stdClass Object ( [id] => 1124438 [title] => Srpski tabloidi natječu se tko će više nahuškati naslovom uoči Joanikijeva ustoličenja u nedjelju u Cetinju: ‘Đukanović hoće sve da nas pobije‘ [alias] => srpski-tabloidi-natjecu-se-tko-ce-vise-nahuskati-naslovom-uoci-joanikijeva-ustolicenja-u-nedjelju-u-cetinju-dukanovic-hoce-sve-da-nas-pobije [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U susret ustoličenju mitropolita Crnogorsko-primorske eparhije Srpske pravoslavne crkve  Joanikija, koje je najavljeno za 5. rujna u Cetinjskom manastiru, rastu tenzije u Crnoj Gori, a s njima se zaoštrava i retorika službenog Beograda.

Dok se gotovo sve opozicijske stranke u Crnoj Gori i nacionalno orijentirana udruženja protive tome da se ova crkvena manifestacija održi na Cetinju i najavljuju protest u tome gradu, pojedini službenici Srbije i beogradski tabloidi optužuju crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da tenzijama pokušava zadržati svoju poziciju.

S druge strane, predsjednik Srbije poručuje da Beograd ne želi dodatno komplicirati situaciju, piše Dušan Komarčević za Radio Slobodna Evropa.

Politolog iz Srbije Duško Radosavljević ocjenjuje da, uz male izuzetke, gotovo svi režimi u Srbiji od Miloševića do danas smatraju da su događanja u Crnoj Gori unutarnje pitanje Srbije.

"Ne respektujemo činjenicu da je Crna Gora nezavisna i suverena država. Iz toga onda kreću sve druge sporne situacije, nesporazumi i krizni momenti“, kaže Radosavljević.

Zašto Vulin optužuje?

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je 30. kolovoza da nema ničeg što predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne bi uradio da izazove tenzije i sukobe unutar Crne Gore nadajući se da će tako ostati na vlasti.

Vulin je tako reagirao na najavu Mila Đukanovića da će biti na protestu protivnika ustoličenja ako SPC ne odustane od svečanosti u Cetinjskom manastiru.

"Pozvati na protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, može samo onaj tko bez imalo odgovornosti za tuđe glave pokušava nemirom i neredom čuvati svoju moć koju izjednačava sa svojom glavom", naveo je Vulin u priopćenju na sajtu Pokreta socijalista, čiji je predsjednik.

Na sličnom fonu su i poruke na naslovnim stranicama beogradskih tabloida. "Crna Gora klizi u opasan haos: Milo hoće sve da nas pobije“, "Milo traži krv na Cetinju da bi Zapad optužio Srbe“ – neki su od naslova koji su se mogli pročitati na kioscima u ponedjeljak, 30. kolovoza.

Istog dana oglasio se i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković koji je rekao da ne želi vjerovati da će doći do nemilih situacija prilikom ustoličenja Joanikija na Cetinju.

"To nikome ne donosi dobro, ali zaista nikome, i volio bih da 5. rujna sve prođe u miru i božjem redu i poretku. To je važno i za cijelu regiju i za naš narod. Preko 180.000 Srba i Srpkinja živi u Crnoj Gori, to su naša braća i sestre", kazao je Selaković za televiziju Pink, piše Radio Slobodna Evropa.

Neizvjesnost Vučićeva dolaska 

Još uvijek nije poznato hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati ceremoniji u Cetinjskom manastiru. Vučić je izjavio da će odluku objelodaniti 2. ili 3. rujna.

"Sagledavam sve i pri tome se neću rukovoditi onim što govore sigurnosne službe. Neću u tome pronalaziti izlaz za bilo kakvu odluku, već ću donijeti odluku zasnovanu na političkim argumentima. Ni na koji način ne želim da izazivamo dodatne tenzije ili da bilo kome pravimo bilo kakve probleme“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Otkad je 2016. izabran za predsjednika Srbije, Vučić je posjetio Crnu Goru 1. studenog 2020. kada je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija.

Politolog Duško Radosavljević smatra da "svi ovi igrokazi“ nisu toliko upućeni prema Crnoj Gori, već više prema radikaliziranju biračkog tijela u susret izborima koji su najavljeni za 2022. godinu.

