StoryEditorOCM
Regijapogledajte snimku

Vučić se svađao na Vijeću sigurnosti UN-a i iznervirao predsjedavajuću. Zašutio je tek kad je lupnula rukom o stol!

Piše Vijesti sd
22. travnja 2024. - 23:29

Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.

Predsjedavajuća je dala je riječ Vučiću, nakon čega je trebala govoriti kosovska predsjednica Vjosa Osmani, uz napomenu da oboje imaju po tri minute za svoje govore, kako je ranije dogovoreno, prenosi Nova.rs. Vučić je, umjesto svog izlaganja, rekao da to nije dogovoreno i dodao "ali, nema veze", na što mu je Frazier odgovorila da "jest dogovoreno", što se sve moglo vidjeti i čuti na snimci koji kruži na društvenoj mreži X.

Predsjednik Srbije je tada predsjedavajućoj upao u riječ negodujući i rekavši "Ne, nije dogovoreno", nakon čega je Vanessa Frazier podigla ton i počela udarati rukom o stol, tvrdeći da joj je njezina zamjenica rekla da je to dogovoreno sa srpskim predsjednikom. 

Frazier je također istaknula kako "ne dozvoljava da njezina zamjenica bude predstavljena kao lažljivica". Nakon toga je Vučić nastavio s objašnjavanjem, ali ga je predsjedavajuća prekinula i vratila na izlaganje zbog kojeg je došao.

"Hvala gospodine predsjedniče, imate tri minute", presjekla je raspravu Vanessa Frazier.

image

 

 

Adnan Beci/Afp

Pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak u New Yorku stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u svibnju.

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

"Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv", rekao je Vučić.

Naveo je da je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci "u tajnosti", o čemu nitko u Srbiji nije informiran.

Vučić je dodao da je rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH, institucija te zemlje, njezinog ustava i zakona, te da je podijelila narode u toj zemlji, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignoriranja institucija, zakona i Ustava BiH.

Vučić je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici", te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije - ranije Boris Tadić i on, podsjetivši Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Sjedinjene Države poručile su Srbiji u subotu, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je "neophodno suočavanje s istinom", u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Delegacija Europske unije u Sarajevu prije dva dana je objavila da odlučno odbacuje pokušaje nijekanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. i traži od političara u BiH da to prestanu činiti.

Reagirajući na postupke političara i vlasti u Republici Srpskoj koji su ovog tjedna pojačali kampanju čiji je cilj osporiti genocid u Srebrenici, kao i brojku od preko osam tisuća bošnjačkih žrtava koje su 1995. ubili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, Delegacija EU je istaknula kako osuđuje ponovljeno nijekanje činjenica o srebreničkom genocidu.

EU je upozorila kako genocid počinjen u srpnju 1995. u Srebrenici nije stvar nečije osobne prosudbe i stajališta, već da je "riječ o povijesnoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007.

Vučić je prethodno na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, posvećenoj šestomjesečnom izvješću misije UNMIK-a o Kosovu, rekao da se nastavlja progon i etničko čišćenje Srba.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani pozvala je međunarodne dužnosnike u posjet Kosovu da bi utvrdili tko govori istinu, a za tvrdnje Srbije o navodnom progonu Srba rekla da su "lažne, neutemeljene i politički motivirane".

Šefica misije UNMIK-a Caroline Ziadeh konstatirala je prethodno u svom izvješću da su u 2023. napravljeni mnogi "koraci unazad u uspostavljanju povjerenja između etničkih zajednica" i sugerirala da treba smiriti zapaljivu retoriku u oba smjera. Istaknula je da je neophodna temeljna istraga činjenica u vezi s incidentom u selu Banjska na sjeveru Kosova 24. rujna, kad je u sukobu paravojne postrojbe kosovskih Srba i kosovske policije ubijen jedan policajac i trojica Srba.

Vučić je rekao da će Beograd „obaviti posao“ vezan uz istragu o oružanom sukobu u Banjskoj. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 23:29