stdClass Object ( [id] => 1177359 [title] => Ako mu je do denacifikacije, Putin bi trebao prvo počistiti svoje dvorište: I on ima svoje ‘Azove‘, Donbasom mu upravljaju nacisti, a šefa ‘Wagnera‘ krase svastike [alias] => ako-mu-je-do-denacifikacije-putin-bi-trebao-prvo-pocistiti-svoje-dvoriste-i-on-ima-svoje-azove-donbasom-mu-upravljaju-nacisti-a-sefa-wagnera-krase-svastike [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je pokrenuo agresiju na Ukrajinu – odnosno "specijalnu vojnu operaciju" - predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo je dva glavna cilja: demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Mnogi su ostali u čudu: kakva "denacifikacija"? Zar u Ukrajini ima (neo)nacista? O čemu Putin govori?

Prije no što opišemo ukrajinski neonacizam, valja reći da neonacista ima i u Rusiji. Znajući da su nacisti Slavene smatrali nižom rasom, malo je što gluplje i bizarnije od toga da neki Slaven postane neonacist, ali u Rusiji je to posebno blesavo: gro ruske nacionalne mitologije počiva na pobjedi Crvene armije protiv nacista u WW2, a onda u 21. stoljeću izrone mladi Rusi koji biraju neonacistički identitet.

Stručnjaci za ekstremističke pokrete vodećom organizacijom tog tipa drže Ruski carski pokret (RIM) iz Sankt Peterburga. Opisuju je kao ultranacionalističku neonacističku skupinu koja je promonarhistička i anti-putinovska. State Department je 2020. označava "posebnom globalnom terorističkom grupom", čime je postala prva skupina bijelaca koja je u SAD-u dobila tu oznaku.

"RIM je osigurao obuku u paravojnom stilu za bijele supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih skupina u zajednički front protiv njihovih navodnih neprijatelja", stoji u izjavi State Departmenta, uz opasku da "RIM ima dva kampa za obuku u Sankt Peterburgu".

Prema objavljenom izvještaju obavještajne službe SAD-a iz 2019., Putin tolerira ovu skupinu jer mu pomaže u "pogoršavanju društvenih pukotina na Zapadu".

Slavenske svastike

Ruski neonacisti aktivni su i u Donbasu. Čelnici Narodne Republike Donjeck (DNR) usko su povezani s neonacističkom strankom Rusko nacionalno jedinstvo, čiji je pripadnik Pavel Gubarev bio prvi guverner DNR-a. Separatističkim milicijama na istoku Ukrajine pridružili su se i dobrovoljci iz drugih ruskih ekstremno desnih skupina - Euroazijske unije mladih, spomenutog RIM-a i zabranjenog Slavenskog saveza. Na strani DNR-a bore se i neonacističke bojne "Svarožič", "Rusič" i "Ratibor", koje u logu imaju slavenske svastike.

Neonacizam se veže i za zloglasnu rusku paravojnu jedinicu "Wagner" i njezina vođu Dmitrija Utkina, kojeg se smatra bliskim Kremlju: nedavno je objavljeno da ga Putin šalje u Donbas. Neovisni ruski medij Meduza objavio je da Utkin simpatizira Treći Reich, a ove godine pojavile su se njegove fotografije s nacističkim tetovažama na vratu i prsima. Doista je bizarno da takav tip ide u "denacifikaciju Ukrajine".

Kad se govori o neonacizmu u Ukrajini, pak, obično se ističe da je to plod ruske propagande, jer je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski židovskog podrijetla, a savez neonacističkih partija na zadnjim je izborima 2019. dobila tek 2,15 posto glasova. Uz to se spominje tek šačica radikalno desnih entiteta – politička stranka Svoboda, društveni pokret Desni sektor i notorni bataljun "Azov" – za koje se kaže da su marginalni. No, priča nije tako plošna.

---

image

Postrojba Azov ukrajinske vojske otvoreno se koristi nacističkim simbolima 

Sergey Bobok/AFP
---

"Ukrajina doista ima problem krajnje desnice i to nije fikcija propagande Kremlja. I došlo je vrijeme da se o tome razgovara", izjavio je nedavno kanadski novinar i istraživač radikalne desnice Michael Colborne, koji je upravo objavio knjigu o bojni "Azov" ("Iz požara rata: ukrajinski pokret Azov i globalna krajnja desnica").

'Da nije bilo nas nacista...'