"Svaka situacija se koristi, a posebno preko ’megafona’ srpskog režima, Vulina, koji šalje najmračnije poruke u ime režima, a onda se pojavljuje Vučić kao vrhovni svećenik političkog života u Srbiji, koji te poruke amortizira, ali se na kraju pokaže da on svojim djelovanjem nije taj koji će stabilizirati situaciju“, smatra Radosavljević.

On dodaje da bi političke elite na Zapadnom Balkanu, po uzoru na Sjevernu Makedoniju i Grčku, trebale rješavati sporove iz prošlosti, piše Radio Slobodna Evropa.

"Očigledno je da, dok se vode bitke oko identitetskih pitanja, na dnevnom redu neće biti prava politička pitanja. Uvijek ovakve stvari jako dobro dođu vlastodršcima u republikama bivše Jugoslavije da se ojača njihova pozicija, a za to vrijeme se ništa bitno ne rješava“, kaže Radosavljević.

 Crkvenoj ceremoniji na Cetinju, kulturnoj i povijesnoj prijestolnici Crne Gore u podnožju Lovćena, oštro se protive crnogorske organizacije s nacionalnim predznakom, udruženja i gotovo sve opozicijske parlamentarne partije, kao i sama Općina Cetinje.

Udruženja su najavila proteste na Cetinju na dan ustoličenja, 5. rujna, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih sigurnosnih institucija, na čelu sa Savjetom za sigurnost i obranu Crne Gore.

Đukanović protiv Đukanovića

Te organizacije su 22. kolovoza održale protest, s kojega je poručeno da ustoličenje predstavlja "okupaciju, klerikalizaciju i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani srpski svijet".

Tu tezu protivnici ustoličenja u Cetinjskom manastiru zasnivaju na činjenici da bi mitropolita Joanikija trebao ustoličiti SPC-ov patrijarh Porfirije. U dijelu crnogorske javnosti događaj se percipira kao novi val utjecaja Srbije na Crnu Goru koja je 2006. proglasila nezavisnost i odvojila se od zajednice sa Srbijom.

Mitropolit Joanikije je odbacio te optužbe i pojasnio da je zakonito izabran za mitropolita crnogorsko primorskog.

Ipak, Mitropolija crnogorsko-primorska 27. kolovoza je priopćila da je odustala od organiziranja javnog okupljanja i takozvanog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira 5. rujna, a da će tog dana ustoličenje biti održano u Cetinjskom manastiru, u prisutnosti patrijarha SPC Porfirija, episkopa i predstavnika crkvenih općina.

Cetinje se smatra sjedištem Crnogorske pravoslavne crkve, koju ne priznaje nijedna kanonska crkva, ali ima podršku Kijevske patrijaršije.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović izjavio je 23. kolovoza na svom YouTube kanalu da ima želju biti prisutan na ustoličenju Joanikija na Cetinju, te da ne vidi nijedan razlog da se vjernicima zabrani taj skup.

"Nije Cetinje neosvojiva tvrđava, nije Cetinje mjesto gde će se skupljati antisrpska klika. Naprotiv, Cetinje je mjesto koje je bilo bastion srpske historije. To je mjesto u kojem danas ima dosta zabludjelog svijeta, ali ne možete zbog njih otkazivati nešto i čitavu historiju poništavati zato što je tamo jedna klika ljudi odlučila maltretirati kompletno građanstvo“, rekao je Đukanović.

Želju da 5. rujna bude na Cetinju, ali na skupu crnogorskih udruženja izrazio je i Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja nema predstavnike u republičkom parlamentu, dok je u pokrajinskoj Skupštini Vojvodine u opoziciji.

