Bitka za Midway<\/p>\n","

Dan D<\/p>\n","

Crvena armija u bijelom izdanju<\/p>\n","

Kurska bitka<\/p>\n","

Razru\u0161eni Berlin<\/p>\n","

Bitka za Filipine<\/p>\n","

Pogo\u0111eni ameri\u010dki nosa\u010d aviona 'Lexington'<\/p>\n","

Bitka za Atlantik<\/p>\n","

Bitka za Englesku<\/p>\n","

Francuski vojnici 1939-1940.<\/p>\n","

Bitka za Sedan<\/p>\n","

Bitka za Monte Cassino<\/p>\n","

Sovjeti su uspjeli obraniti Lenjingrad<\/p>\n","

Sovjeti su te\u0161ko pora\u017eeni u Harkivu<\/p>\n","

Pogo\u0111eni japanski brod<\/p>\n","

Bitka za Midway<\/p>\n","

Iwo Jima<\/p>\n","

Staljingrad<\/p>\n"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x708","hd_21279826_1920.jpg":"1920x1080","k_21279826_1280.jpg":"1280x1280","k_21279826_1024.jpg":"1024x1024","k_21279826_640.jpg":"640x640","k_21279826_480.jpg":"480x480","k_21279826_340.jpg":"340x340","k_21279826_220.jpg":"220x220","o_21279826_1280.jpg":"1280x885","o_21279826_1024.jpg":"1024x708","o_21279826_640.jpg":"640x442","o_21279826_480.jpg":"480x331","o_21279826_340.jpg":"340x235","o_21279826_220.jpg":"220x152","h_21279826_1280.jpg":"1280x854","h_21279826_1024.jpg":"1024x683","h_21279826_640.jpg":"640x427","h_21279826_480.jpg":"480x320","h_21279826_340.jpg":"340x227","h_21279826_220.jpg":"220x147","pp_21279826_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279826_1024.jpg":"805x1024","pp_21279826_640.jpg":"503x640","pp_21279826_480.jpg":"377x480","pp_21279826_340.jpg":"267x340","pp_21279826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x699","hd_21279832_1920.jpg":"1920x1080","k_21279832_1280.jpg":"1280x1280","k_21279832_1024.jpg":"1024x1024","k_21279832_640.jpg":"640x640","k_21279832_480.jpg":"480x480","k_21279832_340.jpg":"340x340","k_21279832_220.jpg":"220x220","o_21279832_1280.jpg":"1280x873","o_21279832_1024.jpg":"1024x699","o_21279832_640.jpg":"640x436","o_21279832_480.jpg":"480x327","o_21279832_340.jpg":"340x232","o_21279832_220.jpg":"220x150","h_21279832_1280.jpg":"1280x854","h_21279832_1024.jpg":"1024x683","h_21279832_640.jpg":"640x427","h_21279832_480.jpg":"480x320","h_21279832_340.jpg":"340x227","h_21279832_220.jpg":"220x147","pp_21279832_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279832_1024.jpg":"805x1024","pp_21279832_640.jpg":"503x640","pp_21279832_480.jpg":"377x480","pp_21279832_340.jpg":"267x340","pp_21279832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x796","hd_21279800_1920.jpg":"1920x1080","k_21279800_1280.jpg":"1280x1280","k_21279800_1024.jpg":"1024x1024","k_21279800_640.jpg":"640x640","k_21279800_480.jpg":"480x480","k_21279800_340.jpg":"340x340","k_21279800_220.jpg":"220x220","o_21279800_1280.jpg":"1280x995","o_21279800_1024.jpg":"1024x796","o_21279800_640.jpg":"640x497","o_21279800_480.jpg":"480x373","o_21279800_340.jpg":"340x264","o_21279800_220.jpg":"220x171","h_21279800_1280.jpg":"1280x854","h_21279800_1024.jpg":"1024x683","h_21279800_640.jpg":"640x427","h_21279800_480.jpg":"480x320","h_21279800_340.jpg":"340x227","h_21279800_220.jpg":"220x147","pp_21279800_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279800_1024.jpg":"805x1024","pp_21279800_640.jpg":"503x640","pp_21279800_480.jpg":"377x480","pp_21279800_340.jpg":"267x340","pp_21279800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x763","hd_21279802_1920.jpg":"1920x1080","k_21279802_1280.jpg":"1280x1280","k_21279802_1024.jpg":"1024x1024","k_21279802_640.jpg":"640x640","k_21279802_480.jpg":"480x480","k_21279802_340.jpg":"340x340","k_21279802_220.jpg":"220x220","o_21279802_1280.jpg":"1280x953","o_21279802_1024.jpg":"1024x763","o_21279802_640.jpg":"640x476","o_21279802_480.jpg":"480x357","o_21279802_340.jpg":"340x253","o_21279802_220.jpg":"220x163","h_21279802_1280.jpg":"1280x854","h_21279802_1024.jpg":"1024x683","h_21279802_640.jpg":"640x427","h_21279802_480.jpg":"480x320","h_21279802_340.jpg":"340x227","h_21279802_220.jpg":"220x147","pp_21279802_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279802_1024.jpg":"805x1024","pp_21279802_640.jpg":"503x640","pp_21279802_480.jpg":"377x480","pp_21279802_340.jpg":"267x340","pp_21279802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"865x1024","hd_21279804_1920.jpg":"1920x1080","k_21279804_1280.jpg":"1280x1280","k_21279804_1024.jpg":"1024x1024","k_21279804_640.jpg":"640x640","k_21279804_480.jpg":"480x480","k_21279804_340.jpg":"340x340","k_21279804_220.jpg":"220x220","o_21279804_1280.jpg":"1280x1515","o_21279804_1024.jpg":"1024x1212","o_21279804_640.jpg":"640x757","o_21279804_480.jpg":"480x568","o_21279804_340.jpg":"340x402","o_21279804_220.jpg":"220x260","h_21279804_1280.jpg":"1280x854","h_21279804_1024.jpg":"1024x683","h_21279804_640.jpg":"640x427","h_21279804_480.jpg":"480x320","h_21279804_340.jpg":"340x227","h_21279804_220.jpg":"220x147","pp_21279804_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279804_1024.jpg":"805x1024","pp_21279804_640.jpg":"503x640","pp_21279804_480.jpg":"377x480","pp_21279804_340.jpg":"267x340","