stdClass Object ( [id] => 1126623 [title] => Od dva oka u glavi do dva oka razroka - kako su neraščišćeni računi iz crnogorske i srpske povijesti došli su na naplatu sto godina poslije: ‘Kad nismo umjeli da se dogovorimo...‘ [alias] => od-dva-oka-u-glavi-do-dva-oka-razroka-kako-su-nerascisceni-racuni-iz-crnogorske-i-srpske-povijesti-dosli-su-na-naplatu-sto-godina-poslije-kad-nismo-umjeli-da-se-dogovorimo [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pravo je čudo što na Cetinju, "u prijestonici", kako to izvorno kažu Crnogorci, nije bilo žrtava.

– Pred manastirom je bilo deset redova milicije - kune nam se Dragan Pejaković, žestoki pobornik crnogorske državnosti. Cetinjanin Dragan, veli, cijeni i Srbe i Hrvate jer poštuju svoje države.

– Legendo, ako ti se ne sviđa, šta ti ovđe onda imaš da radiš? A jel' tako? Ne bi ti ni infuziju da - kipti od bijesa. Teško je, naime, naći primjer u svijetu gdje vlast koja vodi državu, a misli, naravno, na onu Zdravka Krivokapića, negira postojanje iste te države jer su prije petnaest godina bili protiv njezina osamostaljenja.

To je samo jedan od apsurda crnogorske političke stvarnosti. Od one "Crna Gora i Srbija, to je ista familija" devedesetih, do narodnog bunta na Cetinju, dva oka u glavi postala su razroka. No, da bi se proniknulo u povijest odnosa Crnogoraca i Srba, nije se dovoljno vratiti četrdesetak godina unatrag, kad su se Milo Đukanović i Momir Bulatović uspeli na vlast na krilima antibirokratske revolucije, a koja je, kad je Slobodan Milošević ovladao svim polugama vlasti, na površinu, umjesto foteljaša, izbacila projekt velike Srbije.

– Kad nismo umjeli da se dogovorimo, a ja sam za konfederaciju bio, onda svatko sebi, ali Slobo Milošević je tražio jedan čovjek - jedan glas. To je možda nekima tada djelovalo naivno, ali nije bilo – podsjeća nas Zoran Adžić, još jedan pristaša 2005. godine ugaslog Liberalnog saveza Crne Gore, na pregovore čelnika federativnih republika uoči raspada Jugoslavije.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Tri srpske države

No, geneza velike ljubavi između Crnogoraca i Srba, a znamo kako te ljubavi obično završavaju, počela je jednim drugim raspadom - Otomanskog Carstva. Mali balkanski narodi zbacili su nakon stoljeća sužanjstva turski jaram, pa krenuli u bitku za teritorij koji će činiti njihove buduće države, da bi na koncu na Berlinskom kongresu 1878. stekle priznanje.

Za dio crnogorske javnosti to je priznanje temelj današnje državnosti, dok ostali, bliži službenom Beogradu, smatraju kako su tada faktički nastala dva srpska državnopravna subjekta ili entiteta, a neki u Vojnoj krajini, u kojoj je prevladavalo srpsko stanovništvo, vide i treći. To bi danas bilo nešto kao u posljednje vrijeme stalno spominjani "srpski svet".

Veze Srba i Crnogoraca u to vrijeme bile su čvrste do te mjere da su Crnom Gorom i Srbijom ovladali djed i unuk: kralj Nikola i Aleksandar Karađorđević. Dapače, Aleksandar od Jugoslavije, kako mu danas tepa Vuk Drašković, rastao je s đedom Nikolom na Cetinju. Kad je, nakon sarajevskog atentata na njih udarila Austro-Ugarska, dični, a slabo naoružani Crnogorci čuvali su odstupnicu srpskoj kraljevskoj dinastiji, ministrima i narodnim poslanicima, crkvenim velikodostojnicima i narodu, koji je zajedno s njima izbjegao na Krf.

Uglavnom, Crnogorci su izginuli u čuvenoj Moljkovačkoj bitki i tako onemogućili austrougarskoj vojsci da presiječe put Srbima prema Albaniji i dalje put Grčke. Cetinje je kapituliralo, a kralj Nikola napustio zemlju. Manji dio crnogorske vojske evakuirao se na Krf da bi zajedno s braćom Srbima, junačkim probojem Solunskog fronta dočekao veliku pobjedu, ali ne i slobodu.

Unuk Sašo, kako ga je zvao kralj Nikola I. Petrović Njegoš, izdao je djeda ne priznavši mu doprinos u borbi protiv Središnjih sila do kapitulacije 1916. godine. Dapače, zabranjen mu je povratak u Crnu Goru. Umro je u egzilu. U Antibesu, u Francuskoj.