Stvar je u tome da neonacisti u Ukrajini imaju nerazmjeran utjecaj u odnosu na većinsko raspoloženje javnosti. A taj utjecaj zahvaljuju svojoj ulozi u uličnom puču iz veljače 2014., kojim je svrgnut proruski predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, čime je započela sadašnja ukrajinska tragedija (jer Rusija ovom agresijom zapravo vraća Ukrajinu na političke postavke iz 2014.).

Ekstremni desničari bili su u prvim prosvjedničkim redovima na Euromajdanu, te se fizički i oružano sukobljavali s Janukovičevom policijom, što je na kraju i dovelo do prevrata. To je 5. veljače ove godine na skupu radikalne desnice u Kijevu naglasio i vođa

neonacističke skupine C-14 Evgeni Karas, čiji je govor osvanuo na YouTubeu:

"Majdanska revolucija bila je pobjeda nacionalističkih ideja. Nacionalisti su odigrali ključnu ulogu i uvijek su bili na prvoj liniji fronta. Sad ima puno rasprava, kao 'pa, bilo je samo malo neonacista, nije bilo puno neonacista na trgu Majdan, možda oko 10 posto'. Tako nešto može reći samo kreten koji nikad nije ratovao. Njihov utjecaj je bio beskrajan. Da nije bilo tih 10 posto, efikasnost bi pala za 90 posto. Sad neki ljevičari žele umanjiti utjecaj nacionalista, ali da ih nije bilo, čitava stvar bi se pretvorila u gay-paradu", rekao je Karas.

Svoju ulogu u Euromajdanu ukrajinski radikali iskoristili su da prodru duboko u državne, vojne i policijske strukture. Tako je neonacistička partija Svoboda u prvoj postmajdanskoj vladi dobila mjesto potpredsjednika vlade i tri ministarstva, dok su osnivači "Azova" i Desnog sektora, Andrij Bilecki i Dmitro Jaroš, odmah 2014. ušli u ukrajinski parlament, Vrhovnu Radu (ostali su do 2019.).

---

image

Andrij Bilecki, šef ukrajinskog Desnog sektora, bio je zastupnik u parlamentu 

AFP
---

A suosnivač stranke Svoboda Andrij Parubij – koji je 2014. bio zapovjednik Euromajdana, odnosno "koordinator dobrovoljačkog sigurnosnog korpusa" – nakon Majdana je imenovan tajnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, da bi od 2016. do 2019. čak bio predsjednik Vrhovne Rade.

Šef policije iz 'Azova'

Spomenuti osnivač Desnog sektora Dmitro Jaroš – koji je predvodio radikalno krilo Majdana – već 2015. je imenovan za savjetnika glavnog zapovjednika ukrajinske vojske. Neki drže da je upravo on odgovoran što je ukrajinska vojska 2018. u službenu upotrebu uvela pozdrav "Slava Ukrajini - slava herojima", koji su u WW2 koristili ukrajinski nacistički kolaboracionisti.

Što se tiče upliva neonacista u policijske strukture, tu se ključnom osobom smatra dugogodišnji ukrajinski ministar policije (2014.-2021.) Arsen Avakov, koji je već 2014. "legalizirao" bojnu "Azov", uključivši je u Nacionalnu gardu, pa je američki časopis

Nation 2019. zaključio da je Ukrajina "jedina nacija na svijetu koja u oružanim snagama ima neonacističku formaciju".

Avakov je godinama održavao dobre odnose s čelnicima "Azova" (pa je dozapovjednika bojne Vadima Trojana, inače člana neonacističke organizacije Patriot Ukrajine, imenovao šefom kijevske policije), iako su pripadnici bojne počinili brojne ratne zločine u Donbasu, o čemu govori izvještaj Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava iz 2016. godine.

U tom se izvještaju opisuje kako "Azov" stavlja svoje oružje i snage u korištene civilne zgrade i raseljava stanovnike nakon pljačke civilne imovine, a pripadnike bojne optužuje se i za silovanje i mučenje zatočenika u Donbasu (sličan izvještaj o neonacističkom bataljunu "Ajdar" krajem 2014. objavio je Amnesty International).