Čanak je za televiziju Pink 29. kolovoza izjavio da će doći na cetinjski protest, te pozvao SPC da ceremoniju ustoličenja izmjesti u Sabornu crkvu u Podgorici, piše Radio Slobodna Evropa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žutilo i bjesnilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => žutilo i bjesnilo 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-01 14:55:06 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-02 15:32:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-02 15:32:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 330 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/01\/19166622.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/19166624.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/19166628.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/01\/19166630.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","Ivana Batev\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u00a0Milo \u0110ukanovi\u0107 meta je napada tabloida i Aleksandra Vulina
\n\u00a0","Nenad \u010canak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, bit \u0107e na Cetinju, ali na skupu crnogorskih udru\u017eenja","Ako se odlu\u010di do\u0107i, Aleksandar Vu\u010di\u0107 ne\u0107e se obazirati na sigurnosne procjene
\n\u00a0","\u00a0 Aleksandar Vulin\u00a0\u2019megafon\u2019 je Vu\u010di\u0107eva re\u017eima, tvrdi politolog Du\u0161ko Radosavljevi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19166622_1920.jpg":"1920x1080","k_19166622_1280.jpg":"1280x1280","k_19166622_1024.jpg":"1024x1024","k_19166622_640.jpg":"640x640","k_19166622_480.jpg":"480x480","k_19166622_340.jpg":"340x340","k_19166622_220.jpg":"220x220","o_19166622_1280.jpg":"1280x853","o_19166622_1024.jpg":"1024x682","o_19166622_640.jpg":"640x426","o_19166622_480.jpg":"480x320","o_19166622_340.jpg":"340x226","o_19166622_220.jpg":"220x146","h_19166622_1280.jpg":"1280x854","h_19166622_1024.jpg":"1024x683","h_19166622_640.jpg":"640x427","h_19166622_480.jpg":"480x320","h_19166622_340.jpg":"340x227","h_19166622_220.jpg":"220x147","pp_19166622_1280.jpg":"1006x1280","pp_19166622_1024.jpg":"805x1024","pp_19166622_640.jpg":"503x640","pp_19166622_480.jpg":"377x480","pp_19166622_340.jpg":"267x340","pp_19166622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19166624_1920.jpg":"1920x1080","k_19166624_1280.jpg":"1280x1280","k_19166624_1024.jpg":"1024x1024","k_19166624_640.jpg":"640x640","k_19166624_480.jpg":"480x480","k_19166624_340.jpg":"340x340","k_19166624_220.jpg":"220x220","o_19166624_1280.jpg":"1280x853","o_19166624_1024.jpg":"1024x682","o_19166624_640.jpg":"640x426","o_19166624_480.jpg":"480x320","o_19166624_340.jpg":"340x226","o_19166624_220.jpg":"220x146","h_19166624_1280.jpg":"1280x854","h_19166624_1024.jpg":"1024x683","h_19166624_640.jpg":"640x427","h_19166624_480.jpg":"480x320","h_19166624_340.jpg":"340x227","h_19166624_220.jpg":"220x147","pp_19166624_1280.jpg":"1006x1280","pp_19166624_1024.jpg":"805x1024","pp_19166624_640.jpg":"503x640","pp_19166624_480.jpg":"377x480","pp_19166624_340.jpg":"267x340","pp_19166624_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1118","hd_19166628_1920.jpg":"1920x1080","k_19166628_1280.jpg":"1280x1280","k_19166628_1024.jpg":"1024x1024","k_19166628_640.jpg":"640x640","k_19166628_480.jpg":"480x480","k_19166628_340.jpg":"340x340","k_19166628_220.jpg":"220x220","o_19166628_1280.jpg":"1280x745","o_19166628_1024.jpg":"1024x596","o_19166628_640.jpg":"640x372","o_19166628_480.jpg":"480x279","o_19166628_340.jpg":"340x197","o_19166628_220.jpg":"220x128","h_19166628_1280.jpg":"1280x854","h_19166628_1024.jpg":"1024x683","h_19166628_640.jpg":"640x427","h_19166628_480.jpg":"480x320","h_19166628_340.jpg":"340x227","h_19166628_220.jpg":"220x147","pp_19166628_1280.jpg":"1006x1280","pp_19166628_1024.jpg":"805x1024","pp_19166628_640.jpg":"503x640","pp_19166628_480.jpg":"377x480","pp_19166628_340.jpg":"267x340","pp_19166628_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_19166630_1920.jpg":"1920x1080","k_19166630_1280.jpg":"1280x1280","k_19166630_1024.jpg":"1024x1024","k_19166630_640.jpg":"640x640","k_19166630_480.jpg":"480x480","k_19166630_340.jpg":"340x340","k_19166630_220.jpg":"220x220","o_19166630_1280.jpg":"1280x852","o_19166630_1024.jpg":"1024x681","o_19166630_640.jpg":"640x426","o_19166630_480.jpg":"480x319","o_19166630_340.jpg":"340x226","o_19166630_220.jpg":"220x146","h_19166630_1280.jpg":"1280x854","h_19166630_1024.jpg":"1024x683","h_19166630_640.jpg":"640x427","h_19166630_480.jpg":"480x320","h_19166630_340.jpg":"340x227","h_19166630_220.jpg":"220x147","pp_19166630_1280.jpg":"1006x1280","pp_19166630_1024.jpg":"805x1024","pp_19166630_640.jpg":"503x640","pp_19166630_480.jpg":"377x480","pp_19166630_340.jpg":"267x340","pp_19166630_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38659021 Threads: 4 Questions: 7115750364 Slow queries: 3306231 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608818805 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/srpski-tabloidi-natjecu-se-tko-ce-vise-nahuskati-naslovom-uoci-joanikijeva-ustolicenja-u-nedjelju-u-cetinju-dukanovic-hoce-sve-da-nas-pobije-1124438 [printLink] => /vijesti/regija/srpski-tabloidi-natjecu-se-tko-ce-vise-nahuskati-naslovom-uoci-joanikijeva-ustolicenja-u-nedjelju-u-cetinju-dukanovic-hoce-sve-da-nas-pobije-1124438?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 647947 [name] => Joanikije SPC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-30 15:21:20 [main_article_id] => 0 [alias] => joanikije-spc [link] => /tag/joanikije-spc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 647948 [name] => ustoličenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-30 15:21:20 [main_article_id] => 0 [alias] => ustolicenje [link] => /tag/ustolicenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 259709 [name] => Milo Đukanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milo-dukanovic [link] => /tag/milo-dukanovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 386790 [name] => Aleksandar Vulin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vulin [link] => /tag/aleksandar-vulin ) [4] => stdClass Object ( [id] => 399013 [name] => Srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 158259 [name] => SPC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spc [link] => /tag/spc ) [6] => stdClass Object ( [id] => 648292 [name] => tabloidi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 17:32:24 [main_article_id] => 0 [alias] => tabloidi [link] => /tag/tabloidi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žutilo i bjesnilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Srpski tabloidi natječu se tko će više nahuškati naslovom uoči Joanikijeva ustoličenja u nedjelju u Cetinju: ‘Đukanović hoće sve da nas pobije‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/19166622.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Davor Pongračić/Cropix [mainImageDesc] =>  Milo Đukanović meta je napada tabloida i Aleksandra Vulina
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/19166622.jpg [title] => Davor Pongračić/Cropix Milo Đukanović meta je napada tabloida i Aleksandra Vulina
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/19166624.jpg [title] => Goran Šebelić/CropixNenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, bit će na Cetinju, ali na skupu crnogorskih udruženja ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/19166628.jpg [title] => Ivana Batev/CropixAko se odluči doći, Aleksandar Vučić neće se obazirati na sigurnosne procjene
 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/01/19166630.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix  Aleksandar Vulin ’megafon’ je Vučićeva režima, tvrdi politolog Duško Radosavljević ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U susret ustoličenju mitropolita Crnogorsko-primorske eparhije Srpske pravoslavne crkve  Joanikija, koje je najavljeno za 5. rujna u Cetinjskom manastiru, rastu tenzije u Crnoj Gori, a s njima se zaoštrava i retorika službenog Beograda.

