StoryEditor
RegijaNOVE RESTRIKCIJE

U Srbiji od danas na snazi nove mjere: zabrana okupljanja više od pet osoba i na otvorenom. Imunolog Saša Janković: Epidemija se tek rasplamsava!

Piše PSD.
24. studenog 2020. - 10:00
Orthodox faithfuls gather outside Belgrade's Saint Sava temple to pay their last respect to the late Serbian Patriarch Irinej during his funeral service on November 22, 2020.  - Patriarch Irinej, the head of the Serbian Orthodox Church, died of coronavirus on November 20, 2020, three weeks after his unofficial second-in-command also succumbed to Covid-19, the church said. (Photo by Andrej ISAKOVIC/AFP)Andrej Isaković/AFP

U Srbiji danas stupaju na snagu nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa, koje će trajati idućih deset dana, javlja N1.

Nove protuepidemijske mjere odnose se na skraćenje radnog vremena do 18 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i trgovačkim centrima te obvezatno i bezuvjetno nošenje zaštitne maske i u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u situacijama gdje se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Zabranjena su sva javna okupljanja s više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od te mjere izuzete su tvrtke, školske ustanove, dućani, shopping centri i slični objekti, za koje važi pravilo da moraju osigurati četiri kvadratna metra po osobi.

Nova mjera je i omogućavanje rada od kuće svima kod kojih to radni proces dopušta, kao i stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog proeta, uz ograničenje maksimalnog broja putnika.

Na snazi je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, samoizolacije, kao i svih ostalih protuepidemijskih mjera.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da epidemija u Srbiji "ne jenjava već se rasplamsava" i da se umjesto razmišljanja o popuštanju mjera protiv koronavirusa treba usmeriti na njihovo striktno pridržavanje.

On je izjavio da je deset dana minimalno razdoblje za strože mjere, nakon kojeg bi moglo da se uoči bilo što o promeni epidemijske krivulje.

Govoreći o skraćenju radnog vremena nekih objekata, on je upozorio da je mnogo važnije da se mjere dosljedno provode u vrijeme kad su otvoreni.

On je rekao da je stručni dio Kriznog stožera, čiji je član, predlagao i da viši razredi osnovnih, srednjih škola i fakulteti već sada prijeđu na nastavu na daljinu, a da u klupama ostanu samo niži razredi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 11:41