Svemu je kumovala Podgorička skupština koja je, baš kao i danas ustoličenje mitropolita Joanikija, zavadila Crnogorce, nerijetko i rođenu braću. Jedni su je, tzv. bjelaši, podržali aklamacijom, što je urodilo bezuvjetnim prisajedinjenjem Crne Gore Srbiji, a drugi, zelenaši, smatrali nelegitimnom jer je održana bez najviših predstavnika crnogorske vlade u progonstvu, pa su njezine zaključke proglasili ništavnima.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Sjeme zla

– Meni je jedan đed u Moljkovačku bitku poginuo. Taj moj prađed ima Obilića odlikovanje, što je najveće moguće odlikovanje u Crnu Goru u to vrijeme bilo. Iz rata s Turcima. Stvarno je morbidno, ali morao si da doneseš pet turskih glava, da ih posiječeš, da bi moga konkurisat da te kandiduju za hajduka.

Kad je doša Aleksandar Karađorđević na vlast, on je oštampa tih medalja masu. Nije ista, originalna, ali je oštampa samo da bi degradira tu medalju, a ti znaš što je Crnogorcu dirat u čojstvo i junaštvo. I onda je ta medalja postala bezvrijedna, a nije moga svatko Obilića dobit – objašnjava Zoran Adžić kako je počela rekonstrukcija crnogorske državnosti s kojom se jedan dio njegovih sunarodnjaka nikad nije pomirio.

Zato su u prosincu 1918. podigli Božićni ustanak protiv novostvorene države Južnih Slavena koji će trajati sve do 1929. godine. Na pobunu ih je potaknula srpska okupacija Crne Gore na koncu Prvog svjetskog rata i odluke, za njih nelegalne Podgoričke skupštine, o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbiji.

– E, sad, nisu oni, kako se to danas pogrešno tvrdi, bili protiv ujedinjenja sa Srbima i kasnije drugim južnoslavenskim narodima, nego su bili protiv bezuslovnog ujedinjenja, baš kao što je to bio i Stjepan Radić. Znači, možemo se ujediniti, ali prije toga moramo znati kako će ta buduća država izgledati – podsjeća Zoran gdje se i kada zametnulo sjeme razdora između dva naroda iste vjere, jezika, povijesti...

Kako je Kraljevina Jugoslavija počela, tako je i završila. U krvi. Godine 1941., Crnu Goru su okupirali talijanski fašisti, partizani i četnici povukli su se u gudure gdje su međusobno ratovali, a Titova vojska zadaje gubitke ne samo domaćim izdajnicima, već i okupatoru. Ključna imena među slugama neprijatelja su četnik Pavle Đurišić, koji se zdušno bori za ujedinjenje Crne Gore i Srbije, i Sekula Drljević, koji uz svesrdnu pomoć ustaša zagovara nezavisnu Crnu Goru i autokefalnu crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Drljević je i autor crnogorske himne koju je, prilagodivši narodne napjeve, spjevao baš te ratne 1941. godine, pa oni koji nisu bili za samostalnost Crne Gore činjenicu što ne ustaju prilikom njezina intoniranja pripisuju Drljevićevoj suradnji s Antom Pavelićem i nacistima. Drljevića su, nedaleko od Bleiburga, zaklali Đurišićevi četnici, koji su zajedno s poraženim snagama pobjegli pred Titovim partizanima.

A kako su Tito i Partija gledali na crnogorsku državnost? Na to što je kralju Nikoli oduzeta država jer ju je, kako smatraju pristaše prisajedinjenja, napustio ostavivši narod na milost i nemilost okupatorima?

– Što se Crne Gore tiče, sve je bilo riješeno još u Jajcu. Činjenica da je postala republika u novoj Jugoslaviji bila je dovoljno priznanje njene nekadašnje suverenosti i državnosti. A kako su devedeset posto naroda u Crnu Goru tada bili komunisti, o pitanjima Crnogorske pravoslavne crkve koju je kralj Aleksandar I. Karađorđević ukinuo dekretom 1921. nitko nije ni raspravljao – kaže Zoran Adžić, koji će, zajedno sa svojim Cetinjanima, odmah na početku rata, ustati protiv agresije crnogorskih snaga u JNA na Hrvatsku.

Špijuni iz Srbije

– I da znaš, to je bilo samo na Cetinje. I tome se protivio samo LSCG Slavka Perovića i jedna manja socijalistička stranka, ali u puno blažem obliku – naglasio je Zoran, da se kojim slučajem ne bi pomislilo da je današnji predsjednik Milo Đukanović rodonačelnik ideje o samostalnosti. Dapače, Đukanović je dugo bio na liniji Slobodana Miloševića, no nakon razlaza s Momirom Bulatovićem, lukavi Nikšićanin u ideji o samostalnoj Crnoj Gori vidi priliku za ostanak na vlasti, ali i način da Crna Gora bude pošteđena bombardiranja od strane NATO-a.

Tako je i bilo. Đukanović, nekada mladi, nabrijani komunist, barjaktar antibirokratske revolucije u Crnoj Gori, izveo je kao crnogorski nacionalist tu istu Crnu Goru iz zagrljaja sa Srbijom i uveo je u NATO. Njegovi protivnici iz prosrpske struje vele da je, kao i sve ostalo, lažirao i referendum o njezinoj nezavisnosti koji je bio pun manjkavosti. Prigovara mu se da su mnogi glasali više puta, kao i to da je brojnim građanima pravo izbora uskraćeno. Odluku o neovisnosti moralo je podržati više od 55 posto izišlih birača, a podržalo ih je 55,5 posto. Protiv je bilo njih 45,5 posto, a u tom bazenu glasova stalno pecaju Đukanovićevi protivnici svih vela.

