StoryEditor
Svijetskok preko mreže

Afganistanske odbojkaške reprezentativke pred talibanima pokušavaju pobjeći iz zemlje, spalile su opremu i sve što ih povezuje sa sportom

Piše PSD
24. rujna 2021. - 10:09

Afganistanske odbojkaške reprezentativke kriju se od talibana, a jedna od njih ubijena je prošlog mjeseca, objavile su u izjavi za BBC dvije bivše članice tima.

Skoro 30 igračica nada se bijegu iz Afganistana, rekavši da se plaše za svoje živote.

Dio tima se kretao između provincija kako bi izbjegle da ih talibani pronađu nakon što je militantna skupina prošlog mjeseca preuzela kontrolu nad Afganistanom, piše Dnevni avaz.

Zahra Fayazi stigla je u Veliku Britaniju prije otprilike mjesec dana nakon što je pobjegla. Igrala je za afganistansku žensku odbojkašku reprezentaciju sedam godina prije nego što je prešla na trenersku poziciju.

Jedna igračica ubijena, prijeti im i rodbina

Zahra je rekla za BBC da je jedna od igračica ubijena, ali trenutno nema više detalja o ovom slučaju.

- Ne želimo da se ovo dogodi i ostalim našim sportašicama - rekla je.

Zahra je i dalje u kontaktu sa svojim bivšim suigračicama, od kojih su mnoge u pokretu u pokušaju izići iz zemlje.

- Naše igračice koje su živjele u provincijama morale su napustiti domove i skrivati se na raznim lokacijama - rekla je.

- Čak su spalile i svoju sportsku opremu kako bi spasile sebe i svoje obitelji. Nisu htjeli zadržati bilo šta vezano za sport. Uplašene su - dodala je ona.

Pojasnila je da žene koje se bave sportom, a žive u provinciji konstatno dobivaju prijetnje od rođaka i članova obitelji koji su sami talibani ili sljedbenici talibana.

- Talibani su zatražili od obitelji naših igračica da zabrane kćerima da se bave sportom, u protivnom će se suočiti s "nasiljem neslućenih razmjera".

Odbojka je desetljećima bila jedan od najpopularnijih sportova u Afganistanu.

Prva ženska reprezentacija osnovana je prije otprilike četiri desetljeća, ali je raspuštena u vrijeme prve vladavine talibana od 1996. do 2001. godine. Tim je ponovo oformljen nakon što su talibani svrgnuti s vlasti nakon invazije SAD-a, piše Dnevni avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2022 17:21