StoryEditorOCM
Regijaprvi put službeno

Plenkovićev posjet Srbiji uzburkao duhove i prije polaska: tamošnji Hrvati su očito najmanje važni u toj priči

21. lipnja 2023. - 20:09
Srbijanska premijerka Ana Brnabić rukuje se s premijerom Plenkovićem za svog posljednjeg boravka u Zagrebu, krajem travnja ove godine  Denis Lovrovic/Afp

Premijer Andrej Plenković u petak putuje u Srbiju. Prvi put otkako je na čelu Vlade.

Susret s tamošnjim predsjednikom države, svemoćnim Aleksandrom Vučićem u ovom trenutku ne bi bio pametan potez, štoviše, bio bi nešto kao "dobacivanje pojasa za spašavanje" i davanje međunarodnog legitimiteta srbijanskom lideru koji nervozom odaje da su ga ipak uzdrmali višetjedni prosvjedi oporbe i probuđene građanske javnosti "Srbija protiv nasilja" (i režima koji to nasilje stimulira, dodali bismo). Pa mu zato ovih tjedana svatko tko mu da na važnosti ili mu oda bilo kakvo priznanje, pogotovo iz inozemstva, itekako dobro dođe. 

No, Plenković ne ide u "komšiluk" kako bi se sastao s Vučićem! Pa što onda baš sad ide baš u Srbiju? Dan prije novog prosvjeda tamošnje oporbe.

Bivša predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor, brza na obaraču kao i uvijek, konstatirala je da time samo - šminkamo proruski režim.

Ili preciznije: "Mi nemamo nikakvu političku korist, u ovom slučaju kao država samo šminkamo lice srbijanskog, odnosno Vučićevog proruskog režima", kazala je Kosor.

image

Jadranka Kosor

Nera Simic/Cropix

Međutim, službeni povod Plenkovićevog odlaska preko istočne granice priča neku drugu priču. Prvi čovjek Vlade, naime, odlazi na otvaranje Hrvatske kuće u Subotici. Izgradnju vrijednu 2,5 milijuna eura u potpunosti je financirala hrvatska Vlada. Putuje na poziv Jasne Vojnić, čelnice Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji te Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i prvog hrvatskog ministra u tamošnjoj Vladi, zaduženog za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Ni datum nije slučajan, 23. lipnja je Dan hrvatske zajednice u Srbiji.

Osim s čelnicima hrvatske manjine, Plenković bi se trebao susresti i s premijerkom Anom Brnabić, koja je prije nešto manje od dva mjeseca gostovala na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu. Teme će biti bilateralni odnosi dviju država - položaja manjina u obje zemlje, gospodarska, ekonomska i prometna suradnja dviju zemalja, ali i europski put Srbije, na kojemu je nezaobilazno i pitanje nestalih.

Posjet Srbiji je odraz "konzistentnosti politike vlade koja je usmjerena na zaštitu i podršku interesima Hrvata koji žive u susjednim državama”, kazao je Plenković, dodavši kako je u mandatu njegove vlade za 100 posto povećan proračun Ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

image

Tomislav Žigmanov

Goran Mehkek/Cropix

Iako to Plenković neće naglas reći, njegov odlazak u Srbiju ima i svojevrnu "suverenističku notu" – to bi valjda trebalo ušutkati desničare koji rogobore o "izdaji" na samu ideju odlaska preko granice – jer, njima prihvatljivijim rječnikom, hrvatski premijer otvara Hrvatsku kuću na tlu Srbije.

Naravno da se ne očekuje da će baš ovaj posjet riješiti bolno pitanje nestalih, ali i ono bi trebalo biti neizbježni dio susreta sa srbijanskom premijerkom. Poseban naglasak će se staviti na poboljšavanje položaja hrvatske manjine, po europskim kriterijima. Onako kako to i Srbi imaju u Hrvatskoj.

Izvori bliski Vladi odlučno odbacuju i primjedbe poput ove o "šminkanju proruskog režima" i podsjećaju na jasne i rezolutne stavove Plenkovića i Vlade o srbijanskom neuvođenju sankcija Rusiji te o Vučićevoj politici sjedenja na dvije stolice, što je u suprotnosti s europskim politikama i jednostavno neće biti održivo ukoliko Srbija uistinu iskreno želi postati članicom EU-a.

image

Aleksandar Vučić

Oliver Bunic/Afp

Hoće li hrvatski jal i dnevnopolitička prepucavanja i u ovom slučaju biti važnija od položaja Hrvata u Srbiji, vidjet ćemo vrlo brzo, već po prvim komentarima Plenkovićevog posjeta Srbiji.

Uostalom, odlazak premijera na najbliskiji nam istok kritizirao je i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe, poručivši da je "Hrvatsku kuću u Subotici mogao otvoriti bilo koji župan ili bilo tko na nižoj razini". Naravno, Ćipe nije propustio javno upitati Plenkovića što je dogovoreno u proteklih sedam godina sa Srbijom te hoće li zatražiti protokole nestalih osoba i postaviti pitanje ratne odštete kao i logorašima... No, slične kritike s desnice je bilo i za očekivati. Hrvati u Srbiji su očito najmanje bitni u čitavoj priči.

A treba kazati kako ni srbijanskoj desnici sigurno neće biti drago da im se pred nosom otvara - tamo neka Hrvatska kuća...

image

Stipe Mlinarić Ćipe

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 19:51