– Neka je na referendumu sve i pokradeno, ako je bila u pitanju država, ali što su poslije Milo i njegovi krali pa doveli narod pred izbor za lopove ili četnike, e, to ne valja. I kad je taj Milov nagrđeni DPS (Demokratska partija socijalista op.a) izgubio vlast, sad imamo ovo što vidiš – nervozno će Dragan Pejaković nakon prosvjeda na Cetinju na kojima samo što živa glava nije pala.

Među prosvjednicima je bilo naoružanih pištoljima i bombama, a među snagama reda ubačenih špijuna iz susjedne Srbije. Vrilo je u balkanskom loncu, ali, srećom, nije proključalo pa se prelilo u komšiluk i susjedstvo.

Tko je ovoga puta upalio štednjak? Najveći kuhar crnogorske politike Milo Đukanović. Skoro desetljeće i pol nakon osamostaljenja Crne Gore sjetio se autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, pa zatražio povrat njezine imovine državi, da bi potom te iste bogomolje predao Crkvi. Crnogorskoj, naravno. No, to je vješto iskoristio mitropolit Amfilohije Radović, najžešći protagonist velikosrpske ideje u Crnoj Gori, pa pozvao narod u obranu njihovih svetinja.

Tako su krenule litije, molitve i masovne prosvjedne povorke Srpske pravoslavne crkve (SPC) po crnogorskim gradovima protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi trebala vratiti njezina imovina, uključujući i manastir svetog Petra Cetinjskog, u kojem je prošle nedjelje ustoličen mitropolit Joanikije (Jovan) Mićović. Crna Gora se tada opet opasno podijelila na one koji se osjećaju Srbima (i/ili Crnogorcima) i na Crnogorce; odnosno montenegrine, kako posprdno Srbi zovu pobornike samostalne, zapadno orijentirane Crne Gore, buduće članice EU-a, i posrbice, kako Crnogorci nazivaju pristaše povezivanja Krivokapićeve Podgorice i Vučićeva Beograda.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Mala europska država postala je poligon svjetskih sila. Razvlače je posredno Amerika i Rusija, a neposredno Vučić i Đukanović. Svega tu ima. Čak i priča o interesima narkokartela koji dođu kao začin u ionako neslanu kašu koja će se i dalje krčkati na većoj ili manjoj vatri.

Za i protiv

Ukratko, neraščišćeni računi iz crnogorske i srpske povijesti, a vezani uz Podgoričku skupštinu, došli su na naplatu sto godina poslije. Srbi i Crnogorci, dva naroda među kojima su isprepletene najtješnje vjerske, rodbinske, prijateljske i druge veze, podijelili su se oko pitanja autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve koja još nije priznata. I do čijeg amenovanja neće lako doći, kao ni u slučaju Makedonske pravoslavne crkve.

Amfilohije je uspio ono što crnogorskoj opoziciji desetljećima nije polazilo za rukom: okupiti političke stranke u savez protiv Mila Đukanovića i poraziti ga na izborima. Pokojni mitropolit doslovno je predlagao koga imenovati u kabinet ministara i na koji način održati krhku koaliciju u Podgorici. Aktualna vlast opstaje zahvaljujući Albancu Dritonu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade, u kojem pristaše neovisnosti vide najvećeg izdajnika nacionalnih interesa s obzirom na to da su pripadnici manjina na referendumu 2006. godine mahom glasali za suverenu Crnu Goru.

