StoryEditorOCM
Regija14. rujna 1993.

Podsjetnik na ratni zločin: 30 godina od ubojstva 41 civila i pripadnika HVO-a u Uzdolu; Počinitelji još na slobodi

Piše Miroslav LANDEKA
14. rujna 2023. - 22:31

U Memorijalnom centru u Uzdolu, u općini Prozor-Rama, u četvrtak je obilježena 30. godišnjica ubojstva 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su 14. rujna 1993. u njihovim domovima ubili pripadnici Armije BiH.

Položeni su vijenci kod spomen obilježja, a služena je sveta misa. Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara pozvala je pravosudne institucije da se ozbiljno pozabave ovim zločinom.

– Na današnji dan dogodio se još jedan strašan zločin nad hrvatskim narodom i najmanje što možemo je doći i pokloniti se nevino ubijenim žrtvama u Uzdolu; prije par dana smo to učinili i u Grabovici; sjećati se i ne zaboraviti što se dogodilo u prošlom ratu i očekivati da institucije kazne počinitelje svih ovih zločina – rekla je Bradara.

Obilježavanju zločina u Uzdolu nazočio je izaslanik predsjednika Vlade RH Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske.

– Ne smijemo zaboraviti da su Hrvati ovdje od ranog srednjeg vijeka, da je ovo njihova domovina, mjesto njihove povijesti i to je netko pokušao izbrisati tih nesretnih devedesetih godina. RH je potpisnica Daytonskog sporazuma i kao takva jamči, ne samo postojanje BiH, već i postojanje Hrvata na ovim prostorima. Ova vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s Tomom Medvedom stoje čvrsto iza toga – poručio je Janović.

Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo naglasio je kako su događanja u Uzdolu bila dio šireg ratnog plana protjerivanja Hrvata.

– Izvršen je jedan strašan zločin koji je trebao Hrvate na ovom području ukloniti, to je bio širi plan Armije BiH u sklopu akcije “Neretva 93.”. Šaljemo opomenu da su te sulude politike bile besmislene, opomenu ovima danas koji vode politiku, da je potrebno iznaći prava rješenja za sva tri naroda i da se u duhu mira i tolerancije procesuira ratne zločine do kraja, da se kazne nalogodavci – izjavio je Soldo.

Zločin u Uzdolu dogodio se u jutro 14. rujna 1993. kada su pripadnici Armije BiH upali u to ramsko selo i zvjerski pobili hicem u potiljak 29 civila i 12 pripadnika HVO-a, a dio je izboden noževima. Za počinjeni zločin na osam godina zatvora 2021. pravomoćno je osuđen jedan od nižih zapovjednika Armije BiH Enver Buza. Obitelji ubijenih smatraju kako presudom pravda nije zadovoljena jer nitko od nalogodavaca nije kažnjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:13