Neki tvrde da je "Azov" u međuvremenu promijenio ćud i pripitomio se, ali izraelski list Haaretz u srpnju 2018. upravo je tu bojnu proglasio ishodištem ukrajinskog neonacizma:

"S rastućom moći Azova, koji ima više od 3000 članova, dolazi do porasta antisemitskih incidenata i napada na ukrajinske manjine. Neonacističke skupine napale su Židove i židovska spomen-mjesta diljem Ukrajine, kao i novinare, Rome i pripadnike LGBT zajednice. (...) Desničarske skupine prošlog svibnja marširale su kroz Odesu, a njihovi vođe tvrde da grad pripada Ukrajincima, a ne Židovima, te da će se potonjih riješiti", pisao je Haaretz, notirajući da je u Kijevu "održan marš u čast ukrajinskih Waffen SS jedinica koje su masakrirale tisuće Židova tijekom Drugog svjetskog rata".

Raj za svjetske neonaciste

Takva društvena atmosfera privlači svjetske neonaciste. Prema SITE Intelligence Group, specijaliziranoj organizaciji za praćenje ekstremističkih skupina, vođe europskih neonacističkih milicija zadnjih tjedana šalju svoje borce u Ukrajinu kako bi se pridružili "Azovu" i paravojnim bataljunima koji se bore protiv Rusa.

"Otkad je Azov 25. veljače javno pozvao strane borce u svoje redove, njihova službena Telegram grupa za chat prepuna je poruka ljudi iz SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švedske, Poljske i drugih zapadnih zemlje koji se žele

pridružiti. Neonacističke chat grupe i kanali na raznim jezicima odzvanjaju pozivom Azova", piše ovog tjedna u Washington Postu izvršna direktorica SITE-a Rita Katz.

"Ovu razinu regrutne aktivnosti među globalnim ekstremistima nisam uočila otkad je Islamska država 2014. proglasila kalifat i tražila simpatizere širom svijeta da joj se pridruže", kaže Katz.

Nerazmjeran utjecaj nacista u ukrajinskom društvu uočavaju i drugi zapadni autori, pa o tome nekidan za NBC News piše i američki novinar Allan Ripp:

"Iako se Putin bavi propagandom, također je istina da Ukrajina ima stvarni nacistički problem. Koliko god je važno obraniti žuto-plavu zastavu od brutalne agresije Kremlja, bio bi opasan previd zanijekati ukrajinsku antisemitsku povijest i suradnju s Hitlerovim nacistima, kao i novi uspon neonacističkih frakcija u dijelovima ukrajinskog društva", navodi Ripp.

U snagu tih frakcija uvjerio se i bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, kad je 2015. htio progurati ustavne reforme koje bi dale veću autonomiju za proruska područja na istoku zemlje: nakon što su tisuće pristaša Svobode i Desnog sektora poveli nasilne prosvjede pred parlamentom, u kojima su poginula tri policajca, Porošenko je odustao od reformi koje su mogle spriječiti rat.

Stoga je pitanje hoće li Zelenski moći ispuniti Putinov zahtjev o "denacifikaciji", koji uključuje ukidanje svih neonacističkih struktura u Ukrajini. Znalci tvrde da bi prošao kao Đinđić.

---

image
AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘niža rasa‘ voli hitlera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘niža rasa‘ voli hitlera 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-20 09:38:20 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => DAMIR PILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-20 21:21:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-20 21:21:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8729 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/20\/21303266.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/20\/21306736.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/20\/21155382.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/20\/21325322.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/20\/21322942.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/20\/21306738.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/20\/21299968.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","Sergey Bobok\/AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Postrojba Azov ukrajinske vojske otvoreno se koristi nacisti\u010dkim simbolima\u00a0<\/p>\n","","","","