– Ne do Bog da se Driton u Cetinju pojavija – vrti glavom Dragan, pa kaže da su litije možda ujedinile protivnike crnogorske države, ali da je zato atmosfera koja se u nedjelju osjetila na Cetinju, jer je među prosvjednicima bilo puno apolitičnih ljudi koje nije briga ni za predsjednika ni za premijera Crne Gore, navijestila novo vrijeme. I da će baš oni koje politika ne zanima, ali ne daju na Crnu Goru, zajedno s iseljenicima na idućim parlamentarnim izborima donijeti prevagu. A onda opet ukrug; glasanje "za" i "protiv" kao 2006. godine. Godine koja se vraća.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Geneza sukoba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Geneza sukoba 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-09 07:18:38 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-11 20:24:49 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2021-09-11 20:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 125 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19213624.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19238050.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19226024.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19243546.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19238102.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19238090.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19225606.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Savo Prelevic\/AFP","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Savo Prelevic\/AFP","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Savo Prelevic\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1092","hd_19213624_1920.jpg":"1920x1080","k_19213624_1280.jpg":"1280x1280","k_19213624_1024.jpg":"1024x1024","k_19213624_640.jpg":"640x640","k_19213624_480.jpg":"480x480","k_19213624_340.jpg":"340x340","k_19213624_220.jpg":"220x220","o_19213624_1280.jpg":"1280x728","o_19213624_1024.jpg":"1024x582","o_19213624_640.jpg":"640x364","o_19213624_480.jpg":"480x273","o_19213624_340.jpg":"340x193","o_19213624_220.jpg":"220x125","h_19213624_1280.jpg":"1280x854","h_19213624_1024.jpg":"1024x683","h_19213624_640.jpg":"640x427","h_19213624_480.jpg":"480x320","h_19213624_340.jpg":"340x227","h_19213624_220.jpg":"220x147","pp_19213624_1280.jpg":"1006x1280","pp_19213624_1024.jpg":"805x1024","pp_19213624_640.jpg":"503x640","pp_19213624_480.jpg":"377x480","pp_19213624_340.jpg":"267x340","pp_19213624_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","hd_19238050_1920.jpg":"1920x1080","k_19238050_1280.jpg":"1280x1280","k_19238050_1024.jpg":"1024x1024","k_19238050_640.jpg":"640x640","k_19238050_480.jpg":"480x480","k_19238050_340.jpg":"340x340","k_19238050_220.jpg":"220x220","o_19238050_1280.jpg":"1280x864","o_19238050_1024.jpg":"1024x691","o_19238050_640.jpg":"640x432","o_19238050_480.jpg":"480x324","o_19238050_340.jpg":"340x229","o_19238050_220.jpg":"220x148","h_19238050_1280.jpg":"1280x854","h_19238050_1024.jpg":"1024x683","h_19238050_640.jpg":"640x427","h_19238050_480.jpg":"480x320","h_19238050_340.jpg":"340x227","h_19238050_220.jpg":"220x147","pp_19238050_1280.jpg":"1006x1280","pp_19238050_1024.jpg":"805x1024","pp_19238050_640.jpg":"503x640","pp_19238050_480.jpg":"377x480","pp_19238050_340.jpg":"267x340","pp_19238050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1296","hd_19226024_1920.jpg":"1920x1080","k_19226024_1280.jpg":"1280x1280","k_19226024_1024.jpg":"1024x1024","k_19226024_640.jpg":"640x640","k_19226024_480.jpg":"480x480","k_19226024_340.jpg":"340x340","k_19226024_220.jpg":"220x220","o_19226024_1280.jpg":"1280x864","o_19226024_1024.jpg":"1024x691","o_19226024_640.jpg":"640x432","o_19226024_480.jpg":"480x324","o_19226024_340.jpg":"340x229","o_19226024_220.jpg":"220x148","h_19226024_1280.jpg":"1280x854","h_19226024_1024.jpg":"1024x683","h_19226024_640.jpg":"640x427","h_19226024_480.jpg":"480x320","h_19226024_340.jpg":"340x227","h_19226024_220.jpg":"220x147","pp_19226024_1280.jpg":"1006x1280","pp_19226024_1024.jpg":"805x1024","pp_19226024_640.jpg":"503x640","pp_19226024_480.jpg":"377x480","pp_19226024_340.jpg":"267x340","pp_19226024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1291","hd_19243546_1920.jpg":"1920x1080","k_19243546_1280.jpg":"1280x1280","k_19243546_1024.jpg":"1024x1024","k_19243546_640.jpg":"640x640","k_19243546_480.jpg":"480x480","k_19243546_340.jpg":"340x340","k_19243546_220.jpg":"220x220","o_19243546_1280.jpg":"1280x860","o_19243546_1024.jpg":"1024x688","o_19243546_640.jpg":"640x430","o_19243546_480.jpg":"480x322","o_19243546_340.jpg":"340x228","o_19243546_220.jpg":"220x147","h_19243546_1280.jpg":"1280x854","h_19243546_1024.jpg":"1024x683","h_19243546_640.jpg":"640x427","h_19243546_480.jpg":"480x320","h_19243546_340.jpg":"340x227","h_19243546_220.jpg":"220x147","