pp_21279804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x777","hd_21279806_1920.jpg":"1920x1080","k_21279806_1280.jpg":"1280x1280","k_21279806_1024.jpg":"1024x1024","k_21279806_640.jpg":"640x640","k_21279806_480.jpg":"480x480","k_21279806_340.jpg":"340x340","k_21279806_220.jpg":"220x220","o_21279806_1280.jpg":"1280x971","o_21279806_1024.jpg":"1024x777","o_21279806_640.jpg":"640x485","o_21279806_480.jpg":"480x364","o_21279806_340.jpg":"340x257","o_21279806_220.jpg":"220x166","h_21279806_1280.jpg":"1280x854","h_21279806_1024.jpg":"1024x683","h_21279806_640.jpg":"640x427","h_21279806_480.jpg":"480x320","h_21279806_340.jpg":"340x227","h_21279806_220.jpg":"220x147","pp_21279806_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279806_1024.jpg":"805x1024","pp_21279806_640.jpg":"503x640","pp_21279806_480.jpg":"377x480","pp_21279806_340.jpg":"267x340","pp_21279806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x766","hd_21279808_1920.jpg":"1920x1080","k_21279808_1280.jpg":"1280x1280","k_21279808_1024.jpg":"1024x1024","k_21279808_640.jpg":"640x640","k_21279808_480.jpg":"480x480","k_21279808_340.jpg":"340x340","k_21279808_220.jpg":"220x220","o_21279808_1280.jpg":"1280x957","o_21279808_1024.jpg":"1024x766","o_21279808_640.jpg":"640x478","o_21279808_480.jpg":"480x359","o_21279808_340.jpg":"340x254","o_21279808_220.jpg":"220x164","h_21279808_1280.jpg":"1280x854","h_21279808_1024.jpg":"1024x683","h_21279808_640.jpg":"640x427","h_21279808_480.jpg":"480x320","h_21279808_340.jpg":"340x227","h_21279808_220.jpg":"220x147","pp_21279808_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279808_1024.jpg":"805x1024","pp_21279808_640.jpg":"503x640","pp_21279808_480.jpg":"377x480","pp_21279808_340.jpg":"267x340","pp_21279808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x674","hd_21279810_1920.jpg":"1920x1080","k_21279810_1280.jpg":"1280x1280","k_21279810_1024.jpg":"1024x1024","k_21279810_640.jpg":"640x640","k_21279810_480.jpg":"480x480","k_21279810_340.jpg":"340x340","k_21279810_220.jpg":"220x220","o_21279810_1280.jpg":"1280x842","o_21279810_1024.jpg":"1024x674","o_21279810_640.jpg":"640x421","o_21279810_480.jpg":"480x315","o_21279810_340.jpg":"340x223","o_21279810_220.jpg":"220x144","h_21279810_1280.jpg":"1280x854","h_21279810_1024.jpg":"1024x683","h_21279810_640.jpg":"640x427","h_21279810_480.jpg":"480x320","h_21279810_340.jpg":"340x227","h_21279810_220.jpg":"220x147","pp_21279810_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279810_1024.jpg":"805x1024","pp_21279810_640.jpg":"503x640","pp_21279810_480.jpg":"377x480","pp_21279810_340.jpg":"267x340","pp_21279810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x720","hd_21279812_1920.jpg":"1920x1080","k_21279812_1280.jpg":"1280x1280","k_21279812_1024.jpg":"1024x1024","k_21279812_640.jpg":"640x640","k_21279812_480.jpg":"480x480","k_21279812_340.jpg":"340x340","k_21279812_220.jpg":"220x220","o_21279812_1280.jpg":"1280x900","o_21279812_1024.jpg":"1024x720","o_21279812_640.jpg":"640x450","o_21279812_480.jpg":"480x337","o_21279812_340.jpg":"340x239","o_21279812_220.jpg":"220x154","h_21279812_1280.jpg":"1280x854","h_21279812_1024.jpg":"1024x683","h_21279812_640.jpg":"640x427","h_21279812_480.jpg":"480x320","h_21279812_340.jpg":"340x227","h_21279812_220.jpg":"220x147","pp_21279812_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279812_1024.jpg":"805x1024","pp_21279812_640.jpg":"503x640","pp_21279812_480.jpg":"377x480","pp_21279812_340.jpg":"267x340","pp_21279812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"835x1024","hd_21279814_1920.jpg":"1920x1080","k_21279814_1280.jpg":"1280x1280","k_21279814_1024.jpg":"1024x1024","k_21279814_640.jpg":"640x640","k_21279814_480.jpg":"480x480","k_21279814_340.jpg":"340x340","k_21279814_220.jpg":"220x220","o_21279814_1280.jpg":"1280x1569","o_21279814_1024.jpg":"1024x1255","o_21279814_640.jpg":"640x784","o_21279814_480.jpg":"480x588","o_21279814_340.jpg":"340x416","o_21279814_220.jpg":"220x269","h_21279814_1280.jpg":"1280x854","h_21279814_1024.jpg":"1024x683","h_21279814_640.jpg":"640x427","h_21279814_480.jpg":"480x320","h_21279814_340.jpg":"340x227","h_21279814_220.jpg":"220x147","pp_21279814_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279814_1024.jpg":"805x1024","pp_21279814_640.jpg":"503x640","pp_21279814_480.jpg":"377x480","pp_21279814_340.jpg":"267x340","pp_21279814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x750","hd_21279816_1920.jpg":"1920x1080","k_21279816_1280.jpg":"1280x1280","k_21279816_1024.jpg":"1024x1024","k_21279816_640.jpg":"640x640","k_21279816_480.jpg":"480x480","k_21279816_340.jpg":"340x340","k_21279816_220.jpg":"220x220","o_21279816_1280.jpg":"1280x937","o_21279816_1024.jpg":"1024x750","o_21279816_640.jpg":"640x468","o_21279816_480.jpg":"480x351","o_21279816_340.jpg":"340x249","o_21279816_220.jpg":"220x161","h_21279816_1280.jpg":"1280x854","h_21279816_1024.jpg":"1024x683","h_21279816_640.jpg":"640x427","h_21279816_480.jpg":"480x320","h_21279816_340.jpg":"340x227","h_21279816_220.jpg":"220x147","pp_21279816_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279816_1024.jpg":"805x1024","pp_21279816_640.jpg":"503x640","pp_21279816_480.jpg":"377x480","pp_21279816_340.jpg":"267x340","pp_21279816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x814","hd_21279818_1920.jpg":"1920x1080","k_21279818_1280.jpg":"1280x1280","k_21279818_1024.jpg":"1024x1024","k_21279818_640.jpg":"640x640","k_21279818_480.jpg":"480x480","k_21279818_340.jpg":"340x340","k_21279818_220.jpg":"220x220","o_21279818_1280.jpg":"1280x1017","o_21279818_1024.jpg":"1024x814","o_21279818_640.jpg":"640x508","o_21279818_480.jpg":"480x381","o_21279818_340.jpg":"340x270","o_21279818_220.jpg":"220x174","h_21279818_1280.jpg":"1280x854","h_21279818_1024.jpg":"1024x683","h_21279818_640.jpg":"640x427","h_21279818_480.jpg":"480x320","h_21279818_340.jpg":"340x227","h_21279818_220.jpg":"220x147","pp_21279818_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279818_1024.jpg":"805x1024","pp_21279818_640.jpg":"503x640","pp_21279818_480.jpg":"377x480","pp_21279818_340.jpg":"267x340","pp_21279818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x799","hd_21279820_1920.jpg":"1920x1080","k_21279820_1280.jpg":"1280x1280","k_21279820_1024.jpg":"1024x1024","k_21279820_640.jpg":"640x640","k_21279820_480.jpg":"480x480","k_21279820_340.jpg":"340x340","k_21279820_220.jpg":"220x220","o_21279820_1280.jpg":"1280x998","o_21279820_1024.jpg":"1024x799","o_21279820_640.jpg":"640x499","o_21279820_480.jpg":"480x374","o_21279820_340.jpg":"340x265","o_21279820_220.jpg":"220x171","h_21279820_1280.jpg":"1280x854","h_21279820_1024.jpg":"1024x683","h_21279820_640.jpg":"640x427","h_21279820_480.jpg":"480x320","h_21279820_340.jpg":"340x227","h_21279820_220.jpg":"220x147","pp_21279820_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279820_1024.jpg":"805x1024","pp_21279820_640.jpg":"503x640","pp_21279820_480.jpg":"377x480","pp_21279820_340.jpg":"267x340","pp_21279820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x710","hd_21279822_1920.jpg":"1920x1080","k_21279822_1280.jpg":"1280x1280","k_21279822_1024.jpg":"1024x1024","k_21279822_640.jpg":"640x640","k_21279822_480.jpg":"480x480","k_21279822_340.jpg":"340x340","k_21279822_220.jpg":"220x220","o_21279822_1280.jpg":"1280x887","o_21279822_1024.jpg":"1024x710","o_21279822_640.jpg":"640x443","o_21279822_480.jpg":"480x332","o_21279822_340.jpg":"340x235","o_21279822_220.jpg":"220x152","h_21279822_1280.jpg":"1280x854","h_21279822_1024.jpg":"1024x683","h_21279822_640.jpg":"640x427","h_21279822_480.jpg":"480x320","h_21279822_340.jpg":"340x227","h_21279822_220.jpg":"220x147","pp_21279822_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279822_1024.jpg":"805x1024","pp_21279822_640.jpg":"503x640","pp_21279822_480.jpg":"377x480","pp_21279822_340.jpg":"267x340","pp_21279822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x727","hd_21279824_1920.jpg":"1920x1080","k_21279824_1280.jpg":"1280x1280","k_21279824_1024.jpg":"1024x1024","k_21279824_640.jpg":"640x640","k_21279824_480.jpg":"480x480","k_21279824_340.jpg":"340x340","k_21279824_220.jpg":"220x220","o_21279824_1280.jpg":"1280x908","o_21279824_1024.jpg":"1024x727","o_21279824_640.jpg":"640x454","o_21279824_480.jpg":"480x340","o_21279824_340.jpg":"340x241","o_21279824_220.jpg":"220x156","h_21279824_1280.jpg":"1280x854","h_21279824_1024.jpg":"1024x683","h_21279824_640.jpg":"640x427","h_21279824_480.jpg":"480x320","h_21279824_340.jpg":"340x227","h_21279824_220.jpg":"220x147","pp_21279824_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279824_1024.jpg":"805x1024","pp_21279824_640.jpg":"503x640","pp_21279824_480.jpg":"377x480","pp_21279824_340.jpg":"267x340","pp_21279824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x784","hd_21279828_1920.jpg":"1920x1080","k_21279828_1280.jpg":"1280x1280","k_21279828_1024.jpg":"1024x1024","k_21279828_640.jpg":"640x640","k_21279828_480.jpg":"480x480","k_21279828_340.jpg":"340x340","k_21279828_220.jpg":"220x220","o_21279828_1280.jpg":"1280x980","o_21279828_1024.jpg":"1024x784","o_21279828_640.jpg":"640x490","o_21279828_480.jpg":"480x367","o_21279828_340.jpg":"340x260","o_21279828_220.jpg":"220x168","h_21279828_1280.jpg":"1280x854","h_21279828_1024.jpg":"1024x683","h_21279828_640.jpg":"640x427","h_21279828_480.jpg":"480x320","h_21279828_340.jpg":"340x227","h_21279828_220.jpg":"220x147","pp_21279828_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279828_1024.jpg":"805x1024","pp_21279828_640.jpg":"503x640","pp_21279828_480.jpg":"377x480","pp_21279828_340.jpg":"267x340","pp_21279828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x758","hd_21279830_1920.jpg":"1920x1080","k_21279830_1280.jpg":"1280x1280","k_21279830_1024.jpg":"1024x1024","k_21279830_640.jpg":"640x640","k_21279830_480.jpg":"480x480","k_21279830_340.jpg":"340x340","k_21279830_220.jpg":"220x220","o_21279830_1280.jpg":"1280x947","o_21279830