Dok se gotovo sve opozicijske stranke u Crnoj Gori i nacionalno orijentirana udruženja protive tome da se ova crkvena manifestacija održi na Cetinju i najavljuju protest u tome gradu, pojedini službenici Srbije i beogradski tabloidi optužuju crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da tenzijama pokušava zadržati svoju poziciju.

S druge strane, predsjednik Srbije poručuje da Beograd ne želi dodatno komplicirati situaciju, piše Dušan Komarčević za Radio Slobodna Evropa.

Politolog iz Srbije Duško Radosavljević ocjenjuje da, uz male izuzetke, gotovo svi režimi u Srbiji od Miloševića do danas smatraju da su događanja u Crnoj Gori unutarnje pitanje Srbije.

"Ne respektujemo činjenicu da je Crna Gora nezavisna i suverena država. Iz toga onda kreću sve druge sporne situacije, nesporazumi i krizni momenti“, kaže Radosavljević.

Zašto Vulin optužuje?

Ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je 30. kolovoza da nema ničeg što predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne bi uradio da izazove tenzije i sukobe unutar Crne Gore nadajući se da će tako ostati na vlasti.

Vulin je tako reagirao na najavu Mila Đukanovića da će biti na protestu protivnika ustoličenja ako SPC ne odustane od svečanosti u Cetinjskom manastiru.

"Pozvati na protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, može samo onaj tko bez imalo odgovornosti za tuđe glave pokušava nemirom i neredom čuvati svoju moć koju izjednačava sa svojom glavom", naveo je Vulin u priopćenju na sajtu Pokreta socijalista, čiji je predsjednik.