pp_19243546_1280.jpg":"1006x1280","pp_19243546_1024.jpg":"805x1024","pp_19243546_640.jpg":"503x640","pp_19243546_480.jpg":"377x480","pp_19243546_340.jpg":"267x340","pp_19243546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1254","hd_19238102_1920.jpg":"1920x1080","k_19238102_1280.jpg":"1280x1280","k_19238102_1024.jpg":"1024x1024","k_19238102_640.jpg":"640x640","k_19238102_480.jpg":"480x480","k_19238102_340.jpg":"340x340","k_19238102_220.jpg":"220x220","o_19238102_1280.jpg":"1280x836","o_19238102_1024.jpg":"1024x668","o_19238102_640.jpg":"640x418","o_19238102_480.jpg":"480x313","o_19238102_340.jpg":"340x222","o_19238102_220.jpg":"220x143","h_19238102_1280.jpg":"1280x854","h_19238102_1024.jpg":"1024x683","h_19238102_640.jpg":"640x427","h_19238102_480.jpg":"480x320","h_19238102_340.jpg":"340x227","h_19238102_220.jpg":"220x147","pp_19238102_1280.jpg":"1006x1280","pp_19238102_1024.jpg":"805x1024","pp_19238102_640.jpg":"503x640","pp_19238102_480.jpg":"377x480","pp_19238102_340.jpg":"267x340","pp_19238102_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1298","hd_19238090_1920.jpg":"1920x1080","k_19238090_1280.jpg":"1280x1280","k_19238090_1024.jpg":"1024x1024","k_19238090_640.jpg":"640x640","k_19238090_480.jpg":"480x480","k_19238090_340.jpg":"340x340","k_19238090_220.jpg":"220x220","o_19238090_1280.jpg":"1280x865","o_19238090_1024.jpg":"1024x692","o_19238090_640.jpg":"640x432","o_19238090_480.jpg":"480x324","o_19238090_340.jpg":"340x229","o_19238090_220.jpg":"220x148","h_19238090_1280.jpg":"1280x854","h_19238090_1024.jpg":"1024x683","h_19238090_640.jpg":"640x427","h_19238090_480.jpg":"480x320","h_19238090_340.jpg":"340x227","h_19238090_220.jpg":"220x147","pp_19238090_1280.jpg":"1006x1280","pp_19238090_1024.jpg":"805x1024","pp_19238090_640.jpg":"503x640","pp_19238090_480.jpg":"377x480","pp_19238090_340.jpg":"267x340","pp_19238090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_19225606_1920.jpg":"1920x1080","k_19225606_1280.jpg":"1280x1280","k_19225606_1024.jpg":"1024x1024","k_19225606_640.jpg":"640x640","k_19225606_480.jpg":"480x480","k_19225606_340.jpg":"340x340","k_19225606_220.jpg":"220x220","o_19225606_1280.jpg":"1280x850","o_19225606_1024.jpg":"1024x680","o_19225606_640.jpg":"640x425","o_19225606_480.jpg":"480x319","o_19225606_340.jpg":"340x225","o_19225606_220.jpg":"220x146","h_19225606_1280.jpg":"1280x854","h_19225606_1024.jpg":"1024x683","h_19225606_640.jpg":"640x427","h_19225606_480.jpg":"480x320","h_19225606_340.jpg":"340x227","h_19225606_220.jpg":"220x147","pp_19225606_1280.jpg":"1006x1280","pp_19225606_1024.jpg":"805x1024","pp_19225606_640.jpg":"503x640","pp_19225606_480.jpg":"377x480","pp_19225606_340.jpg":"267x340","pp_19225606_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38349256 Threads: 3 Questions: 7094459185 Slow queries: 3299525 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608258567 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/od-dva-oka-u-glavi-do-dva-oka-razroka-kako-su-nerascisceni-racuni-iz-crnogorske-i-srpske-povijesti-dosli-su-na-naplatu-sto-godina-poslije-kad-nismo-umjeli-da-se-dogovorimo-1126623 [printLink] => /vijesti/regija/od-dva-oka-u-glavi-do-dva-oka-razroka-kako-su-nerascisceni-racuni-iz-crnogorske-i-srpske-povijesti-dosli-su-na-naplatu-sto-godina-poslije-kad-nismo-umjeli-da-se-dogovorimo-1126623?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 488903 [name] => crna gora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crna-gora [link] => /tag/crna-gora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 645481 [name] => cetinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-02 09:56:36 [main_article_id] => 0 [alias] => cetinje [link] => /tag/cetinje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Geneza sukoba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od dva oka u glavi do dva oka razroka - kako su neraščišćeni računi iz crnogorske i srpske povijesti došli su na naplatu sto godina poslije: ‘Kad nismo umjeli da se dogovorimo...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19213624.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Savo Prelevic/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19213624.jpg [title] => Savo Prelevic/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19238050.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19226024.jpg [title] => Savo Prelevic/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19243546.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19238102.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19238090.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19225606.jpg [title] => Savo Prelevic/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pravo je čudo što na Cetinju, "u prijestonici", kako to izvorno kažu Crnogorci, nije bilo žrtava.