_1024.jpg":"1024x758","o_21279830_640.jpg":"640x473","o_21279830_480.jpg":"480x355","o_21279830_340.jpg":"340x251","o_21279830_220.jpg":"220x162","h_21279830_1280.jpg":"1280x854","h_21279830_1024.jpg":"1024x683","h_21279830_640.jpg":"640x427","h_21279830_480.jpg":"480x320","h_21279830_340.jpg":"340x227","h_21279830_220.jpg":"220x147","pp_21279830_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279830_1024.jpg":"805x1024","pp_21279830_640.jpg":"503x640","pp_21279830_480.jpg":"377x480","pp_21279830_340.jpg":"267x340","pp_21279830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x731","hd_21279836_1920.jpg":"1920x1080","k_21279836_1280.jpg":"1280x1280","k_21279836_1024.jpg":"1024x1024","k_21279836_640.jpg":"640x640","k_21279836_480.jpg":"480x480","k_21279836_340.jpg":"340x340","k_21279836_220.jpg":"220x220","o_21279836_1280.jpg":"1280x913","o_21279836_1024.jpg":"1024x731","o_21279836_640.jpg":"640x456","o_21279836_480.jpg":"480x342","o_21279836_340.jpg":"340x242","o_21279836_220.jpg":"220x157","h_21279836_1280.jpg":"1280x854","h_21279836_1024.jpg":"1024x683","h_21279836_640.jpg":"640x427","h_21279836_480.jpg":"480x320","h_21279836_340.jpg":"340x227","h_21279836_220.jpg":"220x147","pp_21279836_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279836_1024.jpg":"805x1024","pp_21279836_640.jpg":"503x640","pp_21279836_480.jpg":"377x480","pp_21279836_340.jpg":"267x340","pp_21279836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x702","hd_21279838_1920.jpg":"1920x1080","k_21279838_1280.jpg":"1280x1280","k_21279838_1024.jpg":"1024x1024","k_21279838_640.jpg":"640x640","k_21279838_480.jpg":"480x480","k_21279838_340.jpg":"340x340","k_21279838_220.jpg":"220x220","o_21279838_1280.jpg":"1280x877","o_21279838_1024.jpg":"1024x702","o_21279838_640.jpg":"640x438","o_21279838_480.jpg":"480x329","o_21279838_340.jpg":"340x233","o_21279838_220.jpg":"220x150","h_21279838_1280.jpg":"1280x854","h_21279838_1024.jpg":"1024x683","h_21279838_640.jpg":"640x427","h_21279838_480.jpg":"480x320","h_21279838_340.jpg":"340x227","h_21279838_220.jpg":"220x147","pp_21279838_1280.jpg":"1006x1280","pp_21279838_1024.jpg":"805x1024","pp_21279838_640.jpg":"503x640","pp_21279838_480.jpg":"377x480","pp_21279838_340.jpg":"267x340","pp_21279838_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38130432 Threads: 3 Questions: 7081973937 Slow queries: 3296940 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607945910 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/bitka-za-harkiv-s-250-tisuca-mrtvih-sovjeta-jedna-je-od-najvecih-bitaka-drugoga-svjetskog-rata-podsjetimo-se-i-svih-ostalih-uz-golema-razaranja-i-zrtve-1175835 [printLink] => /vijesti/svijet/bitka-za-harkiv-s-250-tisuca-mrtvih-sovjeta-jedna-je-od-najvecih-bitaka-drugoga-svjetskog-rata-podsjetimo-se-i-svih-ostalih-uz-golema-razaranja-i-zrtve-1175835?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 366037 [name] => Drugi svjetski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drugi-svjetski-rat [link] => /tag/drugi-svjetski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 670598 [name] => najveće bitke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-15 16:57:28 [main_article_id] => 0 [alias] => najvece-bitke [link] => /tag/najvece-bitke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 372005 [name] => poginuli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poginuli [link] => /tag/poginuli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 666101 [name] => harkiv [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-05 23:39:42 [main_article_id] => 0 [alias] => harkiv [link] => /tag/harkiv ) [4] => stdClass Object ( [id] => 430812 [name] => njemačka vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka-vojska [link] => /tag/njemacka-vojska ) [5] => stdClass Object ( [id] => 654664 [name] => Japanska vojska u Drugom svjetskom ratu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-30 14:35:21 [main_article_id] => 0 [alias] => japanska-vojska-u-drugom-svjetskom-ratu [link] => /tag/japanska-vojska-u-drugom-svjetskom-ratu ) [6] => stdClass Object ( [id] => 297407 [name] => američka vojska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => americka-vojska [link] => /tag/americka-vojska ) [7] => stdClass Object ( [id] => 670599 [name] => crvena armija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-15 16:57:28 [main_article_id] => 0 [alias] => crvena-armija [link] => /tag/crvena-armija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mir nema alternative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bitka za Harkiv, s 250 tisuća mrtvih Sovjeta, jedna je od najvećih bitaka Drugoga svjetskog rata, podsjetimo se i svih ostalih, uz golema razaranja i žrtve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279826.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Sovjeti su teško poraženi u Harkivu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279826.jpg [title] => AFP