Andrij Bilecki, \u0161ef ukrajinskog Desnog sektora, bio je zastupnik u parlamentu\u00a0<\/p>\n",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x681","hd_21303266_1920.jpg":"1920x1080","k_21303266_1280.jpg":"1280x1280","k_21303266_1024.jpg":"1024x1024","k_21303266_640.jpg":"640x640","k_21303266_480.jpg":"480x480","k_21303266_340.jpg":"340x340","k_21303266_220.jpg":"220x220","o_21303266_1280.jpg":"1280x851","o_21303266_1024.jpg":"1024x681","o_21303266_640.jpg":"640x425","o_21303266_480.jpg":"480x319","o_21303266_340.jpg":"340x226","o_21303266_220.jpg":"220x146","h_21303266_1280.jpg":"1280x854","h_21303266_1024.jpg":"1024x683","h_21303266_640.jpg":"640x427","h_21303266_480.jpg":"480x320","h_21303266_340.jpg":"340x227","h_21303266_220.jpg":"220x147","pp_21303266_1280.jpg":"1006x1280","pp_21303266_1024.jpg":"805x1024","pp_21303266_640.jpg":"503x640","pp_21303266_480.jpg":"377x480","pp_21303266_340.jpg":"267x340","pp_21303266_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21306736_1920.jpg":"1920x1080","k_21306736_1280.jpg":"1280x1280","k_21306736_1024.jpg":"1024x1024","k_21306736_640.jpg":"640x640","k_21306736_480.jpg":"480x480","k_21306736_340.jpg":"340x340","k_21306736_220.jpg":"220x220","o_21306736_1280.jpg":"1280x852","o_21306736_1024.jpg":"1024x682","o_21306736_640.jpg":"640x426","o_21306736_480.jpg":"480x319","o_21306736_340.jpg":"340x226","o_21306736_220.jpg":"220x146","h_21306736_1280.jpg":"1280x854","h_21306736_1024.jpg":"1024x683","h_21306736_640.jpg":"640x427","h_21306736_480.jpg":"480x320","h_21306736_340.jpg":"340x227","h_21306736_220.jpg":"220x147","pp_21306736_1280.jpg":"1006x1280","pp_21306736_1024.jpg":"805x1024","pp_21306736_640.jpg":"503x640","pp_21306736_480.jpg":"377x480","pp_21306736_340.jpg":"267x340","pp_21306736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21155382_1920.jpg":"1920x1080","k_21155382_1280.jpg":"1280x1280","k_21155382_1024.jpg":"1024x1024","k_21155382_640.jpg":"640x640","k_21155382_480.jpg":"480x480","k_21155382_340.jpg":"340x340","k_21155382_220.jpg":"220x220","o_21155382_1280.jpg":"1280x853","o_21155382_1024.jpg":"1024x682","o_21155382_640.jpg":"640x426","o_21155382_480.jpg":"480x320","o_21155382_340.jpg":"340x226","o_21155382_220.jpg":"220x146","h_21155382_1280.jpg":"1280x854","h_21155382_1024.jpg":"1024x683","h_21155382_640.jpg":"640x427","h_21155382_480.jpg":"480x320","h_21155382_340.jpg":"340x227","h_21155382_220.jpg":"220x147","pp_21155382_1280.jpg":"1006x1280","pp_21155382_1024.jpg":"805x1024","pp_21155382_640.jpg":"503x640","pp_21155382_480.jpg":"377x480","pp_21155382_340.jpg":"267x340","pp_21155382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21325322_1920.jpg":"1920x1080","k_21325322_1280.jpg":"1280x1280","k_21325322_1024.jpg":"1024x1024","k_21325322_640.jpg":"640x640","k_21325322_480.jpg":"480x480","k_21325322_340.jpg":"340x340","k_21325322_220.jpg":"220x220","o_21325322_1280.jpg":"1280x1920","o_21325322_1024.jpg":"1024x1536","o_21325322_640.jpg":"640x960","o_21325322_480.jpg":"480x720","o_21325322_340.jpg":"340x510","o_21325322_220.jpg":"220x330","h_21325322_1280.jpg":"1280x854","h_21325322_1024.jpg":"1024x683","h_21325322_640.jpg":"640x427","h_21325322_480.jpg":"480x320","h_21325322_340.jpg":"340x227","h_21325322_220.jpg":"220x147","pp_21325322_1280.jpg":"1006x1280","pp_21325322_1024.jpg":"805x1024","pp_21325322_640.jpg":"503x640","pp_21325322_480.jpg":"377x480","pp_21325322_340.jpg":"267x340","pp_21325322_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21322942_1920.jpg":"1920x1080","k_21322942_1280.jpg":"1280x1280","k_21322942_1024.jpg":"1024x1024","k_21322942_640.jpg":"640x640","k_21322942_480.jpg":"480x480","k_21322942_340.jpg":"340x340","k_21322942_220.jpg":"220x220","o_21322942_1280.jpg":"1280x853","o_21322942_1024.jpg":"1024x682","o_21322