– Pred manastirom je bilo deset redova milicije - kune nam se Dragan Pejaković, žestoki pobornik crnogorske državnosti. Cetinjanin Dragan, veli, cijeni i Srbe i Hrvate jer poštuju svoje države.

– Legendo, ako ti se ne sviđa, šta ti ovđe onda imaš da radiš? A jel' tako? Ne bi ti ni infuziju da - kipti od bijesa. Teško je, naime, naći primjer u svijetu gdje vlast koja vodi državu, a misli, naravno, na onu Zdravka Krivokapića, negira postojanje iste te države jer su prije petnaest godina bili protiv njezina osamostaljenja.

To je samo jedan od apsurda crnogorske političke stvarnosti. Od one "Crna Gora i Srbija, to je ista familija" devedesetih, do narodnog bunta na Cetinju, dva oka u glavi postala su razroka. No, da bi se proniknulo u povijest odnosa Crnogoraca i Srba, nije se dovoljno vratiti četrdesetak godina unatrag, kad su se Milo Đukanović i Momir Bulatović uspeli na vlast na krilima antibirokratske revolucije, a koja je, kad je Slobodan Milošević ovladao svim polugama vlasti, na površinu, umjesto foteljaša, izbacila projekt velike Srbije.

– Kad nismo umjeli da se dogovorimo, a ja sam za konfederaciju bio, onda svatko sebi, ali Slobo Milošević je tražio jedan čovjek - jedan glas. To je možda nekima tada djelovalo naivno, ali nije bilo – podsjeća nas Zoran Adžić, još jedan pristaša 2005. godine ugaslog Liberalnog saveza Crne Gore, na pregovore čelnika federativnih republika uoči raspada Jugoslavije.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Tri srpske države

No, geneza velike ljubavi između Crnogoraca i Srba, a znamo kako te ljubavi obično završavaju, počela je jednim drugim raspadom - Otomanskog Carstva. Mali balkanski narodi zbacili su nakon stoljeća sužanjstva turski jaram, pa krenuli u bitku za teritorij koji će činiti njihove buduće države, da bi na koncu na Berlinskom kongresu 1878. stekle priznanje.

Za dio crnogorske javnosti to je priznanje temelj današnje državnosti, dok ostali, bliži službenom Beogradu, smatraju kako su tada faktički nastala dva srpska državnopravna subjekta ili entiteta, a neki u Vojnoj krajini, u kojoj je prevladavalo srpsko stanovništvo, vide i treći. To bi danas bilo nešto kao u posljednje vrijeme stalno spominjani "srpski svet".

Veze Srba i Crnogoraca u to vrijeme bile su čvrste do te mjere da su Crnom Gorom i Srbijom ovladali djed i unuk: kralj Nikola i Aleksandar Karađorđević. Dapače, Aleksandar od Jugoslavije, kako mu danas tepa Vuk Drašković, rastao je s đedom Nikolom na Cetinju. Kad je, nakon sarajevskog atentata na njih udarila Austro-Ugarska, dični, a slabo naoružani Crnogorci čuvali su odstupnicu srpskoj kraljevskoj dinastiji, ministrima i narodnim poslanicima, crkvenim velikodostojnicima i narodu, koji je zajedno s njima izbjegao na Krf.

Uglavnom, Crnogorci su izginuli u čuvenoj Moljkovačkoj bitki i tako onemogućili austrougarskoj vojsci da presiječe put Srbima prema Albaniji i dalje put Grčke. Cetinje je kapituliralo, a kralj Nikola napustio zemlju. Manji dio crnogorske vojske evakuirao se na Krf da bi zajedno s braćom Srbima, junačkim probojem Solunskog fronta dočekao veliku pobjedu, ali ne i slobodu.

Unuk Sašo, kako ga je zvao kralj Nikola I. Petrović Njegoš, izdao je djeda ne priznavši mu doprinos u borbi protiv Središnjih sila do kapitulacije 1916. godine. Dapače, zabranjen mu je povratak u Crnu Goru. Umro je u egzilu. U Antibesu, u Francuskoj.

Svemu je kumovala Podgorička skupština koja je, baš kao i danas ustoličenje mitropolita Joanikija, zavadila Crnogorce, nerijetko i rođenu braću. Jedni su je, tzv. bjelaši, podržali aklamacijom, što je urodilo bezuvjetnim prisajedinjenjem Crne Gore Srbiji, a drugi, zelenaši, smatrali nelegitimnom jer je održana bez najviših predstavnika crnogorske vlade u progonstvu, pa su njezine zaključke proglasili ništavnima.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Sjeme zla

– Meni je jedan đed u Moljkovačku bitku poginuo. Taj moj prađed ima Obilića odlikovanje, što je najveće moguće odlikovanje u Crnu Goru u to vrijeme bilo. Iz rata s Turcima. Stvarno je morbidno, ali morao si da doneseš pet turskih glava, da ih posiječeš, da bi moga konkurisat da te kandiduju za hajduka.

Kad je doša Aleksandar Karađorđević na vlast, on je oštampa tih medalja masu. Nije ista, originalna, ali je oštampa samo da bi degradira tu medalju, a ti znaš što je Crnogorcu dirat u čojstvo i junaštvo. I onda je ta medalja postala bezvrijedna, a nije moga svatko Obilića dobit – objašnjava Zoran Adžić kako je počela rekonstrukcija crnogorske državnosti s kojom se jedan dio njegovih sunarodnjaka nikad nije pomirio.

Zato su u prosincu 1918. podigli Božićni ustanak protiv novostvorene države Južnih Slavena koji će trajati sve do 1929. godine. Na pobunu ih je potaknula srpska okupacija Crne Gore na koncu Prvog svjetskog rata i odluke, za njih nelegalne Podgoričke skupštine, o prisajedinjenju Kraljevine Crne Gore Kraljevini Srbiji.

– E, sad, nisu oni, kako se to danas pogrešno tvrdi, bili protiv ujedinjenja sa Srbima i kasnije drugim južnoslavenskim narodima, nego su bili protiv bezuslovnog ujedinjenja, baš kao što je to bio i Stjepan Radić. Znači, možemo se ujediniti, ali prije toga moramo znati kako će ta buduća država izgledati – podsjeća Zoran gdje se i kada zametnulo sjeme razdora između dva naroda iste vjere, jezika, povijesti...