Sovjeti su teško poraženi u Harkivu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279832.jpg [title] => AFP

Bitka za Midway

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279800.jpg [title] => AFP

Dan D

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279802.jpg [title] => AFP

Crvena armija u bijelom izdanju

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279804.jpg [title] => AFP

Kurska bitka

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279806.jpg [title] => AFP

Razrušeni Berlin

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279808.jpg [title] => AFP

Bitka za Filipine

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279810.jpg [title] => AFP

Pogođeni američki nosač aviona 'Lexington'

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279812.jpg [title] => AFP

Bitka za Atlantik

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279814.jpg [title] => AFP

Bitka za Englesku

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279816.jpg [title] => AFP

Francuski vojnici 1939-1940.

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279818.jpg [title] => AFP

Bitka za Sedan

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279820.jpg [title] => AFP

Bitka za Monte Cassino

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279822.jpg [title] => AFP

Sovjeti su uspjeli obraniti Lenjingrad

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279824.jpg [title] => AFP

Sovjeti su teško poraženi u Harkivu

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279828.jpg [title] => AFP

Pogođeni japanski brod

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279830.jpg [title] => AFP

Bitka za Midway

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279836.jpg [title] => AFP

Iwo Jima

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/15/21279838.jpg [title] => AFP

Staljingrad

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Drugi svjetski rat bio je jedan od najvećih sukoba u povijesti dostigavši do tada neviđene razmjere. Ovo je bio takozvani prvi moderni rat, u kojem je zrakoplovstvo igralo ključnu ulogu kako na kopnu tako i na moru, ali mnogi ključni potezi koji su na kraju dobili bitku, bili su rezultat odlučnosti i spremnosti običnog vojnika.

U nastavku pročitajte koje su to bile najznačajnije bitke Drugog svjetskog rata:

Bitka kod Narve (veljača - kolovoz 1944.)

Drugu bitku kod Narve ne treba miješati s bitkom koja se dogodila između 1700. i 1721., tijekom Velikog sjevernog rata (premda su se obje vodile u Narvi, Estonija).

Bitka za Narvu u Drugom svjetskom ratu bila je nadmetanje Njemačke s jedne strane i sovjetske lenjingradske fronte s druge strane, u borbi za kontrolu nad strateški važnom Narvskom prevlakom.

Bitka se sastojala iz dvije faze: bitke za most kod Narve i bitke kod linije Tanenberg; SSSR – posebno Staljin – želio je preuzeti kontrolu nad Estonijom, koristeći strateške lokacije s mora i iz zraka, te napasti Finsku i Prusku. Njemačke snage su se održale i omele pokušaje SSSR-a da izgradi uporište u Narvi. Obje strane izgubile su više od 500.000 vojnika, prenosi National Geographic.

---

image

Sovjeti su uspjeli obraniti Lenjingrad

AFP
---

Opsada Lenjingrada (rujan 1941. - siječanj 1944.)

Opsada Lenjingrada, poznata i kao "900 dana opsade", budući da je skoro toliko dugo i trajala (zapravo 872 dana), dogodila se kada su njemačke i finske snage opkolile Lenjingrad i zauzele grad. Iako je sovjetska vlada angažirala svoje građane za izgradnju utvrda po cijelom gradu, čitavo područje je do studenoga u potpunosti bilo okruženo napadačkim snagama. Opsada je samo za godinu dana odnijela više od 650.000 sovjetskih života uslijed gladi, bolesti i granatiranja.

Bitka za Kretu (svibanj 1941.)

Jedna od najsmjelijih operacija u njemačkom osvajanju Europe bio je zračni desant na grčki otok Kretu, prva akcija u kojoj je sudjelovao velik broj padobranaca.

Kretu su branile britanske i grčke snage uz veliki uspjeh protiv lako naoružanih njemačkih vojnika koji su se spuštali padobranom. Međutim, kašnjenja i problemi u komunikaciji između saveznika, omogućili su Nijemcima da zauzmu vitalno mjesto – aerodrom Maleme i dovuku pojačanja. U trenutku kada su nacisti stekli nadmoć u zračnom segmentu, uslijedilo je iskrcavanje s mora na kopno. Saveznici su se predali nakon dva tjedna borbe.

---

image

Iwo Jima

AFP
---

Bitka za Iwo Jimu (veljača - ožujak 1945.)

Bitka za Iwo Jimu je značajan događaj u Drugom svjetskom ratu, koji je u svijetu postao zapamćen najviše zahvaljujući fotografiji Joea Rosenthala na kojoj se vide marinci kako podižu američku zastavu na zauzetoj uzvisini.

Vojni analitičari i dalje vode raspravu kada je u pitanju opravdanost skupe vojne akcije u odnosu na stratešku prednost. Dvadeset tisuća japanskih branitelja bilo je ukopano unutar složenog sistema bunkera, pećina i tunela. Napadu je prethodilo masovno bombardiranje cijelog otoka s mora i iz zraka. Iako su bili daleko malobrojniji (1:5) i bez izgleda za pobjedu, Japanci su pružili snažan otpor i gotovo nitko se nije predao. Mnogi položaji mogli su se raščistiti samo ručnim bombama i bacačima plamena, uključujući zastrašujuće tenkove sa bacačima plamena M4A3R3 Sherman "Zippo".

Bitka kod Anzija (siječanj - lipanj 1944.)

Saveznici su napali Italiju 1943. godine, ali su do 1944. napredovali samo do linije Gustav, južno od Rima. Saveznici su izveli masivnu operaciju s mora, prisiljavajući neprijateljsku vojsku da podijeli snage ili bude opkoljena, a uspjeh je zavisio od brzog prelaska pješčane plaže.

Oko 36.000 pripadnika savezničkih vojnih snaga iskrcalo se, na veliko iznenađenje neprijatelja, ali dok su se Saveznici konsolidirali, Nijemci su to iskoristili i opkolili područje jednakim snagama i iskopali obrambene položaje. Poslije teških borbi i neuspjelog napredovanja, u veljači su Saveznici skoro odbačeni u more. Bilo im je potrebno pojačanje od preko 100.000 vojnika i pet mjeseci borbe da bi se konačno slomio njemački obruč oko Anzija, prenosi National Geographic.

---

image

Bitka za Monte Cassino

AFP
---

Bitka za Monte Cassino (siječanj - svibanj 1944.)