942_640.jpg":"640x426","o_21322942_480.jpg":"480x320","o_21322942_340.jpg":"340x226","o_21322942_220.jpg":"220x146","h_21322942_1280.jpg":"1280x854","h_21322942_1024.jpg":"1024x683","h_21322942_640.jpg":"640x427","h_21322942_480.jpg":"480x320","h_21322942_340.jpg":"340x227","h_21322942_220.jpg":"220x147","pp_21322942_1280.jpg":"1006x1280","pp_21322942_1024.jpg":"805x1024","pp_21322942_640.jpg":"503x640","pp_21322942_480.jpg":"377x480","pp_21322942_340.jpg":"267x340","pp_21322942_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x715","hd_21306738_1920.jpg":"1920x1080","k_21306738_1280.jpg":"1280x1280","k_21306738_1024.jpg":"1024x1024","k_21306738_640.jpg":"640x640","k_21306738_480.jpg":"480x480","k_21306738_340.jpg":"340x340","k_21306738_220.jpg":"220x220","o_21306738_1280.jpg":"1280x893","o_21306738_1024.jpg":"1024x715","o_21306738_640.jpg":"640x446","o_21306738_480.jpg":"480x335","o_21306738_340.jpg":"340x237","o_21306738_220.jpg":"220x153","h_21306738_1280.jpg":"1280x854","h_21306738_1024.jpg":"1024x683","h_21306738_640.jpg":"640x427","h_21306738_480.jpg":"480x320","h_21306738_340.jpg":"340x227","h_21306738_220.jpg":"220x147","pp_21306738_1280.jpg":"1006x1280","pp_21306738_1024.jpg":"805x1024","pp_21306738_640.jpg":"503x640","pp_21306738_480.jpg":"377x480","pp_21306738_340.jpg":"267x340","pp_21306738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21299968_1920.jpg":"1920x1080","k_21299968_1280.jpg":"1280x1280","k_21299968_1024.jpg":"1024x1024","k_21299968_640.jpg":"640x640","k_21299968_480.jpg":"480x480","k_21299968_340.jpg":"340x340","k_21299968_220.jpg":"220x220","o_21299968_1280.jpg":"1280x853","o_21299968_1024.jpg":"1024x682","o_21299968_640.jpg":"640x426","o_21299968_480.jpg":"480x320","o_21299968_340.jpg":"340x226","o_21299968_220.jpg":"220x146","h_21299968_1280.jpg":"1280x854","h_21299968_1024.jpg":"1024x683","h_21299968_640.jpg":"640x427","h_21299968_480.jpg":"480x320","h_21299968_340.jpg":"340x227","h_21299968_220.jpg":"220x147","pp_21299968_1280.jpg":"1006x1280","pp_21299968_1024.jpg":"805x1024","pp_21299968_640.jpg":"503x640","pp_21299968_480.jpg":"377x480","pp_21299968_340.jpg":"267x340","pp_21299968_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38391523 Threads: 5 Questions: 7097589893 Slow queries: 3300356 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608337645 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ako-mu-je-do-denacifikacije-putin-bi-trebao-prvo-pocistiti-svoje-dvoriste-i-on-ima-svoje-azove-donbasom-mu-upravljaju-nacisti-a-sefa-wagnera-krase-svastike-1177359 [printLink] => /vijesti/svijet/ako-mu-je-do-denacifikacije-putin-bi-trebao-prvo-pocistiti-svoje-dvoriste-i-on-ima-svoje-azove-donbasom-mu-upravljaju-nacisti-a-sefa-wagnera-krase-svastike-1177359?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668722 [name] => azov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-26 18:43:37 [main_article_id] => 0 [alias] => azov [link] => /tag/azov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 399861 [name] => nacisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nacisti [link] => /tag/nacisti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 303396 [name] => putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putin [link] => /tag/putin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘niža rasa‘ voli hitlera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako mu je do denacifikacije, Putin bi trebao prvo počistiti svoje dvorište: I on ima svoje ‘Azove‘, Donbasom mu upravljaju nacisti, a šefa ‘Wagnera‘ krase svastike [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21303266.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21303266.jpg [title] => AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21306736.jpg [title] => Sergey Bobok/AFP