Kako je Kraljevina Jugoslavija počela, tako je i završila. U krvi. Godine 1941., Crnu Goru su okupirali talijanski fašisti, partizani i četnici povukli su se u gudure gdje su međusobno ratovali, a Titova vojska zadaje gubitke ne samo domaćim izdajnicima, već i okupatoru. Ključna imena među slugama neprijatelja su četnik Pavle Đurišić, koji se zdušno bori za ujedinjenje Crne Gore i Srbije, i Sekula Drljević, koji uz svesrdnu pomoć ustaša zagovara nezavisnu Crnu Goru i autokefalnu crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Drljević je i autor crnogorske himne koju je, prilagodivši narodne napjeve, spjevao baš te ratne 1941. godine, pa oni koji nisu bili za samostalnost Crne Gore činjenicu što ne ustaju prilikom njezina intoniranja pripisuju Drljevićevoj suradnji s Antom Pavelićem i nacistima. Drljevića su, nedaleko od Bleiburga, zaklali Đurišićevi četnici, koji su zajedno s poraženim snagama pobjegli pred Titovim partizanima.

A kako su Tito i Partija gledali na crnogorsku državnost? Na to što je kralju Nikoli oduzeta država jer ju je, kako smatraju pristaše prisajedinjenja, napustio ostavivši narod na milost i nemilost okupatorima?

– Što se Crne Gore tiče, sve je bilo riješeno još u Jajcu. Činjenica da je postala republika u novoj Jugoslaviji bila je dovoljno priznanje njene nekadašnje suverenosti i državnosti. A kako su devedeset posto naroda u Crnu Goru tada bili komunisti, o pitanjima Crnogorske pravoslavne crkve koju je kralj Aleksandar I. Karađorđević ukinuo dekretom 1921. nitko nije ni raspravljao – kaže Zoran Adžić, koji će, zajedno sa svojim Cetinjanima, odmah na početku rata, ustati protiv agresije crnogorskih snaga u JNA na Hrvatsku.

Špijuni iz Srbije

– I da znaš, to je bilo samo na Cetinje. I tome se protivio samo LSCG Slavka Perovića i jedna manja socijalistička stranka, ali u puno blažem obliku – naglasio je Zoran, da se kojim slučajem ne bi pomislilo da je današnji predsjednik Milo Đukanović rodonačelnik ideje o samostalnosti. Dapače, Đukanović je dugo bio na liniji Slobodana Miloševića, no nakon razlaza s Momirom Bulatovićem, lukavi Nikšićanin u ideji o samostalnoj Crnoj Gori vidi priliku za ostanak na vlasti, ali i način da Crna Gora bude pošteđena bombardiranja od strane NATO-a.

Tako je i bilo. Đukanović, nekada mladi, nabrijani komunist, barjaktar antibirokratske revolucije u Crnoj Gori, izveo je kao crnogorski nacionalist tu istu Crnu Goru iz zagrljaja sa Srbijom i uveo je u NATO. Njegovi protivnici iz prosrpske struje vele da je, kao i sve ostalo, lažirao i referendum o njezinoj nezavisnosti koji je bio pun manjkavosti. Prigovara mu se da su mnogi glasali više puta, kao i to da je brojnim građanima pravo izbora uskraćeno. Odluku o neovisnosti moralo je podržati više od 55 posto izišlih birača, a podržalo ih je 55,5 posto. Protiv je bilo njih 45,5 posto, a u tom bazenu glasova stalno pecaju Đukanovićevi protivnici svih vela.

– Neka je na referendumu sve i pokradeno, ako je bila u pitanju država, ali što su poslije Milo i njegovi krali pa doveli narod pred izbor za lopove ili četnike, e, to ne valja. I kad je taj Milov nagrđeni DPS (Demokratska partija socijalista op.a) izgubio vlast, sad imamo ovo što vidiš – nervozno će Dragan Pejaković nakon prosvjeda na Cetinju na kojima samo što živa glava nije pala.

Među prosvjednicima je bilo naoružanih pištoljima i bombama, a među snagama reda ubačenih špijuna iz susjedne Srbije. Vrilo je u balkanskom loncu, ali, srećom, nije proključalo pa se prelilo u komšiluk i susjedstvo.

Tko je ovoga puta upalio štednjak? Najveći kuhar crnogorske politike Milo Đukanović. Skoro desetljeće i pol nakon osamostaljenja Crne Gore sjetio se autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, pa zatražio povrat njezine imovine državi, da bi potom te iste bogomolje predao Crkvi. Crnogorskoj, naravno. No, to je vješto iskoristio mitropolit Amfilohije Radović, najžešći protagonist velikosrpske ideje u Crnoj Gori, pa pozvao narod u obranu njihovih svetinja.

