StoryEditorOCM
Svijetopasni scenarij

Ako se Rusija nađe na rubu velikog poraza u Ukrajini, Vladimir Putin razmotrio bi upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Piše vijesti sd
17. lipnja 2024. - 14:09

Ako bi ruske oružane snage bile razbijene u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin razmotrio bi korištenje taktičkog nuklearnog oružja.

To je u intervjuu za britanski The Times izjavio tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksandr Litvinjenko, prenosi Fenix-magazin.

Ponavljanje prijetnji Zapadu imaju za cilj pokušaj odvraćanja podrške Kijevu od strane zapadnih saveznika i SAD-a.

Litvnjenko je objasnio da se ruski poraz na terenu ne bi automatski pretvorio u upotrebu nuklearnog oružja jer bi Putin vjerojatno pokušati uvjeriti svoje ljude kako to nije ruski poraz, već zapravo pobjeda Rusije.

image

 Ruska nuklearna podmornica Kazan, jedan od brojnih Putinovih nuklearnih aduta za prijetnje

Yamil Lage/Afp

A poraz Putinove vojske mogao bi dovesti do kolapsa na prvim sukobima, dezertiranja iz ruskih oružanih snaga te prosvjede u Moskvi, rekao je Litvinjenko.

- Ukoliko bi se Putin našao u takvoj nepovoljnoj situaciji, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti je izjavio kako to povećava rizik da bi Moskva mogla uporabiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Što se tiče mogućnosti korištenja strateškog nuklearnog oružja od strane Rusije, Litvinjenko nije uvjeren u tu mogućnost.

Putin “želi živjeti”, objasnio je ukrajinski tajnik precizirajući kako bi ta ruska uporaba gotovo sigurno izazvala Treći svjetski rat.

image

 Oleksandr Litvinjenko, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti: Putin želi živjeti

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 14:10