Postrojba Azov ukrajinske vojske otvoreno se koristi nacističkim simbolima 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21155382.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21325322.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21322942.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21306738.jpg [title] => AFP

Andrij Bilecki, šef ukrajinskog Desnog sektora, bio je zastupnik u parlamentu 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/20/21299968.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je pokrenuo agresiju na Ukrajinu – odnosno "specijalnu vojnu operaciju" - predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo je dva glavna cilja: demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Mnogi su ostali u čudu: kakva "denacifikacija"? Zar u Ukrajini ima (neo)nacista? O čemu Putin govori?

Prije no što opišemo ukrajinski neonacizam, valja reći da neonacista ima i u Rusiji. Znajući da su nacisti Slavene smatrali nižom rasom, malo je što gluplje i bizarnije od toga da neki Slaven postane neonacist, ali u Rusiji je to posebno blesavo: gro ruske nacionalne mitologije počiva na pobjedi Crvene armije protiv nacista u WW2, a onda u 21. stoljeću izrone mladi Rusi koji biraju neonacistički identitet.

Stručnjaci za ekstremističke pokrete vodećom organizacijom tog tipa drže Ruski carski pokret (RIM) iz Sankt Peterburga. Opisuju je kao ultranacionalističku neonacističku skupinu koja je promonarhistička i anti-putinovska. State Department je 2020. označava "posebnom globalnom terorističkom grupom", čime je postala prva skupina bijelaca koja je u SAD-u dobila tu oznaku.

"RIM je osigurao obuku u paravojnom stilu za bijele supremaciste i neonaciste u Europi i aktivno radi na okupljanju ovih skupina u zajednički front protiv njihovih navodnih neprijatelja", stoji u izjavi State Departmenta, uz opasku da "RIM ima dva kampa za obuku u Sankt Peterburgu".

Prema objavljenom izvještaju obavještajne službe SAD-a iz 2019., Putin tolerira ovu skupinu jer mu pomaže u "pogoršavanju društvenih pukotina na Zapadu".

Slavenske svastike

Ruski neonacisti aktivni su i u Donbasu. Čelnici Narodne Republike Donjeck (DNR) usko su povezani s neonacističkom strankom Rusko nacionalno jedinstvo, čiji je pripadnik Pavel Gubarev bio prvi guverner DNR-a. Separatističkim milicijama na istoku Ukrajine pridružili su se i dobrovoljci iz drugih ruskih ekstremno desnih skupina - Euroazijske unije mladih, spomenutog RIM-a i zabranjenog Slavenskog saveza. Na strani DNR-a bore se i neonacističke bojne "Svarožič", "Rusič" i "Ratibor", koje u logu imaju slavenske svastike.

Neonacizam se veže i za zloglasnu rusku paravojnu jedinicu "Wagner" i njezina vođu Dmitrija Utkina, kojeg se smatra bliskim Kremlju: nedavno je objavljeno da ga Putin šalje u Donbas. Neovisni ruski medij Meduza objavio je da Utkin simpatizira Treći Reich, a ove godine pojavile su se njegove fotografije s nacističkim tetovažama na vratu i prsima. Doista je bizarno da takav tip ide u "denacifikaciju Ukrajine".

Kad se govori o neonacizmu u Ukrajini, pak, obično se ističe da je to plod ruske propagande, jer je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski židovskog podrijetla, a savez neonacističkih partija na zadnjim je izborima 2019. dobila tek 2,15 posto glasova. Uz to se spominje tek šačica radikalno desnih entiteta – politička stranka Svoboda, društveni pokret Desni sektor i notorni bataljun "Azov" – za koje se kaže da su marginalni. No, priča nije tako plošna.

---

image

Postrojba Azov ukrajinske vojske otvoreno se koristi nacističkim simbolima 

Sergey Bobok/AFP
---

"Ukrajina doista ima problem krajnje desnice i to nije fikcija propagande Kremlja. I došlo je vrijeme da se o tome razgovara", izjavio je nedavno kanadski novinar i istraživač radikalne desnice Michael Colborne, koji je upravo objavio knjigu o bojni "Azov" ("Iz požara rata: ukrajinski pokret Azov i globalna krajnja desnica").

'Da nije bilo nas nacista...'

Stvar je u tome da neonacisti u Ukrajini imaju nerazmjeran utjecaj u odnosu na većinsko raspoloženje javnosti. A taj utjecaj zahvaljuju svojoj ulozi u uličnom puču iz veljače 2014., kojim je svrgnut proruski predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, čime je započela sadašnja ukrajinska tragedija (jer Rusija ovom agresijom zapravo vraća Ukrajinu na političke postavke iz 2014.).

Ekstremni desničari bili su u prvim prosvjedničkim redovima na Euromajdanu, te se fizički i oružano sukobljavali s Janukovičevom policijom, što je na kraju i dovelo do prevrata. To je 5. veljače ove godine na skupu radikalne desnice u Kijevu naglasio i vođa

neonacističke skupine C-14 Evgeni Karas, čiji je govor osvanuo na YouTubeu:

"Majdanska revolucija bila je pobjeda nacionalističkih ideja. Nacionalisti su odigrali ključnu ulogu i uvijek su bili na prvoj liniji fronta. Sad ima puno rasprava, kao 'pa, bilo je samo malo neonacista, nije bilo puno neonacista na trgu Majdan, možda oko 10 posto'. Tako nešto može reći samo kreten koji nikad nije ratovao. Njihov utjecaj je bio beskrajan. Da nije bilo tih 10 posto, efikasnost bi pala za 90 posto. Sad neki ljevičari žele umanjiti utjecaj nacionalista, ali da ih nije bilo, čitava stvar bi se pretvorila u gay-paradu", rekao je Karas.