Na sličnom fonu su i poruke na naslovnim stranicama beogradskih tabloida. "Crna Gora klizi u opasan haos: Milo hoće sve da nas pobije“, "Milo traži krv na Cetinju da bi Zapad optužio Srbe“ – neki su od naslova koji su se mogli pročitati na kioscima u ponedjeljak, 30. kolovoza.

Istog dana oglasio se i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković koji je rekao da ne želi vjerovati da će doći do nemilih situacija prilikom ustoličenja Joanikija na Cetinju.

"To nikome ne donosi dobro, ali zaista nikome, i volio bih da 5. rujna sve prođe u miru i božjem redu i poretku. To je važno i za cijelu regiju i za naš narod. Preko 180.000 Srba i Srpkinja živi u Crnoj Gori, to su naša braća i sestre", kazao je Selaković za televiziju Pink, piše Radio Slobodna Evropa.

Neizvjesnost Vučićeva dolaska 

Još uvijek nije poznato hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati ceremoniji u Cetinjskom manastiru. Vučić je izjavio da će odluku objelodaniti 2. ili 3. rujna.

"Sagledavam sve i pri tome se neću rukovoditi onim što govore sigurnosne službe. Neću u tome pronalaziti izlaz za bilo kakvu odluku, već ću donijeti odluku zasnovanu na političkim argumentima. Ni na koji način ne želim da izazivamo dodatne tenzije ili da bilo kome pravimo bilo kakve probleme“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Otkad je 2016. izabran za predsjednika Srbije, Vučić je posjetio Crnu Goru 1. studenog 2020. kada je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija.

Politolog Duško Radosavljević smatra da "svi ovi igrokazi“ nisu toliko upućeni prema Crnoj Gori, već više prema radikaliziranju biračkog tijela u susret izborima koji su najavljeni za 2022. godinu.

"Svaka situacija se koristi, a posebno preko ’megafona’ srpskog režima, Vulina, koji šalje najmračnije poruke u ime režima, a onda se pojavljuje Vučić kao vrhovni svećenik političkog života u Srbiji, koji te poruke amortizira, ali se na kraju pokaže da on svojim djelovanjem nije taj koji će stabilizirati situaciju“, smatra Radosavljević.

On dodaje da bi političke elite na Zapadnom Balkanu, po uzoru na Sjevernu Makedoniju i Grčku, trebale rješavati sporove iz prošlosti, piše Radio Slobodna Evropa.

"Očigledno je da, dok se vode bitke oko identitetskih pitanja, na dnevnom redu neće biti prava politička pitanja. Uvijek ovakve stvari jako dobro dođu vlastodršcima u republikama bivše Jugoslavije da se ojača njihova pozicija, a za to vrijeme se ništa bitno ne rješava“, kaže Radosavljević.

 Crkvenoj ceremoniji na Cetinju, kulturnoj i povijesnoj prijestolnici Crne Gore u podnožju Lovćena, oštro se protive crnogorske organizacije s nacionalnim predznakom, udruženja i gotovo sve opozicijske parlamentarne partije, kao i sama Općina Cetinje.

Udruženja su najavila proteste na Cetinju na dan ustoličenja, 5. rujna, zbog čega je do sada bilo više sastanaka državnih sigurnosnih institucija, na čelu sa Savjetom za sigurnost i obranu Crne Gore.

Đukanović protiv Đukanovića

Te organizacije su 22. kolovoza održale protest, s kojega je poručeno da ustoličenje predstavlja "okupaciju, klerikalizaciju i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani srpski svijet".

Tu tezu protivnici ustoličenja u Cetinjskom manastiru zasnivaju na činjenici da bi mitropolita Joanikija trebao ustoličiti SPC-ov patrijarh Porfirije. U dijelu crnogorske javnosti događaj se percipira kao novi val utjecaja Srbije na Crnu Goru koja je 2006. proglasila nezavisnost i odvojila se od zajednice sa Srbijom.

Mitropolit Joanikije je odbacio te optužbe i pojasnio da je zakonito izabran za mitropolita crnogorsko primorskog.

Ipak, Mitropolija crnogorsko-primorska 27. kolovoza je priopćila da je odustala od organiziranja javnog okupljanja i takozvanog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira 5. rujna, a da će tog dana ustoličenje biti održano u Cetinjskom manastiru, u prisutnosti patrijarha SPC Porfirija, episkopa i predstavnika crkvenih općina.

