StoryEditorOCM
Svijet‘ko čeka dočeka

Američki tenkovi Abrams M-1 napokon stigli na prvu crtu ukrajinske bojišnice: ‘Rusima je ovo sad ratni trofej broj 1‘

7. studenog 2023. - 21:35

Tri tjedana nakon što su američki dužnosnici potvrdili da je i zadnji od trideset doniranih tenkova M1A1 Abrams stigao u Ukrajinu pojavila se prva fotografija ovog američkog tenka u ukrajinskoj službi. Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama uz tenk se vidi ruka u uniformi i šaka vojnika koji drži kopču remena s oznakama tenkovskog korpusa ukrajinske vojske. Rubovi gusjenica, trup i kupola tenka imaju kamuflažni uzorak. Ne zna se kada je točno fotografija snimljena ni gdje, tek blato na njoj ukazuje da je nastala nedavno.

Analitičari specijaliziranog vojnog portala The War Zone navode kako je tenk u položaju koji izgleda kao da je ukopan. Oko njega su visoki zidovi od blata.

"Čini se da su iskopali vrlo dubok položaj koji je vrlo sličan ‘skrivanju‘ samo kako bi ga zadržali izvan izravnog vidnog polja bilo kakvog izviđanja. Jasno je da je M1 Abrams jako vrijedan ratni trofej koji bi Rusi silno željeli uništiti i koristiti to u propagandi. Ukrajinci to jako dobro znaju zato su ga vjerojatno i skrili – navodi War Zone.

Koliko su snimke uništavanja zapadne tehnike važni Putinovim vojnicima, pokazuje i video na kojem ruski operater drona po imenu Vladimir urla od sreće dok gleda rijetki prizor uništavanja  njemačkog tenka Leopard 2A6 u blizini Avdiivke.

„Leopard je sjeb**! Leopard je prvi put potpuno sjeb**!”- dere se ruski vojnik komentirajući kako je Leopard dokrajčila RPG ručna granata na raketni pogon. Razlika između oštećenog i uništenog tenka doista je važna kada se radi o Leopardu 2 budući je tenk vrlo izdržljiv. Mina ili bespilotna letjelica mogu blokirati Leopard 2, a da ga ne unište. Nakon višemjesečnog iskustva s tenkovima njemačke proizvodnje, ukrajinski inženjeri navikli su izvlačiti oštećene primjerke i slati ih u Poljsku ili Njemačku na popravak.

Tenkovi M-1 Abrams koje su Sjedinjene Države donirale Ukrajincima neće bitno promijeniti dinamiku rata. Oni nisu neranjivi na ruske mine, topništvo, protutenkovske projektile niti na dronove natovarene eksplozivom. No, ako je prethodno iskustvo Ukrajine s tenkovima zapadne proizvodnje pokazatelj, mnogo manje tenkista će poginuti boreći se u M-1 tenkovima nego što bi poginuli da uđu u bitku u sovjetskim tenkovima koji i dalje čine većinu ukrajinske tenkovske snage, kao i svu tenkovsku snagu Rusije. To je zato što su Abramsi i drugi tenkovi iz NATO-a - njemački Leopard 2 i britanski Challenger 2 - izgrađeni za zaštitu.

Većina njihove municije pohranjuje se u posebno dizajnirane i odvojene odjeljke. M-1 je jedinstven po tome što pohranjuje svo svoje streljivo u kupolu s pločama koje se izbacuju. Kad se pogodi M-1 u streljivo, sekundarna eksplozija izlazi van i prema gore, daleko od unutrašnjosti kupole. To M-1 čini najizdržljivijim tenkom na svijetu za svoju posadu. Budući da je daleko teži od ruskih ekvivalenata i modela iz sovjetske ere koje Ukrajina koristi, ukrajinski vojni planeri moraju se pobrinuti da mogu prelaziti mostove koji nisu dizajnirani za tenk te težine te osigurati goleme količine goriva koje guta njegov motor.

image
screenshot X

Sjedinjene Države tiho su donirale Ukrajini i nekoliko svojih najmoćnijih oklopnih vozila za proboj. Jedno od njih prikazano je na nedavnoj svečanosti povodom nacionalnog Dana raketnih snaga i topništva na kojoj je sudjelovao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Među hrpom druge borbene i inženjerske opreme bio je izložen i jedan Assault Breacher, jurišno vozilo američke vojske. Svaki ovaj kompleksni gusjeničar košta oko 4 milijuna dolara, a namijenjen je razminiranju i uklanjanju teških prepreka s putova jurišnih snaga. Temelji se na oklopnom trupu tenka M-1 Abrams: težak je 72 tone i dug 12 metara, te opremljen motorom od čak 1500 konja. Naoružan je samo 50 mm mitraljezom, no na sebi nosi i gotovo 3200 kg eksploziva.

Uz pomoć tzv. Linear Demolition Charge Systema ispred sebe je u stanju ispaljivati rakete koje nose eksploziv C-4 i do 130 metara, te ih potom detonirati na sigurnoj udaljenosti raščišćavajući tako prolaze trupama i vozilima. Dvočlana posada Assault Breachera može bez ikakvoga napuštanja svog debelog zaštitnog oklopa iskopati i sigurno detonirati sve zakopane mine, popuniti neprijateljske rovove i iskopati protutenkovske prepreke, a potom i malim zastavicama označiti sigurnu stazu kojom naprijed mogu brzo proći tenkovi i druga prateća im borbena vozila.

image

Assault Breacher ispaljuje cijevi punjene eksplozivom C-4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:52