Poslije Anzija, Nijemci su zauzeli obrambene položaje poznate kao Zimska linija, koja se sastojala od bunkera, bodljikave žice, minskih polja i rovova. Četiri uzastopna saveznička napada na ove položaje postala su poznata kao Bitka kod Monte Cassina.

Borba je sličila na bitku iz Prvog svjetskog rata, praćena artiljerijskim bombardiranjem koje je prethodilo krvavim pješadijskim napadima na fiksne položaje. Uspjeh je postignut, ali s više od 50.000 žrtava na savezničkoj strani. Danas se bitka uglavnom pamti po uništenju samostana Monte Cassino (koji je pružao utočište civilima) bombardiranjem stotine Boeingovih B-17 "Letećih tvrđava". Saveznici su, naime, pogrešno vjerovali da je u samostanu utvrđena njemačka artiljerija.

Ofenziva u Ardenima (prosinac 1944. - siječanj 1945.)

Nakon invazije "D-Day" u lipnju 1944. godine, saveznici su se probili iz Normandije i brzo napredovali preko Francuske i Belgije. Hitler je imao cilj da ih zaustavi iznenadnim blickrigom ("munjevitim ratom"). Nekoliko oklopnih divizija pozicioniralo se u Ardenima s ciljem da probiju savezničke linije.

Američke snage su se stoički držale usprkos velikim žrtvama – poginulo je više od 19.000 ljudi. Nijemci su imali ograničene zalihe goriva i municije za samo nekoliko dana, tako da je ofenziva ubrzo izgubila elan. Savezničke linije su se mijenjale brojčano, ali se nisu slomile, a stotine tisuća ljudi u vidu pojačanja slilo se u to područje. Nakon toga, Njemačkoj je sve više nedostajalo sredstava za novu ofenzivu i kraj je bio neizbježan.

---

image

Bitka za Sedan

AFP
---

Bitka kod Sedana (svibanj 1940.)

Kada su Britanija i Francuska objavile rat Njemačkoj nakon nacističke invazije na Poljsku, mnogi su očekivali da će rat predstavljati pješadijske akcije slične onima iz Prvog svjetskog rata. Takav način razmišljanja očigledno je doveo do francuske strateške odluke da prema granici s Njemačkom izgrade teške betonske utvrde – takozvanu Maginotovu liniju. Ta očekivanja su se srušila u svibnju 1940. kada su Nijemci pokrenuli "munjeviti rat" na čelu s oklopnim jedinicama.

U nedostatku teške artiljerije, Nijemci su francuske položaje u Sedanu, napali bombarderima JU-88 Štuka. Intenzivan zračni napad brzo je demoralizirao branitelje i njemačke snage su se lako probile. Francuska je ubrzo proglasila kapitulaciju.

Bitka za Britaniju (srpanj - listopad 1940.)

Krajem 1940. Britanija se suočila s prijetnjom njemačke invazije, ali uspjeh napada je bio moguć samo uz zračnu superiornost. Uslijedio je prvi veliki pohod protivničkih zrakoplovnih snaga. Četiri mjeseca je njemački Luftwaffe vršio napade na britanske aerodrome, radarske stanice i tvornice aviona, bombardirajući i britanske gradove. Junkersove "Štuke" su se pokazale previše ranjivim za presretanje, a Nijemci nisu mogli masovno napraviti lovačke aparate kako bi se adekvatno suprotstavili Kraljevskom zrakoplovstvu (RAF) u njihovim Uraganima i Spitfireima. Teške žrtve primorale su Luftwaffe da smanji operacije. Hitlerovi planovi invazije morali su biti zaustavljeni na neodređeno vrijeme.

---

image

Bitka za Englesku

AFP
---

Bitka kod Brodija (lipanj 1941.)

Hitlerov plan za napad na SSSR nazvan je operacijom Barbarossa, i na papiru je izgledao suludo s obzirom na rusku brojčanu superiornost i sramotnu povijest snaga koje su ranije napadale Rusiju (Napoleon). Hitler je, međutim, vjerovao da je blickrig nezaustavljiv i bitka kod Brodija na zapadu Ukrajine dokazat će da je u pravu – neko vrijeme. Sedam stotina pedeset njemačkih tenkova suočilo se s četiri puta više ruskih. Međutim, rusko zrakoplovstvo je uništeno na zemlji i njemačke Štuke su dominirale tim područjem.

Pored uništavanja tenkova, gađali su ruska skladišta za gorivo i streljivo i ometali komunikacije. Zbunjene ruske snage bile su potpuno izmanevrirane i njihova brojčana nadmoć nije imala značaja.

Bitka kod Leite (listopad 1944.)

Najveća pomorska bitka u povijesti, bitka kod zaljeva Leite na Filipinima, bila je još jedan korak u napredovanju SAD-a k japanskim otocima. Sve raspoložive japanske snage poslane su u to područje, ali se te odvojene jedinice nisu uspjele ujediniti, što je rezultiralo s nekoliko neuspješnih akcija rasutih na širokom području. Sva četiri japanska nosača aviona su potopljena, kao i tri bojna broda. Bitka u zaljevu Leite je također označila prvu upotrebu neočekivane nove taktike: napad japanskih kamikaza potopio je pratnju nosača aviona USS St. Lo.

---

image

Bitka za Atlantik

AFP
---

Bitka za Atlantik (rujan 1939. - svibanj 1943.)

Podmornički rat imao je određenog utjecaja u Prvom svjetskom ratu, ali je postao daleko značajniji u Drugom jer su njemačke podmornice, potapajući transportne brodove, imale za cilj blokadu Europe. Trgovački brodovi su plovili u velikim konvojima, zaštićeni pratnjom razarača i korveta, naoružanih dubinskim bombama i sonarima. Odvažni zapovjednici podmornica izvodili su torpedne napade unutar obrambenog zaslona, a kada je nekoliko podmornica napalo odjednom, napadnuta strana je imala male šanse uzvratiti udarac.

Do kraja rata, tehnologije kao što su radar za otkrivanje podmornica s površine, presretanje radioveze i razbijanje šifara, bile su ključne u dobivanju borbe za Atlantik. Potopljeno je više od 3.000 trgovačkih brodova, kao i skoro 800 podmornica.