Svoju ulogu u Euromajdanu ukrajinski radikali iskoristili su da prodru duboko u državne, vojne i policijske strukture. Tako je neonacistička partija Svoboda u prvoj postmajdanskoj vladi dobila mjesto potpredsjednika vlade i tri ministarstva, dok su osnivači "Azova" i Desnog sektora, Andrij Bilecki i Dmitro Jaroš, odmah 2014. ušli u ukrajinski parlament, Vrhovnu Radu (ostali su do 2019.).

---

image

Andrij Bilecki, šef ukrajinskog Desnog sektora, bio je zastupnik u parlamentu 

AFP
---

A suosnivač stranke Svoboda Andrij Parubij – koji je 2014. bio zapovjednik Euromajdana, odnosno "koordinator dobrovoljačkog sigurnosnog korpusa" – nakon Majdana je imenovan tajnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine, da bi od 2016. do 2019. čak bio predsjednik Vrhovne Rade.

Šef policije iz 'Azova'

Spomenuti osnivač Desnog sektora Dmitro Jaroš – koji je predvodio radikalno krilo Majdana – već 2015. je imenovan za savjetnika glavnog zapovjednika ukrajinske vojske. Neki drže da je upravo on odgovoran što je ukrajinska vojska 2018. u službenu upotrebu uvela pozdrav "Slava Ukrajini - slava herojima", koji su u WW2 koristili ukrajinski nacistički kolaboracionisti.

Što se tiče upliva neonacista u policijske strukture, tu se ključnom osobom smatra dugogodišnji ukrajinski ministar policije (2014.-2021.) Arsen Avakov, koji je već 2014. "legalizirao" bojnu "Azov", uključivši je u Nacionalnu gardu, pa je američki časopis

Nation 2019. zaključio da je Ukrajina "jedina nacija na svijetu koja u oružanim snagama ima neonacističku formaciju".

Avakov je godinama održavao dobre odnose s čelnicima "Azova" (pa je dozapovjednika bojne Vadima Trojana, inače člana neonacističke organizacije Patriot Ukrajine, imenovao šefom kijevske policije), iako su pripadnici bojne počinili brojne ratne zločine u Donbasu, o čemu govori izvještaj Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava iz 2016. godine.

U tom se izvještaju opisuje kako "Azov" stavlja svoje oružje i snage u korištene civilne zgrade i raseljava stanovnike nakon pljačke civilne imovine, a pripadnike bojne optužuje se i za silovanje i mučenje zatočenika u Donbasu (sličan izvještaj o neonacističkom bataljunu "Ajdar" krajem 2014. objavio je Amnesty International).

Neki tvrde da je "Azov" u međuvremenu promijenio ćud i pripitomio se, ali izraelski list Haaretz u srpnju 2018. upravo je tu bojnu proglasio ishodištem ukrajinskog neonacizma:

"S rastućom moći Azova, koji ima više od 3000 članova, dolazi do porasta antisemitskih incidenata i napada na ukrajinske manjine. Neonacističke skupine napale su Židove i židovska spomen-mjesta diljem Ukrajine, kao i novinare, Rome i pripadnike LGBT zajednice. (...) Desničarske skupine prošlog svibnja marširale su kroz Odesu, a njihovi vođe tvrde da grad pripada Ukrajincima, a ne Židovima, te da će se potonjih riješiti", pisao je Haaretz, notirajući da je u Kijevu "održan marš u čast ukrajinskih Waffen SS jedinica koje su masakrirale tisuće Židova tijekom Drugog svjetskog rata".

Raj za svjetske neonaciste

Takva društvena atmosfera privlači svjetske neonaciste. Prema SITE Intelligence Group, specijaliziranoj organizaciji za praćenje ekstremističkih skupina, vođe europskih neonacističkih milicija zadnjih tjedana šalju svoje borce u Ukrajinu kako bi se pridružili "Azovu" i paravojnim bataljunima koji se bore protiv Rusa.

"Otkad je Azov 25. veljače javno pozvao strane borce u svoje redove, njihova službena Telegram grupa za chat prepuna je poruka ljudi iz SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Švedske, Poljske i drugih zapadnih zemlje koji se žele

pridružiti. Neonacističke chat grupe i kanali na raznim jezicima odzvanjaju pozivom Azova", piše ovog tjedna u Washington Postu izvršna direktorica SITE-a Rita Katz.