Tako su krenule litije, molitve i masovne prosvjedne povorke Srpske pravoslavne crkve (SPC) po crnogorskim gradovima protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi trebala vratiti njezina imovina, uključujući i manastir svetog Petra Cetinjskog, u kojem je prošle nedjelje ustoličen mitropolit Joanikije (Jovan) Mićović. Crna Gora se tada opet opasno podijelila na one koji se osjećaju Srbima (i/ili Crnogorcima) i na Crnogorce; odnosno montenegrine, kako posprdno Srbi zovu pobornike samostalne, zapadno orijentirane Crne Gore, buduće članice EU-a, i posrbice, kako Crnogorci nazivaju pristaše povezivanja Krivokapićeve Podgorice i Vučićeva Beograda.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Mala europska država postala je poligon svjetskih sila. Razvlače je posredno Amerika i Rusija, a neposredno Vučić i Đukanović. Svega tu ima. Čak i priča o interesima narkokartela koji dođu kao začin u ionako neslanu kašu koja će se i dalje krčkati na većoj ili manjoj vatri.

Za i protiv

Ukratko, neraščišćeni računi iz crnogorske i srpske povijesti, a vezani uz Podgoričku skupštinu, došli su na naplatu sto godina poslije. Srbi i Crnogorci, dva naroda među kojima su isprepletene najtješnje vjerske, rodbinske, prijateljske i druge veze, podijelili su se oko pitanja autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve koja još nije priznata. I do čijeg amenovanja neće lako doći, kao ni u slučaju Makedonske pravoslavne crkve.

Amfilohije je uspio ono što crnogorskoj opoziciji desetljećima nije polazilo za rukom: okupiti političke stranke u savez protiv Mila Đukanovića i poraziti ga na izborima. Pokojni mitropolit doslovno je predlagao koga imenovati u kabinet ministara i na koji način održati krhku koaliciju u Podgorici. Aktualna vlast opstaje zahvaljujući Albancu Dritonu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade, u kojem pristaše neovisnosti vide najvećeg izdajnika nacionalnih interesa s obzirom na to da su pripadnici manjina na referendumu 2006. godine mahom glasali za suverenu Crnu Goru.

– Ne do Bog da se Driton u Cetinju pojavija – vrti glavom Dragan, pa kaže da su litije možda ujedinile protivnike crnogorske države, ali da je zato atmosfera koja se u nedjelju osjetila na Cetinju, jer je među prosvjednicima bilo puno apolitičnih ljudi koje nije briga ni za predsjednika ni za premijera Crne Gore, navijestila novo vrijeme. I da će baš oni koje politika ne zanima, ali ne daju na Crnu Goru, zajedno s iseljenicima na idućim parlamentarnim izborima donijeti prevagu. A onda opet ukrug; glasanje "za" i "protiv" kao 2006. godine. Godine koja se vraća.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Savo Prelevic/AFP Paun Paunović/Cropix Savo Prelevic/AFP Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Savo Prelevic/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/od-dva-oka-u-glavi-do-dva-oka-razroka-kako-su-nerascisceni-racuni-iz-crnogorske-i-srpske-povijesti-dosli-su-na-naplatu-sto-godina-poslije-kad-nismo-umjeli-da-se-dogovorimo-1126623 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1bb987c6314fad4575c2bddb76fbbef6a63a7ff9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+dva+oka+u+glavi+do+dva+oka+razroka+-+kako+su+nera%C5%A1%C4%8Di%C5%A1%C4%87eni+ra%C4%8Duni+iz+crnogorske+i+srpske+povijesti+do%C5%A1li+su+na+naplatu+sto+godina+poslije%3A+%E2%80%98Kad+nismo+umjeli+da+se+dogovorimo...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fod-dva-oka-u-glavi-do-dva-oka-razroka-kako-su-nerascisceni-racuni-iz-crnogorske-i-srpske-povijesti-dosli-su-na-naplatu-sto-godina-poslije-kad-nismo-umjeli-da-se-dogovorimo-1126623 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fod-dva-oka-u-glavi-do-dva-oka-razroka-kako-su-nerascisceni-racuni-iz-crnogorske-i-srpske-povijesti-dosli-su-na-naplatu-sto-godina-poslije-kad-nismo-umjeli-da-se-dogovorimo-1126623 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Geneza sukoba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaGeneza sukoba

Od dva oka u glavi do dva oka razroka - kako su neraščišćeni računi iz crnogorske i srpske povijesti došli su na naplatu sto godina poslije: ‘Kad nismo umjeli da se dogovorimo...‘

Piše Saša Ljubičić
11. rujna 2021. - 22:22

Pravo je čudo što na Cetinju, "u prijestonici", kako to izvorno kažu Crnogorci, nije bilo žrtava.

– Pred manastirom je bilo deset redova milicije - kune nam se Dragan Pejaković, žestoki pobornik crnogorske državnosti. Cetinjanin Dragan, veli, cijeni i Srbe i Hrvate jer poštuju svoje države.

– Legendo, ako ti se ne sviđa, šta ti ovđe onda imaš da radiš? A jel' tako? Ne bi ti ni infuziju da - kipti od bijesa. Teško je, naime, naći primjer u svijetu gdje vlast koja vodi državu, a misli, naravno, na onu Zdravka Krivokapića, negira postojanje iste te države jer su prije petnaest godina bili protiv njezina osamostaljenja.

To je samo jedan od apsurda crnogorske političke stvarnosti. Od one "Crna Gora i Srbija, to je ista familija" devedesetih, do narodnog bunta na...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 10:06