Bitka u Koraljnom moru (svibanj 1942.)

Poslije Perl Harbora, Japanci su namjeravali napasti Novu Gvineju i Solomonske otoke. Američke snage, uz pomoć australskih brodova, krenule su ih presresti. Ovo je proizvelo prvu pomorsku bitku koja se vodila na velikim daljinama između nosača aviona. Ponirući bombarderi i torpedni avioni napali su brodove zaštićene prvom linijom obrane – protuavionskom artiljerijom. Bio je to nov i zbunjujući oblik ratovanja, pri čemu su se obje strane trudile pronaći neprijatelja i nije im bilo jasno s kojih brodova dolaze i koje strane su ih angažirale. Najozbiljniji gubitak bio je američki nosač USS Lexington, potopljen nakon požara. Borba je prisilila Japan da odustane od svojih planova invazije.

---

image

Sovjeti su teško poraženi u Harkivu

AFP
---

Druga bitka za Harkiv (svibanj 1942.)

Staljin je želio da se uz pomoć više od tisuću tenkova i 700 aviona suprotstavi njemačkoj invaziji. Njemačka je ususret ruskim snagama uputila više od 900 aviona, nakon čega je krenula u napad i okruženje oklopnim divizijama. Ruski vojnici su se predali u velikom broju.

Više od 250.000 ruskih vojnika je ubijeno, ranjeno ili zarobljeno, dok su Nijemci imali desetostruko manje gubitke.

Bitka za Luzon (siječanj - kolovoz 1945.)

Luzon, najveći filipinski otok, pao je u ruke Japana 1942. godine. General Douglas MacArthur zarekao se da će se vratiti na Filipine, za koje je smatrao da su strateški vitalni.

Savezničke invazijske snage 1945. godine na obalama nisu naišle na jači otpor, ali u unutrašnjosti zemlje su se vodile teške borbe protiv raštrkanih enklava japanskih trupa. Neke od njih povukle su se u planine i nastavili borbu dugo nakon završetka rata. Japanci su pretrpjeli ekstremne gubitke, s više od 200.000 ubijenih u usporedbi s 10.000 Amerikanaca, što je činilo najkrvaviju akciju u kojoj su sudjelovale američke snage.

---

image

Bitka za Filipine

AFP
---

Bitka za Filipine (lipanj 1944.)

Posljednja velika akcija nosača aviona tijekom Drugog svjetskog rata, izvedena je tijekom bitke za Filipinsko more. Japanske snage, uključujući pet velikih i četiri laka nosača aviona, plus zračne snage s kopna, borile su se protiv sedam američkih flotnih nosača i osam lakih nosača. SAD nisu imale samo brojčanu superiornost već i značajno bolje letjelice. Novi Grumman F6F Hellcats nadmašio je stare japanske "Zero". Ovaj nesklad je doveo do toga da je akcija dobila nadimak Veliki lov na fazane kod Marijanskih otoka, s oko četiri puta više oborenih japanskih aviona od američkih, prenosi National Geographic.

---

image

Razrušeni Berlin

AFP
---

Bitka za Berlin (travanj - svibanj 1945.)

Za one na Zapadu ova borba je možda izgledala kao nepotrebna i zastarjela zamisao. No, za SSSR je ovo bila više psihološki značajna operacija, ali i ideja da će onaj tko zauzme Berlin kontrolirati poraženu Njemačku. Bitka za Berlin bila je masovna i ekstremno krvava borba u kojoj su se tri četvrtine milijuna njemačkih vojnika, pod osobnom Hitlerovom komandom, borile kako bi zaustavili Crvenoarmejce koji su brzo prodirali kroz linije obrane. Iako su Rusi imali prednost u tenkovima, oklopna vozila bila su ranjiva na nove prijenosne protutenkovske bacače (Pancerfauste) kojima je uništeno skoro dvije tisuće tenkova.

Poput Staljingrada, i bitka za Berlin bila je pješadijska akcija vođena iz neposredne blizine; artiljerija je srušila obrambene točke u gradu koji je već bio razoren jakim bombardiranjem. Žrtve su bile velike, uključujući tisuće civila. 30. travnja 1945. Hitler je došao do točke gde bi se radije ubio nego priznao poraz, čime je zapravo završio rat u Europi.

---

image

Kurska bitka

AFP
---

Bitka kod Kurska (srpanj - kolovoz 1943.)

Operacija Citadela bila je posljednja njemačka ofenziva na Istočnoj fronti, a Kursk se smatrao najvećom tenkovskom bitkom u ratu. Kod Kurska, nacisti su imali cilj ponoviti svoje ranije uspjehe okružujući i uništavajući ruske snage. Zahvaljujući savezničkim "razbijačima kodova", Rusi su unaprijed dobili upozorenje i izgradili obrambene linije rovova i minskih polja kako bi na što lakši način dočekali njemački napad. U zraku, Štuke naoružane 37-milimetarskom municijom, suočile su se s ruskim oklopnim Sturmovcima koji su bacali desetine protutenkovskih bombi. Kako je njemačka ofenziva zastala, maršal Žukov je krenuo u protunapad i natjerao Nijemce da se povuku s velikim gubicima.

---

image

Crvena armija u bijelom izdanju

AFP
---

Bitka za Moskvu (listopad 1941. - siječanj 1942.)

Više od milijun njemačkih vojnika poslano je u napad na Moskvu, jer je Hitler naredio da grad treba sravniti sa zemljom. U početku je njemački napad bio brz i prodoran; do 15. studenoga 1941. Wehrmacht je dospio na 30 km od grada. Tada ih je usporio ruski otpor, a u međuvremenu je nastupila rana zima, s temperaturama koje su padale i do minus 20.

Njemački lanac opskrbe je propao, a ruski maršal Žukov poslao je rezervu svojih sibirskih divizija u kontranapad, koje su otjerale njemačke trupe čak više od 160 km od grada. Ruske žrtve bile su velike, ali je napokon njemački duh (elan) bio slomljen.