Cetinje se smatra sjedištem Crnogorske pravoslavne crkve, koju ne priznaje nijedna kanonska crkva, ali ima podršku Kijevske patrijaršije.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović izjavio je 23. kolovoza na svom YouTube kanalu da ima želju biti prisutan na ustoličenju Joanikija na Cetinju, te da ne vidi nijedan razlog da se vjernicima zabrani taj skup.

"Nije Cetinje neosvojiva tvrđava, nije Cetinje mjesto gde će se skupljati antisrpska klika. Naprotiv, Cetinje je mjesto koje je bilo bastion srpske historije. To je mjesto u kojem danas ima dosta zabludjelog svijeta, ali ne možete zbog njih otkazivati nešto i čitavu historiju poništavati zato što je tamo jedna klika ljudi odlučila maltretirati kompletno građanstvo“, rekao je Đukanović.

Želju da 5. rujna bude na Cetinju, ali na skupu crnogorskih udruženja izrazio je i Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), koja nema predstavnike u republičkom parlamentu, dok je u pokrajinskoj Skupštini Vojvodine u opoziciji.

Čanak je za televiziju Pink 29. kolovoza izjavio da će doći na cetinjski protest, te pozvao SPC da ceremoniju ustoličenja izmjesti u Sabornu crkvu u Podgorici, piše Radio Slobodna Evropa.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Davor Pongračić/Cropix Goran Šebelić/Cropix Ivana Batev/Cropix Luka Gerlanc/Cropix
Davor Pongračić/Cropix
 Milo Đukanović meta je napada tabloida i Aleksandra Vulina
 
Goran Šebelić/Cropix
Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, bit će na Cetinju, ali na skupu crnogorskih udruženja
Ivana Batev/Cropix
Ako se odluči doći, Aleksandar Vučić neće se obazirati na sigurnosne procjene
 
Luka Gerlanc/Cropix
  Aleksandar Vulin ’megafon’ je Vučićeva režima, tvrdi politolog Duško Radosavljević
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/srpski-tabloidi-natjecu-se-tko-ce-vise-nahuskati-naslovom-uoci-joanikijeva-ustolicenja-u-nedjelju-u-cetinju-dukanovic-hoce-sve-da-nas-pobije-1124438 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eb1736f9c808a436d1120e0005f6db86168e9eb4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Srpski+tabloidi+natje%C4%8Du+se+tko+%C4%87e+vi%C5%A1e+nahu%C5%A1kati+naslovom+uo%C4%8Di+Joanikijeva+ustoli%C4%8Denja+u+nedjelju+u+Cetinju%3A+%E2%80%98%C4%90ukanovi%C4%87+ho%C4%87e+sve+da+nas+pobije%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsrpski-tabloidi-natjecu-se-tko-ce-vise-nahuskati-naslovom-uoci-joanikijeva-ustolicenja-u-nedjelju-u-cetinju-dukanovic-hoce-sve-da-nas-pobije-1124438 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fsrpski-tabloidi-natjecu-se-tko-ce-vise-nahuskati-naslovom-uoci-joanikijeva-ustolicenja-u-nedjelju-u-cetinju-dukanovic-hoce-sve-da-nas-pobije-1124438 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žutilo i bjesnilo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijažutilo i bjesnilo

Srpski tabloidi natječu se tko će više nahuškati naslovom uoči Joanikijeva ustoličenja u nedjelju u Cetinju: ‘Đukanović hoće sve da nas pobije‘

Piše PSD
2. rujna 2021. - 17:32

U susret ustoličenju mitropolita Crnogorsko-primorske eparhije Srpske pravoslavne crkve  Joanikija, koje je najavljeno za 5. rujna u Cetinjskom manastiru, rastu tenzije u Crnoj Gori, a s njima se zaoštrava i retorika službenog Beograda.

Dok se gotovo sve opozicijske stranke u Crnoj Gori i nacionalno orijentirana udruženja protive tome da se ova crkvena manifestacija održi na Cetinju i najavljuju protest u tome gradu, pojedini službenici Srbije i beogradski tabloidi optužuju crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da tenzijama pokušava zadržati svoju poziciju.

S druge strane, predsjednik Srbije poručuje da Beograd ne želi dodatno komplicirati situaciju, piše Dušan Komarčević za Radio Slobodna Evropa.

Politolog iz Srbije Duško Radosavljević ocjenjuje da, uz male...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:09