"Ovu razinu regrutne aktivnosti među globalnim ekstremistima nisam uočila otkad je Islamska država 2014. proglasila kalifat i tražila simpatizere širom svijeta da joj se pridruže", kaže Katz.

Nerazmjeran utjecaj nacista u ukrajinskom društvu uočavaju i drugi zapadni autori, pa o tome nekidan za NBC News piše i američki novinar Allan Ripp:

"Iako se Putin bavi propagandom, također je istina da Ukrajina ima stvarni nacistički problem. Koliko god je važno obraniti žuto-plavu zastavu od brutalne agresije Kremlja, bio bi opasan previd zanijekati ukrajinsku antisemitsku povijest i suradnju s Hitlerovim nacistima, kao i novi uspon neonacističkih frakcija u dijelovima ukrajinskog društva", navodi Ripp.

U snagu tih frakcija uvjerio se i bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, kad je 2015. htio progurati ustavne reforme koje bi dale veću autonomiju za proruska područja na istoku zemlje: nakon što su tisuće pristaša Svobode i Desnog sektora poveli nasilne prosvjede pred parlamentom, u kojima su poginula tri policajca, Porošenko je odustao od reformi koje su mogle spriječiti rat.

Stoga je pitanje hoće li Zelenski moći ispuniti Putinov zahtjev o "denacifikaciji", koji uključuje ukidanje svih neonacističkih struktura u Ukrajini. Znalci tvrde da bi prošao kao Đinđić.

---

image
AFP
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP Sergey Bobok/AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
Sergey Bobok/AFP

Postrojba Azov ukrajinske vojske otvoreno se koristi nacističkim simbolima 

AFP
AFP
AFP
AFP

Andrij Bilecki, šef ukrajinskog Desnog sektora, bio je zastupnik u parlamentu 

AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ako-mu-je-do-denacifikacije-putin-bi-trebao-prvo-pocistiti-svoje-dvoriste-i-on-ima-svoje-azove-donbasom-mu-upravljaju-nacisti-a-sefa-wagnera-krase-svastike-1177359 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3436d2fc144dc579b0a04cc73048d074a669289e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+mu+je+do+denacifikacije%2C+Putin+bi+trebao+prvo+po%C4%8Distiti+svoje+dvori%C5%A1te%3A+I+on+ima+svoje+%E2%80%98Azove%E2%80%98%2C+Donbasom+mu+upravljaju+nacisti%2C+a+%C5%A1efa+%E2%80%98Wagnera%E2%80%98+krase+svastike&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fako-mu-je-do-denacifikacije-putin-bi-trebao-prvo-pocistiti-svoje-dvoriste-i-on-ima-svoje-azove-donbasom-mu-upravljaju-nacisti-a-sefa-wagnera-krase-svastike-1177359 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fako-mu-je-do-denacifikacije-putin-bi-trebao-prvo-pocistiti-svoje-dvoriste-i-on-ima-svoje-azove-donbasom-mu-upravljaju-nacisti-a-sefa-wagnera-krase-svastike-1177359 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘niža rasa‘ voli hitlera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijet‘niža rasa‘ voli hitlera

Ako mu je do denacifikacije, Putin bi trebao prvo počistiti svoje dvorište: I on ima svoje ‘Azove‘, Donbasom mu upravljaju nacisti, a šefa ‘Wagnera‘ krase svastike

Piše DAMIR PILIĆ
20. ožujka 2022. - 22:21

Kad je pokrenuo agresiju na Ukrajinu – odnosno "specijalnu vojnu operaciju" - predsjednik Rusije Vladimir Putin naveo je dva glavna cilja: demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Mnogi su ostali u čudu: kakva "denacifikacija"? Zar u Ukrajini ima (neo)nacista? O čemu Putin govori?

Prije no što opišemo ukrajinski neonacizam, valja reći da neonacista ima i u Rusiji. Znajući da su nacisti Slavene smatrali nižom rasom, malo je što gluplje i bizarnije od toga da neki Slaven postane neonacist, ali u Rusiji je to posebno blesavo: gro ruske nacionalne mitologije počiva na pobjedi Crvene armije protiv nacista u WW2, a onda u 21. stoljeću izrone mladi Rusi koji biraju neonacistički identitet.

Stručnjaci za ekstremističke pokrete vodećom organizacijom tog tipa drže Ruski carski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:50