---

image

Dan D

AFP
---

Iskrcavanje u Normandiji – Dan D (lipanj 1944.)

Najveća pomorska operacija u povijesti brojila je više od 5.000 brodova koji su iskrcali savezničke trupe dužinom obale Normandije (oko 80 km), dok je još tisuće aviona sudjelovalo u zračnim napadima.

Velika obmana se ogledala u zavaravanju Nijemaca da pomisle kako je iskcrcavanje na jednom mjestu na obali glavni potez, tako da im je otpor bio izuzetno slab na četiri od pet mjesta prilikom napada. Na petoj lokaciji, plaži Omaha, američke snage našle su se pod jakom vatrom i 2.000 ljudi je poginulo dok su se borili za plažu. Nijemci se nisu uspjeli brzo organizirari kako bi odgovorili prijetnjama. U roku od tjedan dana saveznici su iskrcali više od 300.000 vojnika u Normandiji.

---

image

Bitka za Midway

AFP
---

Bitka kod Midwaya (lipanj 1942.)

Midway je bio katastrofalan poraz od kojeg se japanska carska mornarica nikada nije u potpunosti oporavila. Veliki dio zasluga se pripisuje razbijačima kodova koji su otkrili na vrijeme japanski plan po kojem su htjeli napasti američke snage iz zasjede, tako da su saveznici mogli planirati protuzasjedu.

Japanski plan za podjelu američkih snaga također je propao. SAD su potom pokrenule veliki zračni napad na japanske nosače aviona. Torpedni bombarderi Avenger presreli su japanske "Zero" i potom ih desetkovali, a potom su torpedni bombarderi krenuli s napadom baš kad su japanski avioni točili gorivo i dopunjavali oružje na palubi. Tri od četiri japanska nosača su uništena, mijenjajući tok rata protiv Japana.

---

image

Staljingrad

AFP
---

Bitka za Staljingrad (kolovoz 1942. - veljača 1943.)

Za razliku od velikih sveobuhvatnih tenkovskih bitaka na drugim mjestima Istočne fronte, Staljingrad je bio dugotrajan, krvavi rat u urbanoj sredini, koji se vodio od ulice do ulice, od kuće do kuće, dok se Crvena armija opirala njemačkim pokušajima da zauzme grad. Ruska obrana temeljila se na tisućama uporišta, od kojih je svako bilo u zoni pješadijskog odreda, ali i u stanovima, poslovnim zgradama i tvornicama, sa strogim naredbama da je povlačenje zabranjeno.

Njemačka artiljerija i zrakoplovstvo su praktično srušili grad, ali je na kraju i sama njemačka sila bila opkoljena jer nije uspjela potisnuti branitelje grada. Ukupan broj žrtava mogao je biti čak dva milijuna, uključujući civile, prenosi National Geographic.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP

Sovjeti su teško poraženi u Harkivu

AFP

Bitka za Midway

AFP

Dan D

AFP

Crvena armija u bijelom izdanju

AFP

Kurska bitka

AFP

Razrušeni Berlin

AFP

Bitka za Filipine

AFP

Pogođeni američki nosač aviona 'Lexington'

AFP

Bitka za Atlantik

AFP

Bitka za Englesku

AFP

Francuski vojnici 1939-1940.

AFP

Bitka za Sedan

AFP

Bitka za Monte Cassino

AFP

Sovjeti su uspjeli obraniti Lenjingrad

AFP

Sovjeti su teško poraženi u Harkivu

AFP

Pogođeni japanski brod

AFP

Bitka za Midway

AFP

Iwo Jima

AFP

Staljingrad

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/bitka-za-harkiv-s-250-tisuca-mrtvih-sovjeta-jedna-je-od-najvecih-bitaka-drugoga-svjetskog-rata-podsjetimo-se-i-svih-ostalih-uz-golema-razaranja-i-zrtve-1175835 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2873226fb82b537b8b080ad2356aa2d7a2324861 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bitka+za+Harkiv%2C+s+250+tisu%C4%87a+mrtvih+Sovjeta%2C+jedna+je+od+najve%C4%87ih+bitaka+Drugoga+svjetskog+rata%2C+podsjetimo+se+i+svih+ostalih%2C+uz+golema+razaranja+i+%C5%BErtve&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbitka-za-harkiv-s-250-tisuca-mrtvih-sovjeta-jedna-je-od-najvecih-bitaka-drugoga-svjetskog-rata-podsjetimo-se-i-svih-ostalih-uz-golema-razaranja-i-zrtve-1175835 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbitka-za-harkiv-s-250-tisuca-mrtvih-sovjeta-jedna-je-od-najvecih-bitaka-drugoga-svjetskog-rata-podsjetimo-se-i-svih-ostalih-uz-golema-razaranja-i-zrtve-1175835 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mir nema alternative [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetmir nema alternative

Bitka za Harkiv, s 250 tisuća mrtvih Sovjeta, jedna je od najvećih bitaka Drugoga svjetskog rata, podsjetimo se i svih ostalih, uz golema razaranja i žrtve

Piše PSD
15. ožujka 2022. - 16:56

Drugi svjetski rat bio je jedan od najvećih sukoba u povijesti dostigavši do tada neviđene razmjere. Ovo je bio takozvani prvi moderni rat, u kojem je zrakoplovstvo igralo ključnu ulogu kako na kopnu tako i na moru, ali mnogi ključni potezi koji su na kraju dobili bitku, bili su rezultat odlučnosti i spremnosti običnog vojnika.

U nastavku pročitajte koje su to bile najznačajnije bitke Drugog svjetskog rata:

Bitka kod Narve (veljača - kolovoz 1944.)

Drugu bitku kod Narve ne treba miješati s bitkom koja se dogodila između 1700. i 1721., tijekom Velikog sjevernog rata (premda su se obje vodile u Narvi, Estonija).

Bitka za Narvu u Drugom svjetskom ratu bila je nadmetanje Njemačke s jedne strane i sovjetske lenjingradske fronte s druge strane, u borbi za kontrolu nad strateški...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:19